Australië in een notendop
Australië is het op vijf na grootste land ter wereld als je puur kijkt naar landoppervlakte. De meeste mensen kennen het land vanwege de kangoeroes en koala’s, Ayers Rock (Uluru), de stranden, woestijnen, de ‘bush’, de ‘Outback’, het eerste Grand Slam-tennistoernooi en de eerste Grand Prix van het nieuwe jaar, en de grote steden als Sydney, Melbourne, Brisbane en Perth. Het land is sterk verstedelijkt, met name langs de oost- en zuidoostkust.
Grote gebieden in Australië zijn ontbost voor landbouwdoeleinden, maar in de vele en vooral grote, nationale parken en andere onontgonnen gebieden vind je nog veel oerbossen en inheemse plantensoorten. Daarnaast heb je er uitgestrekte woestijnen maar ook regenwouden met watervallen. En natuurlijk mooie stranden waar met name surfers op afkomen. De dierenwereld is zeer uitgebreid. Zowel boven als onder water.
Australië bestaat uit de volgende deelstaten die sterk van elkaar verschillen:
Nieuw-Zuid-Wales
Nieuw-Zuid-Wales is de de oudste kolonie van de voormalige Australische koloniën van het Verenigd Koninkrijk en tegenwoordig de meest bevolkte staat van Australië. Sydney, de hoofdstad van de staat, is de grootste stad van Australië. Er zijn twee federale enclaves, namelijk het Australisch Hoofdstedelijk Territorium (ACT) waar de Australische hoofdstad Canberra ligt, en het Jervis Bay Territorium. De highlights van de staat zijn onder andere de Blue Mountains, Hunter Valley, de Snowy Mountains en de hoofdstad Sydney.
Noordelijk Territorium
Het Noordelijk Territorium, in Australië ‘the Territory’ genoemd, staat bekend om zijn grote natuurgebieden, waaronder het tropische Nationaal park Kakadu, het wonderlijke Devils Marbles Conservation Reserve en het wereldberoemde Nationaal park Uluṟu-Kata Tjuṯa. De meest bekende plaatsen zijn Darwin, de hoofdstad van de staat, en Alice Springs. In het noorden ligt verder nog het grote gebied Arnhemland, dat aan de aboriginals behoort.
Queensland
De staat Queensland is bekend om het zonnige warme weer, de Gold Coast, het Groot Barrièrerif en de bruisende stad Brisbane, tevens hoofdstad van de staat. Maar ook om de tropische regenwouden van het Daintree National Park, de prachtige Whitsundays-eilanden en (een deel van) de ‘outback’. De staat was in de 19e eeuw een strafkolonie voor gedetineerden die in Nieuw-Zuid-Wales opnieuw de fout in gingen.
Zuid-Australië
Zuid-Australië is de droogste staat van Australië met Adelaide als hoofdstad. De staat is met name bekend om de heerlijke wijnen, de prachtige Flinders Ranges en de outback, en de natuur op Kangaroo Island.
Tasmanië
Tasmanië is de kleinste deelstaat van Australië. Het eiland dat vernoemd is naar ontdekkingsreiziger Abel Tasman, is gescheiden van het vasteland door de Bass Strait. Tasmanië staat bekend om de vele beschermde natuurgebieden. De Tasmaanse wildernis staat op de Werelderfgoedlijst. Hobart, de hoofdstad, is na Sydney de oudste stad van Australië. Vele historische locaties zijn er goed bewaard gebleven. De stad ligt aan de voet van de bijna 1300 meter hoge Mount Wellington aan de zuidoostkust van het eiland.
Victoria
Victoria is de kleinste deelstaat van het Australische vasteland, gelegen in het zuidoosten. De hoofdstad Melbourne wat tevens het economische en culturele centrum van de staat is, heeft de drukste containerhaven van Australië. Victoria biedt geweldige surfstranden, mooi groene, glooiende akkers, en fantastische nationale parken. En niet te vergeten de fantastische 12 Apostelen-route.
West-Australië
West-Australië is de grootste deelstaat van het land, gelegen in het zuidwesten. De Nederlanders waren de eerste Europeanen die er voet aan wal zetten; ze noemden het Nieuw-Holland. De deelstaat is het meest bekend van de bijzonder mooie, en leuke stad Perth, de wijnbouw. de prachtige Margaret River en Albany, en de geweldige duikstekken rond Ningaloo in het noorden.
We vinden Australië een geweldig vakantieland. We kunnen hier met gemak drie maanden rondreizen zonder het hele land gezien te hebben. Toch zijn er ook dingen die ons wat zorgen baren. Vervuiling is er een van, maar ook het verlies aan biodiversiteit. En als fervent duikers maken we ons zorgen om het behoud van het Groot Barrièrerif, het grootste koraalrif ter wereld. Vooralsnog genieten wij er van de prachtige natuurparken, de relaxte sfeer die er overal hangt en het milde tot warme klimaat.
Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:
Accommodatie
In Australië is er bijzonder veel accommodatie beschikbaar en zijn er veel verschillende mogelijkheden om de nacht door te brengen. Naast hostels voor jong en oud kun je terecht bij motels, hotels, appartementen en resorts. Daarnaast kun je overnachten bij de zogenaamde farmstays. Je verblijft dan op een echte Australische boerderij waar je, mocht je dit willen, mee kunt draaien met het boerenleven. Een andere optie is kamperen, een perfecte manier om de prachtige Australische natuur te ervaren. In sommige nationale parken is kamperen zelfs de enige optie om de nacht door te brengen. Je vindt campings verspreid over het hele land, maar de meeste liggen aan de kust of in de nationale parken.
Reisadvies
Met name in de grote steden komt straatcriminaliteit en autodiefstal voor. Verder zijn er op zich geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Australië. Wel is er in november 2018 nog een aanslag in Melbourne gepleegd en werd één aanslag verijdeld. Lees het actuele reisadvies voor Australië.
Gezondheid
Voor Australië gelden geen verplichte of aanbevolen vaccinaties, tenzij je in de zeven dagen voor aankomst in een gele koorts land bent geweest. Evenmin komt in Australië malaria voor maar in het noorden heb je er wel dengue en Japanse encefalitis. Smeer je daarom in met anti-muggenspul met een hoog DEET-percentage (50%). En slaap bij voorkeur onder een klamboe.
Naast de bescherming tegen muggen gelden er in Australië bepaalde gezondheidsadviezen vanwege zoet- en zoutwaterkrokodillen en giftige kwallen (noorden), en voor sommige soorten giftige spinnen en slangen. Zoek als je gebeten wordt onmiddellijk medische hulp.
In Australië is de medische zorg van hoog niveau. Neem sowieso je Europese gezondheidskaart (EHIC) mee. Dit is het pasje wat je waarschijnlijk van je zorgverzekeraar hebt ontvangen. Je hebt met dit pasje recht op noodzakelijke, medische zorg binnen Medicare, het Australische zorgsysteem. Je hoeft de verlening van medische zorg dan niet voor te schieten.
Beste reistijd
Vanwege de enorme omvang van het land is niet een algemeen ‘beste reistijd’ af te geven. Wel kan over het algemeen worden gezegd dat je het beste in onze zomer, hun winter, naar het noorden en oosten kunt. Wil je naar het zuiden (zowel het zuiden als het zuidwesten) ga er dan naar toe tijdens onze wintermaanden. We zullen per highlight de beste reistijd afgeven.
Visum
Als houder van een Nederlands of Belgisch paspoort heb je een zaken- of toeristenvisum nodig. Het visum is 12 maanden geldig, maar je mag er “maar” 3 maanden onafgebroken mee reizen in Australië. Wil je er langer verblijven dan kun je het beste een op en neertje maken naar een land in de omgeving, zoals Nieuw-Zeeland of Indonesië (bijvoorbeeld naar Bali). Gewoon op vakantie dan is het gratis eVisitor-visum het visum dat je nodig hebt.
We kunnen ons echter voorstellen dat je het lastig vindt om dit zelf allemaal te regelen. In dat geval kunnen de experts van een visumbureau je snel en professioneel ondersteunen bij het verkrijgen van het benodigde visum voor Australië. Zoals bijvoorbeeld de experts van VisumBuitenland.nl. Met een uitgebreide supportafdeling, die 7 dagen in de week bereikbaar is, kunnen zij je snel en professioneel helpen. Zo controleren ze bijvoorbeeld uitgebreid alle formulieren die namens jou naar de immigratiedienst gaan. Daarbij kunnen veel gemaakte fouten bij het invullen van de formulieren tijdig worden voorkomen.
Regel je visum voor Australië direct en zorgeloos bij VisumBuitenland. |
Eten en drinken
In Australië komt zowel de carnivoor als de vegetariër goed aan zijn trekken. In de outback komt het echter hoofdzakelijk op vlees neer wat weggespoeld wordt met bier. Denk dan aan rund, kip, lam, varkens maar ook exotische diersoorten als kangoeroe, krokodil en emu. Aan de kust heb je een grote keuze uit verschillende zeevruchten, waar onder garnalen, kreeft en vis.
In met name de grote steden als Sydney en Melbourne heb je mede dankzij de immigranten een grote verscheidenheid aan internationale gerechten, zoals curry’s. Alhoewel sommige restaurants naar onze maatstaven behoorlijk aan de prijs zijn hoef je niet altijd veel geld kwijt te zijn als je uit eten gaat. Aussies gaan zelf ook erg vaak uit eten: drie keer per week is niet uitzonderlijk. In de steden wordt naast bier ook steeds meer wijn gedronken.
Vervoer
Alhoewel de bus- en zelfs treinverbindingen goed zijn in Australië, vinden wij een huurauto of camper de meest ideale manier om je te verplaatsen. Houd er wel rekening mee dat de afstanden op dit content nogal groot zijn, dat er minder benzinestations zijn dan in West-Europa en dat niet alle wegen toegankelijk zijn voor ‘normale’ auto’s. Om die reden kun je ook overwegen om delen met het vliegtuig af te leggen en de rest gewoon met de auto of camper.
Elektriciteit
De netspanning in Australië is 230/240 volt / 50 Hz. De stopcontacten zijn voor platte, twee- of driepolige stekkers van het type I. We adviseren je een universele wereldstekker aan te schaffen.
Geldzaken
Je betaalt er met de Australische dollar. Het algemeen prijsniveau ligt min of meer op gelijk niveau met die van Nederland. Wel zijn de prijzen in de grote steden doorgaans hoger dan bij ons.
Highlights
Cultuur
Wandelen en wijnproeven in het Australische Margaret River
Tijdens onze fantastische rondreis door Zuidwest-Australië deden we - op veler advies - ook de omgeving van Margaret River aan. Blij toe, want hier vonden we een ideale combinatie van natuur, wandelmogelijkheden en culinair genieten. Deze regio, ook...
Stedentrip naar het natuurrijke Perth
Perth, de bruisende hoofdstad van regio Western Australia, was het start- en eindpunt van onze fantastische rondreis door Zuidwest-Australië. Voor ons is Perth typisch zo’n stad om direct verliefd op te worden. Je hebt er namelijk veel groen en...
Het iconische Rottnest Island bij Perth
Half november maakten we een schitterende rondreis door Zuidwest-Australië. We begonnen en eindigden onze trip in Perth, de hoofdstad van West-Australië. Deze relaxte maar bruisende stad is tevens de toegangspoort tot een heel bijzonder eiland:...
Schitterende rondreis door Zuidwest-Australië
Zuidwest-Australië stond al lang op onze bucketlist. We zouden er in het voorjaar van 2020 heen gaan maar corona gooide toen roet in het eten. In november kwam het er eindelijk van. In anderhalve week tijd maakten we een rondreis die onze...
Oud en Nieuw in Sydney
Nog geen drie jaar geleden hadden wij het genoegen Oud & Nieuw te vieren in Sydney, de met bijna 6 miljoen inwoners grootste maar ook oudste stad van Australië. Sydney werd in 1788 op instructie van de Britse overheid als strafkamp gesticht. De...
Relaxen in Melbourne
Melbourne, de op één na grootste stad van zowel Australië als Oceanië, werd in 1835 door kolonisten uit Tasmanië gesticht. Zij namen de grond voor een habbekrats over van de Aboriginals. De stad die vernoemd is naar Lord Melbourne, een Engelse...
Natuur
De Blue Mountains
Net ten westen van Sydney bevinden zich de Blue Mountains, een prachtig, bergachtig landschap dat zijn naam ontleent aan de dichte eucalyptusbossen die de lucht een blauwe gloed geven. Je vindt er rustige dorpjes, diepe ravijnen, watervallen en een...
De Great Ocean Road
Een absolute highlight in het zuiden van Australië vonden wij onze autorit langs de 12 Apostelen, een verzameling grote kalkstenen rotsen bij de kust van het Port Campbell National Park, aan de Great Ocean Road.De soms barre en extreme...