Fietsroute langs de Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei
Fietsroute langs de Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei
Als kind groeide ik op in Ede. Ik vond het een ongezellig dorp zonder veel sfeer. Oog voor de prachtige omgeving had ik toen nog niet. Een gemis, want de natuur rondom Ede mag er absoluut zijn. Gelukkig kan ik de bossen en heide rondom Ede nu veel meer waarderen. Ik kom er daarom nu graag om de mooiste wandelingen te maken. Dit keer kozen we eens voor een fietstocht. Het startpunt van een mooie fietsroute langs de Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei ligt in het nabijgelegen Wageningen. Deze stad kon me vroeger meer bekoren. Door de vele studenten van de Landbouw Universiteit heerst er altijd een gezellige sfeer. Voor ons liggen ruim 52 kilometers door ongetwijfeld mooie en afwisselende landschappen.
Start van de fietsroute langs de Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei
De studentensfeer kunnen we nu nog eens meemaken. De start van de route ligt namelijk op het fietspad dat langs de campus van de Landbouwuniversiteit loopt. Hier vinden we gemakkelijk een gratis parkeerplaats om de auto te stallen. Voordat we starten, willen we even genieten van de sfeer op de campus. Dat kan goed op het terras van Doppio Espresso Wageningen. Een vestiging van een koffieketen die hier veel studenten en medewerkers van de universiteit aantrekt voor een smakelijke cappuccino. Het terras zit dan ook overvol op deze zonnige dag. De koffie en het stuk appeltaart gaan erin als koek.
De landelijke omgeving in
Het beginpunt van de route ligt aan een van de populairste fietspaden in de regio. Het is er een drukte van belang. Niet alleen met studenten die vanuit de omgeving naar de campus fietsen. Ook veel recreanten die de mooie omgeving willen verkennen, fietsen er. Gelukkig wordt het snel een heel stuk rustiger.
Even later fietsen we in de landelijke omgeving tussen Wageningen en Veenendaal. We rijden bij een heus kanaal, het Valleikanaal. Boeren maaien het gras in de weilanden. Met deze zonnige dagen kunnen ze hun hooivoorraad goed aanvullen. Niet veel later rijden we de eerste bossen in. De schaduw van de bomen zorgt voor een welkome verkoeling.
Het Amerongse Bos
We komen in het Amerongse Bos. Dit is één van de oudste bossen van de Utrechtse heuvelrug. Een deel van het bos is al rond 1770 ontstaan. De kasteelheren van het nabijgelegen kasteel Amerongen wilden natuurlijk kunnen jagen op hun terrein. Vandaar dat ze het bos lieten aanleggen.
We krijgen zelfs een heus klimmetje voor onze kiezen. De Amerongse Berg ligt voor ons. Met zo’n 70 meter is dit het hoogste punt van de hele Utrechtse Heuvelrug. Het bos is stil en verlaten, we komen niemand tegen onderweg. Voor veel dieren en planten is dit echter een mooi leefgebied, dankzij de vele oude holle bomen. We genieten van de rust en de omgeving. Die kasteelheren hebben een mooi bos gemaakt.
Kasteel Amerongen
Nadat we Leersum zijn gepasseerd, komen we bij het plaatsje Amerongen. Zo’n 300 jaar lang, tot begin van de 20e eeuw was de tabaksteelt belangrijk in deze plaats. Als je goed kijkt, zie je in het dorp nog enkele karakteristieke tabaksschuren staan. In het Tabaksteeltmuseum kun je meer te weten komen over de groei, het drogen en het verwerken van de tabak in Amerongen en omgeving. Het kost je niet veel tijd, want het is een klein museum met een tabaksveldje.
Maar het meest bekend is Amerongen van het gelijknamige kasteel. Eind 13e eeuw bouwde men dit op een goed gekozen plek bij de Neder-Rijn. Door de eeuwen heen is het diverse keren verwoest en weer opgebouwd. Opvallend is de dubbele toegangsbrug naar het kasteel. De kasteelheren kwamen met de bovenste brug in de hal van het kasteel uit. De toeleveranciers en het personeel gebruikten de onderste brug. Die kwam uit in de kelders. Hier waren de provisiekamer en de keukens gevestigd.
Je kunt het kasteel en de tuinen op bepaalde dagen bezoeken. Alle informatie over de openingstijden van kasteel Amerongen.
De eerste pont op de fietsroute langs de Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei
We fietsen verder door de uiterwaarden van de Neder-Rijn. In de verte zien we de pont al liggen. We kunnen gelijk mee voor het luttele bedrag van € 1. Al meer dan 200 jaar is er een veerverbinding die hier de Utrechtse Heuvelrug verbindt met de Betuwe. Aan de overkant ligt het Betuwse plaatsje Eck en Wiel. Heel lang geleden waren het twee buurtschappen. Eck bestond al in de 13e eeuw, Wiel ontstond pas veel later. Het huidige dorp is niet groot en heeft ongeveer 1000 inwoners.
De pont brengt ons snel naar de overkant. We zien de grote camping aan het water liggen. Voor watersporters is dit vast een mooi stekje. Wij slaan gelijk linksaf. Voorlopig fietsen we een stuk over de dijk met een prachtig uitzicht op de rivier. Er staat een lekker briesje uit het oosten. Met de wind in de rug vervolgen we onze tocht.
Een mooi uitzicht op Rhenen
Na zo’n acht kilometer zien we de Cuneratoren van de kerk van Rhenen al in de verte liggen. De toren is een der fraaiste voorbeelden van de laatgotiek in Nederland. Hij is gebouwd eind 15e eeuw. De stad Rhenen is niet alleen bekend van deze kerk. In de dierentuin van Rhenen wonen twee reuzenpanda’s. In 2020 hebben zij een jong voortgebracht.
Maar in de historie is de slag bij de Grebbeberg in mei 1940 De belangrijkste gebeurtenis. De stad is daarbij zwaar verwoest. De Cunerakerk en -toren bleven gelukkig redelijk gespaard. Ereveld Grebbeberg is de laatste rustplaats voor meer dan 800 militairen en 1 burger die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meeste hiervan zijn gedood tijdens de slag bij de Grebbeberg.
De Blauwe Kamer
Iets voor Opheusden nemen we de pont weer terug richting Wageningen. De veerdienst tussen Opheusden en Wageningen is een van de oudste van Nederland. Er schijnt al in de 9e eeuw een pendeldienst tussen Wageningen en de Betuwe te hebben bestaan.
Aan de overkant ligt de Blauwe Kamer, een prachtig natuurgebied. Het water van de Neder-rijn heeft hier vrij spel. Voor vogels is het een fijn leefgebied. Lepelaars, zilverreigers en aalscholvers, maar ook visarenden komen hier voor. In de uitkijkhut heb je een prachtig uitzicht over het gebied. Je kunt twee korte wandelroutes in het gebied maken van 1,2 of 3 kilometer. Als je tijd hebt, is het zeker een aanrader om dit te doen.
Hierna fietsen we terug naar het beginpunt. Onze fietsroute langs de Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei zit erop. We zoeken weer een plekje op het nog steeds drukke terras van Doppio Espresso. Een lekker glas wijn hebben we nu wel verdiend!
Fietsroute langs de Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei: Praktische info
- De totale fietsafstand is ruim 52 kilometer. De hele route loopt langs zogenaamde fietsknooppunten. Download hier een goede routebeschrijving.
- De tocht gaat over nagenoeg vlak terrein. Alleen kom je de Amerongse Berg tegen. Met een hoogte van bijna 70 meter hoef je hiervoor niet lang op de pedalen te staan.
- Bij het beginpunt van de route kun je uitstekend je auto parkeren op de gratis parkeerplaats bij de campus van de Landbouw Universiteit. Hier spring je op de fiets en zit je gelijk op het parcours.
- Bij dit begin- en eindpunt vind je enkele horecagelegenheden, waaronder Doppio Espresso. Onderweg kom je diverse plaatsen tegen waar je wat kunt eten en drinken. Een aanrader is Restaurant ’t Veerhuis, direct bij de veerpont van Opheusden.
- Voor de oversteek met de pont moet je betalen. Handig is het om wat kleingeld bij de hand te hebben. Pinnen was niet mogelijk toen wij de overtocht maakten.
- Wil je deze fietstocht met iemand anders maken maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.