De Hofkirche in Innsbruck, een van de topattracties
De Hofkirche in Innsbruck, een van de topattracties
Niet ver van de Hofburg ligt de Hofkirche. Het is een bijzondere kerk om te bezoeken. Niet alleen vanwege het mooie gebouw, maar vooral door wat je in de kerk kunt zien. Het is echt indrukwekkend om naar binnen te stappen en je te laten imponeren door de 28 bronzen beelden en de grote graftombe.
De graftombe in de Hofkirche in Innsbruck
Centraal in de kerk staat een immense graftombe, die Keizer Maximiliaan I tijdens zijn leven liet bouwen. Na zijn dood zou hij hier begraven moeten worden. Curieus is echter dat zijn lichaam niet is opgebaard in dit grafmonument. Hij overleed tijdens een oorlog en was toen ergens anders in het land. Door de oorlog was het onmogelijk om zijn lichaam terug te brengen naar Innsbruck. Daarom is zijn graf in zijn geboorteplaats Wiener Neustad begraven.
Omdat die kerk het zware gewicht van het grafmonument en de 28 bronzen beelden niet aankon, staan deze nog steeds in de Hofkirche. Ondanks het “gemis” van het lichaam van de Keizer, is de kerk een van de absolute hoogtepunten van je bezoek aan Innsbruck.
Bronzen beelden in de Hofkirche
Maar liefst 28 zwarte mannen houden de wacht rondom de graftombe. Daarom wordt de hofkerk in de Innsbrucker volksmond “Schwarzmanderkirche” (Zwartemannenkerk) genoemd. De levensgrote bronzen figuren zijn echter niet alleen mannen. Je ziet er diverse vrouwen tussen staan. De bijnaam van de Hofkirche is dus niet helemaal terecht.
Keizer Maximiliaan I had bij zijn leven al opdracht gegeven tot het maken van deze 28 beelden. Zijn familie en belangrijke personen uit zijn omgeving zouden in brons moeten worden afgebeeld en zijn tombe bewaken. Pas 30 jaar na zijn overlijden waren ze klaar en zijn de bronzen beelden bij de tombe geplaatst.
Rustplaats van de vrijheidsstrijders
Het keizerlijke graf neemt de centrale plaats van de kerk in beslag. Tegelijkertijd herbergt de kerk legendarische lokale helden zoals de vrijheidsstrijder Andreas Hofer. Hij voerde in 1809 duizenden dappere Tirolers op de Bergisel aan tegen de overmacht van de troepen van Napoleon. De Hofkirch e is daarnaast de rustplaats van zijn medestrijders Josef Speckbacher, Joachim Haspinger en Kajetan Sweth.
In de Silberne Kapelle liggen twee andere beroemde Innsbruckers begraven: aartshertog Ferdinand II en zijn echtgenote Philippine Welser. Zij was tijdens haar leven een plaatselijke superster: koningin van de harten, kruidenexpert, waternimf en door boze tongen zelfs van hekserij beticht.
Orgels in de Hofkirche
In de kerk vind je het bijna 500 jaar oude zwaluwnestorgel van Jörg Ebert. Dit is het grootste, best bewaarde Renaissance-orgel van Oostenrijk. Op de galerij bevindt zich een jonger exemplaar, gebouwd rond 1900 door Hans Mauracher.
De Hofkirche in Innsbruck bezoeken: praktische informatie
- De Hofkirche is geopend van maandag tot en met zaterdag van 9.00 – 17.00 uur. Op zondag is de Hofkircht toegankelijk vanaf 12:30 tot 17:00 uur.
- Je komt de Hofkirche in via het naastgelegen Tiroler Landesmuseum. Dit museum biedt een overzicht van historische Tiroolse voorwerpen. Ik heb het museum ook bezocht. Het is wel belangrijk om dan een audiotour te nemen, want de informatievoorziening in het museum is zeer beperkt. Vanuit het museum kun je overigens een prachtig uitzicht krijgen op het interieur van de Hofkirche. Dat is zeker de moeite waard!
- De toegangsprijs voor de Hofkirche alleen bedraagt € 7,00 voor volwassenen. Met een combiticket van € 11 kun je zowel de kerk als het museum bezoeken. Ben je in het bezit van een Ski + City pas of Innsbruck Card, dan is de toegang vrij.