Dagtrip naar de Rigi, de “Koningin der bergen”

Dagtrip naar de Rigi, de “Koningin der bergen”

Home » Zwitserland » Dagtrip naar de Rigi, de “Koningin der bergen”

Vanuit het pittoreske Luzern maken we een prachtige dagtrip naar de Rigi, ook wel bekend als de ‘Koningin der Bergen’. Deze majestueuze berg biedt een unieke combinatie van spectaculaire panorama’s, frisse berglucht en een rijke geschiedenis. We gaan allereerst naar de top van de Rigi. Hier gaan we wandelen en genieten van een ongeëvenaard uitzicht over het Vierwoudstedenmeer en de omliggende Alpen. We sluiten de dagtrip af met een erg fraaie boottocht terug naar Luzern. Waarom jij deze dagtrip – ongeacht het jaargetijde – ook wil maken, lees je in deze blog.

Vierwoudstedenmeer

Onze dagtrip naar de Rigi

We beginnen onze dagtrip vroeg in de ochtend. Vanaf het centraal station van Luzern nemen we eerst de trein door het schilderachtige Zwitserse landschap naar Arth-Goldau. Dit plaatsje aan de zuidoever van het Zugermeer is vooral bekend om het natuur- en dierenpark Goldau. Een bezoek aan dit park lijkt ons op zich wel wat. Je kunt hier namelijk inheemse maar weinig nog voorkomende diersoorten in een natuurlijke omgeving observeren. Waaronder zelfs wolven en beren! Maar vandaag gaat het er niet van komen. We hebben namelijk iets anders op het leuke dagprogramma staan: een bezoek aan de Rigi.

beklimming

Het is geen toeval dat de Rigi op ons programma prijkt. Door de fraaie natuur van alpenweiden, bossen en rotsachtige gebieden heeft de berg vele kunstenaars en schrijvers geïnspireerd. Zoals Mark Twain. Deze Amerikaanse auteur wandelde in 1879 de Rigi op. Hij legde zijn ervaringen vast in zijn dagboek “A Tramp Abroad“: een interessant en grappig reisverslag. Hij beklom de Rigi wandelend. Wij doen het sneller en comfortabeler: in Arth-Goldau stappen we over op Europa’s eerste bergspoorweg. De iconische tandradtrein brengt ons in een uurtje regelrecht naar de top van de Rigi.

Terwijl we hoger en hoger klimmen, zien we hoe het landschap onder ons verandert. Groene weiden maken plaats voor rotsachtige hellingen en besneeuwde toppen. Eenmaal op de top van de Rigi, op 1.798 meter hoogte, worden we beloond met een adembenemend 360-graden panorama. We zien de glinsterende meren van Luzern, Zug en Lauerz, omringd door een imposante bergketen. Het is tijd om ons klaar te maken voor onze wandeling van vandaag.

Eindstation

Wandelen op de Rigi

De Rigi biedt het hele jaar door prachtige wandelmogelijkheden. Tijdens een eerder bezoek aan Luzern in het vroege najaar maakte Dick voor het eerst kennis met de iconische berg. Hij genoot er toen van een schitterende wandeling boven het wolkendek waar de puntige Alpenreuzen doorheen staken. In totaal zijn er meer dan 120 kilometer aan goed onderhouden wandelpaden waar je uit kunt kiezen. De routes leiden je door bossen en langs alpenweiden en adembenemende uitzichtpunten. Populaire routes zijn onder meer de panoramawandeling van Rigi First naar Rigi Scheidegg en de bloemenroute bij Rigi Staffel. Vind hier een selectie van wandelingen in de zomer.

bewegwijzering op de Rigi

Winterwandelingen op de Rigi

In de winter verandert de Rigi in een winterwonderland, met gemarkeerde wandelpaden die je door een betoverend sneeuwlandschap voeren. Er zijn vele routes voor winterwandelaars en sneeuwschoenwandelaars. Wij doen de gemakkelijkste, maar zeker niet de minste wandeling. We klimmen namelijk naar de absolute top van de berg: de Rigi Kulm. Een goed met routepaaltjes gemarkeerd pad voert ons door de sneeuw naar boven. Omdat de wind bij de bergtop vrij spel heeft, voelt het ijskoud aan. Met warme mutsen op wandelen we behoedzaam over het zo op het oog gladde pad.

Bankje

Aan het einde van het wandelpad staat een grote zendmast. De zendmast staat er niet zomaar. Op deze strategische plek kun je niet alleen ver zien, maar ook ver ontvangen en zenden. Al in 1905 stond hier een installatie. De huidige 96 meter hoge zendmast stamt uit 1997. Overigens is de locatie niet alleen uitermate geschikt om te zenden en te ontvangen. De Rigi Kulm speelde tevens een cruciale rol in de Zwitserse cartografie en communicatie. Hier op de top vinden we dan ook een driehoeksmeetpunt dat destijds essentieel was om Zwitserland in kaart te brengen.

We hangen nog wat rond bij de zendmast en genieten van het adembenemende panorama over de Alpen en omliggende meren. Vervolgens wandelen we via dezelfde weg terug naar het restaurant bij de eindhalte van de tandradbaan. Na de ijzige wandeling zijn we wel toe aan een kopje verwarmende koffie. Uiteraard met gebak!

Uitzicht

Het Vierwoudstedenmeer: afsluiting van onze dagtrip naar de Rigi

De eindbestemming van onze dagtrip naar de Rigi is het Vierwaldstättersee, in het Nederlands vaak Vierwoudstedenmeer genoemd. Toch is dit een verkeerde vertaling omdat stätter niet verwijst naar steden, maar naar de vier kantons waaraan het meer grenst. Om die reden hebben veel mensen het over het Vierwoudstrekenmeer.

Voor het mooiste zicht en de meest aangename gevoelstemperatuur willen we rond lunchtijd al bij het meer zijn. Daarom nemen we meteen na ons kopje koffie de bergtrein vanuit Rigi Kulm naar Vitznau. Dit betekent helaas ook dat we geen gebruik kunnen maken van de prima wintersportmogelijkheden op de Rigi.

Tijdens de afdaling

Na een fraaie treinrit over de tamelijk steile tandradbaan komen we aan in Vitznau. Dit schilderachtige dorpje aan de voet van de Rigi werd pas in 1871 echt bekend. In dat jaar ging namelijk ‘s werelds eerste tandradbaan (de Vitznau-Rigi-Bahn) in gebruik. Vóór de komst van de tandradbaan was de beklimming van de “Koningin van de Bergen” vooral zeer vermoeiend. Rijke gasten lieten zich daarom zelfs in draagstoelen naar boven brengen. De innovatie maakte Vitznau een belangrijke tussenstop voor reizigers die met stoomschepen uit Luzern kwamen en vervolgens de bergtrein namen. Tegenwoordig duurt de reis naar de top slechts een half uur met de tandradbaan.

Vitznau

Boottocht over het Vierwoudstedenmeer

In Vitznau wandelen we eerst wat rond waarna een ander hoogtepunt deze dag op ons wacht: een boottocht over het kristalheldere Vierwoudstedenmeer. Eenmaal aan boord heten Jaël en Lilian ons hartelijk welkom. De twee enthousiaste medewerkers van de VVV van Luzern praten ons bij over het meer. Zo leren we dat dit 114 km² grote meer ontstond tijdens de ijstijden. Het water is zo helder dat we bij de afvaart nog lang de bodem kunnen zien. Midden op het meer zien we niets dan donkerblauw water. Hier is het maar liefst 210 meter diep.

Boottocht

We genieten van het steeds veranderende uitzicht op de omringende bergen en de charmante dorpjes langs de oevers. Af en toe schieten we even naar buiten om foto’s te maken van de schitterende omgeving. Het valt ons op dat het ondanks het jaargetijde helemaal niet zo koud is. Jaël en Lilian bevestigen dit. Dankzij de hoge bergen die beschutting bieden tegen koude winden, is het ‘s winters weliswaar koel maar niet erg koud. De zomers daarentegen zijn hier warm, maar nooit echt heet. Het milde klimaat maakt het een bijzonder aangename toeristische bestemming.

Als de contouren van Luzern aan de horizon verschijnen, beseffen we dat onze dagtrip naar de Rigi ten einde loopt. We meren aan in het hart van de stad, vlakbij de beroemde Kapelbrug. Terwijl we van boord gaan, kijken we nog een laatste keer om naar de Rigi in de verte. Gehuld in nevelen ligt de berg er majestueus bij. De Rigi doet op dit moment zeker haar bijnaam “Koningin der Bergen” eer aan.

Luzern

Antwoorden op praktische vragen over een dagtrip naar de Rigi

Waar ligt berg Rigi?

De berg Rigi ligt in centraal Zwitserland tussen het Vierwoudstedenmeer (Vierwaldstättersee) en het Zugermeer. De dichtstbijzijnde grote stad is Luzern, die ongeveer 13 km ten westen van de Rigi ligt.

Hoe kom ik bij de Rigi?

De Rigi is gemakkelijk bereikbaar vanuit verschillende omliggende steden en dorpen, waaronder Vitznau, Weggis, en Arth-Goldau. Er zijn verschillende manieren om de Rigi te bereiken, afhankelijk van je startpunt:

 

Vanuit Luzern:

  • Neem de boot of auto naar Vitznau of Weggis.
  • Vanaf Vitznau: Stap op de Rigi-bahn (tandradbaan) naar de top.
  • Vanaf Weggis: Neem de kabelbaan naar Rigi Kaltbad.

Vanuit Arth-Goldau:

  • Neem eerst de trein of auto vanuit Luzern naar Arth-Goldau.
  • Neem de Rigi-bahn direct naar Rigi Kulm (de top).

Vanuit Küssnacht am Rigi:

  • Neem de kabelbaan naar Rigi Seebodenalp, en vandaar de Rigi-bahn naar de top.

Wandelend:

  • er zijn verschillende wandelpaden die naar de top leiden, startend vanaf dorpen aan de voet van de berg.

De combinatie van boot en tandradbaan of kabelbaan is een populaire en schilderachtige manier om de Rigi te bereiken. Het biedt niet alleen vervoer, maar ook een onvergetelijke ervaring met prachtige uitzichten onderweg.

Wat valt er zoal te doen op de Rigi?

Hier zijn enkele van de meest populaire dingen die je kunt doen op of bij de Rigi:

 

  • Panoramische wandelingen: de Rigi beschikt over 120 kilometer aan wandelroutes met adembenemende uitzichten. Enkele aanraders zijn:
    • de Lake View-wandeling met een stop bij de Känzeli
    • de rotsenwandelroute voor wat meer avontuur
    • de bloemenwandelroute door alpenweiden in de zomer
  • Historische treinritten: maak een nostalgische reis met de tandradbaan. Een bijzondere ervaring is de rit met locomotief 7 uit Vitznau, de enige nog werkende tandwielstoomlocomotief ter wereld.
  • Wintersporten: het skigebied Rigi Scheidegg-Burggeist biedt acht kilometer aan pistes. Er zijn tien liften. Een uniek voordeel van skiën op de Rigi is dat het gebruik van de skiliften gratis is (met uitzondering van Seebodenalp) voor iedereen met een geldig ticket voor de tandradbaan en kabelbanen.
  • Wellness en ontspanning: bezoek het Mineralbad & Spa Rigi-Kaltbad, een thermaalbad met een panoramisch uitzicht over de Alpen.
  • Avontuurlijke activiteiten: naast wandelen kun je op de Rigi ook mountainbiken en paragliden.
  • Boottochten: combineer je bezoek aan de Rigi met een boottocht op het Vierwoudstedenmeer voor een complete Zwitserse ervaring.

Voor de beste ervaring is het aan te raden om het weer te controleren voordat je vertrekt. Het weer kan namelijk van invloed zijn op het uitzicht en de beschikbaarheid van sommige activiteiten. Ook is het slim om vroeg te boeken voor populaire attracties zoals de historische treinritten.

Wat is de beste tijd om de Rigi te bezoeken?

De beste tijd om de Rigi te bezoeken hangt af van wat je er wil ondernemen. De Rigi biedt het hele jaar door verschillende ervaringen:

  • Zomer (juni tot september): ideaal voor wandelen en bergactiviteiten. Maar ook voor paragliden, mountainbiken en trailrunning.
  • Winter (december tot maart): perfect voor wintersporten zoals skiën, snowboarden, en sleeën. Daarnaast kun je er sneeuwschoenwandelen en winterwandelen (wat wij gedaan hebben).
  • Lente (april tot mei) en herfst (oktober tot november): minder druk, ideaal voor rustige wandelingen door de prachtig gekleurde natuur.
Zijn er ook horecagelegenheden op de Rigi?

Hier is een overzicht van de eetgelegenheden die je kunt vinden op de Rigi:

 

Restaurants op Rigi Kulm:

  • Het zelfbedieningsrestaurant is geopend van dinsdag tot vrijdag van 09:00 tot 16:00 uur, en in het weekend van 09:00 tot 17:00 uur.
  • Het à-la-carte restaurant is in het weekend geopend van 11:30 tot 14:30 uur, en voor hotelgasten vanaf 18:00 uur.rigikulm.ch
  • Kessiboden op de Rigi. Op ongeveer 200 meter onder de top van de Rigi ligt Kessiboden. Het is een klein, charmant café/restaurant waar je alleen contant kunt betalen. Dit is dé plek voor een simpele lunch of een drankje. Het prachtige uitzicht op de omliggende bergen krijg je er gratis bij.

Rigi Kaltbad:

  • Rigi Bistro: een populaire plek voor lunch terwijl u wacht op de trein terug naar beneden.
  • Rigistübli: bekend om hun heerlijke fondue, zelfs buiten in december bij zonnig weer.

Andere aanbevolen restaurants:

  • Hotel Restaurant Alpina: een berghotel met meer dan 100 jaar persoonlijke gastvrijheid.
  • Regina Montium in het Kräuterhotel Edelweiss: biedt een gezellige ambiance met authentieke gastvrijheid en jonge, aromatische keuken.

Unieke ervaringen:

  • Mineralbad & Spa Rigi Kaltbad: hier kun je genieten van een regionale bergkaasfondue inclusief drankjes in een rustieke ambiance, gecombineerd met een ontspannend verblijf in het kuuroord.
  • Alpwirtschaft Heirihütte: gelegen in het hart van Centraal-Zwitserland, op de zonnige Rigi, biedt deze Alpwirtschaft een gezellige sfeer, zowel binnen als op het zonneterras.

Het is belangrijk om rekening te houden met de openingstijden, vooral in de winter. Sommige restaurants kunnen beperkte openingstijden hebben of gesloten zijn op bepaalde dagen van de week. Het is aan te raden om vooraf te reserveren, vooral voor het à-la-carte restaurant op Rigi Kulm of voor speciale ervaringen zoals de fondue in het Mineralbad & Spa.

Kan ik eventueel ook overnachten op de Rigi?

Jazeker! Er zijn verschillende accommodatiemogelijkheden beschikbaar, variërend van luxe hotels tot eenvoudigere opties:

  • Rigi Kulm Hotel: Dit historische hotel, dat al meer dan 200 jaar gasten verwelkomt, bevindt zich op de top van de Rigi. Het biedt een unieke ervaring met panoramische uitzichten en combineert klassieke gastvrijheid met modern comfort.
  • Kräuter Hotel Edelweiss Rigi: Dit 3-sterren hotel biedt een unieke ervaring met een focus op kruiden, wat weerspiegeld wordt in hun gastronomie en wellnessaanbod.
  • Rigi Kaltbad Swiss Quality Hotel: Een 3-sterren superior hotel met directe toegang tot het mineraalbad & spa. Het hotel beschikt over 50 kamers, meerdere restaurants en seminarfaciliteiten.
  • Hotel Bergsonne Rigi: Een andere optie voor wie wil genieten van het verblijf op de berg.

Deze accommodaties bieden verschillende voorzieningen, waaronder restaurants en wellnessfaciliteiten. De meeste hotels op de Rigi bieden spectaculaire uitzichten over het omringende berglandschap en de meren.

Waar kan ik een kaartje kopen voor de boot?

Je kunt een kaartje kopen voor de boot van Rigi naar Luzern op verschillende manieren:

  • Online via de officiële website van de Rigi-spoorwegen. Hier kun je een dagkaart kopen die zowel de boottocht als de treinrit op de Rigi omvat.
  • Bij de kassa's van de bootmaatschappij aan de pier in Luzern, vlak voor vertrek.
  • Bij het Rigi-treinstation in Vitznau, als je eerst met de boot naar Vitznau reist en dan de tandradbaan naar de Rigi neemt.

En als je de Swiss Travel Pass hebt, kun je gratis gebruikmaken van de boot en de trein naar de Rigi.

 

Voor de meest actuele informatie en dienstregeling kun je de website www.lakelucerne.ch raadplegen of de SBB-app gebruiken voor realtime reisinformatie.

Op uitnodiging van Zwitserland Toerisme maakten we deze dagtrip naar de Rigi. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.