Tanzania kent twee nationale hoofdsteden. De officiële hoofdstad is sinds 1973 Dodoma dat meer in het centrum van het land ligt. Dar es Salaam is de tweede hoofdstad waar de regering haar zetel heeft. Dar es Salaam, voor het gemak afgekort tot Dar, is de grootste stad van het land.
Dar es Salaam, dat in het Arabisch ‘huis van de vrede’ betekent, werd in 1862 gesticht door Sultan Seyyid Majid van Zanzibar. Daarvoor was het een klein vissersdorp, Mzizima genaamd. Na talloze sultans kwam de stad in handen van eerst de Duitsers en later de Britten. Tegenwoordig is Dar een van de belangrijkste havens en handelscentra van Oost-Afrika.
De meeste toeristen slaan de stad tijdens hun bezoek aan Tanzania over. Toch heeft Dar dankzij de mix van Afrikaanse, islamitische en Zuid-Aziatische invloeden een bepaalde charme. In deze blog beschrijven we daarom enkele bezienswaardigheden. Deze mag je wat ons betreft niet overslaan als je een lange overstap in de stad hebt voordat je doorgaat naar Zanzibar of de parken.
Bezienswaardigheden van Dar es Salaam
Stadswandeling door de oude wijk Kivukoni
Wij zijn onze wandeling begonnen bij de vismarkt van Mizima waar we ons door onze taxi lieten brengen. Maar uiteraard kan onderstaande wandeling waar dan ook worden aangevangen.
Vismarkt van Mzizima
Een van de grootste verrassingen voor ons in Dar was de vismarkt van Mzizima in Kivukoni, vlakbij de Kigamboni Ferry Terminal. We hadden een smoezelige vismarkt verwacht zoals je die ook in Azië soms ziet met vliegen zoemend om de verswaren. Maar niets van dat alles. De vangst van de dag lag op smetteloos schone tafels uitgestald voor zowel particulieren als horeca-ondernemers.
Al snel diende de eerste gids zich kosteloos aan. In prima Engels ging hij in detail in op de diverse vissoorten die op de markt verkrijgbaar zijn. Helaas ook vissoorten die internationaal beschermd zijn zoals roggen en haaien. Bij de grote, glanzend schone tafels van de veiling, vervolgens, sloten kooplui en vissers in razend tempo hun deals. Onze gids verzorgde de vertaling.
Er wordt iets aan entree gevraagd. Zorg er daarom voor dat je wat Shillings op zak hebt, en anders bevindt de ATM zich op steenworp afstand. Je mag verder geen foto’s van het prachtige schouwspel maken, tenzij je hier een – in onze ogen – onredelijk hoog bedrag voor betaalt. In plaats daarvan hebben wij foto’s buiten de vismarkt gemaakt.
De Lutherse kerk Azania Front
Als je vanuit de Mzizima vismarkt langs de Magogoni creek naar het zuidwesten wandelt, kom je vanzelf bij de Lutherse kerk Azania Front uit. Het is een van de oudste en meest bekende bezienswaardigheden van Dar es Salaam. De fel witte kerk met rode dakpannen werd in 1898 in Beierse stijl gebouwd door Duitse missionarissen. Het gotisch interieur is alleen te bewonderen als je naar de mis gaat.
National Museum en het House of Culture
Loop met de klok mee om de Azania Front en neem de Sokoine Drive richting het noordoosten. Mocht je in de tussentijd trek hebben gekregen: aan de linkerkant van de weg vind je vanzelf de Clarian Food Lounge waar je prima kunt eten! Vervolg de weg en sla bij de Shaaban Robert straat naar links. Direct aan de rechterkant vind je het National Museum and House of Culture.
Dit museum dat voorheen gewijd was aan koning George V, is het grootste museum van Tanzania over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van het land. Je vindt er collecties en tentoonstellingen op het gebied van archeologie, biologie, etnografie, geschiedenis (waaronder over de Duitse en Britse overheersing) en kunst.
Botanische tuin van Dar es Salaam
De botanische tuin van de stad ligt nagenoeg naast het National Museum and House of Culture. Het is er een oase van welverdiende rust. De tuin is klein maar heeft veel verschillende inheemse en exotische plantensoorten. Alhoewel de botanische tuin enig onderhoud nodig heeft, mag een bezoek niet aan je stadswandeling ontbreken!
Makumbusho Village Museum
In de wijk Makumbusho ligt het Makumbusho Village Museum, ook wel afgekort tot het Village Museum. Het is een openluchtmuseum met 16 traditionele huizen van de belangrijkste etnische groeperingen in Tanzania en de gewassen die zij verbouwen. Dankzij de gedetailleerde informatieborden ook erg interessant en informatief. Verder laten de ‘bewoners’ van het dorp laten er hun kunsten zien op het gebied van weven, pottenbakken en houtsnijwerken.
Ook worden er dagelijks traditionele muziek- en dansshows opgevoerd. De dansers zijn verrassend enthousiast. Je moet er voor bijbetalen maar zeker de moeite waard!
De eilanden Bongoyo en Mbudya
Heb je ruim een dag de tijd in en rond Dar es Salaam, overweeg dan om naar het eiland Bongoyo of Mbudya te gaan. Beide eilanden liggen net ten noordoosten van het schiereiland Msasani in Dar en zijn eenvoudig met de boot te bereiken. Op de eilanden kun je wandelen, snorkelen en zwemmen. Als je er op tijd bent kun je ook een banda (schaduwdoek) en een ligstoel huren om gewoon heerlijk van het strand en de zee te genieten. Er zijn naast eetgelegenheden ook meerdere barretjes waar je een verkoelend drankje kunt krijgen.
De ferrie naar Bongoyo vertrekt onder meer vanaf het Ramada Resort, alsook de Mashua Waterfront Bar & Grill (Slipway pier) en de Bongoyo Island Ferry Terminal op Msasani. De Slipway pier is tevens de opstapplaats voor de ferrie naar Mbudya.
Praktische zaken voor je bezoek aan Dar es Salaam
Accommodatie in Dar es Salaam
Er is redelijk wat accommodatie in Dar es Salaam te vinden, variërend van erg basic en goedkoop tot comfortabel of zelfs luxe. Omdat wij slechts een dag in de havenstad te besteden hadden, verbleven we in het comfortabele Hotel Blue Sapphire, een van de hotels dichtbij de internationale luchthaven (DAR). Ze bieden een gratis airport pick-up, de kamers zijn erg ruim en schoon en het restaurant serveert prima maaltijden.
Vervoer binnen de stad
In onze beleving kun je de stad het beste verkennen door een wandeling. Laat je door een taxi vanaf je hotel naar het centrum brengen en start vanaf daar. Over het algemeen word je met rust gelaten, op sommige plekken na waar de plaatselijke bevolking souvenirs verkoopt. Er zijn niet veel trottoirs in de stad, dus wees voorzichtig als je over drukke wegen loopt.
In de stad schijn je ook te kunnen fietsen. Zo zijn er touroperators die in Dar fietstochten organiseren, zoals Afri Roots. Wij hebben hier zelf geen ervaring mee maar als we nog eens in de stad zouden zijn, gaan we beslist een dergelijke fietstocht maken.
Alhoewel je uiteraard ook met een eigen huurauto de stad in kunt, zouden wij dit niet snel doen. Er lijken geen verkeersregels te gelden, behalve dan die van het recht van de grootste. Daarnaast is de stad erg druk en kan een relatief korte afstand toch erg lang duren. Neem in plaats daarvan een taxi. Je kunt de receptie vragen iemand te bellen die ze toevallig kennen. Spreek dan wel van tevoren een vast bedrag af dat je bereid bent te betalen voor een bepaalde afstand of tijdsduur.
Als je een taxi in de stad zelf aanhoudt, zul je moeten onderhandelen. Ga er van uit dat je teveel geld betaalt, dus probeer het tarief zoveel mogelijk te beperken. En als er niet direct een taxi in de buurt is, loop je alsnog door als je het niet eens kunt worden over het tarief. Grote kans dat er om de hoek enkele taxi’s staan die je wel voor een acceptabel bedrag willen vervoeren. Reken voor een enkeltje in de stad zelf op ongeveer 10.000 shilling (circa 4 euro).