Etappe 5 van het Pieterpad

Etappe 5 van het Pieterpad

Home » Pieterpad » Etappe 5 van het Pieterpad

De vijfde etappe van het Pieterpad start in het pittoreske Rolde en eindigt 18 kilometer verder in Schoonloo. Direct aan het begin van de wandeling heb je vele hunebedden. Daarna voert de route je door het fraaie natuurgebied Het Andersche Diep, Je loopt daarbij door een schitterend coulissenlandschap van weilanden, graslanden en bosschages. Maar ook door grote loof- en naaldbossen. Aan het einde van etappe 5 van het Pieterpad lonkt de heide die vooral nu – in augustus – op zijn mooist is!

Omheining

Via hunebedden naar het Andersche Diep

Het startpunt van de wandeling laat nog even op zich wachten terwijl ik het centrum van Rolde uitloop. Tussen de weilanden brengt de verharde weg mij naar een T-splitsing waar ik linksaf sla, de Hunebedweg op. Die straatnaam is vast niet zomaar gekozen, bedenk ik mij. Als ik even later een groot volledig door bomen omzoomd grasveld bereik, blijkt mijn vermoeden juist. Hier bevinden zich maar liefst twee grote hunebedden.

Hunebedden

Over het grasveld slingert een zandpad langs beide hunebedden naar het officiële startpunt van de etappe. Op het tweede hunebed zijn twee jonge kinderen geklommen. Een man waarvan ik aanneem dat hij hun opa is, houdt het tweetal goed in de gaten. Heerlijk in de koele schaduw zit hij relaxed op een bankje. Zouden de kinderen weten dat ze op een ruim 5000 jaar oude grafkamer zitten?

Veel hunebedden zijn door de eeuwen heen vernield voor bouwmateriaal of om ideologische redenen. In de middeleeuwen werden hunebedstenen gebruikt voor de fundering van kerken. Tegenwoordig zijn de overgebleven hunebedden vaak beschermd als archeologisch monument. In Nederland zijn er nog 54 hunebedden over waarvan er 52 zich in Drenthe bevinden. Wil je meer weten over hunebedden? Er bestaat een toeristische route langs vele hunebedden in Drenthe: de Hunebed Highway.

Hunebed

Schitterende natuur aan etappe 5 van het Pieterpad

Een betrekkelijk saai karrespoor leidt mij tussen de weilanden door naar een klein bos. Verscholen tussen de bomen zie ik een camping liggen. Op het eerste gezicht hebben de kampeerders mooie ruime plekken, midden in de natuur. Ik loop verder en kom uit in een fraai coulissenlandschap van graslanden en vele bosschages. Een groot informatiebord vertelt mij dat ik nu in het natuurreservaat Het Andersche Diep ben.

Wandelaars

Het Andersche Diep is een beek die al eeuwenlang hier door het beekdal meandert. Het informatiebord belooft een wandeling over oude zandpaden langs eeuwenoude houtwallen, bosranden en weilanden. Ik mag er ook bijzondere plantensoorten, veldbloemen, vele vlinders en interessante vogelsoorten verwachten. Mijn interesse is gewekt. Ik vervolg de wandeling door een werkelijk schitterend gebied. De op het informatiebord genoemde planten- en insectensoorten kom ik niet snel tegen. Wel passeer ik twee keer een koppel dat het Pieterpad loopt. Met het tweede koppel knoop ik een gesprek aan. De dame uit het gezelschap blijkt een oud-bekende van mij te zijn die ik 28 jaar geleden voor het laatst gezien heb. De wereld is klein.

Je kan het Andersche Diep op verschillende plekken oversteken. Via bruggetjes maar ook via een voorde: een doorwaadbare plaats in een beek of een rivier. Zo ook aan deze etappe van het Pieterpad. Bij een boswal op een zandkop bevindt zich een voorde. Ik had hem nog niet herkend maar een klein informatiebordje wijst mij erop. Van deze voorde is waarschlijnlijk al sinds de prehistorie gebruik gemaakt. Eerst door jager-verzamelaars, later door boeren met hun paard en wagen. Archeologen gaan hiervan uit omdat er in de directe omgeving veel kleine werktuigen van 10.000 jaar oud zijn gevonden.

Bruggetje

Boswachterij Gieten-Borger en landgoed Meindersveen

Nog verrukt door het prachtige landschap rond het Andersche Diep, bereik ik de bosrand van boswachterij Gieten-Borger. Dit ontginningsbos werd in de jaren 20 van de vorige eeuw door werklozen aangelegd voor de houtproductie. De larixen en kaarsrechte paden door het bos getuigen nog van die periode. Niet veel aan, als je het mij vraagt, maar gelukkig plant Staatsbosbeheer nu ook loofbomen.

Loofbos met MTB-er

Iets verderop aan de route wordt het bos alsnog bijzonder interessant. Niet alleen de variatie in flora maar ook de 26 vennetjes en enkele heidevelden zorgen daarvoor. Ik bevind mij nu in landgoed Meindersveen, dat sinds 2008 grotendeels van Staatsbosbeer is. Bij een van die vennetjes gaat het mis. Ik staar mij te veel blind op de gps-track en mis daardoor het smalle wandelpad langs het ven. Een breed bospad voert mij weliswaar in een boog om het ven, maar ik heb liever zicht op het water. Dus verlaat ik de onverharde weg en steek dwars door het bos richting het meertje. Omdat het bos hier behoorlijk dicht is, is de wandeling naar het water lastig en extra avontuurlijk. Maar de aanblik van het kleine maar fraaie ven maakt na afloop alles goed.

Nog voor ik het fraaie landgoed Meindersveen verlaat, passeer ik enkele heidevelden. Door het regenachtige maar warme voorjaar en de start van de zomer, is de heide hier al volop in bloei. Wat een prachtig plekje! Ik besluit dan ook om hier even te gaan zitten voor een korte lunch- en drankpauze.

Bloeiende heide

Schoonloo, het eindpunt van etappe 5 van het Pieterpad

Ook het laatste deel van deze etappe van het Pieterpad kan mij erg bekoren. Dit deel van de wandeling voert opnieuw door een prachtig coulissenlandschap van heide, graslanden en loofbossen. Het is het type landschap waar ik prima vele kilometers door kan wandelen. Ik vind het dan ook jammer dat snel hierna de bebouwde kom van Schoonloo al opdoemt.

Fietser

Schoonloo is een klein dorpje met net iets meer dan 400 inwoners. Het ligt op het hoogste punt van de Rolderrug. De geschiedenis van het dorp gaat terug tot de prehistorie, met archeologische vondsten zoals hunebedden. Vanaf de middeleeuwen tot aan de 20e eeuw was het puur een agrarische gemeenschap. Tegenwoordig is Schoonloo een toeristische bestemming die populair is onder wandelaars en fietsers. Het dorp heeft een karakteristiek Drents landschap met oude boerderijen en natuurgebieden. In Schoonloo zijn er nog enkele bijzonder mooie oude boerderijen. Ook heb je hier de Trekkerskei, een 25.000 kg zware zwerfkei die in 1966 werd gevonden.

Omdat ik door de warmte van vandaag na afloop van 18 prachtige wandelkilometers redelijk moe ben, loop ik snel door naar de bushalte. Maar goed ook want enkele minuten later stopt de bus die mij in amper een kwartier terugbrengt naar Rolde.

Bos

Praktische tips voor etappe 5 van het Pieterpad

Hoe lang is etappe 5 van het Pieterpad?

De vijfde etappe van het Pieterpad is in totaal 18 kilometer lang.

Is er een routebeschrijving (en/of gpx) van etappe 5 van het Pieterpad?

Op de website van het Pieterpad vind je een routebeschrijving en gps-track van de route.

Kan ik de wandeling volledig met het OV bereiken?

Jazeker! Zowel het startpunt in Rolde als het eindpunt in Schoonloo bereik je het snelst met bus 21 van en naar hettreinstation van Assen. Let wel: de bussen rijden slechts eens per uur.

Kan ik met eigen vervoer naar het start- of eindpunt van de wandeling?

Je kunt ook prima met eigen vervoer gaan. Je kunt in dat geval je auto (gratis) parkeren in Rolde. Vervolgens neem je bus 21 vanuit Schoonloo terug naar Rolde. De rit duurt slechts een kwartier. Meer comfortabel en beter voor het milieu is om volledig met het openbaar vervoer van en naar de wandeling te gaan. Tenzij je in de omgeving van etappe 5 van het Pieterpad woont.

Zijn er horecagelegenheden aan etappe 5 van het Pieterpad?

In Rolde, het startpunt van de etappe, zijn er ruim voldoende mogelijkheden om ergens wat te eten of te drinken. Bij het eindpunt in Schoonloo heb je Eetcafé Hegeman en Herberg de Loohoeve met een groot en gezellig terras. Direct aan de route heb je geen horecagelegenheden liggen. Neem voor de wandeling daarom zelf wat te eten en voldoende water mee!

Zijn er goede overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van etappe 5?

Bij het startpunt van de route in Rolde is er een beperkt aanbod van accommodaties. In Schoonloo is het aanbod een stuk uitgebreider. Mogelijk vind je ook accommodatie aan de route via Vrienden op de Fiets. Op deze website vind je vele accommodaties, waaronder trekkershutten en maar liefst 6000 particuliere verblijven. Ook als wandelaar ben je er van harte welkom

Vind je de Pieterpad-etappes van gemiddeld 20 kilometer nu nog te lang?

Zie je het Pieterpad als een mooie uitdaging maar je denkt dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.

Heideveld