Turkije in een notendop
Veel Nederlanders kennen vakantiebestemming Turkije vooral van de all-inclusive resorts. Of van de bijzonder interessante stedentripbestemming Istanbul. Maar Turkije is om veel meer redenen een fantastische vakantiebestemming. Zo heeft Turkije, gelegen op het kruispunt van Europa en Azië, een ongekend divers historisch en cultureel erfgoed. Daarnaast biedt het land schitterende landschappen. Denk aan ongerepte stranden tot ruige bergen en de prachtige natuur in het binnenland. Verder heeft Turkije een heerlijke keuken en een bijzonder gastvrije bevolking.
Geschiedenis van Turkije in een notendop
Turkije heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het land heeft een erfenis die zich uitstrekt van de oude beschavingen van Anatolië tot het machtige Ottomaanse Rijk en de moderne republiek van vandaag.
Oudheid en klassieke periode
Anatolië, het huidige Turkije, was de thuisbasis van enkele van de oudste beschavingen ter wereld. Zoals de Hettieten, de Frygiërs en de Lydiërs. Later werd het gebied een belangrijk onderdeel van het Romeinse en Byzantijnse Rijk. Er ontstonden steden als Byzantium (het latere Constantinopel, nu Istanbul) die een centrale rol speelden in de klassieke oudheid.
Het Ottomaanse Rijk
In de 13e eeuw begon de opkomst van het Ottomaanse Rijk, dat uitgroeide tot een van de machtigste rijken in de geschiedenis. Dit rijk besloeg grote delen van Zuidoost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Onder leiding van sultans zoals Mehmet de Veroveraar en Süleyman de Prachtlievende, bereikte het Ottomaanse Rijk zijn hoogtepunt in de 16e en 17e eeuw.
Moderne tijd en de Republiek Turkije
Na de Eerste Wereldoorlog onderging Turkije een periode van ingrijpende veranderingen. Onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk werd in 1923 de Republiek Turkije uitgeroepen. Daarmee kwam een einde aan het Ottomaanse Rijk. Atatürk voerde hervormingen door die Turkije omvormden tot een seculiere en moderne staat.
Het moderne Turkije heeft zijn plaats gevonden in de wereld als een brug tussen oost en west, met een levendige mix van culturen, tradities en geloofsovertuigingen. Het land heeft een dynamische economie en een bloeiende toeristenindustrie. Daarbij blijft Turkije een cruciale speler in de geopolitiek van de regio.
Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:
Accommodatie
In Turkije zijn er diverse accommodatiemogelijkheden, variërend van luxe resorts tot eenvoudige pensions. Hier zijn enkele populaire opties:
- Hotels: Turkije heeft een breed scala aan hotels, van 5-sterren resorts tot boetiekhotels en budgetvriendelijke opties. De meeste grote steden en toeristische bestemmingen bieden een overvloed aan hotelaccommodaties.
- Vakantieappartementen en villa’s: vooral aan de kustgebieden zijn er veel vakantieappartementen en villa’s te huur. Dit is een populaire optie voor reizigers die op zoek zijn naar meer ruimte en privacy.
- All-inclusive resorts: langs de kustlijn van Turkije vind je tal van all-inclusive resorts
die een breed scala aan voorzieningen en activiteiten bieden. - Boutique hotels en herenhuizen: in historische steden en schilderachtige dorpjes zijn er vaak boutique hotels en herenhuizen die een unieke, charmante ervaring bieden.
- Traditionele accommodaties: voor een authentieke ervaring kun je overwegen om te verblijven in een ‘pansiyon’ of een ‘konak’, traditionele Turkse accommodaties die een inkijkje geven in de lokale cultuur.
Reisadvies voor Turkije
Voor het grootste deel van Turkije geldt een geel reisadvies. Alhoewel het over het algemeen veilig is om te reizen in Turkije, zijn er bijzondere veiligheidsrisico’s. Op de website van Nederland Wereldwijd lees je meer over de actuele risico’s.
Gezondheid
Voor Turkije geldt een vaccinatieadvies voor DTP en Hepatitis A. Daarnaast komt in het land rabiës voor. Hier kun je je tegen vaccineren.
Het leidingwater in Turkije heeft een chloorsmaak. De aanbeveling geldt om alleen flessenwater te drinken.
Beste reistijd voor Turkije
De beste reistijd voor een vakantie in Turkije varieert afhankelijk van je interesses en de regio die je wilt bezoeken. Over het algemeen zijn de lente (april en mei) en de herfst (september en oktober) ideale periodes voor het verkennen van historische bezienswaardigheden, vanwege de aangename temperaturen en de beperkte drukte. In de zomer (juni tot en met augustus) is het perfect voor een bezoek aan de kustgebieden, zoals Kusadasi en Fethiye, terwijl de winter een goede tijd is om historische sites te bezoeken zonder de drukte. Het is ook ideaal om Turkije te bezoeken tijdens traditionele festivals en vieringen, zoals Şeker Bayramı aan het einde van de Ramadan.
Visum
Bij een verblijf van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig voor Turkije als je een Belgisch of Nederlands paspoort hebt.
Eten en drinken
De culinaire traditie van Turkije is in de loop der eeuwen geëvolueerd en put uit historische banden met het Byzantijnse en Ottomaanse Rijk. De Turkse keuken staat bekend om haar kleurrijke en gevarieerde gerechten, waarbij veel groenten worden gebruikt en talloze verschillende invloeden worden verwerkt. Specifieke smaken in verschillende regio’s dragen bij aan de complexiteit van de Turkse keuken. Elke regio heeft daarbij zijn eigen kenmerkende specialiteiten.
Traditionele gerechten zijn onder andere Meze (voorgerechten), Turkse kebabs, Turkse kazen, het uitgebreide Turkse ontbijt, vegetarische gerechten en diverse snacks en straatvoedsel. Speciale lekkernijen omvatten Turkse Delight (lokum), Ekmek Kadayıfı (een broodpudding) en Testi Kebab (een specialiteit uit de regio Nevsehir). En natuurlijk Baklava, het overzoete dessert dat overigens niet alleen in Turkijke, maar ook in buurland Griekenland veel gegeten wordt.
Turkije biedt ook een scala aan dranken. Zoals Turkse thee, Turkse koffie en diverse alcoholische dranken. (ondanks dat het een islamitisch land is). Een populaire drank is Raki, een anijsdrank.
Vervoer in Turkije
Turkije heeft een uitgebreid openbaar vervoerssysteem dat het hele land verbindt. Het gebruik van bussen in Turkije is eenvoudig. Verschillende busmaatschappijen bieden comfortabele reismogelijkheden. Tickets kunnen meestal op de dag zelf worden gekocht, maar voor populaire routes kan het handig zijn om de tickets van tevoren te kopen. Het treinvervoer in Turkije is over het algemeen beperkt en langzamer, met uitzondering van de drukke hogesnelheidslijn tussen Istanbul, Eskişehir en Ankara. Voor populaire routes wordt aangeraden om de treintickets ruim van tevoren te kopen.
Er zijn bijna 50 steden in het land met actieve binnenlandse of internationale luchthavens. Alhoewel slechter voor het milieu is vliegen wel een handige optie om grote afstanden af te leggen. Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden binnenlandse vluchten tegen redelijke tarieven.
Een andere, ideale manier om jezelf in Turkije te verplaatsen is met een huurauto. Autorijden in het land verschilt niet veel van in ons eigen land. De verkeersregels zijn grotendeels hetzelfde, ze worden alleen minder strikt nageleefd. Maar over het algemeen levert dit niet per se meer gevaarlijke situaties op. Het huren van een auto is goed betaalbaar in vergelijking met veel andere locaties in Europa.
Elektriciteit
In Turkije vind je dezelfde stekkers en stopcontacten als in Nederland. Een verloopstekker is niet nodig. De netspanning is 220 volt bij een frequentie van 50 Hz.
Geldzaken
In Turkije betaal je met de Turkse lira. Vaak worden ook euro’s geaccepteerd. Dit geldt vooral voor de toeristische plaatsen. Het is echter voordeliger om met Turkse lira’s te betalen, aangezien de wisselkoersen voor euro’s niet altijd gunstig zijn. Pinnen is mogelijk bij pinautomaten met een Maestro-card, wat vaak goedkoper is dan geld wisselen bij wisselkantoren. Creditcards worden steeds vaker geaccepteerd bij hotels en restaurants
Het prijspeil in Turkije wordt over het algemeen als (een stuk) lager beschouwd in vergelijking met veel West-Europese landen, waaronder Nederland. Dit geldt voor zaken als voedsel, accommodatie, transport en dagelijkse benodigdheden. De prijzen variëren wel afhankelijk van de regio. De afgelopen jaren kampt Turkije overigens met een ongekend hoge inflatie.
Highlights van Turkije
De hoogtepunten van Turkije omvatten een rijke mix van historische sites, prachtige landschappen en culturele ervaringen. Daarnaast biedt het land bijzonder interessante outdoormogelijkheden, waaronder twee iconische langeafstandswandelingen. Hieronder vind je de komende tijd enkele van de talrijke hoogtepunten van het land.
Ongekende outdoormogelijkheden in de Turkse provincie Antalya
Afgelopen voorjaar verkenden we de schitterende zuidwestkust van Turkije. We brachten een bezoek aan de stad Antalya en aan tal van bijzonder indrukwekkende historische bezienswaardigheden. Maar we lieten ons vooral ook verbazen over de ongekende...
Cultuur en historie in het Mediterrane Antalya
Eind mei waren we op rondreis langs de zuidkust van Turkije. Startpunt van de reis was Antalya, een stad waarvan we het beeld hadden van grote all-inclusive strandresorts. Onterecht, zo bleek later. Want alhoewel er buiten Antalya inderdaad...