De bezienswaardigheden van Oldenburg

De bezienswaardigheden van Oldenburg

Home » Duitsland » De bezienswaardigheden van Oldenburg

Op nog geen 100 kilometer over de grens bij Groningen ligt de stad Oldenburg. Het is veel minder bekend dan de nabijgelegen Hanzestad Bremen. Maar toch is het absoluut de moeite waard om de bezienswaardigheden van Oldenburg te bekijken. Want het is een van de best bewaarde geheimen van Nedersaksen. We nemen je daarom graag mee op ontdekkingstocht door Oldenburg.

Terras in Oldenburg

Geschiedenis van Oldenburg

Oldenburg heeft altijd een Deense connectie gehad. Zo werd in 1448 Graaf Christiaan van Oldenburg koning van Denemarken. Ruim twee eeuwen later slaagde Graaf Anton Günthers erin om Oldenburg buiten de Dertigjarige Oorlog te houden. Zijn residentie was het Oldenburger Slot. Nu is dit een van de bezienswaardigheden van Oldenburg. In 1667, toen Graaf Anton Günthers stierf, kwam Oldenburg onder Deense heerschappij.

Op financieel gebied was Oldenburg vooruitstrevend: in 1786 wordt in Oldenburg de eerste spaarbank ter wereld opgericht. De stad krijgt pas laat een universiteit. In 1973 opent de universiteit haar poorten voor de studenten. Nu zijn van de ongeveer 160.000 inwoners in Oldenburg zo’n 25.000 student. Dat geeft de stad een gezellige sfeer.

Snoepkraam in Oldenburg

De bezienswaardigheden van Oldenburg

Het fijne van de stad is dat de bezienswaardigheden van Oldenburg allemaal op loopafstand van elkaar liggen. Deze hoogtepunten mag je volgens ons niet missen als je Oldenburg bezoekt.

Oldenburger Slot, Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte

Vanaf 1923 is het Oldenburger Slot de thuisbasis voor het Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte. Zelf vonden we de prachtige zalen in het Slot het hoogtepunt van ons bezoek. Maar daarnaast biedt het museum een overzicht van de ontwikkeling van Oldenburg in de loop der eeuwen. Je vindt er bijna 800 cultuurhistorische werken.

Met hetzelfde toegangskaartje kun je daarnaast twee dichtbijgelegen musea bezoeken. In het Augusteum vind je veel schilderijen uit de 15e tot de 18e eeuw. Het Prinzenpalais toont vooral schilderwerken vanaf de 19e eeuw.

Het Oldenburger Slot en de musea zijn geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur.

Slot van Oldenburg

Paleistuin

Vanaf het Oldenburger Slot kun je de weg oversteken naar de prachtige paleistuin. Hertog Peter Friedrich Ludwig liet deze tuin in 1814 aanleggen naar voorbeeld van de Engelse landschapstuinen. Voor veel inwoners is het park de plek om even te relaxen. Eigenlijk is in 200 jaar weinig veranderd aan het prachtige ontwerp. Ook het theepaviljoen en het huis van de hovenier stammen uit die tijd.

Met een groot netwerk van wandelpaden is het ideaal om rond te wandelen. Toen wij er waren was de bloeiperiode van de vele rododendrons bijna voorbij. Gelukkig konden we nog net genieten van de vele paarstinten van de grote struiken die in het park staan. Deze schijnen de oudste rododendrons van Duitsland te zijn. Als je de bloei op zijn mooist wilt meemaken, kun je de paleistuin het beste bezoeken tussen april en half juni.

Park met vijver in Oldenburg

St. Lambertuskerk

Deze kerk mag je zeker niet overslaan. Je zult versteld staan van het contrast tussen de buitenkant en het interieur van de kerk. De donkerrode bakstenen en de hoge spitse torens geven de kerk een robuust uiterlijk. Het heeft in de verte wel wat weg van een burcht.

Van binnen is de kerk echter heel intiem. Zeker geen grote rechthoekige kerk in gotische stijl. Je ziet een rotonde met een lichte koepel. Het lijkt wel op het Pantheon in Rome, maar dan in een moderne versie. De rotonde met de koepel dateert van 1795. De toenmalige hertog liet hem in een classicistische stijl aanpassen. Nu, met de moderne witte banken in de kerk, toont het als een moderne kerk.

Lambertuskerk in Oldenburg

Markt en het Oude Raadhuis

Rondom het gezellige Marktplein liggen leuke restaurants en cafés. Het is de plek om te kijken naar alle mensen de aan je voorbijtrekken. En daarnaast geniet je van de aanblik op het Oude Stadhuis. Eigenlijk is de naam “Nieuwe Raadhuis” beter. Op deze plek stond namelijk al sinds 1355 een stadhuis. In 1635 was dat zo vervallen, dat een nieuw stadhuis werd gebouwd.

Het stadhuis van vandaag vervangt sinds 1888 de tweede versie. In de 19e eeuw groeide de stad en werd het toenmalige stadhuis te klein. Uiteindelijk besloot men tot de bouw van weer een nieuw stadhuis. Opvallend is de driehoekige vorm van het gebouw. In het stadhuis is een immense muurschildering te bewonderen in de grote vergaderzaal.

De Lappan-klokkentoren

De Lappan is het herkenningspunt van de stad. Je vindt het aan het einde van de Lange Strasse. De Lappan was oorspronkelijk een rust- en verpleeghuis met een kapel voor de armen. In 1468 bouwde men er een klokkentoren bovenop. Het is een van de weinige gebouwen die de verwoestende brand in 1676 heeft doorstaan.

Na de reformatie werd de Lappan een woonruimte. De Lappan-bewoners waren verplicht om de driemaal daags de klokken te luiden. De Lappan is nu een uitkijktoren. In het gebouw is de VVV van Oldenburg gevestigd.

Degodehuis

Het Degodehuis is een van de oudste gebouwen van de stad. Het verrees begin 1500 en doorstond de grote stadsbrand. Het is nog het laatst bewaarde middeleeuwse patriciërshuis van de stad. Het huis dankt zijn naam aan de handelaar Dietrich Wilhelm Degode. Hij opende hier in 1860 een winkel in koloniale en ambachtelijke producten. Daarnaast had hij een koffiebranderij. Blijkbaar verstond hij dat vak goed, want de inwoners waren verzot op de Degode-koffie.

Aan de buitenzijde is het een prachtig vormgegeven vakwerkhuis. In het huis is een enorme plafondschildering van bijna 40 m2 een blikvanger. Het is een afbeelding uit 1645 van de toen bekende continenten (Australië ontbreekt). Tijdens de openingsuren van de winkel kun je het kunstwerk bewonderen.

Struinen door de leuke straatjes

De Lange Strasse is zoals de naam al doet vermoeden een lange straat door het centrum. Vanaf het Marktplein loopt de straat naar de Lappan. Het is een wandeling van ongeveer 15 minuten. Onderweg kom je tal van leuke winkeltjes tegen. Daardoor doe je er ongetwijfeld veel langer over. Maar ga ook vooral de diverse zijstraatjes in. Daar vind je veel bijzondere boetiekjes en galeries. Veel kleine speciaalzaken zijn leuk om te bezoeken.

Lange Strasse in Oldenburg

De bezienswaardigheden van Oldenburg: praktische informatie

Hierna vind je alle praktische informatie voor jouw bezoek aan Oldenburg.

Vervoer naar de bezienswaardigheden van Oldenburg

Hoewel Oldenburg een groot treinstation heeft, is vanuit de meeste plaatsen in Nederland de reis ernaartoe omslachtig. Wil je toch met de trein, dan kun je het beste naar Bremen reizen. Vanuit die stad ben je in 30 minuten met de trein in Oldenburg. In totaal ben je vanuit Utrecht dan ruim 4,5 uur onderweg.

Met de auto ben je zonder verkeersdrukte vanuit Utrecht in iets meer dan 3 uur in Oldenburg. Een milieusticker is in de stad niet verplicht. Parkeren kun je in diverse parkeergarages en -terreinen rondom het centrum. De kosten vallen in vergelijking met Nederland enorm mee. Wij betaalden € 1,20 per uur bij het parkeerterrein “Theater”. Hiervandaan loop je gelijk het centrum in.

In de compacte stad kun je alles lopend bereiken. Daarnaast is Oldenburg een echte fietsstad. De stad heeft veel brede fietspaden en diverse grote fietsstallingen. Een bijzondere manier om de stad zelf te ontdekken is met de digitale rondwandeling. Virtuele gidsen nemen je mee langs diverse hoogtepunten in de stad. Bij iedere bezienswaardigheid kun je met een korte video uitleg krijgen. Wil je liever met een echte gids een rondwandeling door Oldenburg maken? Dat kan natuurlijk ook.

Haven van Oldenburg

Eten en drinken in Oldenburg

Als je alle bezienswaardigheden van Oldenburg hebt gezien, dan wil je lekker uitrusten op een gezellig terras of in een goed café. Gelukkig zijn die gemakkelijk te vinden. Vooral rondom de Markt en het Oude Raadhuis vind je een uitgebreide keuze.

Overnachten in Oldenburg

Hier vind je het overzicht van alle hotels in Oldenburg. Zo sta je uitgerust de volgende morgen op om te genieten van de bezienswaardigheden van Oldenburg.

Wij verbleven zelf dit keer heerlijk rustig in de natuur, op een half uur rijden van Oldenburg. We hadden een prettig appartement in Berne. Het is een door de eigenaar volledig gerenoveerd huis, met veel houtaccenten. Alle houten meubels maakt hij zelf en zijn te koop. Prachtig gelegen appartement met een ruime woonkamer en keuken, twee slaapkamers en een goede badkamer. Als je net als wij ook Hanzestad Bremen wilt bezoeken, ligt deze locatie perfect centraal.