De tropische parel Dominica staat bekend als “het natuureiland van het Caribisch gebied”. Deze lovende titel dankt het eiland aan de spectaculaire, weelderige en gevarieerde flora. In het flink beboste binnenland vind je vele watervallen, rivieren, meren en warmwaterbronnen. Dit alles tegen de achtergrond van een indrukwekkend, vulkanisch landschap vol hoge bergtoppen.
Maar het zijn niet alleen de fantastische wandelmogelijkheden in de natuur die van Dominica een droombestemming maken. Aan de ruige kustlijn liggen rustieke, charmante kustdorpjes. Met name het kleurrijke Roseau, de hoofdstad van Dominica, heeft de reiziger een bijzonder interessante, culturele – en culinaire – ervaring te bieden. Daarnaast heb je er heerlijke, zowel zwarte als witte, zandstranden die je vaak helemaal voor je alleen hebt. Liefhebber van de onderwaterwereld? Ook dan kom je in Dominica ruimschoots aan je trekken dankzij de talrijke uitstekende snorkel- en duikstekken.
Een klein stukje geschiedenis over het groene Dominica
Dominica werd vele eeuwen geleden bewoond door Arawak-stammen. Zij werden echter rond 1300 door Carib-indianen verdreven van het eiland. Columbus was vervolgens de eerste Europeaan die Dominica op een zondag (dominica) in 1493 bezocht. Maar vanwege de woeste Carib-bevolking vestigden de Spanjaarden zich niet op het eiland.
In 1635 maakten de Fransen aanspraak op Dominica en begonnen zich op het eiland te vestigen. Maar omdat zij zich misdroegen ontaardde hun aanwezigheid in oorlog met de Cariben. In 1660 werd een vredesverdrag gesloten waarin bepaald werd dat Dominica van de Cariben was. Toch werd het eiland in 1805 alsnog een Europese kolonie. Dit keer niet door de Fransen maar door de Britten. Dominica werd pas in 1978 zelfstandig maar bleef wel binnen het Britse Gemenebest. Op het eiland wonen nog steeds enkele duizenden Cariben. Zij vormen de enige overgebleven bevolking van het precolumbiaanse tijdperk in het oostelijk Caribisch gebied.
De absolute hoogtepunten van Dominica
Als natuurliefhebber kun je je makkelijk weken op dit tropische eiland vermaken. Op culturele uitstapjes naar steden als Roseau na, zijn vrijwel alle hoogtepunten van Dominica natuur gerelateerd. Zowel boven als onder water. Het zijn er teveel om ze allemaal in deze blog te vermelden. Daarom volgt nu een aantal tips voor activiteiten en bezienswaardigheden die je wat ons betreft niet mag missen.
Wandelen op Dominica
Wandelen is onze meest favoriete bezigheid op Dominica. Er zijn bijzonder veel prachtige wandelingen op het eiland te maken, variërend van eenvoudig tot serieus uitdagend. En van korte wandelingen tot lange dagwandelingen of zelfs meerdaagse wandeltochten. De meeste van deze wandelingen gaan naar een specifieke bestemming, zoals een waterval. Of ze voeren door een van de nationale parken. Om die reden beschrijven we hieronder onze favoriete watervallen (inclusief link naar routebeschrijving) en stippen we beknopt de bijzondere nationale parken op Dominica aan. We maken daarbij voornamelijk gebruik van de routebeschrijvingen en gps-tracks op alltrails.com.
Maar ook buiten de nationale parken zijn er prachtige wandelingen die evenmin naar een waterval leiden. Een van die wandelingen is de wandeling naar Scott’s Head. Dit fraai gelegen dorpje ligt aan de rand van een baai, de oude krater van een vulkaan. De baai is een van de beste snorkel- en duiklocaties van het eiland. Maar je kunt er dus ook wandelen. De trail brengt je in 15 minuten naar de top waar je een prachtig uitzicht hebt over de baai. Bekijk hier de routebeschrijving en/of download de gps-track.
De Waitukubuli-langeafstandswandeling
De bijna 200 kilometer lange Waitukubuli National Trail is de enige langeafstandswandeling (LAW) van het Caribisch gebied. Deze LAW bestaat uit 14 etappes met als startpunt Scott’s Head en eindpunt in het Cabrits National Park. De hele route neemt ongeveer twee weken in beslag. Verblijven doe je in ecolodges en B&B’s. Het mooie is dat je natuurlijk niet elke etappe hoeft te lopen om toch een goede indruk te krijgen van de schoonheid van Dominica. Van enkele etappes tref je de routebeschrijving inclusief gps-track aan op alltrails.com.
De mooiste watervallen op Dominica
In vergelijking met andere eilanden in de Cariben krijgt Dominica relatief veel neerslag. Niet voor niets zijn er 365 grote en kleine rivieren op het eiland, dus één voor elke dag van het jaar. Het grote voordeel van al dat hemelwater toont zich direct bij aankomst op het eiland: waar je ook kijkt of naar toe gaat, om je heen vind je niets dan oerwoud en de mooiste watervallen! We hebben een top zeven van watervallen (in alfabetische volgorde) die we je niet willen onthouden:
- Emerald Pool Falls. Het pad ernaartoe is goed gemarkeerd en eenvoudig te wandelen. Reken op 15 minuten enkele reis. Het bassin van de waterval ontleent zijn naam aan de smaragdgroene tint van de jungle als de zon er doorheen schijnt.
- Middleham Falls. Deze ongeveer 60 meter hoge waterval ligt midden in het regenwoud van het Morne Trois Piton National Park. De redelijk pittige wandeling er naar toe duurt ongeveer een uur. Misschien wel onze grootste favoriet. Bekijk hier de routebeschrijving en/of download de gps-track.
- Sari Sari Falls. Deze 40 meter hoge waterval vind je bij La Plaine aan de oostkant van het eiland. Velen vinden dit de mooiste waterval van Dominica. Wij snappen wel waarom. Maar om er te komen is een aardig avontuur. Zo moet je vaak over rotsen klauteren en door water waden. Reken op minstens een uur tot anderhalf uur voor de wandeling. Bekijk hier de routebeschrijving en/of download de gps-track.
- Spanny Falls. Deze vind je vlakbij de Emerald Pool. De wandeling duurt ongeveer 10 minuten. Net als de Emerald Pool heeft het water een prachtige turquoise kleur. De waterval bevindt zich op privéterrein, daarom geldt een toegangsprijs die je betaalt bij het winkeltje.
- Trafalgar Falls. De watervallen (een van 85 meter en een van 40 meter hoogte) bevinden zich net als de Middelham Falls in het Morne Trois Pitons National Park. Ze zijn eenvoudig te bereiken vanaf de parkeerplaats. De wandeling omgeven door exotische planten duurt ongeveer 10 minuten. Bekijk hier de routebeschrijving en/of download de gps-track.
- Victoria Falls. Deze 60 meter hoge waterval is een van de twee watervallen aan de oostkant van Dominica. Wat de waterval uniek maakt is de bizarre witte/lichtblauwe kleur van de waterpoel. Echt fantastisch mooi! De wandeling vanaf de parkeerplaats bij de Victoria Falls Tavern naar de waterval duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.
- Wavine Cyrique. Dit is een van de weinige watervallen die rechtstreeks op het strand, c.q. in zee valt. We hebben de waterval niet zelf bezocht maar lazen op diverse sites dat dit een absolute must-see is. De wandeling is echter niet eenvoudig en een gids wordt met klem aangeraden. Je vindt een gids via de VVV in Roseau.
De nationale parken van Dominica
Op Dominica zijn er drie nationale parken: Morne Trois Pitons National Park, Cabrits National Park en Morne Diablotin National Park. Afhankelijk van hoeveel tijd je op het eiland hebt, mag je geen van drieën overslaan. Heb je die tijd niet, bezoek dan op zijn minst het Morne Trois Pitons National Park.
Het 17.000 hectare grote Morne Trois Pitons National Park is niet zonder reden UNESCO-werelderfgoed. Het park beslaat een groot deel van het bergachtige binnenland. Je vindt er niets dan jungle, met onder meer reusachtige varens en wilde orchideeën. De hoogtepunten zijn de prachtige meren, zoals het befaamde Boiling Lake, en veel van de meest pittoreske watervallen die we eerder noemden: Victoria Falls, Trafalgar Falls, Emerald Pool en Middleham Falls. Verder heb je in het park nog de Titou Gorge, een smalle kloof naar een prachtige waterval. En er zijn in de “Valley of Desolation” nog kokende modderpoelen, felgekleurde warmwaterbronnen en mini-geisers.
Het Cabrits National Park ligt op een schiereiland in het noordwesten van Dominica. Je hebt er regenwoud, moerasland, zwarte zandstranden en kleurrijke koraalriffen. De waterwereld hier biedt uitstekende snorkel- en duikmogelijkheden. Daarnaast liggen in het park de restanten van Fort Shirley, een 18e-eeuws Brits garnizoen met een prachtig uitzicht op Prince Rupert Bay. Een klein museum bij de ingang werpt een licht op de koloniale geschiedenis van Dominica.
Het ruim 3.000 hectare grote Morne Diablotin National Park werd in 2000 opgericht als reservaat voor onder meer de Keizeramazone: de nationale vogel (papegaai) van het eiland. Je kunt er fantastisch wandelen. De meest populaire wandelingen zijn Jacko Steps en de Syndicate Nature Trail. Er is ook een lastige maar prachtige trail naar de 1.447 m hoge top van Morne Diablotin.
De mooiste stranden van Dominica
Dominica is onder bezoekers met name bekend om de wandelingen en de natuur. Maar er zijn ook mooie zowel zwarte als witte zandstranden te vinden op dit Caribische eiland. Een van die stranden is Batibou bij het dorpje Calibishie in het noorden van Dominica. Het strand wordt omgeven door kokospalmen en bestaat uit wit zand dat uitmondt in helder blauw water.
Redelijk dicht bij Calibishie ligt Number One strand. Het was een opnamelocatie voor twee “Pirates of the Caribbean”-films. Toch is dit strand een van de minst drukke omdat het lastig te bereiken is en er geen voorzieningen zijn. Maar als je een mooi stuk zandstrand helemaal voor jezelf wilt, dan is dit het strand waar je moet zijn. Eveneens in het noorden heb je Pointe Baptiste. Hier bevinden zich meerdere prachtige stranden, zowel met wit als zwart zand. Deze idyllische zandstranden vol kokospalmen zijn heerlijk rustig en je kunt ze bijna helemaal voor jezelf hebben.
Roseau, de hoofdstad van Dominica
Het super relaxte Roseau is een kleurrijke wirwar van West-Indische huisjes en drukke marktkraampjes. Je hebt hier in tegenstelling tot de meeste Caribische eilanden geen trendy winkels of winkelketens.
Enkele bezienswaardigheden van Roseau zijn de 19e eeuwse kathedraal van St. Patric, de botanische tuin en het compacte Dominica Museum. Hier vind je interessante tentoonstellingen over de slavenhandel en de Creoolse en Indiaanse cultuur. Een andere bezienswaardigheid is de oude markt. De markt werd eeuwenlang helaas voornamelijk gebruikt als slavenmarkt. Tegenwoordig echter is de markt het centrum van kunst en ambacht op het eiland. En de plek waar je super vers fruit kunt krijgen!
Voor een prachtig uitzicht over de stad maak je een wandeling naar de Morne Bruce.
Praktische zaken voor je bezoek aan natuureiland Dominica
Dominica ligt midden in de gordel van eilanden in het oostelijk deel van de Caribische zee. Het is het zuidelijkste eiland van de zogenaamde bovenwindse eilanden van de Kleine Antillen. Net ten noorden van Dominica ligt Guadeloupe, het eerst volgende eiland naar het zuiden is Martinique.
Op Dominica heb je één luchthaven voor passagiersvluchten, namelijk Douglas-Charles (IATA: DOM). De luchthaven ligt echter afgelegen vlakbij Marigot aan de noordoostkust. Van hieruit kun je dan het beste een huurauto nemen. Reistijd naar hoofdstad Roseau is net iets meer dan een uur. Je komt er het snelst via Sint Maarten. Vanaf Sint Maarten heeft Air Antilles een directe verbinding met Dominica.
Een andere optie om Dominica te bereiken is met de boot. “Express des Iles” vaart op de meeste dagen van de week van nabijgelegen eilanden naar de kleine haven in Roseau. Deze optie is ideaal als je wilt eilandhoppen. In het andere geval adviseren we toch om via Sint Maarten op het eiland te vliegen.
Overigens kun je het eiland ook bezoeken met een cruise. Erg comfortabel maar houd er rekening mee dat je dan slechts een krappe dag op het eiland bent. Een mooie lange wandeling is dan niet mogelijk.
De beste tijd om naar Dominica te gaan is tijdens het droge seizoen, namelijk van februari tot en met april. Mei is ook prima, maar het kan dan al behoorlijk warm en benauwd worden. Vermijd de maanden september en oktober vanwege de redelijke kans op tropische stormen.
Ben je langer dan een of twee dagen op het eiland dan is een huurauto het meest praktische. Je kunt ook met de bus maar het is onduidelijk waar ze stoppen (er zijn vrijwel geen officiële bushaltes) en hoe laat. Met de taxi is een prima, niet al te duur alternatief voor de bus. Maak van tevoren wel duidelijke afspraken over de bestemming en het tarief.
Kies je voor een huurauto neem dan bij voorkeur een kleine 4x4. Dit is met name erg prettig in de bergen op wegen die soms in zeer slechte staat verkeren. Neem overigens geen grote 4x4 want die passen doorgaans niet door de smalle straten in de dorpen. In Dominica rijdt men links.
De officiële voertaal op Dominica is Engels. De meeste Dominicanen spreken dit ook wel met een zwaar Caribisch accent.
Voor Dominica is geen visum nodig, tenzij je er langer dan drie maanden wilt verblijven. Wel heb je een paspoort nodig dat nog zes maanden geldig is bij aankomst op Dominica.
Op Dominica zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met die in ons eigen land. Er is weinig criminaliteit. Toch is het devies om je boerenverstand te gebruiken. Zo is volledig behangen met sieraden ‘s avonds alleen over straat wandelen wellicht niet zo’n goed idee. Lees hoe dan ook altijd het meest actuele reisadvies van BuZa vóór je vertrek naar het eiland.
Op Dominica heb je niet de grootschalige resorts die je wel op vele andere eilanden in de Cariben vindt. Dit komt mede omdat je maar één kleine luchthaven (voor toeristen) op het eiland hebt. De meeste bezoekers bereiken Dominica vanaf andere eilanden, of ze zijn er als cruisetoerist slechts een dag. Hier heb je een overzicht van alle accommodatie in Dominica. Kun je geen keuze maken waar je wilt verblijven tijdens je bezoek aan Dominica? Zoek dan accommodatie in Roseau aangezien je van hieruit ook snel in het belangrijkste nationale park bent: het Morne Trois Pitons National Park met de vele watervallen en wandelroutes.
De keuken van Dominica is uitgesproken Caribisch. Je vindt er voornamelijk visgerechten, waaronder dorado, kingfish en tonijn. Verder prijkt kip, varkensvlees, lam, rundvlees en geitenvlees op de menukaart. Het vlees wordt op smaak gebracht met limoen, verse kruiden, pepers en specerijen. Maar het gerecht wat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Dominica is “Sancocho Dominicano”: een stoofpot van vlees en groenten bereid in verse kokosmelk met onder meer gember en kerrie.
Ons advies is om met name te eten bij de kleine familierestaurants, plaatselijke eethuisjes, kleine pensions en cafés. Elke maaltijd wordt er met liefde gemaakt, zorgvuldig bereid en nog belangrijker: perfect gekruid. Hier vind je een compleet overzicht van eetgelegenheden in Dominica.