Banjarmasin is een stad met een rijke historie. Al voordat de stad begin 16e eeuw officieel werd gesticht en de naam Bandar Masih meekreeg (Maleise haven), waren de rivieren in dat deel van het eiland een favoriete locatie voor de Maleise bevolking. Later werd de naam veranderd in “Banjarmasin”. In het dialect van de omgeving betekent masin ‘zoutig’. Dit verwijst naar de zilte smaak van het water in het droge seizoen als het zeewater zich wat meer vermengt met het zoete water van de vele rivieren. Tot aan de opdeling van Kalimantan in de huidige vier provincies (Midden, Zuid, Oost, West) was de stad al die tijd de hoofdstad van het Indonesisch deel van Borneo.
Wat valt er te zien en te doen
Helaas zijn er weinig overblijfselen van de rijke historie. Wel vind je er nog oude moskeeën, waaronder de ruim 300 jaar oude Masjid Sultan Suriansyah. Ook zijn er nog oude huizen in typische Banjarese stijl te bewonderen. Daarnaast is er een interessant museum, het ‘Waja Sampai Ka Puting’ wat zeker een bezoekje waard is. In Banjarmasin speelt het leven zich hoofdzakelijk af op en aan het water. Een van de dingen waar je daarom absoluut heen moet als je in de stad bent is de drijvende markt. Wij vonden echter ook de boottocht door de vele kanalen een indrukwekkende belevenis.
De drijvende markt van Banjarmasin
Dé toeristische trekpleister van de stad is de drijvende markt. Je moet ervoor vroeg uit de veren want de markt wordt gehouden van zonsopgang tot 9.00u ‘s ochtends. De meeste hotels organiseren toertjes of ze kennen wel iemand die een toertje kan organiseren naar de markt. Maak hiervan gebruik want je krijgt veel meer te horen en te zien dan wanneer je zelf iets probeert te regelen. Op de markt kun je met name fruit en groenten (goedkoop) krijgen, maar ook koekjes en zelfs kleding. Een bezoek aan de markt is een leuke manier om je te “mengen” onder de plaatselijke bevolking.
Boottocht door de vele kanalen van Banjarmasin
Wat wij zonder meer een highlight van de stad vonden is een boottocht met een lange, smalle sloep over de vele kanalen die de stad rijk is. Je vaart dan langs duizenden huizen op palen en krijg je een indruk van het leven van de bewoners aan het water. Iedereen wast zich in het water, poetst zijn tanden met datzelfde water, doet er de vaat, wast er de kleding, poept en plast in het water en zwemt er in. Het is eigenlijk te smerig voor woorden, maar toch was de tocht fantastisch. Misschien ook wel omdat de bevolking zo vriendelijk en vrolijk overkwam.
Praktische zaken voor een bezoek aan Banjarmasin
Vervoer
In de meeste gevallen is de taxi de beste optie om je in de grote stad te laten vervoeren. Vraag de chauffeur dan wel om de meter aan te zetten! Een andere optie als je geen of weinig bagage bij je hebt om je over het water te laten vervoeren.
Overnachten
Banjarmasin is duidelijk veel minder op het toerisme ingespeeld dan de meeste steden en dorpen op bijvoorbeeld Bali. De meeste accommodatie vinden wij wat minder ‘charme’ hebben. De meeste hotels zijn prima en schoon maar wel erg standaard. Uitzonderingen zijn wellicht het Summer Bed & Breakfast super dichtbij de drijvende markt en het centrum, en het wat duurdere Swiss-Belhotel gelegen op redelijke afstand van het centrum, waar ze tevens (gratis) rondleidingen aanbieden over de drijvende markt. Accommodatie zoeken in Banjarmasin.