Diverse gebieden op de heide bij Laren en Hilversum
Het totale natuurgebied is niet zo groot en lekker overzichtelijk. De weg van Hilversum naar Laren verdeelt het eigenlijk in twee gebieden. Dat zijn de Westerheide en de Zuiderheide. Vroeger parkeerden we de auto het liefst bij La Place in Laren. Vanaf de parkeerplaats liepen we gelijk de Westerheide op. Dat gebied is namelijk net wat groter dan de Zuiderheide en biedt daardoor meer wandelmogelijkheden.
Maar sinds kort is het parkeerterrein van La Place een blauwe zone. De maximale parkeertijd bedraagt 1,5 uur. Dat vinden wij zelf altijd te kort voor een wandeling op de heide bij Laren en Hilversum. Vandaar dat we de auto nu zetten op de gratis parkeerplaats aan de andere kant van de weg. Daar kunnen we net zo lang staan als we willen.
De Westerheide op
We besluiten eerst om de Westerheide op te lopen. Dit is het gebied dat grenst aan het parkeerterrein van La Place. De zon schijnt lekker en er is weinig wind. Toch zijn we warm aangekleed. Het heeft aardig gevroren vannacht en de temperatuur schommelt rond het vriespunt.
We zijn niet de enigen die vandaag van het zonnetje en de natuur willen genieten. Het gebied is erg in trek bij wandelaars, fietsers, joggers en ruiters. We besluiten daarom al snel om de brede paden te verruilen voor de smalle kronkelige paadjes over de Westerheide. Hier komen veel minder mensen.
De Westerheide vormt een geheel met de Bussumerheide. Op de grens van beide gebieden loopt een lange onverharde weg. Die staat bekend als het “Gebed zonder end”. Wij lopen kriskras door het gebied, we volgen vandaag geen routebeschrijving. Als baken fungeert de hoge omroeptoren van Hilversum. Vanuit alle kanten op de Westerheide hebben we zicht op deze toren die op het Mediapark staat.
In het gebied grazen veel Schotse hooglanders. We komen ze bijna bij elke wandeling in dit gebied wel tegen. De ene keer zijn ze dichtbij, de andere keren zoals vandaag, kunnen we ze alleen van een grote afstand bewonderen. Het is iedere keer weer een prachtig gezicht om die stoere beesten met hun grote horens voorbij te zien trekken. Sloom kijken ze je aan, hun ogen zijn nog net te zien onder hun weelderige, roodbruine haardos.
Schaapskudde
In de verte ontwaren we een grote witte kluwen op de heide. Er graast een kudde Drentse heideschapen. De twee honden houden de schapen goed in het vizier. De schaapherder leunt ontspannen op zijn wandelstok, maar houdt ondertussen de kudde scherp in de gaten. Hij vertelt honderduit. Blauwtong heeft ook slachtoffers gemaakt in deze kudde. Daarom hebben ze lang op stal gestaan en mogen ze nu weer af en toe kort naar buiten. Hij meldt ook dat er in het gebied een wolf is gesignaleerd. Wat hem betreft horen die hier niet, ons land is volgens hem te klein voor dit roofdier.
Als er wat schapen afdwalen van de kudde, fluit de herder eenmaal. De twee honden springen op en drijven de afvalligen weer terug naar de meute. In een mum van tijd hebben ze de hele groep weer in het gareel. Daarna geeft de herder aan dat het tijd is om de stal op te zoeken. Met eenmaal fluiten brengt hij eerst de honden, en daarna de kudde, in beweging. Wij nemen afscheid en lopen verder de Westerheide op.
Doorsteken naar de Zuiderheide
Nadat we een tijdje de Westerheide hebben doorkruist, willen we naar de Zuiderheide. Hiervoor hoeven we gelukkig de drukke verkeersweg niet over te steken. Vlakbij het restaurant is een fiets- en voetgangerstunnel.
Daarbij valt het informatiebord van de ANWB ongetwijfeld op. Daarop valt te lezen dat de ANWB zo’n 100 jaar geleden de eerste “paddenstoel” plaatste. Ongeveer op deze plek kwam de paddenstoel met richtingaanwijzers, voorzien van volgnummer 1. Deze is inmiddels verplaatst als gevolg van een wijziging van de routes in dit gebied. Maar op de Zuiderheide zijn de paddenstoelen met de volgnummers 2, 3, 4 en 5 nog wel te vinden op hun oorspronkelijke plek.
Sint-Janskerkhof
We lopen langs het Sint-Janskerkhof. Nu staat er op het kerkhof alleen nog een kapelletje. Maar tot ver in de 16e eeuw stond midden op het kerkhof de oude Sint-Vituskerk van Laren, gebouwd in de 13e eeuw.
Naar het Sint-Janskerkhof loopt een aantal kaarsrechte zandpaden, zogenaamde doodwegen. In vroeger tijden wilde men vanuit de gehuchten in de buurt de doden zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde kerkhof brengen. Daarom maakte men die kaarsrechte karrensporen over de heide. Als je in dit gebied loopt, vallen de oorspronkelijke lange rechte paden je zeker op.
Ook op de Zuiderheide lopen we over de vele wandelpaden onze eigen route. Daarbij nemen we het liefst de smallere zandpaden, want die zijn het rustigste. Iets verderop ontmoeten we een oudere dame die met haar hondje door het gebied trekt. Ze komt hier bijna dagelijks, zegt ze. En iedere keer geniet ze minstens net zo veel als al die wandelingen daarvoor. We kunnen haar alleen maar gelijk geven. De heide bij Laren en Hilversum is ieder seizoen aantrekkelijk. Ook vandaag is het genieten. De laagstaande zon zorgt voor prachtige sfeerbeelden.
Laarder Wasmeer op de heide bij Laren en Hilversum
In het zuidelijke deel van dit heidegebied ligt het Laarder Wasmeer. Bij een eerdere wandeldag op de heide bij Laren en Hilversum liepen we ernaartoe. De gemarkeerde wandeling “rondje Laarder Wasmeer” is daarbij een handig hulpmiddel. Vroeger gebruikten de schaapherders dit heidevennetje voor de “witte was”: ze wasten hier de schapen uit hun kudde. Daarna schoren ze de schoongewassen schapen.
In het gebied lagen duizenden jaar geleden veel grafheuvels. Hierin werden de overleden begraven, voorzien van tal van relikwieën. Zo kun je hier de grafheuvel groep De Zeven Bergjes vinden. Alhoewel. Ze zijn nauwelijks zichtbaar in het glooiende terrein.
Er staan diverse informatieborden over de tankgrachten die de Duitsers als verdedigingslinie hadden aangelegd. Na de oorlog zijn deze allemaal dichtgegooid. Behalve de informatieborden wijst niets meer op dit verdedigingswerk dat nooit is gebruikt.
Theehuis ’t Bluk
Het is voor ons altijd vaste prik om een bezoek aan het pittoresk gelegen theehuis ’t Bluk te brengen. ’s Winters is het behaaglijk warm binnen. Zomers genieten we van een verkoelend drankje op het terras aan de bosrand. Op deze zonnige maar koude winterdag smaakt de warme chocolademelk nog lekkerder.
De naam van het theehuis is afgeleid van een houten stronk waarop men hout hakte, ’t bluk. Bij dit houtblok maakte een kunstschilderes een houten keetje als atelier. Voor de passanten schonk ze wel eens een kopje koffie of thee. Uiteindelijk is dit uitgegroeid door de jaren heen tot een gezellige plek om te lunchen of wat te drinken.
Wandelroutes op de heide bij Laren en Hilversum
Wij doorkruisen de heide bij Laren en Hilversum vaak op ons eigen houtje. We zoeken zelf een aantrekkelijk wandelpad uit en lopen zo een rondje. De ene keer een uurtje, soms een aantal uren als we beide heidegebieden helemaal willen zien. Maar natuurlijk kun je hier ook diverse uitgezette wandelroutes maken. We noemen er enkele:
Rondje Laarder Wasmeer
Dit is een wandelroute van iets meer dan 5 kilometer. Het is een afwisselende wandeling rond het afgezette Laarder Wasmeergebied. Je loopt over bos- en heidegebieden, langs zandverstuivingen. Natuurlijk heb je een mooi uitzicht op het Laarder Wasmeergebied met zijn vennen, steppelandschap en zandverstuivingen.
Wandeling over de Westerheide
Vanaf het La Place restaurant Laren wandel je 9 kilometer over de Westerheide. Je loopt vooral over de smalle paadjes. Hierdoor is het een rustige en mooie wandeling. Omdat dit geen gemarkeerde paden zijn, is dit een gps-wandeling. Je kunt hiervoor een gps-track downloaden en op je telefoon bekijken.
Een rondje over de Zuiderheide
Een wandeling van bijna 5 kilometer vanaf het gezellige theehuis ’t Bluk over de Zuiderheide. Je ziet de grafheuvels en het Laarder Wasmeer in de verte. Een leuke en niet te lange wandeling door bos en over de heide.
Wandelen over de Westerheide en Zuiderheide
Deze wandeling combineert beide gebieden tot een fraaie wandeltocht van 8 kilometer. Je loopt hier wel stukken over de fietspaden. Dat kan op zonnige dagen, zeker in het weekend, drukte geven.
Het Voetstappenpad
Heb je de smaak van wandelen te pakken en kijk je niet meer op een kilometer meer of minder? Dan is het Voetstappenpad wellicht wat voor jou. Deze loopt niet alleen over de heide bij Laren en Hilversum, maar ook over aangrenzende prachtige gebieden. Onderweg leiden betonnen paaltjes met een voetafdruk je de goede kant op. Dit ruim 25 kilometer lange wandelpad is al voor de Tweede Wereldoorlog aangelegd. Je passeert hier onder andere ook de fraaie buitenverblijven in het Gooi.
Praktische informatie over de heide bij Laren en Hilversum
De heide bij Laren en Hilversum kun je per auto goed bereiken via de A1, afslag Hilversum-Noord. Volg de Hilversumseweg tot Restaurant La Place. Hier kun je je auto parkeren, maar er geldt een blauwe zone met een maximale parkeertijd van anderhalf uur. Op drukke dagen in het weekend is er wellicht geen plek. Aan de overkant van de weg ligt een andere grote parkeerplaats bij het Sint-Janskerkhof. Daar mag je gratis parkeren zonder tijdslimiet.
Als je met het openbaar vervoer naar de heide bij Laren en Hilversum wilt, neem je vanaf NS-Station Hilversum Bus 108. Uitstappen bij halte Sint-Janskerkhof Laren.
Over de heidegebieden lopen diverse verharde fietspaden. Houd er in het weekend, zeker op zonnige dagen, rekening mee dat die druk worden gebruikt door fietsers, wielrenners en mountainbikers. Rustiger zijn de zandpaden.
- Aan de rand van de Westerheide vind je restaurant La Place. Voor velen het begin- en eindpunt van hun wandeling.
- Als je op de Westerheide helemaal naar het noordoosten loopt, kom je uit bij restaurant Heidezicht.
- Op de Zuiderheide is theehuis ’t Bluk een ideale stek voor een hapje en een drankje.
Wil je samen met iemand wandelen over de heide bij Laren en Hilversum, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.