Etappe 1A van de oudste wandelroute van Nederland

Etappe 1A van de oudste wandelroute van Nederland

Home » Oudste LAW van Nederland » Etappe 1A van de oudste wandelroute van Nederland

De eerste etappe, namelijk etappe 1A van de oudste wandelroute van Nederland start bij Muiderpoort in Amsterdam. Bekend terrein, denken we in eerste instantie. Maar niets is minder waar. Onderweg naar Diemen komen we langs bijzonder interessante plekken die we nauwelijks kennen. Zoals het idyllische Huize Frankendael, het laatste buitenhuis van Amsterdam. Maar ook de prachtig groene Bijlmerweide nabij het Diemerbos is voor ons redelijk onbekend terrein. Tijdens het laatste schitterende deel langs de Gaasp naar Driemond merk je niets meer van de hectiek van onze drukke hoofdstad. Met oude molens, pittoreske boerderijen en bosrijke graslanden is het een fantastische afsluiting van een heerlijke wandeling.

Driemond

Begin van etappe 1A vanuit Amsterdam naar het landelijke Driemond

We hebben ons eerder goed ingelezen in etappe 1a van de oudste wandelroute van Nederland. En met name in etappe 1A want die staat vandaag op het programma. We hebben er zin in, alsof we op het punt staan een nieuwe wereld te ontdekken. Het is heerlijk, half bewolkt weer als we de auto parkeren in de Amsterdamse buitenwijk Driemond. Dit is het officiële eindpunt van de etappe. Maar uit praktische overwegingen is het voor ons juist het startpunt.

Vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal varen enkele plezierboten richting de ophaalbrug in Driemond. Ze zetten koers naar de Gaasp. We versnellen onze looppas zodat we nog op tijd naar de andere kant van het water kunnen. Bij de grote Weesperbrug steken we het Amsterdam-Rijnkanaal over. Hierna volgen we het Verlengd Buitenveer richting het historische Weesp. We kennen dit gebied op ons duimpje. Toch genieten we opnieuw van het prachtige aanzicht van Weesp als we langs kanaal Smal Weesp verder wandelen. Vooral de molen aan dit kanaal komt bij deze zomerse wolkenlucht extra goed uit de verf.

We blijven Smal Weesp door het oude, pittoreske vestingstadje volgen tot we uitkomen bij het station. Hier nemen we de trein naar Muiderpoort waar de etappe pas echt begint. Maar wat ons betreft is de wandeling nu al helemaal geslaagd.

Weesp

Van Amsterdam-Muiderpoort naar Diemen

De trein vanuit Weesp brengt ons in slechts 10 minuten naar station Muiderpoort. Een heerlijk stralende zomerzon wacht ons buiten het station op. Via de Domselaerstraat komen we uit bij de gezellig drukke Linnaeusstraat. Helaas slaat de route het fraaie Oosterpark over, maar dit gemis zijn we snel daarna vergeten. Een meer dan uitstekend alternatief dient zich namelijk enkele straten verder aan: de historische tuinen van Frankendael, de enige overgebleven buitenplaats van Amsterdam.

Buitenplaats Frankendael werd aanvankelijk als eenvoudige hofstede midden 17e eeuw gebouwd. Dit gebeurde dik twintig jaar na de inpoldering van het Watergraafsmeer. Veel rijke Amsterdammers lieten in die periode een buitenplaats bouwen; Frankendael bleef als enige over. Vanaf de Middenweg valt ons met name de prachtige buitenplaats op. Maar zodra we de tuinen uit midden 18e eeuw betreden zijn we volledig verkocht. Wat een fraai stukje Amsterdam is dit, en hoe bijzonder dat we er nooit eerder zijn geweest!

Buitenplaats Frankendael

We vervolgens onze wandeling richting Diemen en passeren de maar liefst 33 hectare grote begraafplaats ‘De Nieuwe Ooster’. Deze begraafplaats uit eind 19e eeuw is door de jaren heen ook een soort natuurpark geworden. Even komen we in de verleiding om er een kijkje te nemen. Maar omdat we redelijk wat tijd in Park Frankendael rondhingen, lopen we alsnog verder.

Kort daarop bereiken we Diemen. Deze gemeente binnen de metropool van Amsterdam dankt haar naam aan het Middeleeuwse riviertje de Diem. Aan de oevers ontstond al vroeg de eerste nederzetting, zelfs twee eeuwen eerder dan Amsterdam! Het deel van de route door Diemen vinden we het minst interessant. Toch is het een leuke wandeling zo langs de Weespertrekvaart met de vele plezierboten. Vooral met dit weer!

Diemen

Via de Bijlmerweide en het Diemerbos terug naar Driemond

Nog voordat de Weespertrekvaart overgaat in de Gaasp komen we bij de Bijlmerweide: een verrassend groen, groot en prachtig park. Dit landschapspark werd midden jaren 70 van de vorige eeuw aangelegd. Op een groot informatiebord lezen we dat er bijzondere soorten flora en fauna voorkomen. Zoals de ringslang, ijsvogel en diverse soorten orchideeën. Je hebt er onder andere een speelweide en een natuurspeelplek. Op deze zonnige dag wordt daar flink gebruik van gemaakt: we zien grote groepen lagereschoolleerlingen met hun begeleiders door het park lopen.

Vervolgens schampen we het fraaie Diemerbos waar we al vaak gewandeld en over geblogd hebben. Dit is het terrein van wandelaars, fietsers en paardrijders. De route voert ons echter niet door het bos, maar langs de Weespertrekvaart richting Driemond. Ondanks het heerlijke weer is het er bijzonder rustig. We horen nergens verkeer en komen niemand fietsend of wandelend tegen. Zelfs de woonboten lijken op een enkele huiskat na volledig verlaten. Pas zodra we langs de Gaasp over de Lange Stammerdijk naar Driemond wandelen komen we de eerste bewoners en recreanten tegen.

We passeren de schitterend gerestaureerde Gemeenschapsmolen uit 1708 en bereiken snel daarna de bebouwde kom van Driemond. Bij de auto aangekomen concluderen we dat deze etappe 1a van de oudste wandelroute van Nederland naar meer smaakt. En wat leuk en goed dat er nog zoveel van de oorspronkelijke route bewaard is gebleven! We kijken nu al uit naar het vervolg – etappe 1B – die we zo snel als mogelijk willen doen.

Gemeenschapsmolen aan de Lange Stammerdijk

Praktische tips voor etappe 1A van de oudste wandelroute van Nederland

Hoe lang is de eerste etappe van de oudste LAW van Nederland?

Etappe 1A van deze langeafstandswandeling is 10 kilometer lang. Het stuk vanuit Driemond naar station Weesp is iets minder dan 3 kilometer lopen. De gehele route gaat over verharde wegen en paden.

Is er een routebeschrijving (en/of gpx) van etappe 1A?

Op de website van de ANWB is een uitgebreide routebeschrijving te vinden. De route kun je ook volgen met de gratis ANWB Eropuit app. Handige app omdat je aan de hand van het kaartje ziet waar je bent.

 

Wil je net als wij je auto kwijt in Driemond om van daaruit naar het station in Weesp te gaan? Download dan onze gps-track (zip-bestand) of als gpx-bestand. Deze track bevat zowel het stuk vanuit Driemond naar Weesp als de officiële etappe 1A.

Kan ik de wandeling ook volledig met het OV bereiken?

Ja, dat kan. Het startpunt ligt aan station Muiderpoort. Vanaf het eindpunt in Driemond kun je bus 49 nemen naar Amsterdam of naar Weesp. Je vindt de bushalte (Geinbrug) aan de Provincialeweg op circa 70 meter ten westen van de rotonde met afslag Driemond.

Zijn er horecagelegenheden aan etappe 1A?

In Amsterdam en in Weesp heb je genoeg horecagelegenheden aan de route. In Diemen kwamen wij op enkele restaurants na geen horeca tegen waar we een kopje koffie o.i.d konden nuttigen. Vanuit Diemen naar Driemond kom je verder geen horeca aan de route tegen. Neem daarom zelf wat eten en vooral drinken mee tijdens deze wandeling.

Heb je ook leuke overnachtingsmogelijkheden in de directe omgeving van etappe 1A?

Jazeker! Zowel in Amsterdam als in Weesp heb je veel accommodatie. In deze plaatsen overnachten is een slimme keuze als je zowel etappe 1A als 1B op één dag wilt doen. Of als je meerdere wandelingen waarover we eerder een blog schreven, binnen enkele dagen wilt doen. Zo maak je er een leuke mini-vakantie in eigen land van!