Tanzania

Tanzania

Home » Oost-Afrika » Tanzania

Tanzania in een notendop

Betoverend Tanzania is een land van geografische uitersten. In het grootste land van Oost-Afrika vind je onder meer de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Daarnaast heb je er het laagste punt van het continent (de bodem van het Tanganyikameer) en een deel van het grootste meer, namelijk het Victoriameer.

Tanzania is tevens een van de oudste permanent bewoonde gebieden op aarde. Er zijn fossiele resten van mensachtigen gevonden van meer dan twee miljoen jaar oud. Er wordt aangenomen dat Tanzania, vóór de komst van west-afrikanen zo’n 2000 jaar geleden, het land was van jagers en verzamelaars.

Het land geniet tegenwoordig bekendheid om de prachtige natuur, de vele wildreservaten en nationale parken. Bijna alle Afrikaanse wilde diersoorten komen hier voor. Een safari in Tanzania is het doel van de meeste toeristen. Daarnaast is de Kilimanjaro voor actieve wandelaars en bergbeklimmers een trekpleister. En verder zijn de eilanden Mafia, Pemba en Zanzibar geliefd om de mooie stranden en duikstekken.

Koeien op het strand van Nungwi, Zanzibar

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

Ook als het gaat om accommodatie is Tanzania een land van uitersten. Je vindt er, met name in de grote steden, zeer eenvoudige vormen van accommodatie voor onder de 20 euro per nacht. Wil je wat meer comfort dan is er doorgaans veel te vinden in de prijscategorie van 40 tot 100 euro per nacht. In de wildparken, vervolgens, kun je het zo gek maken als je wilt. Van eenvoudige tenten tot lodges en prijzige glamping-locaties.

resort in Moshi bij de Kilimanjaro

Reisadvies voor Tanzania

In Oost-Afrika is Tanzania één van de meest stabiele en veilige landen. Niet alleen de wildparken maar ook het eiland Zanzibar trekken jaarlijks bijzonder veel toeristen. Gelukkig treden er zelden problemen op. Ook wij hebben ons op Zanzibar, bij de parken en in Dar es Salaam altijd veilig gevoeld. Toch zijn er volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalde veiligheidsrisico’s om rekening mee te houden.

Wees bijvoorbeeld extra alert voor aanslagen of berovingen op plekken waar veel mensen/toeristen komen. Voorbeelden zijn Dar es Salaam, Zanzibar en Arusha bij de wildparken in het noorden. Maar ook in de grensstreek met Mozambique en Burundi loop je risico op aanslagen. Ons algemeen advies is om je gezond verstand te gebruiken. Neem bijvoorbeeld als je ‘s avonds op stap gaat geen waardevolle spullen, bankpassen of creditcards mee. Enkel wat kleingeld. En als je een bepaalde wijk of straat niet vertrouwt, laat deze dan links liggen.

Controleer altijd voorafgaand aan je vertrek het reisadvies van Nederland Wereldwijd.

Zebra's in de Ngorongoro-krater

Gezondheid

Voor Tanzania worden vaccinaties tegen gele koorts, DTP en hepatitis A aanbevolen Daarnaast is het advies van GGD Reisvaccinaties om je te beschermen tegen rabiës, TBC, cholera, meningitis, hepatitis B en schistosomiasis.

In heel Tanzania moet je je beschermen tegen door muggen overgebrachte ziektes als Malaria, zika, dengue en chikungunya. Naast malariatabletten heb je voldoende middelen met een hoge factor Deet nodig om de kans op muggenbeten te verkleinen. Dit geldt zowel voor overdag als ‘s avonds. In vrijwel alle hotels, zelfs in de eenvoudige lodges, zijn de bedden gelukkig voorzien van een klamboe. Wel komt het regelmatig voor dat er grote gaten in de klamboe zitten. Neem voor de zekerheid daarom ducttape mee.

In sommige wildparken, waaronder het prachtige Tarangire, komt de tseetseevlieg voor die bij de mens de gevreesde slaapziekte kan veroorzaken. Het advies is om je ramen tijdens de autorit dicht te houden. Wij zijn die vliegen overigens niet tegengekomen.

Bij de ingang van wildparken, waaronder die bij het Ngorongoro NP, loert een ander gevaar, althans voor je etenswaren. Vanaf een grote afstand hebben apen het door als je chips, een banaan of andere etenswaren consumeert. Sta je met de (safari)auto stil, houd deuren en ramen (en indien van toepassing ook het dak!) dan dicht.

Laat je door bovenstaande overigens niet afschrikken want Tanzania is in onze ogen een te mooi land om vanwege bepaalde gezondheidsrisico’s te mijden. Wij zelf hebben nergens problemen ondervonden, op de onvermijdelijke muggenbulten na. Mogelijk dat het grootste gezondheidsrisico het risico op uitdroging en/of verbranding is. Maar door goed te smeren en voldoende water te drinken, heb je dit risico zelf in de hand. Laat je verder adviseren door een deskundige bij bijvoorbeeld GGD Reisvaccinaties.

Kleine markt in Dar es Salaam, Tanzania

Beste reistijd voor Tanzania

In tegenstelling tot landen als Nederland heb je in Tanzania geen duidelijke seizoenen als de winter en de zomer. Wel heb je er een droog en twee regenseizoenen, namelijk van eind oktober tot eind december, en van maart tot en met mei. Wij waren er vanaf eind december tot en met midden januari. Op enkele buitjes na hebben we er niet echt regen gehad. Van maart tot en met mei kan het er echter zoveel regenen dat vele wegen onbegaanbaar worden en veel resorts op onder andere Zanzibar hun deuren sluiten.

Voor een prachtige safari is juni tot en met september of van december tot en met februari de beste periode. Wel zijn de temperaturen dan hoog. Juni tot en met september zijn ook mooie maanden om naar Tanzania te gaan. De temperaturen zijn dan wat lager en het landschap is met name in juni en juli nog prachtig groen.

strand bij Nungwi op Zanzibar met moslima's

Visum

Voor Tanzania heb je als houder van een Nederlands paspoort een visum nodig. Je kunt deze zelf aanvragen via de officiële website van de immigratiedienst van Tanzania.

We kunnen ons echter voorstellen dat je het lastig vindt om dit zelf allemaal te regelen. In dat geval kunnen de experts van een visumbureau je snel en professioneel ondersteunen bij het verkrijgen van het benodigde visum voor Tanzania. Zoals bijvoorbeeld de experts van VisumBuitenland.nl. Met een uitgebreide supportafdeling, die 7 dagen in de week bereikbaar is, kunnen zij je snel en professioneel helpen. Zo controleren ze bijvoorbeeld uitgebreid alle formulieren die namens jou naar de immigratiedienst gaan. Daarbij kunnen veel gemaakte fouten bij het invullen van de formulieren tijdig worden voorkomen.

Regel je visum voor Tanzania direct en zorgeloos bij VisumBuitenland.

Eten en drinken

Over het algemeen hebben wij heerlijk gegeten in Tanzania. De meeste hotels, zelfs de kleinschalige lodges en resorts, hebben een keuken waar lokale en internationale gerechten worden bereid. En dankzij de aanwezigheid van veel immigranten uit India en omstreken, kun je er vaak ook heerlijk Indiaas eten! Lokale gerechten bestaan doorgaans uit gekookt vlees, bananen en rijst of maïsmeel.

In het noorden van Tanzania vind je enkele fantastische koffieplantages. In het land heb je echter niet dezelfde koffiecultuur als in Ethiopië. Wij kregen er nagenoeg alleen de oploskoffie geserveerd en vonden deze van mindere kwaliteit dan de oploskoffie die we uit voorzorg vanuit Nederland hadden meegenomen. Overigens vonden we het kopje koffie van volledig zelf gebrande koffiebonen bij een kleine plantage vlakbij de Kilimanjaro, verrukkelijk!

Naast water uit flessen en heerlijke verse vruchtensappen, zijn de in Tanzania gebrouwen biermerken Kilimanjaro, Serengeti, Safari en Ndovu uitstekende dorstlessers. Wijn hebben we ook geprobeerd maar vonden deze los van de hoge prijs niet heel erg lekker. Daarnaast heb je in het land lokaal gebrouwen bananenbier maar hier hebben we ons niet aan gewaagd.

koken in Tanzaniaanse stijl

Vervoer binnen Tanzania

Alhoewel de bus en de tuktuk de meest gebruikte vervoersmiddelen zijn in Tanzania, laten de meeste toeristen zich vervoeren met taxi’s of taxibusjes. Of ze huren een auto met chauffeur die tevens de gids is. Voor de taxi’s en tuktuks geldt dat je vooraf een prijs moet onderhandelen. Vraag andere reizigers of de baliemedewerker van je hotel welke prijs voor een bepaalde afstand redelijk is. Reken bij een eigen 4WD-huurauto inclusief chauffeur op 150 euro per dag. Wel moet je de gids dan nog betalen voor maaltijden, fooi, e.d.

Taxi’s

Op Zanzibar en in Dar es Salaam maakten wij gebruik van taxi’s en vooraf geregelde taxibusjes. Op het vasteland hebben we zelf met een gehuurde 4WD gereden. Het grote voordeel hiervan is dat je flexibel bent. Ook ben je met circa 100 euro per dag voor een kleine 4WD, duidelijk goedkoper uit dan met een chauffeur.

Self-drive

Een eigen auto zonder chauffeur heeft ook nadelen. Zo nemen zelfs kleine afstanden veel tijd in beslag. En omdat de wegen niet overal even goed of zelfs slecht zijn, vond ik het soms erg vermoeiend om zelf te rijden. Daarnaast is het gebruik van een gids in sommige parken verplicht. In andere parken kan het sowieso wenselijk zijn. Een gids kan je namelijk veel vertellen over het park en kent de route.

Vliegen

De grote afstanden in het land kun je het beste vliegen, tenzij je maanden de tijd hebt. Wij hebben meerdere keren naar alle tevredenheid met Air Tanzania gevlogen. Slechts twee keer hadden we vertraging. Reken op tarieven van rond de 50 euro per persoon voor een vlucht van een uur. We moesten overigens erg wennen aan het totale gebrek aan communicatie over vluchten op de luchthavens. De binnenlandse vluchten worden niet of verkeerd omgeroepen. Enkele keren zagen we de plaatselijke bevolking ineens opstaan en boarden. Het bleek toen om dezelfde vlucht te gaan als die van ons.

safari-auto in de Ngorongoro-krater

Elektriciteit

De netspanning in Tanzania is 230 volt/50 Hz. De stopcontacten zijn doorgaans van het type G (Brits), alhoewel je ook soms D tegenkomt. Voor Nederlandse stekkers (type C) is dan ook een reisstekker nodig. Wij hebben drie reisstekkers van type G meegenomen en konden deze overal gebruiken. 

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse shilling. Alhoewel hotels het vaak prettig vinden als je met dollars betaalt, kun je nergens bij atm’s dollars pinnen. En aangezien niet elk hotel betaling met creditcard accepteert, is het raadzaam van huis ook dollars mee te nemen.

Wij vonden Tanzania zeker geen goedkoop land. Je betaalt voor het eten in restaurants en voor de boodschappen bij de supermarkt ongeveer hetzelfde als in West-Europa, of zelfs meer. Binnenlandse vluchten, het lokaal gebrouwen bier en autobrandstof zijn daarentegen juist weer goedkoper. Met name de accommodatie binnen de parken en de entree tot de parken zijn prijzig.

Kilimanjaro, Tanzania

Do’s en don’ts bij een bezoek aan Tanzania

Wij hebben de bevolking van Tanzania leren kennen als bijzonder vriendelijk en beleefd. Dit gold zowel voor de moslimbevolking op Zanzibar als voor de bewoners van de steden als Dar es Salaam, Arusha en Moshi, en de Masaai. Zij zullen je er waarschijnlijk ook niet op wijzen als je een culturele misstap maakt. Alleen al daarom vind je hier enkele tips om je tijdens je bezoek aan het prachtige land te kunnen houden aan de plaatselijke etiquette.

Op Zanzibar, waar de bevolking overwegend islamitisch is, wordt van vrouwen verwacht dat zij geen kleding dragen die teveel huid onthult. Ook wordt zoenen in het openbaar niet gewaardeerd. Overigens, ook in andere delen van Tanzania wordt waarde gehecht aan gepaste kleding waarbij de vrouwelijke vormen niet al te nadrukkelijk naar voren horen te komen.

Als je in een dorpje komt zul je vaak door de plaatselijke bevolking worden begroet. Leer daarom enkele woorden uit je hoofd waarmee je terug kunt groeten en waarmee je mensen kunt bedanken. Ook zullen mensen op je af komen om je dingen als souvenirs te verkopen. Voor hen is dit soms de enige manier om geld te verdienen. Wij vonden zelf dat dit totaal niet opdringerig gebeurde. Vaak was een beleefd “asante” (dank u) of sihitaji (ik heb het niet nodig) voldoende om aan te geven dat je geen interesse hebt.

Als je foto’s maakt van mensen, bijvoorbeeld van de Masai met hun kleurrijke kleding, dan verwachten zij wel dat je er voor betaalt. Vraag altijd vooraf of je een foto mag maken, en zo ja, wat dat eventueel kost.

Maasai-dorp in Tanzania

Highlights

Een individuele rondreis door Tanzania volledig op maat? Kijk dan eens op de website van Van Verre Reizen. Hun reisspecialisten maken regelmatig verre reizen naar onder andere Tanzania om de leukste en minder toeristische plekjes te ontdekken. Met oog voor detail, kwaliteit en veiligheid stippelen zij de mooiste rondreizen Tanzania voor hun klanten uit. Niet voor niets scoort Van Verre Reizen volgens Trustpilot dan ook een 4.9 (op basis van 5 sterren)!

Ter inspiratie voor een mogelijke rondreis staan hieronder de highlights van Tanzania die wij zelf hebben bezocht.

Actief

Het imposante Kilimanjaro National Park

Het imposante Kilimanjaro National Park

Een van de belangrijkste, toeristische trekpleisters van Tanzania is de Kilimanjaro in het noorden van dit grote land. Deze slapende vulkaan is met een hoogte van maar liefst 5895 meter de hoogste berg van heel Afrika. De Kilimanjaro is zelfs de hoogste, vrijstaande...

Zon, zee, strand én cultuur op het prachtige Zanzibar

Zon, zee, strand én cultuur op het prachtige Zanzibar

De meest idyllische stranden, de betoverende hoofdstad Stone Town en een fantastische kruidentour. Dit zijn slechts enkele highlights van het prachtige Zanzibar. In onze blog nemen we je mee naar de 10 absolute hoogtepunten van...

Cultuur

Top 10 bezienswaardigheden van Stone Town

Top 10 bezienswaardigheden van Stone Town

Een absolute must tijdens je vakantie op Zanzibar is een bezoek aan het betoverende Stone Town, het historisch hart van Zanzibar-stad. Niet voor niets staat de stad al sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Alleen al de wandeling door de smalle straatjes is...

Kennismaking met de Masai in Tanzania

Kennismaking met de Masai in Tanzania

Zowel op Zanzibar als bij de grote wildparken in het noorden van Tanzania werd onze accommodatie 24/7 bewaakt door leden van de Masai. Deze etnische groep in Oost-Afrika staat, ondanks hun slank postuur, bekend als geduchte krijgers. Wij leerden echter een...

Wat te zien en te doen in Dar es Salaam

Wat te zien en te doen in Dar es Salaam

Dar es Salaam, dat in het Arabisch ‘huis van de vrede’ betekent, werd in 1862 gesticht door Sultan Seyyid Majid van Zanzibar. Tegenwoordig is Dar een van de belangrijkste havens en handelscentra van Oost-Afrika. De meeste toeristen slaan de stad tijdens hun bezoek aan...

Natuur

Top 5 parken voor een safari in Tanzania

Top 5 parken voor een safari in Tanzania

Een Afrikaanse safari hoort wat ons betreft op ieders bucketlist thuis! Ons recente bezoek aan de wildparken van Tanzania overtrof al onze verwachtingen! Omdat er behoorlijk wat nationale parken en wildreservaten in het land zijn, hebben we de volgens ons mooiste...