Elk jaar zet de Stichting Tulpenroute Flevoland midden april auto-, fiets- en wandelroutes uit langs de tulpenvelden in Flevoland. Dit jaar start de Tulpenroute Flevoland officieel op 15 april en eindigt op 7 mei. Omdat we niet wilden wachten tot het eindelijk zo ver was, zochten we op fietsnetwerk.nl een fietsroute in Flevoland uit. Maar dan wel een die ook buiten het bollenseizoen leuk is. Onze keuze viel op de Ronde van Biddinghuizen. Bij deze route fiets je namelijk ook een groot deel langs het Veluwemeer. Die afwisseling in het landschap maakte de tocht extra interessant.
De Ronde van Biddinghuizen
Onze Ronde van Biddinghuizen start bij het toeristisch overstappunt (TOP) Harderbos. Dit overstappunt bevindt zich bij zowel Molecaten Park Flevostrand als Landal Waterparc Veluwemeer. Omdat we alle tijd hebben betreden we even het Landalpark. Wat een leuke huisjes staan hier! Maar ook de appartementen, gelegen aan de jachthaven, zien er uitnodigend uit. We kunnen ons voorstellen dat deze locatie aan het Veluwemeer een gewilde plek is voor een vakantie in eigen land.
Veluwemeer
We bestijgen ons ijzeren ros en beklimmen de dijk langs het Veluwemeer. Dit langwerpige meer is in de jaren 1950 ontstaan tijdens de inpoldering van Oost-Flevoland. De waterplas is met name bekend om de vele watersportmogelijkheden. Zo kun je er in de winter, als het flink gevroren heeft, de Veluwemeertocht schaatsen. In de overige maanden kun je er goed surfen maar ook gewoon heerlijk zwemmen. Vandaag zien we dat laatste niet zitten: alhoewel de zon uitbundig schijnt en er weinig wind staat, is het toch nog wat fris. Vooral aan het water. De futen, zwanen en meerkoeten die we hier met hun kroost zien dobberen, hebben hier duidelijk geen last van. Zij hebben vandaag het rijk alleen.
Biddinghuizen
Even later bereiken we de dorpskern van Biddinghuizen. Deze zo op het eerste gezicht jonge plaats, is veel minder jong dan je zou denken. In de achtste eeuw had je in dit gebied namelijk al een nederzetting genaamd “Bidningahusum”. In de vroege middeleeuwen werden de kleine nederzettingen in dit deel van Nederland verzwolgen door de Zuiderzee. De bewoners van de oude hanzesteden Elburg en Harderwijk hielden toen wel droge voeten: deze plaatsen aan de voet van de Veluwe waren hoger gelegen.
Persoonlijk vinden we het centrum van het nieuwe Bidningahusum niet bijzonder. Wat ons betreft moet het dorp het meer hebben van de recreatiemogelijkheden aan het Veluwemeer. Of van de nabijgelegen golfbaan Dorhout Mees waar we enkele keren een baantje gelopen hebben. Maar bij de meeste mensen is Biddinghuizen nog bekender om het pretpark Walibi Holland en het Lowlands Festival.
Tulpenvelden
Vanuit Biddinghuizen betreden we een polderlandschap met kaarsrechte wegen en akkers. Normaal zouden wij zelf liever een fietstocht maken door de bossen. Of in de vele bloesemgebieden die ons land rijk is. Maar vandaag kunnen we de Flevopolder juist enorm waarderen. Na enkele kilometers buiten het centrum van Biddinghuizen doemen namelijk de eerste tulpenvelden op. De kleurenpracht is van verre al goed te zien. Eenmaal bij het eerste tulpenveld zien we meerdere fietsen en automobilisten af- en uitstappen. Ze nemen hun tijd om de mooiste foto’s van de bloemen te maken. Zelfs de alpaca’s in het nabijgelegen weiland lijken van de bonte aanblik van de tulpen te genieten. De wollige dieren hebben nu nog geen idee wat hen de komende dagen te wachten staat: de Tulpenroute Flevoland gaat namelijk spoedig van start. En met de komst van warmer en zonniger lenteweer zal het hier in de polder dan vermoedelijk een stuk drukker worden.
Harderbos
Tijdens het laatste deel van de fietstocht passeren we het Harderbos. Dit bos is eind jaren 60 van de vorige eeuw aangelegd op de voedselrijke zeekleigrond van Flevoland. De vereniging Natuurmonumenten is eigenaar en laat het bos opzettelijk verwilderen. Hierdoor moet in de loop der tijd een mooier en meer afwisselend stuk natuur ontstaan. Door de vruchtbare kleigrond ontwikkelt de beoogde natuur zich snel. Goed nieuws want hierdoor worden veel diersoorten aangetrokken. Zoals de bever. Maar ook reeën, vossen, kikkers, libellen en andere insecten.
Daarnaast vind je er verrassend veel bijzondere vogelsoorten, waaronder de ijsvogel en de wielewaal. Die laatste twee krijgen we niet te zien tijdens onze tocht langs het splinternieuwe oerbos. Wel merken we de kiekendief op en zelfs een havik! En aan het einde van het bos worden we getrakteerd op Schotse hooglanders. De grazers zorgen herkauwend voor het beheer van het Harderbos. Hierdoor ontstaat ruimte voor bloeiende planten die op hun beurt weer insecten zoals vlinders aantrekken. Natuurmonumenten heeft twee wandelroutes uitgezet: een van 4,8 kilometer, de ander van 8,5 kilometer. We nemen ons voor er minstens een deze lente of zomer te doen.
Afstapmomenten aan de Ronde van Biddinghuizen
Op fietsnetwerk.nl worden enkele suggesties gedaan voor enkele, zogenaamde afstapmomenten. Dit zijn bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om ervoor af te stappen. Een daarvan is Hannekes Pluktuin. Het is een leuke plek waar je je eigen boeket kunt samenstellen door de bloemen zelf te plukken. En als je daar toch bent, kun je meteen genieten van een kop koffie en versgebakken taart. Je vindt de pluktuin op ongeveer acht kilometer afstand van het centrum van Biddinghuizen.
Andere suggesties die door fietsnetwerk.nl worden gedaan, bevinden zich in het pittoreske Harderwijk. Zoals het stadsmuseum Harderwijk, de Grote Kerk en molen De Hoop. Wat ons betreft inderdaad niet te missen bezienswaardigheden. Houd er wel rekening mee dat Harderwijk op zes kilometer afstand ligt van het toeristisch overstappunt Harderbos. En aangezien Harderwijk nog veel meer hoogtepunten heeft, is onze tip om van je eventueel bezoek een stedentrip te maken.
B&B de Kandelaar
Het enige afstapmoment gelegen rechtstreeks aan de fietsroute is B&B de Kandelaar. Deze accommodatie bevindt zich op het terrein van een melkvee- en akkerbouwbedrijf. Bij aankomst zien we een wat oudere man druk aan het werk in de voortuin. We stallen onze fiets en knopen een gesprek aan. De beste man is al een tijdje met pensioen. Maar deze dag helpt hij zijn dochter het terras op tijd in gereedheid te brengen. Spoedig begint namelijk de Tulpenroute Flevoland en daarvoor moet het terras er natuurlijk picobello uitzien.
Wat ons betreft is hij daarin al bijna geslaagd. Alleen de stoelen en een tafel ontbreken nog op het terras. De oud-agrarisch ondernemer vertelt in de tussentijd honderduit. In de vorige eeuw had hij nog een boerderij in de directe omgeving van Harderwijk. Later kocht hij de voormalige praktijkschool op en maakte er de huidige boerderij en B&B van. Maar de functie van praktijkschool is nooit verloren gegaan. De Kandelaar verzorgt namelijk nog steeds boerderijeducatie. We worden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij de melkrobots, de koeien en de kalveren. Daarnaast bezoeken we het kleine winkeltje op het terras. Hier staat een melktap waaruit je zelf een heerlijk glas verse melk kunt tappen. Ook wordt er kaas verkocht. Maar nog leuker is dat je op afspraak je eigen kaas kunt maken!
Hoofddoel van onze Ronde van Biddinghuizen was het bewonderen van de tulpenvelden. Maar achteraf gezien was ons bezoek aan B&B de Kandelaar voor ons het echte hoogtepunt van de fietstocht. Mede dankzij de passie van de boer hadden we een erg leerzame en leuke middag!
Antwoorden op praktische vragen over de Ronde van Biddinghuizen
De Ronde van Biddinghuizen is bijna 33 kilometer lang. Een deel van de route gaat over de openbare weg. Neem je afstapmoment Harderwijk op in de route, dan wordt de tocht ongeveer 12 kilometer langer.
Op de website van Fietsnetwerk.nl kun je de Ronde van Biddinghuizen downloaden. Daar kun je ook naar eigen wens een of meer afstapmomenten toevoegen aan de route.
De Ronde van Biddinghuizen is een knooppuntenroute. Je kunt de tocht dus bij ieder knooppunt starten. Als je met de auto komt is het toeristisch overstappunt Harderbos het meest voor de hand liggende startpunt. Hier heb je een grote, gratis parkeerplaats. Daarnaast is er een restaurant met groot terras waar het goed toeven is na afloop van je fietstocht.
Ja, dat kan. Het dichtstbijzijnde treinstation is Harderwijk. Tel vanaf hier 7,5 kilometer enkele reis bij je fietstocht. Onze tip is dan om het centrum van Harderwijk als zogenaamd “afstapmoment” op te nemen in je fietstocht.
- Bij toeristisch overstappunt Harderbos heb je Restaurant Zuid Zoet Zout liggen. Het heeft een groot terras met uitzicht over het Veluwemeer.
- Redelijk aan het einde van de route ligt Bed & Breakfast De Kandelaar. Hier heb je naast een klein winkeltje met een melktap ook een klein terras.
- Mocht je Harderwijk als afstapmoment opnemen in de route: in deze pittoreske Hanzestad heb je een bijzonder ruime keuze uit gezellige terrassen, cafés en restaurants.
- En als je Hanneke’s Pluktuin als afstapmoment toevoegt aan de route: bij de pluktuin bevindt zich een groot terras.