Culinaire wandeling door Durbuy
We vallen met onze neus in de boter als we een weekend in Durbuy zijn. Het is stralend weer en deze dagen vindt de Rallye de Durbuy plaats. Dit driedaagse evenement met classic cars trekt veel deelnemers uit binnen- en buitenland. Op de grote parkeerplaats is ongeveer iedere plek ingenomen door een ouderwetse sportwagen. De ene is nog mooier dan de andere. Veel toeristen vergapen zich aan al die blinkende auto’s. Vooral de jeugd is niet weg te slaan bij de voertuigen. Ook wij kunnen de verleiding natuurlijk niet weerstaan en maken wat foto’s van diverse bolides.
Ons doel is niet een autorit in de omgeving van Durbuy. Wij willen kennismaken met het middeleeuwse stadje met de vele smalle klinkerstraatjes, de vele bezienswaardigheden en de culinaire specialiteiten. En hoe kun je een stad beter ontdekken dan met een lokale gids? Zo horen we de meest bijzondere verhalen, terwijl we ondertussen genieten van de lokale lekkernijen. Tijd voor de culinaire wandeling door Durbuy!
Onze gids bij de culinaire wandeling door Durbuy
Onze gids Pierre verwelkomt ons op het plein voor de VVV. Een energieke man, vol verhalen en humor, merken we al snel. Met zijn strohoed ziet hij er karakteristiek uit. In de komende twee uur zal hij ons leiden langs de hoogtepunten van Durbuy. En natuurlijk ons laten proeven van al het lekkers dat de stad te bieden heeft.
Pierre vertelt kort wat over de geschiedenis van Durbuy. In de vroege middeleeuwen ontwikkelde Durbuy zich als een nederzetting vanwege zijn strategische ligging aan de rivier de Ourthe. Durbuy kreeg in 1331 stadsrechten. Dit bracht bepaalde privileges met zich mee, zoals het recht op zelfbestuur en het houden van markten. Vanwege de strategische ligging en economische betekenis werd Durbuy versterkt met stadsmuren en een kasteel. Doordat de stad ingeklemd lag tussen de Ourthe aan de ene kant en de grote rotswand aan de andere kant, kon Durbuy niet groeien. Daarmee bleef het een kleine stad. Vol trots eigent Durbuy zich zelfs het predicaat “kleinste stad ter wereld toe”. Of dat terecht is, blijft de vraag. Volgens ons zijn de Nederlandse stadjes Bronkhorst en Sloten nog wat kleiner. Ook het Kroatische Hum schijnt van miniformaat te zijn. Maar het is in ieder geval een uitstekende marketing voor Durbuy.
Na een korte historische introductie is het tijd voor de eerste versnapering. En hoe kun je de dag beter beginnen dan met een verkoelend biertje? Proost!
Bezienswaardigheden bij de culinaire wandeling door Durbuy
Het is niet alleen proeven, eten en drinken tijdens de twee uur. Gids Pierre leidt ons rond door het middeleeuwse centrum van Durbuy. De geplaveide straten met oude stenen huizen, historische gebouwen en de gezellige restaurants en winkels geven de stad een bijzondere sfeer.
Graanhal
De Graanhal heeft een naam die de lading niet echt dekt. Het openbare gebouw heeft veel functies gehad vanaf de 16e eeuw, maar nooit gediend als opslagplaats voor graan. Bijzonder is het vakwerk aan de voorzijde van de Graanhal. Iets dat niet vaak voorkwam bij openbare gebouwen. De Graanhal is een van de oudste bouwwerken in Durbuy. Grappig is het dat hier nu het Museum voor Hedendaagse Kunst is gevestigd. De moderne kunst vormt een mooi contrast met het oude gebouw.
Sint-Niklaaskerk
De Sint-Niklaaskerk werd gebouwd in 1630. De kerk is opgetrokken uit kalksteen. Het schip heeft een gotische stijl. Het later aangebouwde grote koor heeft een veel meer classicistische stijl. Bijzonder is de barokke kansel. Vooral de versieringen met allerlei figuren zijn indrukwekkend. Ook het doopvont uit 1588, met een koperen deksel, is fraai.
Kasteel van Durbuy
In de elfde eeuw laat Hendrik I van Namen, graaf van Durbuy, een kasteel bouwen op de plek waar vroeger ook al een burcht heeft gestaan. Het kasteel in zijn huidige vorm dateert uit het einde van de 19e eeuw. Het kasteel is privébezit, daardoor kan het niet bezocht worden. De stokoude eigenaresse heeft geen nazaten. Wellicht een idee om eens aan te pappen met deze dame?
Klooster van de Récollets
De Orde van de Récollets stichtte in de 17e eeuw het klooster. De Récollets stonden bekend om hun toewijding aan een leven van armoede, nederigheid en gebed. Naast het klooster van de Récollets werd later het klooster van de Récollectines gesticht. De Récollectines vormden de vrouwelijke tak van dezelfde orde. Het kloostercomplex is gebouwd in een eenvoudige stijl. Het bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder een kerk, woonvertrekken voor de monniken en nonnen en werkplaatsen.
Homalius-rots
Het middeleeuwse centrum van Durbuy is oud, maar de kroon spant de rots aan de achterzijde van de stad. Deze Homalius-rots schijnt zo’n 300 miljoen jaar oud te zijn. Als je goed kijkt, valt de omgekeerde U-vorm van de rots op. Die is ontstaan doordat verschillende kalklagen in de loop der tijd omhoog zijn gedrukt. De rots wordt ook wel “Falize-rots” genoemd.
Vanaf de bankjes op het plein kunnen we de rots in volle glorie bewonderen. Met de fonteinen op de voorgrond levert dat een mooi plaatje op. Even omdraaien is trouwens ook de moeite waard. Dan kijken we uit op het klooster van de Récollets.
Vormsnoeikunst in Parc des Topiaires
Gids Pierre wijst ons op de ingang van Parc des Topiaires. Het park bevat prachtige tuinen vol met gesnoeide planten. De vormen zijn bijzonder en creatief. Zo staan er buxussen in de vorm van mensen, dieren en allerlei abstracte vormen. De naam topiaires heeft een Romeinse oorsprong. Het waren de tuinmannen die planten snoeiden, vaak in de vorm van de initialen van hun baas. Die kunst van de topiary verdween met de ondergang van het Romeinse Rijk. In de Renaissance kwam deze vormsnoeikunst weer in de belangstelling.
Proeverijen bij de culinaire wandeling door Durbuy
Een culinaire wandeling door Durbuy is pas compleet als we de lokale specialiteiten kunnen proeven. Met het eerste biertje al naar binnen gewerkt, genieten we in deze twee uur nog veel meer van tongstrelende hapjes. Zo eten we onder andere speciaal ijs en verorberen we een toastje met geitenkaas. Enkele lekkernijen zijn zo bijzonder, dat we er wat langer bij stilstaan.
Neusje van chocola
In de authentieke en fotogenieke snoepwinkel BonBon Chic vinden we allerlei zoetigheden. Zuurstokken, lolly’s, koekjes en natuurlijk chocolaatjes. Wij proeven het neusje van de zalm, of beter gezegd, van chocola. Het is een cuberdon en ziet eruit als een neusje. Oorspronkelijk komt het chocolaatje uit Gent, maar in Durbuy smaakt hij ook lekker. Van buiten hard, van binnen gevuld met een mengsel van siroop en fruitaroma’s, heerlijk!
Bijzondere confiture
Saint Amour is een winkel vol producten die je allemaal zou willen proeven. Ideaal om een leuk culinair souvenir mee naar huis te nemen. De specialiteit van Saint Amour zijn de bijzondere jams en confituren. Allemaal zelf gemaakt, op ambachtelijke wijze. Wij proeven vandaag een speciale confiture, geserveerd op een smakelijk toastje. We mogen raden wat we hebben geproefd. Alle fruitsoorten komen voorbij, maar we slaan de plank volledig mis. De confiture is gemaakt van paardenbloemen!
Ardenner ham
De Ardennen zijn wereldberoemd vanwege de smakelijke hammen. De beste plek om een bijzondere ham te proeven is bij Boucherie Bodson & Fils. De ambachtelijke slager trekt veel bekijks. Zelfs een varken staat nieuwsgierig op zijn achterpoten door de etalage naar binnen te gluren. De slagerij hangt vol met hammen, salami’s en andere worstsoorten. Wij proeven een stukje ham en een stukje salami. Lekker pittig en intens van smaak.
Afsluiten met een biertje
De rondleiding zit erop, in ruim twee uur heeft gids Pierre ons de mooiste plekjes laten zien. Onderweg hebben we sappige anekdotes gehoord en veel bezienswaardigheden van Durbuy beter leren kennen. Onder het genot van diverse lekkernijen was het een belevenis om deze culinaire wandeling door Durbuy mee te maken.
We sluiten de ochtend op gepaste wijze af. Pierre schenkt nog eenmaal een ambachtelijk gebrouwen biertje in. Philippe Marckloff was een Russische brouwer die zich in de 16e eeuw in Durbuy vestigde. Brouwerij Marckloff produceert al eeuwenlang bijzondere biertjes in Durbuy. Het amberbiertje smaakt best, een waardige afsluiting van een heerlijke culinaire wandeling door Durbuy!
Doen en zien in de omgeving van Durbuy
De ligging in de Ardennen maakt Durbuy een ideale plaats om deze streek verder te verkennen. Zo kun je mooie wandelingen maken. Op onze overzichtspagina Wandelen in de Belgische Ardennen, hebben we diverse prachtige wandelingen voor je geselecteerd.
De regio heeft veel fietspaden die geschikt zijn voor recreatieve fietsers. Routes leiden je door schilderachtige dorpjes, langs rivieren en kastelen, en door bossen. Het landschap is glooiend, met zo af en toe een pittige klim. Voor meer ontspanning is het dan prettig om een e-bike te huren. Dat fietst wel zo comfortabel door het heuvelachtige landschap. Een mooie fietsroute is die vanuit Durbuy langs herdenkingsplekken van het Ardennenoffensief.
Kanoën of Kajakken op de Ourthe is een ontspannen manier om de natuur te ervaren. De Ourthe stroomt niet alleen langs Durbuy, maar ook langs plaatsen als Hotton, Barvaux en La Roche-en Ardenne. De beste tijd om dit te doen is in het voor- of najaar. Dan heeft de rivier een goede waterstand en kun je zelfs enkele stroomversnellingen tegenkomen.
Culturele bezienswaardigheden zijn er natuurlijk ook:
- Op minder dan een half uur van Durbuy ligt Château de Modave. Het is een prachtig kasteel uit de 17e eeuw. Het interieur is rijkelijk versierd en de tuinen zijn perfect voor een rustige wandeling.
- Een ander bijzonder kasteel is dat van Radhadesh. Het kasteel was vroeger van George Harrison. Hij schonk het aan de Hare Krishna’s. Naast rondleidingen kun je er genieten van Oosterse spiritualiteit.
- Ook niet ver weg zijn de Grotten van Hotton. Minder bekend dan de grotten van Han, maar minstens zo mooi!
- Tot slot is Wéris een bijzondere plaats vlak bij Durbuy. Een charmant dorp dat tot de mooiste van Wallonië behoort. Uitzonderlijk zijn de megalithische stenen net buiten het dorp. Sommige zien eruit als een hunebed. Niemand heeft een verklaring voor dit fenomeen, maar mooi is het wel.
Veelgestelde vragen over de culinaire wandeling door Durbuy
Durbuy ligt in de provincie Luxemburg, in de regio van de Belgische Ardennen. Durbuy is gelegen langs de oevers van de rivier de Ourthe. Durbuy ligt ongeveer 90 kilometer ten zuidoosten van Brussel en ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Luik.
Durbuy is bereikbaar met de auto, trein en bus.
Auto
- Vanuit Brussel: Neem de E411 richting Namen. Bij Namen neem je de afslag naar de N4 richting Marche-en-Famenne. Volg de N4 en neem vervolgens de N929 naar Durbuy. De rit duurt ongeveer 1,5 uur.
- Vanuit Luik: Neem de E25 richting Luxemburg. Neem de afslag naar de N63 richting Marche-en-Famenne. Volg de N63 en neem vervolgens de N86 naar Durbuy. De rit duurt ongeveer 45 minuten.
Trein en bus
- Vanuit Brussel: Neem de trein naar het station van Barvaux, het dichtstbijzijnde station bij Durbuy. Vanaf Barvaux kun je een lokale bus nemen naar Durbuy (lijn 11 van TEC). De totale reistijd is ongeveer 2,5 uur.
- Vanuit Luik: Neem de trein naar het station van Barvaux. Vanaf daar neem je de lokale bus naar Durbuy. De totale reistijd is ongeveer 1,5 uur.
Deze stadswandeling door Durbuy vindt iedere zaterdag plaats om 10:30 uur en 13:30 uur. Er is een Nederlandstalige gids beschikbaar. Reserveren vooraf is noodzakelijk. Dat kan via een mail naar de VVV van Durbuy, telefonisch of via een persoonlijk bezoek. Het vertrekpunt is het Place aux Foires, nummer 25 in Durbuy, tegenover de VVV.
Het middeleeuwse centrum van Durbuy is eigenlijk een groot openluchtmuseum. Slenterend over de geplaveide straatjes ontdek je prachtige gebouwen en monumenten. Zoals het Museum voor Hedendaagse Kunst, gevestigd in de fraaie Graanhal. Of de Sint-Niklaaskerk, het kasteel van Durbuy en het klooster van de Récollets. Bijzonder is ook de imposante rots aan de rand van Durbuy, die meer dan 300 miljoen jaar oud is. Tuinliefhebbers halen hun hart op in Parc des Topiaires.
De regio rondom Durbuy leent zich uitstekend voor een ontspannen wandeling of e-bike fietstocht. Je passeert bijzondere kastelen, leuke plaatsen en komt door een bosrijke omgeving. De rivier de Ourthe is ideaal voor een kanotocht. Daarnaast vind je in de buurt mooie kastelen, zoals het Chateau Modave of het Oosters aandoende kasteel van Radhadesh. De Grotten van Hotton zijn minder bekend dan die van Han, maar minstens zo mooi. Tot slot is het nabijgelegen plaatsje Wéris leuk om doorheen te wandelen. Vergeet dan ook niet de unieke megalieten te bezoeken net buiten het dorp.
In het middeleeuwse centrum van Durbuy vind je veel restaurants. Over het algemeen zijn deze allemaal van goede tot zeer goede kwaliteit. Zelf aten we smakelijk in La Canette, in een sfeervolle binnentuin. De bediening had wat meer aandacht voor de gasten mogen hebben, maar het eten smaakte er niet minder om. Dit zijn de beste restaurants van Durbuy volgens de beoordelingen op TripAdvisor.
Volgens gasten zijn dit de best beoordeelde hotels en bed & breakfasts in het centrum van Durbuy:
hotels
bed & breakfasts
Dit is het hele aanbod aan accommodatie in Durbuy.
Wij overnachtten 15 minuten rijden van Durbuy, in een wellnesskamer van Mont des Pins. Deze gloednieuwe kamer was net gereed gekomen en wij waren de eerste gasten. Heerlijk in onze privé sauna gezeten en het bubbelbad. Een uitstekende kamer met nog enkele kleine kinderziektes. Als die zijn verholpen, dan is dit een top verblijf.
Op slechts 2 km afstand van Durbuy ligt een bungalowpark met huisjes heerlijk in de bossen. Je hebt er een plek vol privacy en verblijft in een mooie omgeving.
We bezochten Durbuy op uitnodiging van Visit Wallonia. De inhoud van deze blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.
Wat leuk om te lezen! Ik was er een tijdje geleden en vond het een prachtig stadje. Het eten vond ik er wel wat prijzig, omdat de meeste restaurants er een compleet menu aanbieden. Zo’n culinaire rondleiding lijkt mij verrukkelijk en een goede manier om van alles wat te proeven!