Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Home » Bestemmingen » Oceanië » Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland in een notendop

‘Europa in het klein’, wordt dit land ten zuidoosten van Australië ook wel genoemd. Het is een land met een levendige cultuur en een meer dan prachtige natuur waar bijzonder veel te doen valt. Het land beslaat zo’n 275.000 vierkante kilometer, waarmee het ruim 6,5 keer groter is dan Nederland. In 2017 telde het land rond de 40 miljoen schapen en slechts 4,5 miljoen inwoners, ook wel kiwi’s genoemd.

Het land stond al een tijd op onze bucketlist. Enkele jaren vóór de coronapandemie was het eindelijk zover dat we met een huurauto zowel het Zuider- als het Noordereiland gingen ontdekken. Het werd een rondreis om nooit te vergeten. Wil je een wereldreis maken maar heb je “slechts” vier weken de tijd? Ga dan naar Nieuw-Zeeland, want je vindt er zoveel verscheidenheid aan landschappen en klimaten, dat het lijkt alsof je een trip around the world maakt!

 

Eerst wat geschiedenis

Omstreeks 1200 kwamen vanuit Hawaiki (Raiatea) – volgens de Polynesische mythologie de geboorteplaats van de Polynesische volkeren – de Maori’s aan op Nieuw-Zeeland. Zij verlieten hun thuis vanwege overbevolking, stammenoorlogen en epidemieën. Het duurde tot 1642 voor de eerste Europeaan, Abel Tasman, eerst het Zuidereiland en later dat jaar het Noordereiland van Nieuw-Zeeland aandeed.

Tasman noemde het land Statenland, wat later werd omgedoopt in Nieuw-Zeeland naar de Nederlandse provincie Zeeland. Bij de VOC gaf Tasman aan dat de lokale bevolking heel vijandig was. Zo werden ook enkele manschappen op het Noordereiland door de Maori’s gedood. De VOC oordeelde vervolgens dat dit land nog niet rijp was voor de handel. James Cook bewees in 1769 het tegendeel.

Begin 19e eeuw vestigden de eerste Europeanen zich op Nieuw-Zeeland maar vanwege de Europese inmenging ontstonden er al snel conflicten tussen Maori’s onderling en Europeanen. Om hier een einde aan proberen te maken werd begin 1840 door vertegenwoordigers van de Britse Kroon en enkele Maori-stamhoofden het Verdrag van Waitangi getekend waarin afspraken stonden over de verdeling van land. Het verdrag hield echter niet lang stand.

De periode die volgde was een tijd van landjepik en conflicten waarbij de cultuur van de Maori niet werd erkend of gerespecteerd. Tegenwoordig is dat gelukkig anders. De Maori’s hebben hun Maoritanga (manier van leven) weer kunnen ‘hervatten’. Een bezoek aan Nieuw-Zeeland is pas compleet als je je ook in deze cultuur wat verdiept en wat van meemaakt. Breng in dit kader ook een bezoek aan het ‘Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa’ in Wellington, een groot en bijzonder interessant museum met exposities gewijd aan de rijke historie, cultuur en natuur van Nieuw-Zeeland.

Noordereiland

Rotorua op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland is het dichtstbevolkte deel van het land. In het zuiden ligt de hoofdstad Wellington. Ook Auckland, de grootste stad van het land, ligt op dit eiland. Op het Noordereiland, en dan met name in de regio Bay of Plenty, komt de Maori-cultuur, de cultuur van de inheemse bevolking, het meest naar voren. Circa 14% van de gehele bevolking van Nieuw-Zeeland is Maori.

Net als op het Zuidereiland is ook de natuur hier bijzonder gevarieerd. Zo heb je in het noorden, dat door de bevolking ook wel het verre noorden of het winterloze noorden genoemd wordt, grote regenwouden en oerbossen, prachtige eilanden en lange zandstranden. Iets meer richting Auckland, op ongeveer anderhalf uur rijden van de stad, heb je het schiereiland Coromandel, een spectaculair rotsachtig voorgebergte van bijna 85 kilometer lang. Je vindt hier fantastische stranden, heetwaterbronnen, weelderige regenwouden en historische dorpen. In het oosten vind je wijngaarden en kiwiplantages, maar ook prachtige baaien en plekken met geisers en heetwaterbronnen.

Rotorua is hier de highlight die je niet mag missen! Iets verder naar het zuiden vind je de stad Napier, een prachtige art deco-stad. In de omgeving van Napier ligt Cape Kidnappers. Hier zijn duizenden Gannets (Jan van Genten) te bewonderen. In het midden van het Noordereiland heb je onder meer vulkanen die nog actief zijn en waar je fantastische wandeltochten kunt maken, waaronder in het Tongariro National Park, de absolute highlight van het Noordereiland. In het westen bevinden zich mooie groene heuvels, grotten (o.a. die van Waitomo), zandstranden maar ook ruige kusten. In het zuiden heb je afgelegen stranden en baaien en ongerepte bossen.

Zuidereiland

Boot in een baai op Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

Het Zuidereiland is het grootste eiland maar telt beduidend minder inwoners. De grootste stad op dit eiland is Christchurch. In de omgeving vind je veel akker- en tuinbouw. Verder draait het op het Zuidereiland volledig om de natuur en de fantastische, afwisselende landschappen. Tijdens een autorit van nog geen twee uur kun je hier drie tot vier totaal verschillende landschappen tegenkomen, variërend van hoge, met eeuwige sneeuw bedekte bergen, tot en met savannes en prachtig blauwe gletsjermeren.

Wij vonden met name het contrast tussen het zuidwesten met de vele fjorden bij Te Anau (met als highlights de Milford en de Doubtful Sound) en het noorden waar het zowaar subtropisch lijkt, erg bijzonder. Hieronder staan enkele highlights genoemd, maar eigenlijk vinden we dat het door ons gekozen aantal het land geen recht doet. Nieuw-Zeeland is naar onze mening een land dat absoluut niet op de bucketlist van de actieve reiziger mag ontbreken!

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is de keuze in accommodatiemogelijkheden bijzonder groot. Jongeren zie je veelal of in hostels (als zij alleen reizen), homestays of in een soort tot mini-camper omgebouwde busjes. Wij hebben er een auto gehuurd en sliepen afwisselend in goedkope motels en de iets duurdere boutique hotels. Gezinnen zie je vaak reizen met de camper. Maar ook voor stellen is dit een perfecte manier om Nieuw-Zeeland te ontdekken, temeer vanwege de uitgebreide voorzieningen op de campsites en de vele mogelijkheden om wild te kamperen! Je mag overigens niet in de National Parks met een camper kamperen.

Staat je reisbudget wat minder per dag toe, dan is ouderwets kamperen met een tent ook een perfecte optie. De gouden tip hierbij is om gebruik te maken van de campings van het Department of Conservation (DOC) die zich middenin natuurparken en reservaten bevinden en doorgaans veel goedkoper zijn dan normale campings.

Heb je wat meer te besteden dan behoort een luxe villa huren ook tot de mogelijkheden. Bijvoorbeeld op één van de vele kleine en nauwelijks bewoonde eilanden in de Marlborough Sounds.

Omdat wij er in het hoogseizoen waren, werd ons aangeraden ruim van te voren onze accommodatie te boeken. De eerste nachten hebben we dit gedaan maar gaandeweg kwamen we er achter dat er nog steeds veel op het laatste moment beschikbaar was. Ook hebben we enkele nachten doorgebracht in een tweepersoonskamer van een backpackershostel in Nelson op het Zuidereiland. Het backpackersgevoel van “vroeger” wilden we daar herbeleven maar we kwamen er alleen soloreizigers tegen die erg op zichzelf waren. Wellicht dat ook de generatiekloof te groot was…

Kamperen bij de Mount Cook, Zuidereiland, Nieuw-Zeeland

Reisadvies voor Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland ligt op een breukvlak van twee tektonische platen: de Pacific en de Australische tektonische plaat. Alhoewel er zelden serieuze aardbevingen plaatsvinden is het wel raadzaam het actuele reisadvies voor Nieuw-Zeeland te checken. Mogelijk dat bepaalde steden bijvoorbeeld nog te maken hebben met de naweeën van een eerdere aardbeving. Een voorbeeld van zo’n stad is Christchurch op het Zuidereiland. De stad werd meerdere keren door een aardbeving getroffen. De laatste grote beving die voor veel schade zorgde, was in 2011. Toen wij er waren lag de kerk nog in puin. Vanwege gesteggel binnen de plaatselijke politiek is nog steeds niet gestart met het herstel van de kerk.

Gezondheid

In Nieuw-Zeeland loop je weinig gezondheidsrisico’s. Zo heb je geen vaccinaties nodig, is het leidingwater van prima kwaliteit, zijn er geen gevaarlijke dieren en zijn er weinig besmettelijke ziektes. De gezondheidszorg in dit land is uitstekend.

Schaapsherder met hond op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

Beste reistijd voor Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland kent een mild zeeklimaat. Alhoewel het weer lastig te voorspellen valt zijn er toch redelijke constanten. Omdat de wind overwegend uit het westen komt, is de westkust – met name aan de voet van de hoge bergen – beduidend vochtiger. En op het noordereiland is het vanwege de ligging dichter bij de evenaar duidelijk warmer dan op het zuidereiland.

Het land is in alle jaargetijden goed te bereizen. Het is maar net wat je zoekt en wat je er wil doen. In de winter kan het met name in de bergen op het zuidereiland flink koud zijn. In die periode schijn je er goed te kunnen skiën. Vanwege het zeeklimaat zijn de temperaturen in de rest van het land hoog genoeg om heerlijk te kunnen fietsen en wandelen. In de lente kan het op het zuidereiland nog steeds fris zijn maar je hebt dan wel bloeiende bloemen, woeste watervallen en de geboorte van dieren.

In de zomer kan het er op het noordereiland behoorlijk warm worden. Wij waren er in januari, dus midden in hun zomer, en hadden zowel op het zuider- als op het noordereiland fantastisch weer. Niet al te heet (op enkele dagen in het hoge noorden na) maar wel overwegend droog en zonnig. Wel hebben we er enkele middagen redelijk wat regen gehad waardoor onder meer onze geplande wandeling in het Abel Tasman National Park in het water viel.

De herfst kent het meest rustige weer. Ga je richting de maand mei dan begint het op het zuidereiland al koud te worden in de bergen. Vanaf dat moment zijn de bergpassen door sneeuwval niet meer te bereizen.

Visum voor Nieuw-Zeeland

Als houder van een Europees paspoort heb je vanaf 1 oktober 2019 een visum nodig om Nieuw-Zeeland binnen te komen. Voor 12 NZD kun je het visum (de zogenaamde NZeTA) vrij eenvoudig via de website van de overheid van Nieuw-Zeeland aanvragen. Gelijktijdig met de aanvraag zal je ook gevraagd worden 35 NZD aan belasting te betalen ten behoeve van de bescherming van de inheemse natuur.

We kunnen ons echter voorstellen dat je het lastig vindt om dit zelf allemaal te regelen. In dat geval kunnen de experts van een visumbureau je snel en professioneel ondersteunen bij het verkrijgen van het benodigde visum voor Nieuw-Zeeland. Zoals bijvoorbeeld de experts van VisumBuitenland.nl. Met een uitgebreide supportafdeling, die 7 dagen in de week bereikbaar is, kunnen zij je snel en professioneel helpen. Zo controleren ze bijvoorbeeld uitgebreid alle formulieren die namens jou naar de immigratiedienst gaan. Daarbij kunnen veel gemaakte fouten bij het invullen van de formulieren tijdig worden voorkomen.

Regel je visum voor Nieuw-Zeeland direct en zorgeloos bij VisumBuitenland.

Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is het heerlijk wandelen

Eten en drinken in Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse keuken is sterk beïnvloed door de Engelse keuken. Fish & chips en een typisch Brits ontbijt is dan ook iets wat je veel terug zult zien. Alsook zoete toetjes. Wij vonden de keuken Europees, c.q. Amerikaans aandoen. In veel restaurants kwamen we niet verder dan een hamburger, alhoewel je ook veel lamsvlees op de menukaart aantreft.

Voor een land omringd door niets dan zee en met vele meren en viskwekerijen mag je een ruim aanbod van zee- en zoetwatervis verwachten. Op de kaart zul je daarom veel vis en schaaldieren vinden. Een typisch gerecht van de Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van het land, is hangi: een maaltijd waarbij vlees, aardappelen en groenten in de vanwege de geothermische activiteit hete grond zijn gaar gestoomd.

Nieuw-Zeeland heeft een goede reputatie als het gaat om wijnen. De grote wijnstreken liggen in het noorden van het Zuidereiland en het zuidoosten van het Noordereiland. Bij veel wijnhuizen kun je een rondleiding doen, wijn proeven en vooral kopen. Die wijn mag je vervolgens, in veel gevallen, gewoon meenemen naar het restaurant (Bring Your Own) alwaar je tegen een kleine vergoeding (‘kurkgeld’) van de wijn kunt genieten.

De inwoners van Nieuw-Zeeland (met name de mannen) houden echter vooral van bier dat op Engelse wijze gebrouwen wordt, dus weinig alcohol en schuimkraag. Leuk detail: in Hobbiton, het dorp dat door filmmakers gemaakt is voor de set van zowel The Hobbit als Lord of the Rings, worden prima bieren gebrouwen met weinig alcohol die destijds ook door de acteurs werden gedronken!

Spreekt de zojuist besproken keuken en drankcultuur je aan? In de eerste drie maanden van het jaar worden in tal van plaatsen Wine & Food Festivals gehouden.

terras bij de marlborough sounds in Nieuw-Zeeland

Vervoer binnen Nieuw-Zeeland

Alhoewel er diverse vliegvelden zijn en je dus in theorie de grote afstanden met het vliegtuig zou kunnen afleggen is het een gemiste kans om niet met de auto, camper of motor rond te trekken. Elke bocht en elke bergpas levert weer nieuwe, prachtige landschappen op.

Een andere optie is om delen met de trein te reizen. Tussen de grote steden rijden comfortabele treinen. De landschappen langs het traject zijn vaak spectaculair. Zo is bijvoorbeeld de treinreis vanuit Christchurch in het oosten van het Zuidereiland dwars door de Southern Alps naar Greymouth aan de westkust een absolute aanrader! Als je weinig bagage bij je hebt is reizen met de bus een prima alternatief. Je hebt hop-on-hop-off-bussen zodat je steeds bij een bepaalde bestemming wat langer kunt blijven voordat je weer de bus naar je volgende bestemming neemt.

Voor het vervoer van het Zuider- naar het Noordereiland en vice versa is er de ferry tussen Wellington op het Noordereiland en Picton op het Zuidereiland. Een waanzinnig mooie boottocht. Tickets moeten (ruim) van tevoren worden geboekt, met name als je met je vervoermiddel de overtocht wilt maken. Houd hier dus rekening mee in je reisplanning. De verhuurbedrijven rekenen een best hoog tarief als je je auto of camper op het ene eiland huurt en op het andere eiland aflevert. Je zou daarom kunnen overwegen om je gehuurd voertuig op het ene eiland achter te laten, waarna je op het andere eiland opnieuw iets huurt. Als je bijvoorbeeld van het Noordereiland naar Picton vaart, zou je daar op de TranzCoastal-trein kunnen stappen naar Christchurch, al waar je je auto of camper huurt.

Watervliegtuig en zeiljacht op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

Elektriciteit

De netspanning in Nieuw-Zeeland is 230/240 volt / 50 Hz. De stopcontacten zijn voor platte, twee- of driepolige stekkers van het type I. Adapters kun je overal in Nieuw-Zeeland kopen. Bezoek je tijdens je reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen. 

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

Je betaalt er met de Nieuw-Zeelandse dollar. Houd er met je reisplannen rekening mee dat het algeheel prijspeil in Nieuw-Zeeland duidelijk hoger ligt dan in Nederland.

Do’s and Don’ts tijdens je bezoek aan Nieuw-Zeeland

Do’s

Don’ts

  • Mocht je uitgenodigd worden voor bijvoorbeeld een barbecue, neem dan je eigen bier meer. Soms wordt zelfs gevraagd om ook zelf een salade of vlees mee te nemen.
  • Als je een Marae bezoekt (een heilige plaats die in de Maori-gemeenschap zowel een religieuze als sociale functie vervult) volg dan het Powhiri-protocol van verwelkomen en groeten in het Maori.
  • Houd je handen boven tafel maar leg niet je ellebogen op de tafel. Ben je klaar met eten leg dan mes en vork naast elkaar met het handvat rechts.
  • Schud bij kennismaking de hand en blijf de ander aankijken. Vanaf dat moment hanteer je de voornaam.
  • Laat sneller verkeer je inhalen. De meeste wegen zijn enkelbaans. Als achterliggers daardoor op de baan van het tegemoet rijdend verkeer moeten inhalen, is het beter om af en toe, als de ruimte er is, van de weg te gaan.
  • In restaurants, pubs of in het openbaar vervoer roken.
  • Het haar of hoofd van een ander aanraken.
  • Als je een cadeautje geeft, dit in rood pakpapier verpakken.
  • Alvast beginnen te eten voordat het eten is gezegend (binnen de Maori-gemeenschap).
  • Een tip geven. Dit doe je eigenlijk alleen als de service echt buitengewoon geweldig was.
  • Het V-teken van vrede of overwinning geven.
  • Vrij kamperen met je camper, tenzij je een eigen toilet aan boord hebt.

Highlights van Nieuw-Zeeland

Actief

De Mauao bij Tauranga

De Mauao bij Tauranga

Tauranga aan de Bay of Plenty Op een krap uur rijden van Rotorua ligt Tauranga, de grootste stad van de Bay of Plenty en een van de snelst groeiende steden van Nieuw-Zeeland. De stad leent zich prima voor een dagtrip, al is het alleen al vanwege de...

Tongariro National Park

Tongariro National Park

Net ten zuiden van het Taupomeer op het Noordereiland ligt het Tongariro National Park. Het park dat vanwege de natuurlijke en culturele waarde als gemengd erfgoed op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, is bijna 800 vierkante kilometer groot. Er...

De Coromandel

De Coromandel

Het schiereiland Coromandel leent zich heel goed voor wandelen, kayakken, zwemmen. En: je kunt hier op een van de stranden je eigen “hot spring” graven! Het stadje Thames, zo’n 115 km van Auckland verwijderd, is de toegang tot dit unieke landschap....

Cultuur

Wellington, de verrassend leuke hoofdstad van Nieuw-Zeeland

Wellington, de verrassend leuke hoofdstad van Nieuw-Zeeland

Eén van onze meest favoriete reisbestemmingen is Nieuw-Zeeland. Dankzij de enorme verscheidenheid aan landschappen en klimaten, kunnen we ons hier prima vele maanden uitstekend vermaken. De steden die we hebben bezocht in Nieuw-Zeeland vonden we iets...

De opnamelocaties van Lord of the Rings

De opnamelocaties van Lord of the Rings

Ben je opgegroeid in de jaren 60 of 70? Dan is de kans groot dat je de “Lord of the Rings”-trilogie van J.R.R. Tolkien hebt gelezen. Alle drie de delen van dit literair meesterwerk zijn in het begin van dit millennium door de Nieuw-Zeelandse...

Met locals naar de unieke plekken in Nieuw-Zeeland

Met locals naar de unieke plekken in Nieuw-Zeeland

Advertorial   Nieuw-Zeeland is de hemel op aarde. Van het Noordereiland tot het Zuidereiland, u raakt er simpelweg niet op uitgekeken. Dat heeft ten eerste alles te maken met de natuur, want nergens is de natuur zo divers als in Nieuw-Zeeland....

Veelzijdig Rotorua

Veelzijdig Rotorua

Een bezoek aan de omgeving van Rotorua, mag wat ons betreft beslist niet aan je rondreis op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ontbreken. Rotorua is een stad van ruim 55.000 inwoners, gelegen in een gebied met veel geothermische activiteit van...

Natuur

Pancake Rocks en Moeraki Boulders

Pancake Rocks en Moeraki Boulders

Pancake Rocks bij PunakaikiEen van de jongste Nationale Parken in Nieuw-Zeeland is het Paparoa National Park bij Punakaiki gelegen tussen Westport en Greymouth aan de westkust van het eiland. Dit gebied heeft een van de mooiste kuststreken van het...

Milford Sound en Doubtful Sound

Milford Sound en Doubtful Sound

In het zuidwesten van het Zuidereiland ligt het Fiordland National Park.  In een van de meest regenrijke gebieden van de wereld is dit wat ons betreft het meest spectaculaire natuurpark van Nieuw-Zeeland. Het gebied is voor wandelaars een waar...