Argentinië, land boordevol hoogtepunten
Argentinië, land boordevol hoogtepunten
Argentinië in een notendop
Argentinië is het land van de tango. Maar ook van de asado, de typische Argentijnse barbecue met de lekkerste steaks. Het land dat ’s werelds beste voetballers voortbracht: Diego Maradona en Lionel Messi. De heerlijke Malbec wijnen uit de wijnstreek Mendoza. De typische cultuur van de Argentijnse boeren, de gaucho’s. Het land van Koningin Maxima. Maar vooral is Argentinië een land met een indrukwekkende natuur. Daarom mag Argentinië als reisbestemming niet op je bucketlist ontbreken.
Argentinië is een enorm groot land. Het is zelfs het grootste Spaanstalige land ter wereld. In het noorden (bij Cafayate) en midden (rondom Mendoza) liggen de beroemde wijnhuizen met hun wijngaarden. Het landschap is gevuld met gigantische cactussen of prachtig gekleurde rotsformaties. Daarnaast liggen er enorme zoutvlaktes hoog in het Andesgebergte.
Het zuidelijke deel van Argentinië heet Patagonië. De natuur hier is ongekend mooi. Ruiger en ongerepter zul je het bijna nergens anders ter wereld vinden. Een bezoek aan het imposante National Park Los Glaciares en zijn beroemde Perito Moreno gletsjer is een van de hoogtepunten. In Patagonië ligt de meest zuidelijke stad ter wereld: Ushuaia. Vanaf hier kun je een fantastische cruises maken. Bijvoorbeeld een wat kortere naar Punta Arenas. Een lange cruise brengt je naar Antarctica, de Falklands en South Georgia.
Spaanse kolonisten hebben eeuwenlang geheerst in Argentinië. Veel van die Spaanse invloeden tref je nog terug in het land. De stad Salta in het noorden heeft typische koloniale gebouwen. Ook in Buenos Aires kom je die regelmatig tegen. Daarnaast vind je in het noorden nog herinneringen aan de Incacultuur.
In 1816 werd Argentinië een onafhankelijke republiek. Argentinië ging gebukt onder een jarenlange militaire overheersing van de Junta’s. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw kreeg het land een democratisch gekozen regering.
Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:
Accommodatie in Argentinië
Argentinië beschikt op alle belangrijke toeristische locaties over een divers aanbod van accommodaties. Eenvoudige hostels, middenklasse hotels, boutique hotels tot zeer luxe 5-sterren hotels met een spa.
De meest authentieke manier om te overnachten is op een zogenaamde estancia. Deze voormalige boerderijen bieden je een sfeervol en traditioneel verblijf. Ook maak je hierbij kennis met de bijzondere gaucho-cultuur. Sommige estancias zijn nog steeds als veebedrijf actief. Een deel van de boerderij is dan ingericht voor toeristen. In de wijnstreek kun je overnachten op het wijngoed bij een bodega. Je slaapt temidden van de wijngaarden.
Reisadvies voor Argentinië
Argentinië is een redelijk veilig land. Zeker in vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen. Zoals tijdens alle reizen moet je waakzaam blijven. Let vooral in grote steden goed op je spullen als je op drukke plekken bent. Loop daarnaast niet met kostbare camera’s en sieraden “te koop”. Maak gebruik van onze tips op het gebied van veiligheid tijdens je reis.
Mocht je beroofd worden: geef de overvaller wat hij wil Daarnaast doe je aangifte bij de plaatselijke politie. Je kunt ook naar de toeristenpolitie (policía de turismo) gaan. Zorg dat je vooraf de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt. Dan heb je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand. Bekijk voor vertrek altijd het actuele reisadvies voor Argentinië.
Gezondheid
Aanbevolen zijn vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en gele koorts. De WHO (Wereld Gezondheidsraad) heeft Argentinië sinds 2019 officieel malariavrij verklaard. Muggenbescherming tegen de dengue mug is nog wel noodzakelijk. Want vooral in de grote steden komt de dengue mug regelmatig voor.
Een deskundig advies, gebaseerd op je reisplan, verstrekt GGD Reisvaccinaties.
Beste reistijd voor Argentinië
Argentinië is een groot land. Daardoor heeft het land meerdere klimaatzones. Daarnaast zijn de winter- en zomermaanden tegenovergesteld met die van Nederland.
Het noorden van Argentinië is in principe het hele jaar geschikt om te reizen. De beste reisperiode is april t/m juni en oktober t/m november. Wil je op wintersport dan zijn juli en augustus de beste maanden. Dan is het winter in Argentinië met aangename temperaturen.
Het gebied rondom Salta kent een regenseizoen. Dit loopt van december tot februari. Wegen kunnen in die tijd minder goed begaanbaar zijn. De watervallen bij Puerto Iguazu liggen in een tropisch gebied. Hier is de temperatuur vaak hoger dan 30 graden. Daarnaast is er in die streek een hoge luchtvochtigheid.
Voor Patagonië is de beste reistijd van half oktober t/m begin maart. In deze periode is het voorjaar en zomer. Ook in de zomer zal de temperatuur in het zuiden niet veel hoger dan 15 graden komen. Een mooie reistijd qua drukte en qua weer is die in november tot half december of half van februari tot maart. Het klimaat kan hier snel omslaan: vier seizoenen op een dag zijn niet vreemd. Ook kan het er in de zomer nog steeds sneeuwen in Ushuaia. Regelmatig waait er een harde wind in Patagonië. Dit maakt de gevoelstemperatuur al snel heel koud.
Visum voor Argentinië
Voor een bezoek aan Argentinië volstaat een geldig paspoort. Het paspoort moet geldig zijn tot zes maanden na de vertrekdatum uit Argentinië. Een visum is niet nodig.
Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van VisumBuitenland.nl. De experts kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. VisumBuitenland.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.
Eten en drinken
Een bezoek aan Argentinië is niet compleet als je geen traditionele barbecue hebt meegemaakt. Zo’n “asado” is vooral een enorm sociaal gebeuren en behoort tot het Argentijns cultuurgoed. Argentijnen houden van vlees. De kwaliteit van de Argentijnse steaks is wereldberoemd: vol van smaak en lekker mals.
Bij een straatstalletje kopen de Argentijnen graag een empanada: een gefrituurd broodje in de vorm van een halve maan. Die is gevuld met kip, groente, kaas of rundvlees. Een andere bekende snack is een lomito: een wit plat broodje gevuld met biefstuk.
Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Argentinië. De rode wijn, gemaakt van de malbec-druif, is van uitstekende kwaliteit. Natuurlijk is er ook bier verkrijgbaar. Het lokale merk is Quilmes. Maar daarnaast zijn buitenlandse bieren ook verkrijgbaar.
Een typische Argentijnse likeur is Fernet branca. Een kruidenbitter met veel specerijen. Een ander typisch Argentijns drankje is Maté. Deze groene, bitterzoete kruidenthee drinkt men uit een stenen bekertje met een rietje. Het is een gezelligheidsdrank. Als Argentijnen met familie en vrienden samen zijn, drinken ze Maté.
Vervoer in Argentinië
Argentinië is een enorm uitgestrekt land. De wegen zijn over het algemeen van redelijke kwaliteit. Je komt bijna uitsluitend tweebaanswegen tegen. Het verkeer rijdt rechts. In afgelegen gebieden tref je nog met enige regelmaat ongeasfalteerde wegen aan.
Door de grootte van het land is er een uitgebreid netwerk van binnenlandse vliegverbindingen. Vanuit de hoofdstad is iedere grote plaats te bereiken met het vliegtuig. Wanneer je twee of meer binnenlandse vluchten maakt, kan een Airpass zinvol zijn.
Argentinië heeft een wijdvertakt busnetwerk. Ze zijn over het algemeen comfortabel en schoon. Het vervoer per bus gaat sneller dan met de trein. Daarnaast is het treinennetwerk niet zo groot.
Veel vakantiegangers kiezen ervoor om met een huurauto of camper door Argentinië te trekken. De ideale manier om relaxt en in je eigen tempo het land te ontdekken.
Elektriciteit
In Argentinië is de netspanning 220 V en de frequentie 50 Hz. Dat is gelijk aan die in Nederland. Er komen stopcontacten voor van type C en I. Type C is identiek aan de stopcontacten in Nederland. Type I komt het meeste voor. Daarvoor heb je een reisstekker nodig.
Geldzaken
De munteenheid is de Argentijnse peso (ARS). Creditcards worden in de meeste grote steden redelijk geaccepteerd als betaalmiddel. Je kunt tegenwoordig ook steeds vaker met je pinpas betalen in de bekende toeristengebieden en grote steden. Maar in Argentinië is het nog steeds gangbaar om contant af te rekenen. Vooral in de meer afgelegen gebieden zul je contant geld bij je moeten hebben.
Pinautomaten zijn er voldoende in de toeristische gebieden. In afgelegen gebieden zijn er niet of nauwelijks pinautomaten. Per transactie berekent de bank kosten. Fooi geven in Argentinië is gebruikelijk in restaurants. Vaak staat het al op het bonnetje vermeld.
De prijzen in Argentinië liggen lager dan in Nederland. Zo zijn restaurants en levensmiddelen goedkoper dan in Nederland. Houd er wel rekening mee dat Argentinië te kampen heeft met een sterke inflatie. Prijzen kunnen hierdoor snel stijgen. Excursies zijn over het algemeen duur. Handig is het om hiervoor Amerikaanse Dollars of Euro’s mee te nemen.
Highlights van Argentinië
In Argentinië is geweldig veel te beleven. Vooral actieve natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de ruige landschappen. Hieronder belichten we enkele hoogtepunten van Argentinië. We vullen deze pagina nog verder aan. Houd onze website daarom regelmatig in de gaten. Wil je meer informatie over het reizen door Argentinië? Condor Travels is de specialist op dit gebied. Zij kunnen je helpen met het opstellen van een reisplan. Daarnaast kun je een auto of camper huren via deze organisatie.
De Perito Moreno gletsjer, natuurlijk hoogtepunt van Argentinië
De Perito Moreno mag je niet missen als je in Argentinië bent. Maar waarom is deze gletsjer nou juist een “must see” in Argentinië? Wij denken omdat je er zo ontzettend dichtbij kunt komen. Daarnaast kun je via boardwalks (of aangelegde wandelpaden)...
Bruisend Buenos Aires: dit zijn de hoogtepunten
Buenos Aires is een bruisende stad met een prachtige architectuur, vele mooie parken, musea, gezellige pleintjes, vele cafés en fijne restaurantjes. De stad is het economische en culturele centrum van Argentinië. Buenos Aires staat ook wel bekend om...
Daarom wil je met een camper door Patagonië reizen
Al heel wat jaren stond een reis met een camper door Patagonië op onze bucketlist. Een reis waarbij je van tevoren niet zoveel hoeft te plannen. Je bepaalt je eigen reistempo. En je kunt er zelfs vrij kamperen. En dan was er ook nog die grote wens om...