De Cariben

De Cariben

Home » Bestemmingen » Amerika » De Cariben

De Cariben in een notendop

De eilanden in het Caribisch gebied zijn al vele decennia lang een vakantiebestemming. Niet alleen voor net getrouwde stellen en pensionado’s, maar steeds meer ook voor backpackers en eco-toeristen. Op wellicht het orkaanseizoen na (late zomer en vroege herfst) heb je er nagenoeg het hele jaar heerlijk warm en zonnig weer. Met de komst van goedkope vliegtickets is de regio ook goed bereikbaar geworden voor niet alleen Amerikanen en Canadezen, maar ook voor ons Europeanen.

De Cariben werden eerst bewoond door de Arawak-indianen, gevolgd door de meer agressieve Cariben. In 1492 werd de regio “ontdekt” door Christopher Columbus die dacht dat hij via een andere, snellere route Indië had gevonden. Om die reden wordt het Caribisch gebied ook wel West-Indië genoemd. Met de komst van Columbus kwamen de Spanjaarden, Portugezen, Nederlanders, Fransen, Denen en Britten. De oorspronkelijke bevolking nam daarna in aantal snel en sterk af.

Het Caribisch gebied bestaat uit zoveel eilanden dat we ze hieronder slechts beknopt beschrijven.

Triinidad, Cuba

Lucayan-archipel

De Lucayan-archipel is een eilandengroep net ten zuidoosten van Florida die niet tot de Antillen behoort. De eilandengroep bestaat uit de ruim 700 prachtige, tropische eilandjes van de Bahamas en de 40 nabijgelegen Turks- en Caicoseilanden. Hier moet je zijn om gewoon te relaxen of voor de watersport in een altijd warme, turquoise zee.

Bahamas

De Grote Antillen

Een van de Grote Antillen is Cuba, inclusief het grote eiland Isla de la Juventud, dat steeds meer toegankelijk is voor toeristen. Het eiland biedt naast een prachtige natuur een bijzonder rijke cultuur en historie.

Een ander groot eiland is Hispaniola dat uit Haïti en de Dominicaanse Republiek bestaat. Haïti ligt in het westelijk deel. Vanwege de politieke en economische situatie zijn er weinig toeristen. De Dominicaanse Republiek is daarentegen een populaire bestemming voor een luxe strandvakantie onder de palmbomen.

Verder heb je nog Jamaica, het eiland van de reggae en de rum. Je vindt er luxe resorts, een bergachtig en groen binnenland en fraaie watervallen. Maar ook Puerto Rico valt onder de Grote Antillen. Het grote eiland is bij veel toeristen bekend als opstapplaats voor een cruise door de Caraïben, maar het heeft ook historie, cultuur en een bos- en heuvelrijk binnenland te bieden.

Ten slotte maken de Kaaimaneilanden, ondanks hun beperkte omvang, deel uit van de Grote Antillen. De kleine eilandjes met hun witte zandstranden, turquoise zeewater en kleurrijke onderwaterwereld staan bekend als belastingparadijs en strandbestemming. Je kunt er prima duiken en snorkelen, én belastingvrij shoppen!

Havana, Cuba

De Kleine Antillen

De groep Kleine Antillen kan worden onderverdeeld in de bovenwindse en de benedenwindse eilanden. De term boven- of benedenwinds verwijst naar de ligging ten opzichte van de noordoostelijke passaatwind. Hieronder beschrijven we de indeling naar Nederlandse definitie. Deze wijkt af van de Engelse!

Bovenwindse eilanden

De bovenwindse eilanden liggen tussen Puerto Rico in het noorden en Venezuela in het zuiden. Veel van de eilanden worden door de grotere cruiserederijen vanuit Florida of Puerto Rico wekelijks bezocht. Een van de eerste bestemmingen die daarbij worden aangedaan zijn de Britse en met name de Amerikaanse Maagdeneilanden. Het zijn typische, weelderig groene bovenwindse eilanden met witte zandstranden en mooi zeewater. Je kunt er ook prima wandelen!

Cruiseschepen op de Amerikaanse Maagdeneilanden

Verder naar het zuiden ligt Anguilla, een vrij droog en vlak eiland. Los van de parelwitte zandstranden valt er in onze beleving weinig te beleven.

De volgende eilanden zijn de drie S-eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Op Saba vind je de hoogste berg binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Je kunt er mooi duiken en fantastische wandelingen maken. Sint Eustatius is iets groter dan Saba. Ook hier kun je heerlijk wandelen, zowel in de natuur als in het gezellige, historische Oranjestad. Sint Maarten is het grootste eiland van de drie en heeft samen met het Franse deel in het noorden veel te bieden, waaronder mooie stranden en een gezellig uitgaansleven. In onze blog over de voormalige Nederlandse Antillen beschrijven we de eilanden in detail.

Na de S-eilanden volgen het jetset-eiland Saint-Barthélemy, en Antigua en Barbuda. Laatstgenoemde eilanden staan bekend om de regatta, het zomercarnaval, de parelwitte stranden maar ook de prachtige natuur in het binnenland. Iets verder naar het zuiden liggen Saint Kitts en Nevis bekend om de vele scheepswrakken. Je vindt er een bergachtig binnenland met regenwouden. Naast duiken kun je er ook golfen.

Het eerstvolgende eiland is het groene en bergachtige Montserrat dat bekend staat om de stad Plymouth. Deze stad veranderde door de vulkaanuitbarsting in 1995 in een interessante spookstad. Vlakbij Montserrat liggen de idyllische, tropische eilanden van Guadeloupe. Je vindt er een bergachtig, erg groen binnenland met als hoogste berg La Soufrière die maar liefst 1467 meter hoog is! De prachtige zandstranden en turquoise wateren maken het voor watersporters een ideale vakantiebestemming in de Caraïben.

Guadeloupe

Op weg naar het heuvelachtige, door jungle bedekte Martinique, heb je eerst nog Dominica. Hier kun je fantastisch mooie wandelingen maken in een van de vele natuurparken. Het is er bijzonder groen en bergachtig. Dominica is niet de typische strandbestemming in de Caraïben. Wel is het eiland populair onder natuurliefhebbers, wandelaars en duikers.

Na Martinique volgen de in onze ogen totaal verschillende eilanden Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, en Barbados. Saint Lucia is het bijzonder bergachtige, groene eiland bekend om onder meer het jaarlijkse carnaval. Het duidelijk drukkere Barbados biedt een charmant, historisch stadje en een fantastische zee waar je vele watersporten kunt beoefenen. Saint Vincent en de Grenadines bestaan uit 32 bergachtige, veelal onbewoonde eilanden. Naast een fraaie, weelderige natuur kun je er goed duiken en zeilen.

Iets verder naar het zuiden ligt Grenada, het eiland van de kruiden, rum en koffie. Leuk om ooit bezocht te hebben maar naar onze mening niet zo interessant als de meest zuidelijke bovenwindse eilanden Trinidad en Tobago. Trinidad is een groot eiland met een fraaie natuur en kilometerslange, witte zandstranden. Je vindt er een rijke flora en fauna. Het staat internationaal goed bekend om het jaarlijkse carnaval. Het kleinere Tobago is een typisch, idyllisch Caraïbisch eiland met witte zandstranden en kokospalmen.

Tobago

Benedenwindse eilanden

Hieronder vallen de Venezolaanse Antillen, Islas los Monjes, en de ABC-eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao.

Van de Venezolaanse Antillen kennen de meeste mensen eigenlijk alleen Isla Margarita. Dit eiland staat internationaal bekend als zeer zonnige strand- en als windsurfbestemming. Onder duikers zijn ook de Islas Los Roques, 350 kleine eilandjes die met 225.000 hectare het grootste marinepark van de Caraïben vormen. Slechts één van die eilandjes is bewoond.

De rotseilandjes van Islas los Monjes liggen vlakbij Aruba maar zijn ontoegankelijk voor toeristen. Venezuela heeft hier een marinebasis.

Willemstad, Curaçao

De ABC-eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao die onderdeel uitmaken van het koninkrijk der Nederlanden, zijn in onze beleving totaal verschillend van elkaar.

Aruba is het kleinste eiland van de drie. Het is met name bekend als zonnige strand- en golfbestemming. Je vindt er veel grote hotels, clubs, strandtenten, restaurants en winkels.

Bonaire is met name onder duikers en wind- en kitesurfers geliefd. Je hebt er wat minder toeristen dan bijvoorbeeld op Aruba. Er heerst een heerlijk relaxte sfeer. Het eiland biedt daarnaast een ruig binnenland waar vele wandelroutes in zijn uitgezet, en vele prachtig roze flamingo’s.

Curaçao is het grootste eiland van de voormalige Nederlandse Antillen en telt tevens de meeste inwoners. Naast kleurrijke gevels in Willemstad bij de pontjesbrug en vele winkels en leuke restaurantjes, heb je op Curaçao luxe resorts, enkele golfbanen en fantastisch mooie baaien met kristalhelder, warm water en witte zandstranden.

In onze blog over de voormalige Nederlandse Antillen beschrijven we de eilanden in detail.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Dominica, het natuureiland van de Cariben

Dominica, het natuureiland van de Cariben

De tropische parel Dominica staat bekend als "het natuureiland van het Caribisch gebied". Deze lovende titel dankt het eiland aan de spectaculaire, weelderige en gevarieerde flora. In het flink beboste binnenland vind je vele watervallen, rivieren,...

Lees meer
Caribisch Nederland

Caribisch Nederland

Sinds 10 oktober 2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer. De zes eilanden in het Caribisch gebied die onderdeel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden, worden door veel mensen uit gewoonte nog wel zo genoemd. Daarbij kun je onderscheid maken tussen de...

Lees meer

Beste reistijd voor de Cariben

Op de meeste eilanden in het Caraïbisch gebied heerst een tropisch klimaat. Op de Grote Antillen, waaronder Cuba en Hispaniola, kan het in onze winter in de bergen behoorlijk koud worden.

Over het algemeen geldt dat de beste reistijd voor de bovenwindse eilanden van december tot en met april is. Van juni tot en met oktober kunnen er orkanen voorkomen waarbij veel regen gepaard gaat. Op de benedenwindse eilanden is het vrijwel altijd goed weer, alhoewel je in de maanden oktober tot en met december iets meer regen hebt dan in de andere maanden.

Stevige bries bij Punta Cana, Dominicaanse Republiek

Reizen binnen de Cariben

Het vliegtuig en de boot zijn de belangrijkste vervoersmiddelen om je binnen het Caribisch gebied te verplaatsen. Vaak is het vliegtuig het goedkoopst. Houd er rekening mee dat de luchthavens op sommige eilanden, zoals Saba en Saint-Barthélemy, zulke korte startbanen hebben dat je hier alleen met een klein, één- of tweemotorig propellertoestel kunt komen. Je mag dan doorgaans ook minder bagage meenemen.

Een ideale manier om binnen de regio te reizen vinden wij door te cruisen. Voor een relatief lage prijs heb je een drijvend, luxueus hotel dat je met name ‘s avonds en ‘s nachts naar andere eilanden vervoert. Overdag heb je de gelegenheid om het hotel te verlaten om het het eiland te verkennen.

Met de turboprop vanuit Sint Maarten naar Saba

Gezondheid

Voor de meeste bovenwindse eilanden in de Cariben wordt vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Goede bescherming tegen muggenbeten is echter op alle eilanden aan te bevelen. Voor sommige eilanden zoals Haïti zijn meer vaccinaties nodig, of zelfs bescherming tegen malaria. Check aan de hand van de informatie van GGD Reisvaccinaties wat je nodig hebt.

Ons persoonlijk reisadvies

De eilanden in het Caribisch gebied lenen zich bij uitstek voor een korte zonvakantie van een week of twee weken. Houd er rekening mee dat de meeste eilanden zo klein zijn dat je er niet veel meer kunt doen dan alleen van de zon en zee genieten. Op enkele eilanden kun je daarnaast mooie wandelingen maken van enkele uren. En op sommige grote eilanden als Cuba valt er juist weer zoveel te doen dat je je er gemakkelijk meer dan twee weken kunt vermaken. Heb je wat langer de tijd en vind je de vlucht van negen of tien uur er naar toe te lang duren om slechts een week op een eiland te verblijven, overweeg dan om te gaan ‘island hoppen’! Dit kan zowel per vliegtuig als door het maken van een cruise.