Fietsen in de Donauregio in Oberösterreich

Fietsen in de Donauregio in Oberösterreich

Home » Oberösterreich » Fietsen in de Donauregio in Oberösterreich

De meeste toeristen verkennen de Donauregio in Oberösterreich met een fietstocht over de “Donauradweg”. Dit is de grote toeristische trekpleister van de regio en een van de populairste fietsroutes van Europa. Logisch, want het is een prachtige route langs een fraaie rivier. Er zijn niet voor niets de nodige lyrische liederen over gecomponeerd. Zoals “An der schönen blauen Donau” (wie kent het niet?).

Mogelijk wordt tijdens zo’n vakantie het rijden van de fietsroute belangrijker dan de omgeving. Je laat dan interessante plaatsen mogelijk links liggen. Terwijl die het bezoeken wel waard zijn. Deze kunnen het verblijf in dit gebied nog meer brengen dan de fietsroute al doet. De suggesties voor deze uitstapjes op de route vind je in dit blog. Ontdek de mogelijkheden en ervaar zo een extra dimensie aan het bezoek van deze afwisselende regio!

Fietsen langs de Donau

De Schlögener Donauschlinge met uitkijkpunt boven de Donau

Wij fietsen een deel van deze route richting het dorpje Engelhartszell en passeren onderweg de bouwer van de zogenaamde Zillen. Hier maken we een tochtje met zo’n handgebouwde houten Zille over het water. Deze brengt ons bij de Donauschlinge. Dit is het punt waar de rivier een bocht maakt van 180 graden. Prachtig om te zien hoe de lange boten hier tegen de stroom in doorheen worden gestuurd.

Zillenboot

Deze bocht kun je het beste bekijken vanuit het panoramapunt Schlögener-Schlinge. Een punt dat we per voet nader verkennen. Zo’n uitzicht wil je niet missen! Vanuit Haibach is het een half uurtje naar boven lopen. De wandeling start achter het grote hotel dat hier ligt. Een pittig klimmetje maar het loont de moeite. Mooie bijkomstigheid is dat het gebied werelderfgoed is omdat het deel uitmaakte van de grenzen van het oude Romeinse Rijk: de Donau Limes.

Donauregio

Het verrassende Engelhartszell in de Donauregio in Oberösterreich

Teruggekomen van de boottocht vervolgen we de route langs de Donau. Om bij Engelhartszell te komen nemen we hier het fraaie oude pontje over de rivier. Het plaatsje heeft een abdij en een museum dat een bezoek meer dan waard is.

Kerk

Abdij van Stift Engelszell

De kerk van de abdij van Stift Engelszell is open, waardoor we de binnenkant van dit gebouw kunnen bewonderen. De versieringen zijn weelderig van aard. De stijl is rococo, te herkennen aan de zachte pastelkleuren die hier gebruikt zijn. Een deel van het dak is verwoest door een brand. Hier zijn modernere illustraties aangebracht, geheel in stijl. De abdij zelf heeft niet veel bewoners meer. Slechts vier monniken wonen er nog. Er is een fraaie tuin bij die tegen een kleine vergoeding toegankelijk is, met mooi uitzicht over de Donau. En als verrassing: in deze abdij worden likeuren en bier gemaakt. Het predicaat abdijbier is schaars in Oostenrijk. We genieten er van een uniek biertje in een bijzondere sfeer.

Tegenover de ingang van de abdij worden we gewezen op een uniek koffiehuis geheel in Sissi-stijl. De inrichting laat geen twijfel over de liefde van de eigenaar voor deze vorstin. Alles in de druk ingerichte ruimte verwijst naar de jaren 1800 waarin de keizerin leefde. Alleen de tv is een dissonant, al wordt hierop dan wel de film van Sissi weergegeven.

koffiehuis

Verrassend Schütz-Art museum in de Donauregio in Oberösterreich

In contrast met de abdij is het kunstmuseum strak en modern. Het is het eerste volledig energieneutrale museum ter wereld. Het gebouw heeft strakke lijnen en grote raampartijen richting de Donau. Het museum is eigendom en ingericht door het echtpaar Schütz. Er is een wisselende collectie met de nodige afwisseling in stijlen en objecten.

Museum

Binnen het museum ontmoeten we kunstschilder Paul Ching-Bor (1963). Hij schildert hier ter plekke enkele werken met het thema ‘water’. We krijgen persoonlijk toelichting op zijn werk en aanpak. Uniek om een kunstenaar zo te ontmoeten. Het is een vast onderdeel van het museum om een kunstenaar te faciliteren. Gedurende een aantal maanden kan deze hier ongestoord werken. De tol: er moeten een paar werken worden afgestaan aan het museum.

kunstschilder

Jochenstein bij Engelhartszell

Een andere bezienswaardigheid is de enorme dam die bij deze plaats in de Donau is gebouwd. Het is de energiecentrale Jochenstein. Hiernaast liggen enorme sluizen om het bootverkeer over de rivier mogelijk te maken. We genieten van een heerlijke lunch in Bernhard’s restaurant met zicht op dit bouwwerk. We ontmoeten een Nederlands echtpaar dat met de elektrische fiets de Donauradweg aflegt. Begonnen in Passau bevalt ze dit prima. Ze prijzen zich gelukkig met de oversteek naar dit mooie dorp.

Stuwdam

Algemene indruk van de Donauregio in Oberösterreich

De omgeving is aantrekkelijk en interessant om te ontdekken. Dit per fiets te doen geeft een extra dimensie. Vooral de route langs de Donau is erg goed ingesteld voor fietsers. Neem tijd om onderweg uitstapjes te maken naar de verschillende plaatsen in deze omgeving. De (fiets)vakantie wordt er nog leuker door. Onderweg zijn is immers het doel, niet de eindbestemming!

Donauregio

Veelgestelde vragen over de Donauregio in Oberösterreich

Waar ligt de Donauregio in Oberösterreich?

De deelstaat Oberösterreich bevindt zich in het gebied tussen Salzburg en Wenen. De Donauregio ligt tussen het Duitse Passau en de stad Linz.

Hoe kun je de Donauregio in Oberösterreich het beste bereiken?

Je bereikt de Donauregio het beste via de stad Linz. De afstand van Utrecht naar Linz is iets meer dan 900 kilometer. Een afstand die je met de auto een reisdag kost. Vliegen kan met Transavia vanaf Schiphol op Salzburg (ongeveer 1,5 uur) waarna je de trein naar Linz neemt. De totale reistijd bedraagt dan een uur of vier.

 

Alternatief is om met de trein te reizen. De Nightjet heeft opstappunten in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven. Je reist dan direct naar het centrale station van Linz. De totale reistijd is rond de 13 uur. Voordeel is dat je kunt slapen in deze trein (als je geen moeilijke slaper bent tenminste).

Wat moet je beslist zien of doen in de Donauregio in Oberösterreich?

Fietsen langs de Donau is de belangrijkste activiteit in de Donauregio in Oberösterreich. Daarnaast kun je vanuit Haibach naar het uitzichtpunt op de Donauschlinge wandelen: de Schlögener Donaublick. Verder kun je vlak bij Wesenufer in Freizell een boottocht maken op de Donau met een Zillenboot. In Engelhartszell is een bezoek aan het kunstmuseum en de abdij absoluut de moeite waard.

Wat zijn goede plekken om te overnachten in de Donauregio?

Als je (grote) delen van de Donauradweg wilt fietsen, kijk dan op de officiële website van de Donauregio voor de zogenaamde “bett+bike”-accommodaties. Het gaat hier om 22 fietsvriendelijke accommodaties tussen Schärding, Passau en Grein met speciale diensten voor fietsers. Denk bijvoorbeeld aan laadpalen voor e-bikes.
Als je niet veel gaat fietsen, overweeg dan om te overnachten in de plaatsen Engelhartszell of Haibach.

 

In Engelhartszell:

In Haibach:

Waar kun je lekker eten in de Donauregio in Oberösterreich?

In Engelhartszell:

In Haibach:

Waar vind je meer informatie over de Donauregio in Oberösterreich?

Meer informatie over de Donauregio vind je op www.donauregio.nl. Voor informatie over Oberösterreich ga je naar www.oberoesterreich.nl.