Etappe 4 van de oudste wandelroute van Nederland

Etappe 4 van de oudste wandelroute van Nederland

Home » Oudste LAW van Nederland » Etappe 4 van de oudste wandelroute van Nederland

Etappe 4 van de oudste wandelroute van Nederland start bij het statige, monumentale Huis Doorn. Hierna volgt een zeer gevarieerde wandeling door bossen, landgoederen en het pittoreske Amerongen. Deze bijzonder heuvelachtige etappe van de oudste wandelroute is zeker niet de makkelijkste. Maar dankzij de vele letterlijke en figuurlijke hoogtepunten wel een van de allermooiste! En mocht de afstand van 24 kilometer teveel van het goede voor je zijn: je kunt de route uitstekend opknippen in twee delen. Maak er in dat geval een wandelweekend van met verblijf in het idyllische Amerongen.

We hebben aardig wat (kortere) wandelingen in deze omgeving gemaakt en beschreven. Je vindt ze onderaan deze pagina bij de rubriek “Dit interesseert je wellicht ook”.

Leersum

Begin van onze wandeling vanuit Doorn naar Elst (Utrecht)

Nadat we onze auto bij het eindpunt hebben geparkeerd, nemen we de bus vanuit Elst naar Doorn. We stappen uit bij halte Centrum en lopen binnen enkele minuten al de bebouwde kom uit. De eerste bossen die we betreden zijn de in deze contreien befaamde Kaapse Bossen. Het natuurgebied kreeg deze naam van een voormalige gouverneur van de Nederlandse Kaapkolonie uit midden 18e eeuw. De bossen deden hem namelijk denken aan die bij Kaapstad. Alhoewel we hier vaker gewandeld hebben, zien we toch weer delen waar we nooit eerder zijn geweest.

lunchplek in de Kaapse Bossen

Via brede beukenlanen en slingerende bospaadjes bereiken we uitkijktoren De Kaap. Omdat de hoge toren op een heuvel staat heb je er een ongekend mooi uitzicht. Zo zie je bij helder weer onder meer Utrecht en Amersfoort liggen. Een absolute aanrader! Wij lopen dit keer verder en genieten kilometers lang van het fraaie, gevarieerde bos tot we Leersum bereiken. Hier steken we de provinciale weg over en komen uit bij het Breeveen. In dit 85 hectare groot struikheidelandschap van het Utrechts Landschap bevinden zich enkele prehistorische grafheuvels. Wij hebben echter meer oog voor de open vlaktes in het boslandschap.

De genoemde vlaktes zijn het gevolg van de valwind die Leersum op 18 juni 2021 trof. In minder dan een halve minuut waaiden in Leersum duizenden bomen om. De schade was enorm maar gelukkig raakte niemand ernstig gewond. Een tijd lang was de omgeving niet voor ons wandelaars toegankelijk. In oktober 2021 maakten we er onze eerste wandeling sinds de valwind en waren we geschokt door de ravage. Bijna een jaar later zijn de gevolgen nog steeds zichtbaar maar het zichtbare herstel maakt veel indruk. Er is veel opgeruimd en we zien overal jonge aanplant.

Graftombe van Nellesteyn

Via de graftombe van Nellesteyn naar landgoed Zuylestein

Temidden van de open vlakte die vroeger een donker beukenbos was, zien we een witte uitkijktoren staan. Dit is de tombe van Nellesteyn uit begin 19e eeuw. Vorig jaar konden we nog bij de tombe komen. Nu staan er hekken omheen en vinden er reparatiewerkzaamheden plaats. Snel hierna komen we weer in de bossen uit. Zo te zien is het een populair wandelgebied: zelfs op deze doordeweekse dag komen we er veel mensen tegen.

Wandelaar bij Leersum

Via een lang, slingerend bospad door schitterende bossen bereiken we vervolgens de verbindingsweg tussen Leersum en Amerongen. We steken de weg over en lopen onder de chique poort van landgoed Zuylestein door. Bij de poort bevindt zich een fraai 18e eeuws poortwachtershuis. Nu is dat een eenvoudig maar leuk eettentje met aangenaam terras. We vervolgen de route echter over een brede beukenlaan en komen uit bij het ommuurde statige landhuis Zuylestein. Dit landhuis is nog geen halve eeuw oud. Het werd gebouwd op de plek waar sinds eind 14e eeuw een kasteel stond. Helaas is het kasteel aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door bombardementen verloren gegaan.

Poortwachtershuis Lorijn

Van Amerongen naar Elst: het eindpunt van etappe 4

De route voert ons door agrarisch land langs prachtige boerderijen en idyllische bed & breakfasts naar de Lekdijk. We zijn nu in het pittoreske plaatsje Amerongen dat zijn oorsprong heeft begin 12e eeuw. We passeren de poort van Kasteel Amerongen. Dit kasteel waar de meeste mensen Amerongen van kennen, gaat terug naar eind 13e eeuw. Ooit werd het door de Fransen verwoest maar gelukkig ook weer herbouwd. Het huidige kasteel is meer een landhuis maar dankzij de bijgebouwen en slotgracht oogt het alsnog als een kasteel.

Kasteel Amerongen

We lopen de kasteeltuin in en zien bij de kassa dat Kasteel Amerongen ook meedoet met de Open Monumentendag. Dit duurt veel mensen blijkbaar te lang want het is bijzonder druk in de tuin. Niet onbegrijpelijk trouwens, want op deze zonnige dag laat het kasteel zich op zijn mooist zien. Ook het terras ziet er nu erg aantrekkelijk uit. Toch wandelen we verder want we hebben nog wel even te gaan. Via charmante, oude kronkelige straatjes lopen we het dorp uit. Snel daarna bereiken we de bosrand van een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug: het Amerongse Bos.

In de bossen bij Leersum

Het Amerongse Bos

Het bijna 100 hectare grote Amerongse Bos ligt op en rond de Amerongse Berg. Het bospad voert ons eerst de heuvel af en vervolgens weer op. We hebben al een aardig lange wandeling erop zitten. De beklimming van de Amerongse Berg – met 69 meter het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug – is dan ook extra vermoeiend. Maar die vermoeidheid verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra we bij een hooggelegen heidevlakte aankomen. Op een groot informatiebord lezen we dat de heide de Salamanderweide wordt genoemd. Een bijzondere naam want er komt geen enkele salamander voor! Eeuwen geleden toen de heren van Amerongen hier hun jachtbos hadden, waren die salamanders er nog wel. De naam is sindsdien nooit meer aangepast

Vanaf deze plek hebben we een prachtig uitzicht op de Betuwe. We zien in de verte de kerken van Maurik en Zoelen liggen. Bij helder zicht schijn je hier ook het pittoreske stadje Buren te kunnen zien. Vandaag helaas niet. We lopen verder over smalle, slingerende bospaadjes en bereiken na een dikke kilometer het eindpunt van onze wandeling. Moe maar uiterst voldaan nemen we in onze auto plaats en keren huiswaarts.

Salamanderweide

Praktische tips voor etappe 4 van de oudste wandelroute van Nederland

Hoe lang is etappe 4 van de oudste wandelroute van Nederland?

Etappe 4 is ongeveer 24 kilometer lang. Denk je dat je nog geen goede wandelconditie voor deze wandeling hebt? Download dan het gratis ebook van gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman met vele tips ter voorbereiding op een meerdaagse wandeltocht. Of volg bij haar een online wandeltraining. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen en meerdaagse wandeltochten te maken.

 

Wil je de lange etappe van Doorn naar Elst samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om activiteiten mee te doen of te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.

Kan ik etappe 4 ook in twee delen lopen?

Etappe 4 van de oudste wandelroute van Nederland is door zijn lengte en hoogteverschillen geen eenvoudige wandeling. Als je dergelijke grote afstanden niet gewend bent, knip hem dan op. Etappe 4 leent zich hier uitstekend voor. De route voert namelijk onder meer door het pittoreske plaatsje Amerongen. Hier vind je talrijke, uiterst charmante bed & breakfasts. Maak dan van de wandeling een wandelweekend en combineer de etappe met een bezoek aan Kasteel Amerongen.

Is er een routebeschrijving van etappe 4?

Op de website van de ANWB vind je een uitgebreide routebeschrijving. De route kun je ook volgen met de gratis ANWB Eropuit app. Handige app omdat je aan de hand van het kaartje ziet waar je bent. Je kunt ook net als wij de gpx downloaden en gebruiken.

Hoeveel van de route gaat over verharde wegen en paden?

Het grootste deel van de route gaat over onverharde wegen en paden. Alleen door de dorpen Doorn en Amerongen wandel je over de verharde weg.

Waar ligt het officiële startpunt en eindpunt van de wandeling?

Etappe 4 van de oudste wandelroute van Nederland start bij het Kerkplein aan de Dorpsstraat in Doorn. Het eindpunt is Residence Rhenen aan de Veenendaalsestraatweg in Elst.

Hoe kom ik met het OV naar het startpunt?

Neem vanaf treinstation Driebergen-Zeist bus 50 naar Doorn. Stap uit bij halte Centrum aan de Dorpsstraat in Doorn. Deze bushalte bevindt zich direct aan het startpunt van de wandeling.

 

Afhankelijk van waar je vandaan komt kun je na afloop van de wandeling het beste bus 50 nemen naar station Veenendaal-De Klomp. De halte bevindt zich ongeveer een kilometer van Residence Rhenen vandaan in de richting van Veenendaal. Een andere optie is bus 50 de andere kant op naar Driebergen-Zeist.

Waar kan ik de auto parkeren voor etappe 4 van de oudste wandelroute van Nederland?

Bij het startpunt van etappe 4 kun je gratis parkeren in de parkeergarage onder het Cultuurhuis (vlakbij het startpunt). Wij zelf hebben onze auto geparkeerd bij het eindpunt in Elst aan de Veenendaalsestraatweg. Van hieruit namen we bus 50 naar Doorn.

Zijn er horecagelegenheden aan etappe 4?

Je vindt voldoende horeca aan de route. In elk geval in de plaatsen Doorn en Amerongen waar je doorheen komt. Vooral in Amerongen zijn er leuke terrassen en cafés waar je terecht kunt voor bijvoorbeeld een kopje koffie of iets te eten. Zoals op het terras van restaurant Bentinck of Annebetjes theeschenkerij, beide bij Kasteel Amerongen. Of bij restaurant Buitenlust in het centrum, waar je een super gezellig terras hebt.

 

Verder heb je aan de route tussen Leersum en Amerongen nog wat horecagelegenheden. Zoals het idyllisch gelegen Lorijn ''eten | drinken''. Dit tentje met buitenterras bevindt zich aan de sjieke toegangspoort tot landgoed Zuylestein.

Heb je ook leuke overnachtingsmogelijkheden in de directe omgeving van etappe 4?

In de hele omgeving van Doorn tot aan Elst vind je veel idyllische natuurhuisjes. Ze liggen doorgaans diep verscholen in de bossen. Daarnaast kun je charmante bed & breakfasts maar ook uiterst chique hotels boeken in Doorn, Leersum, Amerongen en Elst.

Kan ik mijn hond meenemen tijdens deze wandeling?

In principe wel, mits aangelijnd. Check echter ook de voorwaarden voor het meenemen van je trouwe viervoeter in het openbaar vervoer.