Caribisch Nederland

Caribisch Nederland

Home » Caraïben » Caribisch Nederland

Het Caribisch deel van ons koninkrijk in een notendop

Sinds 10 oktober 2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer. De zes eilanden in het Caribisch gebied die onderdeel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden, worden door veel mensen uit gewoonte nog wel zo genoemd. Daarbij kun je onderscheid maken tussen de bovenwindse eilanden Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius in het noordoosten van het Caribisch gebied, en de benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao vlakbij Venezuela in het zuiden.

De eilanden van Caribisch Nederland staan bekend als een heerlijke vakantiebestemming waar het vrijwel altijd warm en zonnig is. Je vindt er prachtige zandstranden met warm, turquoise blauw water waar je goed kunt watersporten, zoals zwemmen, snorkelen, duiken, surfen en zeilen. Maar de eilanden hebben verrassend veel meer te bieden dan alleen zon en zee. Ook de natuurliefhebber en wandelaar komt op de eilanden prima aan zijn trekken!

Landhuis aan het strand bij Nukove, Bonaire

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie in Caribisch Nederland

Het type accommodatie verschilt doorgaans sterk per eiland. Op Sint Maarten, Aruba en Curaçao vind je grote hotelketens, op Bonaire zijn het voornamelijk duikresorts maar ook boutique hotelletjes, terwijl je op Saba en Sint Eustatius veel charmante kleine hotels of bed & breakfasts alsook appartementen aantreft. Op de eilandenpagina’s gaan we uitgebreid in op accommodatie.

resort op Curaçao

Reisadvies voor Caribisch Nederland

Op de Benedenwindse eilanden is (kleine) criminaliteit in lichte tot gemiddelde mate een risico. Dit geldt met name voor Curaçao waar je sommige wijken ‘s avonds beter kunt mijden. Over het algemeen geldt het advies om gewoon je logisch verstand te gebruiken. Draag bijvoorbeeld geen overduidelijk dure sieraden of andere kostbaarheden, en laat geen waardevolle spullen in je huurauto achter. Omdat wij zelf op Curaçao enkele jaren gewoond hebben en het eiland in ons hart hebben gesloten, komen we er eens in de drie jaar wel weer terug. Al die keren hebben we geen problemen met criminaliteit ervaren. De huidige crisis in Venezuela zorgt echter voor grotere werkloosheid op met name Curaçao waardoor de kans op criminaliteit toeneemt.

De Bovenwindse eilanden liggen in een gebied waar orkanen in onze zomer en begin van de herfst voorkomen. Zo raasde de verwoestende orkaan Irma in augustus 2017 nog over de eilanden. Deze orkaan was overigens de eerste van de hoogste categorie die ooit over dat deel van het Caribisch gebied trok. De laatste orkaan van enige betekenis trok in 2005 over de eilanden. Controleer altijd voor vertrek het laatste reisadvies op de website van Nederland Wereldwijd.

baai bij Sint Maarten

Gezondheid

Voor de Nederlandse Antillen gelden geen bijzondere gezondheidsrisico’s. Wel komen er door muggen overgebrachte ziektes als dengue (knokkelkoorts), chikungunya en Zika voor. Bescherm je daarom zowel overdag als ‘s avonds goed tegen muggenbeten.

De medische voorzieningen op de eilanden zijn over het algemeen prima. Basismedicijnen zijn bij de plaatselijke apotheek direct verkrijgbaar maar beter is het om – indien van toepassing – een eigen reisapotheek met medicijnen mee te nemen. Vergeet niet om ook het doktersrecept daarvan mee te nemen. Dit geldt met name voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen.

Op de benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao wint men drinkwater uit zeewater. Het leidingwater op die eilanden is om die reden veilig om te drinken. Op de bovenwindse eilanden wordt flessenwater aangeraden.

leguaan op Sint Maarten

Beste reistijd voor Caribisch Nederland

De benedenwindse eilanden hebben het hele jaar door goed weer. Er waait vrijwel altijd een vrij krachtige, heerlijk verkoelende passaatwind. Statistisch gezien valt de meeste regen in de maanden mei, oktober, november en december. Wij vinden de verschillen met de ‘droge’ maanden echter erg klein. In september kan het er trouwens wel erg benauwd zijn omdat het in die periode minder hard waait.

Over het algemeen is de beste reistijd voor de bovenwindse eilanden de maanden december tot mei. In de zomer heb je vaak benauwd weer en neemt de kans op een krachtige regenbui aan het einde van de middag toe. In de maanden augustus en september heb je enig risico op een (staartje van een) orkaan. Wij hebben de bovenwindse eilanden bezocht in het voorjaar en hadden toen bijzonder goed en prettig weer. Niet al te warm en mooie blauwe luchten.

Strand bij Anse Marcel

Visum

Als houder van een Belgisch of Nederlands paspoort heb je op geen enkele van de zes eilanden een toeristenvisum nodig. Je mag 30 dagen (Belgisch paspoorthouder) of 180 dagen (Nederlands paspoorthouder) aaneengesloten op een eiland verblijven. Wel heb je een geldig paspoort nodig en moet je een uitreisticket kunnen laten zien.

Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van VisumBuitenland.nl. De experts kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. VisumBuitenland.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

kanon gericht op een cruiseschip

Eten en drinken in Caribisch Nederland

Op de eilanden vind je een mix van vele internationale keukens maar alhoewel er vele overeenkomsten zijn, vinden wij de keuken van de benedenwindse eilanden toch duidelijk anders dan die van de bovenwindse eilanden.

Benedenwinds

Omdat veel versproducten voorheen uit Venezuela kwamen (door de huidige situatie in Venezuela geldt er momenteel een exportverbod vanuit Venezuela) heeft de lokale keuken op de benedenwindse eilanden ook wat weg van de Zuid-Amerikaanse keuken.

Wat je veel terug ziet zijn maaltijden met stoofvlees of in veel vet gebakken vlees, en rijst of een soort griesmeel van maïs. Daarbij is het vlees, met name op Bonaire, veelal afkomstig van geiten. De meeste Antillianen nuttigen hun grote (warme) maaltijd overigens tussen de middag. Toeristen, echter, trekken ‘s avonds voor hun warme maaltijd naar een van de vele, vaak bijzonder gezellige restaurants. Reken op veel vis (of vlees) als je voor de lokale hap gaat.

beach bar op Curaçao

Waar ik zelf verslaafd aan was op Curaçao waren de pastechi’s, een hartig pasteitje gevuld met tonijn, kip, vlees of kaas. Een bezoek aan de eilanden is wat mij betreft niet compleet zonder ook een pasteitje!

Voor een snel tussendoortje bij spontane trek kun je overigens ook terecht bij de ‘Snèk’ (vaak vette patat met gebakken vlees of vis) en de zogenaamde truk’i pan (foodtruck). Persoonlijk vind ik het eten bij de truk’i pan meestal (een stuk) beter dan bij de Snèk.

Op de benedenwindse eilanden is er tegenwoordig nog maar één soort lokaal gebrouwen pils, namelijk het op Aruba gebrouwen Balashi dat je ook op Curaçao en Bonaire kunt krijgen. Vóór 2006 werd op Curaçao Amstel Bright gebrouwen, dat enigszins vergelijkbaar is met Corona. Sinds die tijd komt het pilsje uit de Heineken brouwerij in Nederland. Op Curaçao drinkt men veelal het in Venezuela gebrouwen Polar. Sinds 2015 is er voor de bierliefhebbers onder ons (zoals wij) ook een kleinschalige brouwerij op Curaçao die speciaalbieren brouwt. Ze zitten in een klein landhuis waar je op het terras eveneens lekker kunt eten.

café op Curaçao

Bovenwinds

Op de bovenwindse eilanden vind je vergelijkbare gerechten als op de naburige Engelse eilanden. Men eet er rijst en erwten met kip of met geiten- of varkensvlees. Daarnaast zijn zoete aardappels, broodvrucht, fruit, vis, schaaldieren en typische kruiden en specerijen veel gebruikte ingrediënten in de lokale keuken.

Net als op de benedenwindse eilanden nuttigt men de hoofdmaaltijd meestal tussen de middag. Deze maaltijd bestaat uit een voedzame soep, vis of vlees en funchi (griesmeel van maïs).

Op Sint Maarten heb je in zowel het Nederlandse als het Franse deel van het eiland veel (internationale) restaurants alhoewel met name op het Franse deel de horeca nog herstellende is van orkaan Irma die in 2017 over het eiland trok. Maar ook op de kleine eilanden Saba en Sint Eustatius hoef je beslist niet te verhongeren!

hotel-restaurant op Sint Eustatius

Elektriciteit

Op de bovenwindse eilanden gelden stopcontacten van type A en B. De netspanning is 110 Volt bij 60 Hz. Hier heb je een adapter voor nodig. Op Sint Eustatius heb je overigens ook stopcontacten van type F met 220 Volt. Hier passen onze Europese stekkers op. Op de benedenwindse eilanden heb je stopcontacten van type A, B en F gebruikt. De netspanning is 127 / 220 V bij 50 Hz. Alleen voor de stopcontacten van type A en B heb je een adapter nodig.

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:
huisje op Saba

Geldzaken in Caribisch Nederland

Op Curaçao en Sint Maarten betaal je met de Antilliaanse gulden (NAF), op Aruba met de Arubaanse gulden (AWG). Beide munten zijn gekoppeld aan de Amerikaanse dollarkoers tegen een vaste koers van 1,77 of 1,78 NAF/AWG per dollar. Winkels, restaurants en hotels accepteren Amerikaanse dollars en rekenen daar doorgaans een koers voor van tussen de 1,75 en 1,80 NAF/AWG per dollar. Op alle overige eilanden betaal je uit praktische overwegingen met Amerikaanse dollars.

In vergelijking met Nederland zijn de (voormalige) Nederlandse Antillen vrij duur om te verblijven en ook eten en drinken in restaurants is vrij prijzig. Zo is het prijspeil op Aruba bijvoorbeeld 30% hoger dan in Nederland. Curaçao is het goedkoopste eiland om te verblijven.

De eilanden van Caribisch Nederland

Aruba

Aruba

Aruba is het meest westelijk gelegen en kleinste eiland van de ABC-eilanden. Ondanks de beperkte grootte heeft het prachtige eiland voor mensen van alle leeftijden veel te bieden! Net als de nabijgelegen eilanden Curaçao en Bonaire heeft Aruba een woeste, rotsachtige...

Lees meer
Bonaire

Bonaire

De grootste attractie van Bonaire is in onze beleving de fantastisch mooie, turquoise zee met zeer gezonde, kleurrijke koraalriffen. Maar het eiland heeft ook aan land veel te bieden. Los van de prachtige natuur in het Washington Slagbaai National Park, vind je op het...

Lees meer
Curaçao

Curaçao

Curaçao is het grootste eiland van de voormalige Nederlandse antillen. Het eiland staat bekend om het historische centrum van Willemstad en de vele prachtige, beschutte baaien met parelwitte zandstranden en turquoise zeewater. Maar Curaçao is ook het eiland van het...

Lees meer
Saba

Saba

Saba is een klein vulkanisch eiland van slechts 13 vierkante kilometer. Vanwege de bescherming van het unieke ecosysteem staat het schone en pure eiland ook wel bekend als de "Unspoiled Queen". In tegenstelling tot de meeste Caraïbische eilanden vind je hier geen...

Lees meer
Sint Eustatius (Statia)

Sint Eustatius (Statia)

Sint Eustatius (Statia) is net als het naburige Saba een klein maar interessant eiland zonder massatoerisme. Het eiland compenseert de beperkte omvang van slechts 21 km² met een rijke historie, het gezellige, charmante Oranjestad en twee nationale natuurparken....

Lees meer
Sint Maarten

Sint Maarten

Sint Eustatius (Statia) is net als het naburige Saba een klein maar interessant eiland zonder massatoerisme. Het eiland compenseert de beperkte omvang van slechts 21 km² met een rijke historie, het gezellige, charmante Oranjestad en twee nationale natuurparken....

Lees meer