Bezienswaardigheden aan de Caminos de Pasión | deel 1
Bezienswaardigheden aan de Caminos de Pasión | deel 1
Het eerste deel van onze reis over de Caminos de Pasión voert door de provincies Jaén en Córdoba. We bezoeken in totaal zes pittoreske stadjes, elk met zijn eigen unieke charme en rijke geschiedenis. De start is in het indrukwekkende en stokoude Alcalá la Real in de provincie Jaén. De route leidt ons vervolgens langs Baena, Cabra, Lucena en Priego de Córdoba in de provincie Córdoba. Het eindpunt van dit deel van onze verkenningstocht is Puente Genil, op de grens van de provincies Córdoba en Sevilla.
Onze ontdekkingsreis langs de bezienswaardigheden aan de Caminos de Pasión
Volgens de weerberichten mogen we de komende rondreis door Andalusië op veel regen rekenen. Het weerverschijnsel DANA gaat dan voor overvloedige regenval en overstromingen zorgen. We zijn er niet erg gerust op maar bij aankomst op de luchthaven van Málaga wacht ons prima (droog) weer! Zodra we even later met de bagage de aankomsthal uitlopen staat onze breed grijnzende gids José-Luis ons al op te wachten. José-Luis gaat ons later begeleiden tijdens de geplande fietstochten. We springen het voor ons geregelde busje in en snellen naar het startpunt van onze reis: Alcalá la Real.
Alcalá la Real
Na eerst een stuk over de snelweg slaan we een redelijk verlaten provinciale weg in. We komen uit in een fraai heuvelachtig gebied vol olijfgaarden en rijden steeds verder van de bewoonde wereld vandaan. Het begint al bijna te schemeren als we recht voor ons uit ineens een pittoresk vestingstadje op een heuveltop zien liggen. Onze gids vertelt ons dat dit het fort van Alcalá la Real is. Niet lang daarna rijden we het charmante stadje binnen waar we eerst naar ons hotel gaan. We droppen onze bagage, frissen ons op en zijn klaar voor onze eerste stadswandeling.
Onze stadsgids Maica wacht ons bij de entree van het hotel op. Omdat het al vrij laat is, steekt ze direct van wal. Terwijl we achter haar aan de schitterende gebouwen om ons heen bewonderen, praat ze ons beknopt bij over de geschiedenis van het plaatsje. Zo vertelt ze dat de geschiedenis van Alcalá la Real teruggaat tot de prehistorie. In 713 werd het door de Moren veroverd en kreeg het de naam Al-Qal’a (de vesting). Onder Moors bestuur kende de stad vooral in de 12e eeuw een bloeiperiode. Midden 14e eeuw werd Alcalá la Real veroverd door koning Alfonso XI van Castilië. Hij voegde de titel “Real” (Koninklijk) toe aan de naam. Na de val van Granada in 1492 verloor de stad haar strategische belang.
In de eeuwen die volgden verhuisde de bevolking geleidelijk vanuit de vesting naar de lager gelegen gebieden. Dat is ook waar we de stadswandeling maken. En waar we het een na het andere bijzonder interessante verhaal en anecdote van Maica te horen krijgen. Vanwege de strakke tijdsplanning doen we het fort helaas niet aan. Maar vanaf een afstandje zien we het er prachtig verlicht bij liggen. We besluiten dat dit een extra reden is om Alcalá la Real nog eens te bezoeken.
Priego de Córdoba, tweede stad aan de Caminos de Pasión
De volgende ochtend brengt het busje ons naar Priego de Córdoba, een charmant stadje in de provincie Córdoba. Deze parel van de Subbética-regio staat bekend om zijn rijke geschiedenis, barokke architectuur en prachtige natuurlijke omgeving.
Nog voor we aan mogen schuiven bij het ontbijt, leidt stadsgids Lucia ons een fraai deel van de stad. We wandelen door sierlijke straten en prachtige pleinen vol indrukwekkende monumenten en fonteinen. De stad wordt ook wel de “hoofdstad van de barok” in Córdoba genoemd. Dankzij de overvloed aan barokke kerken en paleizen snappen we waarom.
Na een vorstelijk ontbijt van de heerlijkste kazen en hammen bij Hostería de Rafi, hervatten we onze nu al geslaagde stadswandeling. Priego de Córdoba bestaat al sinds de Romeinse tijd. Lucia geeft echter aan dat het stadje vooral betekenis kreeg tijdens de Moorse overheersing vanaf de 8e eeuw. De stad bloeide onder Arabisch bestuur en werd een belangrijk cultureel en economisch centrum. Dit is nog steeds zichtbaar in de prachtige architectuur en monumenten. Zoals het Alcázar, waar we nu langs lopen. Na de reconquista in de 13e eeuw kwam Priego de Córdoba onder christelijk bewind, maar behield het veel van zijn Moorse erfgoed.
We komen vervolgens uit in een labyrint van smalle straatjes met spierwitgekalkte woningen, volgehangen met bloeiende planten. De bijzonder pittoreske, geplaveide straatjes leiden ons langs fraaie pleinen en monumenten naar een schitterend uitzicht. Hier, aan de rand van het historische centrum, hebben we zicht op de Sierras Subbéticas: een natuurgebied met ruige kalksteenbergen, diepe kloven en uitgestrekte olijfboomgaarden. Wat is Priego de Córdoba toch een ongekend leuk stadje, besluiten we. We willen graag nog wat langer hier verblijven maar het volgende avontuur dient zich aan: onze fietstocht naar Baena.
Baena
In een buitenwijk van Priego de Córdoba voegt onze fietstoergids José-Luis zich bij ons voor de eerste fietstocht. We gaan etappe 2 doen van de GR-341. Deze etappe voert door het natuurpark Sierras Subbéticas. We gaan tijdens onze rit aardig wat hoogtemeters maken. Maar gelukkig zijn voor ons stevige mountainbikes geregeld met trapondersteuning. We zijn er klaar voor!
Snel daarna maken we kennis met het schitterende landschap van de Sierras Subbéticas. We genieten van de prachtige uitzichten op de Sierra Horconera. Hier vinden we kalkstenen bergruggen en meerdere bergtoppen van boven de 1.000 meter. Zoals de Pico la Tiñosa (1.568 m). Het gebied kent een rijke biodiversiteit waar je vale gieren, adelaars en arenden kunt spotten. Wij genieten vooral ook van de talrijke olijfgaarden, de vele steeneiken en het ongerepte karstlandschap.
Bezoek aan een olijfolieproducent in Baena
Tijdens het laatste deel van onze fietstocht begint de lucht te betrekken. We hadden er al rekening mee gehouden. Om die reden zijn we eigenlijk zelfs blij dat het nog zo lang (deels) zonnig bleef. Onder een steeds dreigender wordende hemel naderen we het stadje Baena. Vanuit de verte zien we boven op een spitse heuveltop al het kasteel van Baena liggen. Onze route slingert zich echter verder de heuvel af naar het oude, charmante stadje. In Baena geven we de fietsen af aan het fietsverhuurbedrijf. Hierna brengen we een bezoek aan olijfolieproducent Núñez de Prado.
Van de jonge, nieuwe directeur van het befaamde familiebedrijf krijgen we een rondleiding. Hij vertelt honderduit over het productieproces van olijfolie. Zichtbaar trots op de volledig biologische olijfolie die het familiebedrijf al vele jaren produceert, voert hij ons door de fabriek. Opvallend is dat vrijwel alle installaties, waaronder de reusachtige opslagtanks, hypermodern zijn. Dit terwijl sommige stappen in het proces nog steeds handmatig doorlopen worden. Zelfs bij de boekhouding komt geen computer aan te pas. Aan het einde van de rondleiding krijgen we zulke lekkere biologische olijfolie voorgeschoteld dat we meteen enkele blikken als souvenir inslaan.
De rijke olijfolietraditie van Baena
Núñez de Prado is weliswaar een vooraanstaande olijfolieproducent, het bedrijf is zeker niet de enige in de regio. Deze streek in Andalusië staat bekend om haar rijke olijfolietraditie, die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het gebied geniet een beschermde oorsprongsbenaming (DOP) voor haar hoogwaardige extra vierge olijfolie, voornamelijk geproduceerd van de Picuda-olijf. Het milde klimaat, de kalkrijke bodem en eeuwenoude teelttechnieken dragen bij aan de unieke smaak en kwaliteit van de olie. Het resultaat, zo hebben wij mogen ervaren, is olijfolie met een fruitig aroma en een licht pikante afdronk. Heerlijk!
Je kunt bij meerdere olijfolieproducenten terecht voor een interessant bezoek en een proeverij! Wil je nog meer weten over de rijke olijfoliecultuur van deze streek? Bezoek dan het Museo del Olivar y el Aceite. Dit museum biedt een boeiende reis door de geschiedenis en productie van olijfolie in de regio.
Cabra
In Cabra, het volgende stadje aan de beroemde Caminos de Pasión, nuttigen we een verlate lunch. Dit gebeurt bij het uiterst charmante Círculo de la Amistad de Cabra. Dit restaurant bevindt zich in een historisch gebouwencomplex dat oorspronkelijk een klooster-ziekenhuis was. Ons oog valt direct op de patio die een van de mooiste patio’s in het zuiden van Córdoba is. De hemelsluizen zijn echter volledig open gegaan waardoor van een plezierig verblijf in de patio geen sprake meer kan zijn. We zoeken dan ook onze toevlucht binnen waar we genieten van een heerlijke maaltijd.
Cabra is een fraai stadje met een mix van culturele bezienswaardigheden, zoals een middeleeuws kasteel, barokke kerken en het archeologisch museum. Cabra is ook beroemd om zijn gastronomie, met name de lokale olijfolie en kaas. Mede dankzij de schitterende, natuurlijke omgeving is het een aantrekkelijke bestemming voor zowel cultuur- als natuurliefhebbers. Helaas maken wij daar weinig van mee. Onze fietstocht en het smakelijke bezoek aan de olijfoliefabriek liepen dermate uit dat we alweer doormoeten.
Lucena
Lucena, gelegen in het zuiden van de provincie Córdoba, is een stad rijk aan geschiedenis en culturele diversiteit. Bekend als de “Parel van Sefarad”, was Lucena ooit een belangrijk centrum van Joodse cultuur in het middeleeuwse Spanje.
Nadat we onze bagage hebben achtergelaten in ons hotel, neemt stadsgids Sofia ons mee op ontdekkingstocht. We bezichtigen vele straten en pleinen, maar ook enkele kerken waaronder de Sagrario de la Iglesia de San Mateo. De kerk is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur, bekend om zijn rijke decoraties en indrukwekkende koepel. Dit heiligdom, gebouwd in de 18e eeuw, wordt beschouwd als een van de meest waardevolle religieuze monumenten in de provincie Córdoba. We vinden het vergulde altaarstuk wat over de top. Maar samen met de gedetailleerde fresco’s is de kerk een goede weerspiegeling van de grandeur van de Spaanse barok.
Voorafgaand aan ons diner doen we nog het Castillo del Moral aan. De robuuste muren en torens van dit indrukwekkende middeleeuwse fort getuigen van eeuwen van strategisch belang. Binnen de muren van dit kasteel treffen we het archeologisch en etnologisch museum van Lucena. De interessante exposities belichten de culturele en historische ontwikkeling van de regio. Toch weet het uitzicht vanaf een van de torens op de in de schemer verlichte stad ons nog meer te bekoren.
Op de valreep vertelt Sofia ons nog over de Necropolis Judía: een belangrijke archeologische vindplaats met meer dan 300 joodse graven daterend uit de 8e tot de 12e eeuw. Het is een van de grootste en best bewaarde middeleeuwse Joodse begraafplaatsen in Europa, gelegen net buiten het historisch centrum. Omwille van de tijd en de stevige trek, brengen we geen bezoek aan de begraafplaats. We nemen afscheid van Sofia en laten ons vervolgens goed verwennen in het gezellige restaurant El Patio del Hotel.
Puente Genil
Onze volgende stop is bij Puente Genil, of althans dicht bij die stad. Puente Genil dankt haar naam aan de brug over de rivier Genil. De brug die midden 16e eeuw gebouwd werd, speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de regio. Het was een bijzonder belangrijke verbinding tussen twee verschillende províncies: Córdoba en Sevilla. De brug werd een symbool van eenheid, en bevorderde handel en communicatie tussen deze gebieden.
Een van de opvallendste kenmerken van Puente Genil is echter haar indrukwekkende Semana Santa-viering. We laten ons vertellen dat de processies bij deze religieuze traditie worden gekenmerkt door de aanwezigheid van ‘figuras bíblicas’: mensen verkleed als bijbelse figuren. Dit levert vast een spectaculair schouwspel op, bedenken we ons. En zeker een goede reden om Puente Genil tijdens de Heilige Week te bezoeken.
Ons busje brengt ons naar een andere interessante locatie bij Puente Genil, de Romeinse villa Fuente Álamo. Deze villa rustica, of landelijke villa, dateert uit de 3e en 4e eeuw na Christus en biedt een fascinerend inzicht in het leven van welgestelde Romeinen op het Iberisch schiereiland. Onder leiding van een gids van het bijbehorende archeologische museum bewonderen we de goed bewaarde mozaïekvloeren. Ze vertonen prachtige geometrische patronen en mythologische scènes (als een soort stripboek). We krijgen verschillende ruimtes te zien, waaronder een badhuis (thermae) en een groot gezamenlijk toilet (zonder tussenschotten). We vinden de vindplaats erg goed geconserveerd en daarmee zeker een plek die je gezien moet hebben als je in de omgeving bent!
Einde van deel 1 langs de bezienswaardigheden aan de Caminos de Pasión
In de voetsporen van miljoenen mensen in de afgelopen zes eeuwen, steken we in Puente Genil de Genil over. Daarmee is een einde gekomen aan deel 1 van onze Caminos de Pasión-tocht door de provincies Jaén en Córdoba. Benieuwd naar onze avonturen tijdens deel 2 van de Caminos de Pasión door de provincie Sevilla? Lees dan snel verder.
Dit interesseert je wellicht ook
- Hoogtepunten van de Caminos de Pasión | deel 2
- Stedentrip naar het heerlijk zonnige Malaga
- Historische stadswandeling door de oude havenstad Cartagena
- Caravaca de la Cruz – stad van cultuur, historie en tradities
- Bezienswaardigheden langs de Camino Francés | deel 1
- Hoogtepunten langs de Camino Francés | deel 2