Mijn vrouw komt uit een katholiek nest. Diverse ooms van haar hadden vroeger hun schoolopleiding in Abdij Rolduc in Kerkrade. Inmiddels is de Abdij een hotel geworden. Bij de start van onze Dutch Mountain Trail moesten we daarom natuurlijk hier overnachten. We ontdekten dat er veel te zien en te doen is in en rond het complex. Want dit bijzondere, religieuze monument is dé bezienswaardigheid van Kerkrade. Het is daarom een ideale uitvalsbasis voor een heerlijk lang weekend weg in het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland.
Geschiedenis van Abdij Rolduc
Abdij Rolduc kent een historie van bijna 1000 jaar. In 1104 kwam een jonge priester met zijn broer naar de streek. Zij kregen van de graaf een stuk grond. Hierop bouwden zij een eenvoudig onderkomen en een houten kapelletje. In de daaropvolgende 900 jaar groeide dit uit tot het grootste abdijcomplex van de Benelux. Het is een van de 100 belangrijkste monumenten van ons land.
Halverwege de 13e eeuw beschikte de abdij over meer dan 3000 hectare grond. Het aantal kloosterlingen nam in die tijd sterk toe. De bibliotheek van de abdij was rond die tijd de belangrijkste van katholiek Nederland. Maar er waren ook lange perioden van tegenslag. Pas vanaf 1680 bloeide de abdij weer op. In de 18e eeuw verwierf de abdij de concessie om een aantal kolenmijnen te exploiteren. Rond die tijd had de abdij wel 350 mijnwerkers in dienst.
In 1796 werd de abdij door de Fransen opgeheven. Lange tijd stonden de gebouwen leeg. Vele jaren later kwam de priesteropleiding van het bisdom Luik in de abdij. Ook werd het een kostschool met gymnasium en HBS voor jongens. In 1971 werd het internaat gesloten. Sindsdien herbergt het complex een hotel- en conferentiecentrum, en diverse bedrijven.
Bezienswaardigheden van Abdij Rolduc
Het immense complex herbergt tal van prachtige ruimtes. Dit mag je zeker niet overslaan:
Rococobilbliotheek
In de Morettivleugel van het gebouw vinden we de fraaie rococobibliotheek. Vroeger was dit de belangrijkste bibliotheek voor katholiek Nederland. In de middeleeuwen liep de ruimte vanaf de begane grond door tot de huidige eerste verdieping. De bibliotheek was toen nog sober, zonder enige versiering. Hier werden de boeken handgeschreven door de monniken: echt monnikenwerk.
In 1770 heeft de bibliotheek zijn huidige weelderige decor in rococostijl gekregen. In de bibliotheek liggen zeer bijzondere werken. Zoals de Catalogus Librorum uit 1230. Deze verzameling bestaat uit meer dan 220 theologische, filosofische en klassieke werken. Je kunt de prachtige ruimte alleen zien tijdens een rondleiding.
Kerk
De prachtige abdijkerk is al snel na de oprichting van de abdij gebouwd. In 1106 legde men de fundamenten van de kloosterkerk. Een paar jaar later was de crypte (onderaardse ruimte) voltooid. Lange tijd diende de romaanse abdijkerk als grafkerk voor de hertogen van Limburg.
De kerk is een echte blikvanger met een weelderig gedecoreerd interieur. De fraaie gebrandschilderde ramen geven een bijzondere lichtval. Ook staan er prachtige beelden in de kerk. Een groot deel van de kerkinrichting is trouwens niet zo oud als de kerk zelf. De meeste versieringen zijn eind 19e eeuw aangebracht. Wellicht herken je de stijl van de beroemde Nederlandse architect Cuypers (bekend van Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam). Hij was echter vooral een architect en restaurateur van kerken. Ook de abdijkerk heeft hij gerestaureerd.
Kruisgangen
Je kunt ze niet missen, de kruisgangen in het hoofdgebouw. Rondom het Pandhof (kloostertuin) liggen de statige kruisgangen. Eeuwen geleden liepen hier de monniken in stilte door de gangen. Als je hier loopt, voel je de sfeer uit de middeleeuwen helemaal.
De kruisgangen zijn zeer oud. Al snel na de stichting van het complex werden ze gebouwd. Vaak zijn er tijdelijke exposities te zien in de kruisgangen.
Binnentuinen
Vanuit de kruisgangen heb je steeds een fraai beeld op het Pandhof, de binnentuin. In de tuin staan diverse beelden. Het is ook de plek om heerlijk te genieten van een hapje en een drankje. Hier zien we het vijvertje met de fontein. Daarachter staat een beeld van Sjefke de Rolduciën. Het houdt de herinnering levend aan de vele leerlingen van Rolduc in vroeger tijden.
Maar er zijn meer fraaie binnentuinen. Klein Carré is de zuidelijke tuin. Daarnaast is er nog de Grand Cour. Helemaal aan de achterzijde van het complex ligt de wijngaard van Rolduc. Daar in de buurt vind je ook een kleine begraafplaats.
Rondleiding
De beste manier om alle bezienswaardigheden te zien is met een rondleiding. Daarbij krijg je ook veel achtergrondinformatie over de historie van het kloostercomplex. Ook ontdek je hierbij nog meer bijzondere plekken van het gebouw dan wij hier nu noemen. In sommige maanden is het mogelijk om deze rondleiding uit te breiden met een bezoek aan de wijngaard. Meer informatie over rondleidingen in Abdij Rolduc.
Wandelen in de omgeving van Abdij Rolduc
De kortste wandeling is zeker de moeite waard om te maken. Vanuit de poort van het klooster loop je door het bos (bosquet) rondom de abdij. De wandeling levert een prachtig uitzicht op de wijnhelling. Ook zie je de abdij goed liggen. Deze wandeling duurt ongeveer een half uur.
Bij het complex starten ook drie wandelingen in de zogenaamde Eurode-regio. Dat zijn de Bokkenrijders Route (5,5 km), de Hagenrode Route (9 km) en de Graaf Staffenberg Route (14 km). Alle wandelingen lopen door het grensgebied van Nederland met Duitsland.
De receptie van het hotel heeft een gratis boekje waarin deze en nog acht andere wandelingen zijn beschreven. Het boekje geeft ook veel achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden langs de wandelroutes. Je kunt ze ook als PDF-bestand en GPS-bestand downloaden via de website van Eurode.
Fietsroutes bij Abdij Rolduc
Een hele mooie fietstocht start direct bij de abdij. Deze knooppuntenroute van 31 kilometer loopt via Kerkrade en Heerlen naar de prachtige Brunssummerheide. Hier geniet je van een glooiend gebied met heidevelden, bossen en vennen. Het Strijthagerbeekdal in Landgraaf is het volgende natuurgebied op de route met de meanderende Strijthagerbeek. Daarna is het lekker uitblazen op het terras van de abdij.
Maar er zijn nog veel meer andere prachtige fietsroutes in de omgeving van Kerkrade. We hebben er alvast 42 voor je verzameld.
Andere activiteiten in en rond Abdij Rolduc
Escape Rooms
We kunnen het ons nauwelijks voorstellen dat je wilt ontsnappen uit het prachtige gebouw, zo mooi is het. Toch kun je met anderen een spannend avontuur beleven in een van de drie Escape Rooms die de Rolduc rijk is. Help de conciërge om de sleutelbos terug te vinden. Of assisteer Zuster Emerentia bij het zoeken naar de geheime voorraad wol om de kleding van de paters te herstellen. Meer informatie over de Escape Rooms van Rolduc.
Bierbrouwerij en -proeverij
Abdij Rolduc was een geheel zelfvoorzienende gemeenschap waarin een bierbrouwerij natuurlijk niet kon ontbreken. De brouwerij stamt dan ook uit de tiende eeuw, maar is in de loop der eeuwen meerdere keren afgebrand. In de huidige brouwerij brouwt men acht speciaalbieren. Daarnaast is het mogelijk om een bierproeverij mee te maken. Wie weet zit je straks wel aan de Blonde Non of de Broenge Pater.
Centrum Kerkrade
Het centrum van Kerkrade ligt op ongeveer 15 minuten loopafstand. Op het grote plein van de stad zijn veel gezellige en verwarmde terrassen. Je kunt hier heerlijk borrelen of dineren. Om het marktplein liggen de winkelstraten. Natuurlijk mag het beeld van een mijnwerker niet ontbreken in het centrum. Verder vonden we het centrum van de stad niet heel veel bijzondere bezienswaardigheden hebben.
Abdij Rolduc bezoeken: praktische informatie
Abdij Rolduc ligt aan de rand van Kerkrade, vlakbij de Duitse grens. Kerkrade bereik je gemakkelijk via de A76. Als je met het openbaar vervoer komt, neem je de trein naar Kerkrade. Vanaf het station rijdt er een bus naar het terrein.
Er is een grote parkeerplaats net buiten de muren van het complex.
Overnachten in Abdij Rolduc
Het leukste is om te overnachten in de abdij. In de authentieke kamers met hoge plafonds kijk je uit op de fantastische binnentuin. Het hotel beschikt over meer dan 150 hotelkamers. De basic kamers doen denken aan de tijd dat de priesters in opleiding hier sliepen. De comfort kamers zijn groter. Zij beschikken ook over een eigen badkamer. Tot slot kun je ook een luxe suite boeken. In het weekend dat wij er waren, waren alle kamers volledig bezet. Dus wil je op een bijzondere plek slapen dan is reserveren sterk aanbevolen. Reserveer hier je kamer in Abdij Rolduc.