Bosrijke fietstocht bij Planken Wambuis

Bosrijke fietstocht bij Planken Wambuis

Home » Nederland » Bosrijke fietstocht bij Planken Wambuis

De titel van de fietsroute die we vonden op fietsnetwerk.nl trok direct onze aandacht. Safari bij Planken Wambuis? Omdat de route dwars door de Veluwe gaat, heb je kans om edelherten, wilde zwijnen en andere bijzondere dieren tegen te komen. Vooral als je op het juiste tijdstip aan de fietstocht begint. Maar of je ze nu wel of niet te zien krijgt, deze relatief korte route is hoe dan ook een goed idee. Tenminste, als je van afwisseling en van prachtige bos- en heidelandschappen houdt.

Open bos 2

Hoogtepunten tijdens de bosrijke fietstocht bij Planken Wambuis

Op deze stralende lentedag besluiten we om een fietstocht te maken op de Veluwe. De bossen zien er nu door de vele groentinten fantastisch uit. Daarnaast hopen we nog wat wild te spotten, alhoewel de kans daarop gering is. Het is namelijk al begin van de middag als we onze auto parkeren in Otterlo. Dieren als wilde zwijnen en edelherten laten zich dan niet zo snel zien.

Meer mensen zijn op het idee gekomen om vandaag de Veluwe op te zoeken. Het is een komen en gaan van wandelaars en fietsers. En op de terrassen is het al gezellig druk. We zijn nog maar net op weg als we langs een gedenkteken fietsen. We lezen op een grote tegel dat Otterlo op 16 april 1945 door de Canadezen is bevrijd. In Otterlo vond de laatste grote veldslag van de Tweede Oorlog plaats.

We starten onze route met de klok mee. Achteraf blijkt dit een goede keuze. Het eerste deel van de route langs de drukke Apeldoornseweg naar Hoenderloo vinden we namelijk het minst interessant. Al is de bosrijke omgeving ook hier prachtig!

Provinciale weg

Het Deelerwoud

Direct na het kleine dorp Hoenderloo komen we in een totaal ander landschap uit. Aan weerszijden van de weg vinden we licht glooiende weilanden, afgewisseld met kleine bosschages. Ook zien we in de verte grote bossen liggen. Rechts de bossen van Nationaal Park Hoge Veluwe, links die van het Deelerwoud. Het is hier heerlijk rustig. Op een enkele auto of fietser na, komen we nauwelijks mensen tegen.

Fruitkraam

Bij een fruitkraam in de berm van de weg lassen we een korte pauze in. We kopen kersen en gaan even zitten op een geïmproviseerd terras. Vanaf hier hebben we uitzicht in de verte op de zweefvliegtuigen bij Terlet. Het is heerlijk hier, zo in het zonnetje. We blijven dan ook zeker tien minuten zitten voordat we ons weer in het zadel hijsen. Snel daarna bereiken we aan onze linkerzijde de bosrand van het Deelerwoud.

Het Deelerwoud is een groot bos- en heidegebied ingeklemd tussen de Hoge Veluwe en de Veluwezoom. Het is een prachtig natuurgebied van Vereniging Natuurmonumenten waar we eerder een schitterende wandeling hebben gemaakt. Sinds 2001 mag er niet meer worden gejaagd op dam- en edelherten. De kans dat je er als wandelaar of fietser grofwild spot, is hierdoor sterk toegenomen. Andere zoogdieren die je er tegenkomt zijn Schotse Hooglanders, reeën, vossen, wilde zwijnen en boommarters. Maar ook de vogelaar komt in het natuurgebied ruimschoots aan zijn trekken. Zo leven er diverse roofvogels, raven, drie soorten spechten, nachtzwaluwen, wulpen en ga zo maar door.

Open bos

Op weg naar Planken Wambuis

We vervolgen onze fietstocht in de richting van Arnhem. Daarbij passeren we ook het kleine Museum Vliegbasis Deelen. Dit museum staat volledig in het teken van de naastgelegen vliegbasis Deelen. De vliegbasis was tijdens de Tweede Wereldoorlog de grootste Duitse vliegbasis in Nederland. Het interessante museum bevindt zich in de voormalige onderofficiersmess. Het is alleen geopend op weekenddagen.

Even later hebben we aan de rechterkant van de weg een landgoed liggen. Het blijkt te gaan om landgoed Vrijland. Dit landgoed is in 1992 gesticht als eerbetoon aan de veteranen die in oorlogssituaties maar ook in vredesmissies hebben gediend. In 2004 werd het deels nieuw aangeplante bos opengesteld voor het publiek. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet. We nemen ons dan ook voor om er een keer te wandelen.

Museum

Op weg naar Planken Wambuis

We vervolgen onze fietstocht in de richting van Arnhem. Daarbij passeren we ook het kleine Museum Vliegbasis Deelen. Dit museum staat volledig in het teken van de naastgelegen vliegbasis Deelen. De vliegbasis was tijdens de Tweede Wereldoorlog de grootste Duitse vliegbasis in Nederland. Het interessante museum bevindt zich in de voormalige onderofficiersmess. Het is alleen geopend op weekenddagen.

Even later hebben we aan de rechterkant van de weg een landgoed liggen. Het blijkt te gaan om landgoed Vrijland. Dit landgoed is in 1992 gesticht als eerbetoon aan de veteranen die in oorlogssituaties maar ook in vredesmissies hebben gediend. In 2004 werd het deels nieuw aangeplante bos opengesteld voor het publiek. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet. We nemen ons dan ook voor om er een keer te wandelen.

Landgoed Warnsborn en de Westerheide

Hierna krijgen we een bijzonder mooi deel van de route. We fietsen eerst over de heide. Vervolgens snellen we door prachtige naald- en loofbossen die door het zonlicht in een sprookjesachtig landschap worden omgetoverd. En ineens herkennen we het weer: hier waren we onlangs ook met de fiets! We fietsten toen de Gelderse Kastelenroute rond Arnhem, maar dan in tegengestelde richting.

Landhuis Warnsborn

Omdat we toe zijn aan een drankje, wijken we even af van de route en duiken dieper het bos in. Hier in het bos verscholen ligt namelijk de Oranjerie van landgoed Warnsborn. Maar op het moment dat we het terras willen oplopen, zien we dat iemand speecht op een bruiloft. Net op tijd druipen we af. Het bruidspaar boft trouwens enorm met het weer en deze prachtige locatie!

Zodra we het bos uitrijden komen we uit bij een fraai, heel licht glooiend heidelandschap. We zijn nu bij de Westerheide. Dit gebied was vóór de 19e eeuw ook al heide. Maar in de 19e eeuw werd het ontgonnen tot productiebos. De heide is in het bezit van het Geldersch Landschap dat er met Veluwse heideschapen voor zorgt dat het ook heide blijft. Het is er een stuk rustiger dan de vorige keer dat we hier fietsten. Wel is het idyllisch in de zon gelegen bankje opnieuw bezet.

Heide bij Warnsborn

Planken Wambuis

Na de Westerheide fietsen we opnieuw door prachtige loofbossen. Vervolgens komen we uit bij de Amsterdamseweg die we een tijdje volgen tot na de A12. Pal voordat we willen afslaan naar het natuurgebied van Planken Wambuis zien we een restaurant liggen. Het restaurant, heel toepasselijk Planken Wambuis genaamd, heeft een gezellig buitenterras in de achtertuin. Het is er bijzonder druk, maar gelukkig kunnen we nog een tafeltje krijgen. Dankzij het fantastische weer blijven we er dik een half uur zitten.

Begin van Planken Wambuis

We steken de redelijk drukke Amsterdamseweg over en bereiken eindelijk onze bestemming: Planken Wambuis. We wilden graag naar dit natuurgebied omdat onze wandeling die we er eerder maakten beslist naar meer smaakte. En ook nu weet het woeste afwisselende gebied van bos, heide, stuifzand en graasweiden ons te bekoren. Die variatie in het landschap bereikt beheerder Natuurmonumenten door half wilde pony’s, schapen en runderen er te laten grazen. De edelherten en reeën grazen ook wat af, maar niet voldoende.

Pal voordat we Planken Wambuis verlaten, passeren we een heuveltje dat met een trap te beklimmen is. We stallen de fietsen en lopen naar boven. Op de top staat warempel een leeg bankje! We maken er direct gebruik van en genieten nog even van het fraaie uitzicht.

Uitzichtheuvel

Einde van onze fietstocht

Met nog maar een paar kilometer te gaan komen we bij buurtschap Mossel. Dit was ooit een landbouwenclave waar herders tijdens de lente en zomer verbleven. De schaapskooi staat er nog steeds, ook al schijnt die eerder te zijn afgebrand. Nu zit er horeca in met weer een gezellig terras. Inmiddels is Mossel uitgegroeid tot een heerlijk rustige locatie van waaruit je prachtige wandelingen kunt maken.

Een breed fietspad voert ons door wederom een fraai heidelandschap terug naar Otterlo. Wat hebben we een mooie tocht erop zitten! We plaatsen de fietsen op de fietsendrager en rijden moe maar voldaan terug naar huis.

Mossel

Antwoorden op praktische vragen over de bosrijke fietstocht bij Planken Wambuis

Hoe lang is de fietsroute?

De fietstocht bij Planken Wambuis is 44 kilometer lang. Neem je alle afstapmomenten ook op in de route, dan wordt de tocht ongeveer 11 kilometer langer. Voor een van de afstapmomenten - Jachthuis Sint Hubertus - moet je een kaartje kopen voor Nationaal Park Hoge Veluwe.

Is er een routebeschrijving van de fietstocht bij Planken Wambuis?

Op de website van Fietsnetwerk.nl kun je de Fietsroute op safari bij Planken Wambuis kosteloos downloaden. Daar kun je ook naar eigen wens een of meer afstapmomenten toevoegen aan de route.

Wat is een handig startpunt van de fietstocht bij Planken Wambuis?

De “Fietsroute op safari bij Planken Wambuis”-route is een knooppuntenroute. Je kunt de tocht dus bij ieder knooppunt starten. Houd er rekening mee dat het bij prachtig fietsweer in zowel Otterlo als Hoenderloo erg druk kan zijn. En dat er dan dus weinig parkeergelegenheid is. Kom je met de trein dan is Arnhem Centraal het handigste startpunt. Bij knooppunt 47 begin je dan aan de fietstocht. Dit knooppunt ligt op 1,8 kilometer afstand van het station.

 

Overigens vonden wij de route van Otterlo naar Hoenderloo over de Apeldoornseweg het minst interessant. Als je dit deel het liefst aan het begin van je fietstocht wilt hebben (zoals wij), plan je route dan met de klok mee of juist tegen. Dit afhankelijk van waar je parkeert.

Welke afstapmomenten mag ik niet missen tijdens de fietstocht?

De meeste afstapmomenten die fietsnetwerk.nl in de route heeft opgenomen liggen direct aan de route. Hier kom je dus sowieso langs. Je kunt dan ook ter plekke besluiten of je wel of niet een afstapmoment inlast. Overige afstapmomenten zijn:

  • Jachthuis Sint Hubertus, gelegen in het Nationaal Park Hoge Veluwe. Om deze bezienswaardigheid te bezoeken moet je entree betalen voor het nationaal park. Onze tip is dan ook om het Jachthuis te bezoeken als je ook andere bezienswaardigheden in het park wilt bekijken.
  • Uitzichtpunt Planken Wambuis bij Otterlo. Hier moet je in totaal twee kilometer voor omrijden. Wij hebben dit zelf niet gedaan tijdens de fietstocht maar het uitzicht schijnt hier wel prachtig te zijn!
  • De prachtige oranjerie van landgoed Warnsborn. Dit is geen afstapmoment van de fietstocht bij Planken Wambuis, maar je komt er praktisch langs. Vanaf knooppunt 45 bereik je de oranjerie na 500 meter door het bos.
Wat zijn leuke horecagelegenheden onderweg?
  • Arnhem: in de bossen ten noordwesten van Arnhem heb je landgoed Warnsborn liggen. Zowel de Oranjerie als het landhuis Warnsborn heeft een fraai en gezellig terras.
  • Deelen en Deelerwoud: bij knooppunt 23 vind je Rustpunt Writsaert Hoeve. Ook is er bij het Museum Vliegbasis Deelen een terras.
  • Ede: restaurant Planken Wambuis. Wij zaten hier heerlijk buiten op het grote, deels beschutte terras. Maar ook binnen zag het er leuk uit!
  • Hoenderloo: direct aan de route heb je in het centrum van Hoenderloo veel leuke horeca-etablissementen liggen.
  • Otterlo: de uniek gelegen Boerderij Mossel (tevens afstapmoment). In het centrum van Otterlo vind je vele gezellige terrassen en restaurants.