Cité du Vin, hoogtepunt van een stedentrip Bordeaux

Cité du Vin, hoogtepunt van een stedentrip Bordeaux

Home » Frankrijk » Cité du Vin, hoogtepunt van een stedentrip Bordeaux
Midden in Bordeaux, de hoofdstad van de wijn, ligt een ware parel: Cité du Vin. Dit indrukwekkende wijnmuseum is niet alleen een feest voor kenners, maar ook voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van wijn. Of je nu een doorgewinterde connaisseur bent of gewoon houdt van een interactief dagje uit, Cité du Vin biedt voor elk wat wils. Het is een belevenis die je zintuigen prikkelt, je horizon verbreedt en je kennis verrijkt. Voor ons was het bezoek aan Cité du Vin daarom het hoogtepunt van onze stedentrip naar Bordeaux.

Cité du Vin: architectonisch meesterwerk

Vanaf het dakterras van ons dichtbijgelegen hotel hadden we het markante museum al bewonderd. In de avondzon tonde het futuristische gebouw zich op zijn allermooist. De zon weerkaatste op de wanden en zorgde voor een magisch kleurenspel.

Als we de volgende ochtend een bezoek brengen aan Cité du Vin, zijn we wederom onder de indruk. Omdat we wat te vroeg zijn, hebben we alle tijd om vanuit het park het gebouw van alle kanten te bekijken. Het museum heeft een moderne vorm, geïnspireerd door een wijnkaraf en walsend wijn in een karaf. De ronde, vloeiende lijnen symboliseren de beweging van wijn in een glas. Goudkleurige panelen vangen het licht op een manier die steeds verandert. Dit architectonische hoogstandje staat symbool voor de levendigheid en tijdloosheid van wijn.

Ook van binnen is het museum een lust voor het oog. De open ruimtes, golvende lijnen en grote ramen geven een gevoel van vrijheid. Het innovatieve design zorgt ervoor dat wij met nog meer belangstelling op ontdekkingsreis gaan door de wereld van wijn.

Permanente expositie van Cité du Vin

Stipt om 10 uur opent het museum en stappen we de wereld van wijn binnen. Met een perfecte audiotour starten we onze ontdekkingsreis. De audiogids is beschikbaar in acht talen, gelukkig ook in het Nederlands, en biedt ontzettend veel informatie.

We beginnen ons bezoek bij de permanente expositie op de tweede etage. Een gigantische ruimte die speels is ingericht met allerlei ruimtes. Elke ruimte heeft een eigen thema. Hier maken we een interactieve reis door de geschiedenis, cultuur en wetenschap van wijn. Het museum maakt slim gebruik van moderne technologie. Dankzij onze audiogids en interactieve schermen komen we ogen en oren te kort. Het is een feest voor onze zintuigen. We ruiken, proeven, zien en horen zoveel interessante feiten over wijn, dat het ons bijna begint te duizelen.

In totaal zijn er maar liefst 18 verschillende thema’s in de permanente expositie. Zo maken we een adembenemende reis boven de mooiste wijngaarden ter wereld. We ontdekken de grote verspreiding van wijn in de hele wereld en maken een tijdreis die ons terugbrengt tot Egypte. Al 5000 jaar geleden was daar wijnbouw. In Georgië was er 7000 jaar geleden al wijnbouw. Daarmee schijnt dat land de oudste wijnbouwtraditie te hebben van de wereld.

Natuurlijk leren we veel over de wijnbouw, de druivensoorten en het proces van wijn maken. Een meeslepende show over koken, dineren en wijn serveren neemt ons mee naar magische werelden. Met interactieve spellen testen we onze kennis. Al met al brengen we uren door in de permanente expositieruimte. Als we die verlaten, hebben we nog niet eens alles uitgebreid gezien.

Tijdelijke tentoonstellingen

Naast de vaste collectie organiseert Cité du Vin regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Deze wisselen elk seizoen en bieden telkens nieuwe inzichten in wijn en cultuur. Denk aan thema’s zoals wijnroutes in Zuid-Amerika of de rol van vrouwen in de wijnindustrie.

De tentoonstellingen zijn verrassend en creatief opgezet. Ze bieden vaak unieke kunstwerken, speciale workshops of zelfs wijnproeverijen die passen bij het thema. Dit maakt een herhaalbezoek aan Cité du Vin zeker de moeite waard.

Via Sensoria, wijnreis door vier seizoenen

Nog maar nauwelijks bekomen van alle opgedane indrukken in de permanente expositie, wacht ons een volgende belevenis. We nemen deel aan de zintuiglijke proeverij “Via Sensoria”. Daarbij maken we een reis door vier seizoenen in een bijzondere ruimte. Na het voorjaar, de zomer en de herfst komen we uiteindelijk aan in de winter.

We maken zonsopkomsten en -ondergangen mee, we ruiken de geuren van ieder seizoen. Een sommelier begeleidt ons op deze reis. Natuurlijk serveert hij een bij elk seizoen passende wijn. Daarbij vertelt hij veel wetenswaardigheden over wijn in het algemeen. Natuurlijk ook over de wijnen die we proeven. Via Sensoria prikkelt in een uur al onze zintuigen op een bijzondere manier. Een belevenis om mee te maken.

Wijnproeverij met uitzicht

Een van de hoogtepunten van het bezoek is de wijnproeverij. Zowel letterlijk als figuurlijk. Want op de bovenste verdieping van het gebouw treffen we een panoramische bar aan. Omdat wij bij de Via Sensoria al diverse wijnen hebben geproefd, laten we de proeverij hier schieten. Wel genieten we van het panoramisch uitzicht. We kijken uit over Bordeaux en de rivier de Garonne.

Ook de ruimte binnen is een architectonisch hoogstandje, met veel glas. Zo hangen er aan het plafonds ontelbare wijnglazen. Dat maakt een proeverij in de “Belvedere” in alle opzichten geslaagd. De combinatie van smaken, geuren en het adembenemende decor zorgt voor een bijzondere ervaring.

Wijnkelder van Cité du Vin

Voordat we een bezoek brengen aan de museumwinkel, betreden we de wijnkelder van het museum. Ook deze past volledig in het plaatje. Het is geen vochtige en muffe kelder, maar een grote open plek. Het ziet eruit als een bibliotheek. Alleen zijn de boeken vervangen door duizenden flessen wijn. Maar liefst 14.000 flessen liggen er. Ze komen uit alle windstreken. Meer dan 70 wijnregio’s over de hele wereld zijn vertegenwoordigd in de wijnkelder. Hier vinden we niet alleen de beste wijnen uit Bordeaux, maar ook flessen uit verre landen zoals Argentinië, Australië en Zuid-Afrika. De wijnen zijn overigens allemaal te koop.

In de museumwinkel kopen we nog wat leuke souvenirs. We hebben een heerlijke tijd gehad in dit bijzondere museum. Wat Cité du Vin zo bijzonder maakt, is de laagdrempeligheid. Wij zijn absoluut geen wijnexpert. Toch hebben we met volle teugen genoten van alles wat het museum biedt. En ondertussen ook onze kennis over wijn wat bijgespijkerd. De interactieve presentaties, de spannende zintuiglijke ervaringen en de prachtige omgeving maken het geschikt voor iedereen. Dit is geen plek waar je alleen maar naar wijn kijkt. Hier ervaar je wijn met al je zintuigen!

Dit wil je weten als je Cité du Vin in Bordeaux gaat bezoeken

Waar ligt Cité du Vin in Bordeaux?

Cité du Vin ligt in de wijk Bacalan, direct aan de rivier de Garonne. Het futuristische gebouw is een opvallende bezienswaardigheid in deze historische, maar inmiddels ook moderne wijk. Je bereikt Cité du Vin eenvoudig met de tram (lijn B, halte "La Cité du Vin") of met de auto.

Kan ik parkeren bij Cité du Vin?

Ja, je kunt parkeren bij Cité du Vin. Er is een grote parkeergarage in de buurt: Parking Cité du Vin aan de Rue de Gironde. Deze licht op loopafstand van het gebouw. Houd er rekening mee dat het aantal plaatsen beperkt kan zijn tijdens drukke periodes. Anders kun je parkeren bij de nabijgelegen parkeergarages in de wijk Bacalan of gebruikmaken van het Park & Ride-systeem in Bordeaux om met de tram naar Cité du Vin te reizen.

Wat zijn de openingstijden van Cité du Vin?

Cité du Vin in Bordeaux is doorgaans geopend van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10 tot 19 uur. Tijdens het hoogseizoen is het museum dagelijks van 10 tot 19 uur geopend. Hier vind je de actuele openingstijden van Cité du Vin.

Kan ik online kaarten bestellen voor een bezoek aan Cité du Vin?

Ja, je kunt kaarten online kopen via de officiële website van Cité du Vin. Dit bespaart tijd bij aankomst, vooral tijdens drukke periodes.

Kan ik wat eten en drinken in Cité du Vin?

Het restaurant Le 7 op de zevende verdieping biedt een culinaire ervaring die past bij de grandeur van het gebouw. De menukaart is geïnspireerd op lokale producten en wisselt met de seizoenen. Terwijl je smult van een verfijnd gerecht, kijk je uit over de skyline van Bordeaux. Vooral tijdens zonsondergang is dit een magische plek. Combineer het diner met een glas wijn van de uitgebreide wijnkaart en je bezoek is compleet. Het restaurant is op donderdag tot en met zondag ook geopend voor het diner. De hele week is het restaurant geopend voor de lunch.

 

Op de begane grond vind je een brasserie met terras, ideaal voor een informele maaltijd of drankje. Daarnaast is er een snackbar voor een snelle hap of koffie tijdens je bezoek.

Waar kan ik overnachten als ik Cité du Vin wil bezoeken?

Wij overnachtten in de wijk Bacalan in het bijzondere Renaissance Bordeaux Hotel. Het is een stijlvol en modern viersterren hotel met luxe kamers en een fraaie rooftopbar met prachtig uitzicht over de Garonne en de Cité du Vin. Het hotel is gebouwd rondom vier voormalige graansilo’s. Deze industriële structuren in combinatie met het moderne design geven het hotel een unieke uitstraling. Onze auto konden we kwijt in de naastgelegen parkeergarage. Het was in alle opzichten een feest om in dit hotel te mogen overnachten. En we liepen in een paar minuten naar Cité du Vin toe.

 

Naast het Renaissance Bordeaux hotel ligt het hippe Moxy Hotel. Ideaal voor reizigers die van een hippe sfeer en een ontspannen verblijf houden. Het hotel biedt speelse, kleurrijke kamers en een gezellige lobby met een bar waar altijd iets te beleven valt. Ook dit hotel ligt op loopafstand van Cité du Vin.

 

Andere goed gewaarde overnachtingsplekken zijn:

 

Andere goed gewaarde overnachtingsplekken zijn:

 

 

Dit zijn alle accommodaties in Bordeaux.

Op uitnodiging van de regio Nouvelle-Aquitaine, het toerismebureau van Bordeaux en Cité du Vin bezochten we de Bordeaux en dit wijnmuseum. De inhoud van deze blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.