Het Rijk van Nijmegen is een gebied dat bekendstaat om de prachtige loofbossen, schilderachtige wijngaarden, weidse vergezichten en meanderende rivieren. Wij komen er doorgaans graag om te wandelen. Met name in de herfst hebben we de mooiste wandelingen in het Rijk van Nijmegen gemaakt! Nu de herfst zichtbaar is aangebroken, besloten we om er dit keer een fietstocht te maken. Je komt dan namelijk op andere plekken dan wanneer je een wandeling maakt. Het werd een meer dan schitterende tocht, die het vele klimmen (maar ook dalen) dubbel en dwars waard is!
In deze blog
Start van onze herfstige fietstocht door het Rijk van Nijmegen
Onze fietstocht starten we op bekend terrein, namelijk Groesbeek. Hier heb ik naaste familie wonen en kom er daarom regelmatig. Ergens dicht bij de route parkeren we onze auto bij een laadpaal. We halen onze fietsen van het fietsenrek en maken ons op voor een ongetwijfeld fraaie tocht. Aan het weer zal het niet liggen: het is half zonnig en zeker niet koud.
Nederlandse Wijnbouw
We fietsen dwars door het centrum, eerst de heuvel af en vervolgens weer op. Ondanks het gebrek aan trapondersteuning kost de klim ons nauwelijks moeite. Als dit zo de rest van de tocht blijft, tekenen we ervoor! Even later passeren we het Nederlands Wijnbouwcentrum, het eerste afstapmoment van de route. Het is geen toeval dat het centrum zich in Groesbeek bevindt. Groesbeek, dat onderdeel uitmaakt van de gemeente Berg en Dal, is door de jaren heen uitgegroeid tot hét wijndorp van Nederland. En dat hier goede wijnen vandaan komen, weten we uit ervaring. Enkele jaren geleden hebben we namelijk met een groepje vrienden een fietstocht langs de wijngaarden in Groesbeek gemaakt. Het wijnbouwcentrum organiseert dit soort fietstochten, maar heeft de wijnminnenden onder ons nog veel meer leuke activiteiten te bieden.
Klein Amerika
We willen voorkomen dat we licht beschonken de vele heuvels in het glooiende Rijk van Nijmegen moeten trotseren. Dus laten we het wijnbouwcentrum voor wat het is en slaan we snel rechtsaf richting Klein Amerika. Dit kleine agrarische gebied, bestaande uit bossen en akkers, ontleent zijn naam aan een grappig historisch feit. In de jaren 1920 emigreerden rijke boeren uit deze omgeving naar het grote Amerika. De kleinere (armere) boeren bleven achter en ontgonnen dit gebied. Het toeval wil dat juist hier bijna 2300 Amerikaanse para’s in september 1944 zijn gedropt. Enkele monumenten aan de route, waar onder een staalbuizen replica van een Waco Glider, vertellen het verhaal van dit deel van Operatie Market Garden.
Via het Groesbeekse Bos en Malden naar Heilig Landstichting
De route brengt ons via het Groesbeekse Bos naar het volgende afstapmoment, het jachtslot Mookerheide. De afgelopen jaren hebben we hier meerdere keren gewandeld, maar steeds was het slot gesloten vanwege een grootschalige renovatie. Vandaag is het schitterende pand deels geopend voor het publiek. We parkeren dan ook onze fietsen en nemen een kijkje binnen. Dit kan – zo blijkt – alleen in het restaurant. De rest van jachtslot Mookerheide wordt namelijk later deze herfst pas echt volledig geopend.
Twee keer steken we op weg naar Malden een spoor over. De eerste keer betreft het de voormalige spoorlijn van Nijmegen naar Kleef die al decennialang niet meer in gebruik is. Tegenwoordig is er een fietspad en een “reptielenreservaat”. De tweede spoorlijn is die van Nijmegen naar Mook/Molenhoek en is juist wel in gebruik. Via een brug fietsen we naar de overkant terwijl er juist een sprinter onder ons door rijdt. Het levert met de duidelijke verkleuring van de bossen een mooi plaatje op.
Museumpark Orientalis
Direct daarna bereiken we het zweefvliegveld van Malden. In de zomer zijn we hier weleens geweest om een vlucht mee te maken. Het was toen gezellig druk met dagjesmensen. Vandaag is het bijzonder rustig. Op een paar andere fietsers en hardlopers na komen we er niemand tegen. We fietsen daarom snel door en komen niet veel later aan in Heilig Landstichting. Dit dorpje staat bekend om zijn unieke architectuur. De Cenakelkerk uit begin 20e eeuw bijvoorbeeld, is een opvallend voorbeeld van het oriëntalisme in de Nederlandse architectuur.
Op steenworp afstand van de Cenakelkerk ligt een ander afstapmoment: het Museumpark Orientalis, voorheen bekend als het Bijbels Openluchtmuseum. Bij de toegangspoort tot het museumpark raken we in gesprek met een Belgisch echtpaar. Ze vinden het maar niks dat ze entree moeten betalen. Het paar haalt er diverse voorbeelden bij uit landen als Spanje waar musea gratis te bezoeken zijn. Ik haal de Nederlandse museumkaart en Belgische museumpas aan. Ze lijken er echter nog nooit van gehoord te hebben en lopen mopperend weg.
Nijmegen
We vervolgen onze rit naar Nijmegen. Het volgende afstapmoment van de fietsroute, landgoed Brakkesteyn, slaan we over. We zijn hier namelijk al dikwijls geweest. Toch verdient het aandacht in deze blog. Het landgoed met het schitterende landhuis en de prachtige tuinen is namelijk niet voor niets een begrip in Nijmegen. In het park kun je heerlijk wandelen en na afloop nog bijvoorbeeld een kopje koffie doen op het terras. En als natuurliefhebber kom je hier helemaal aan je trekken: in de beginjaren 70 van de vorige eeuw is er een bijzonder interessante botanische tuin aangelegd. Om er te komen hoef je slechts een heel klein stukje om te rijden.
Via charmante wijken met sjieke woningen van ruim een eeuw geleden bereiken we het Hunnerpark. We besluiten even van de route af te wijken en maken een kleine wandeling door het oude park. Enkele jaren geleden bezochten we tijdens een stadswandeling diverse parken in Nijmegen. Maar de route ging niet door het Hunnerpark, iets wat we toen jammer vonden omdat we daardoor de Belvedère misten. De Belvedère is een voormalige wachttoren uit midden 15e eeuw en is de blikvanger van de stad. We lopen met de fiets aan de hand de heuvel op en komen uit bij het prachtige monumentale pand. Vanaf hier hebben we een fantastisch uitzicht op de Waal. In de Belvedère is een restaurant gevestigd, maar op dit tijdstip is het gesloten.
De heuvels trotseren tijdens onze fietstocht door het Rijk van Nijmegen
We lopen het park uit en springen weer op de fiets. De Voerweg voert ons tussen het Hunnerpark en het prachtige Valkhofpark door helemaal naar beneden naar de Waalkade. Vanaf hier volgen we de drukke Ubbergseweg naar Ubbergen. Zodra we het sjieke plaatsje binnenrijden, leidt de rustige Rijksstraatweg ons verder de heuvel op. Het is de eerste echte klim die we tijdens de fietstocht meemaken. Maar al snel blijkt dat het zeker niet de laatste is. Na het eerste stijgen volgt ook weer een dalen. We passeren in Beek het sfeervolle hotel ‘t Spijker waar we wel vaker een kop koffie hebben genuttigd. Dit keer slaan we de koffie over, we moeten het nog verdienen.
Direct hierna slaan we de Van Randwijckweg in die ons naar boven naar Berg en Dal brengt. Het is een stevige klim waarvoor we flink in de pedalen moeten, maar de bosrijke omgeving vergoedt veel. Wat is het hier ongelooflijk mooi, constateren we. We komen daarbij ook langs een klein uiterst charmant huis met een schitterend uitzicht. En snel daarna langs een grote villa met een zo mogelijk nog beter uitzicht. Je zou er maar wonen! Even later komen we uit in Berg en Dal. We hebben de klim zonder trapondersteuning en zonder af te stappen volbracht.
Einde van onze fietstocht door het Rijk van Nijmegen
We beginnen aan het laatste deel van onze fietstocht door het Rijk van Nijmegen. Vanaf Berg en Dal voert de spraakmakende Zevenheuvelenweg naar Groesbeek waar we onze tocht zijn begonnen. We vinden dit misschien wel het mooiste deel van de route. We beklimmen de heuvels (we tellen er overigens geen zeven) en worden steeds beloond met de mooiste uitzichten. Zelfs zonder trapondersteuning gaat het fietsen ons hier bijzonder goed af. Alsof we gewend zijn geraakt aan het glooiend parcours.
Niet veel later bereiken we de bebouwde kom van Groesbeek en passeren we het Vrijheidsmuseum. Dit museum is volkomen terecht, vinden we, een afstapmoment aan de route. We waren hier dit jaar net na bevrijdingsdag aan het begin van een indrukwekkende, ongekend fraaie wandeling. Enkele honderden meters verder komen we uit bij de parkeerplaats. De tocht zit er jammer genoeg weer op. Maar wat hebben we genoten van deze fraaie route! En al met al uitstekend te doen, ondanks de hoogteverschillen!
Praktische zaken voor de fietstocht door het Rijk van Nijmegen
De fietsroute door het Rijk van Nijmegen is 27 kilometer lang. Neem je alle afstapmomenten ook op in de route, dan wordt de tocht ongeveer 30 kilometer in totaal.
Heb je een e-bike dan is deze fietsroute door het Rijk van Nijmegen geen probleem. Heb je net als wij geen trapondersteuning? Je hebt dan een goede fietsconditie nodig met klimervaring. Met name het stuk vanuit Beek-Ubbergen naar Berg en Dal is aardig steil. Overigens, we vonden de beroemde Zevenheuvelenweg juist erg meevallen.
Op de website van fietsnetwerk.nl kun je de fietsroute door het Rijk van Nijmegen kosteloos downloaden. Daar kun je ook naar eigen wens een of meer afstapmomenten toevoegen aan de route.
De fietsroute door het Rijk van Nijmegen is een knooppuntenroute. Je kunt de tocht dus bij ieder knooppunt starten. Er is geen officieel startpunt. Wij hebben onze eigen auto geparkeerd in Groesbeek omdat je daar laadpalen hebt. Maar een ander geschikt startpunt is het parkeerterrein bij de Canadese Oorlogsbegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg 38 in Groesbeek. Hier heb je veel gratis parkeergelegenheid.
Kom je met de trein dan is NS-station Nijmegen het handigste startpunt. De app van fietsnetwerk.nl leidt je naar de dichtstbijzijnde plek aan de route. Dit zal net iets minder dan 2 kilometer zijn.
De meeste afstapmomenten die fietsnetwerk.nl in de route heeft opgenomen liggen direct aan de route. Hier kom je dus sowieso langs. Je kunt dan ook ter plekke besluiten of je wel of niet een afstapmoment inlast. Een afstapmoment die niet aan de route ligt maar die je niet mag overslaan is Jachtslot Mookerheide. Dit monumentale pand, gelegen midden in de bossen, is onlangs schitterend gerestaureerd. Een ander afstapmoment waar je ook zeker even voor moet omrijden is Landgoed Brakkesteyn. Los van het prachtige landhuis heb je hier een bijzonder fraai park met een botanische tuin.
Aan de route liggen vele horeca-etablissementen:
- Beek-Ubbergen: het sfeervolle hotel ’t Spijker
- Berg en Dal: aan de route heb je onder meer de heeren van Berg en Dal liggen. Kun je wel wat calorieën gebruiken voordat je de Zevenheuvelenweg op gaat? Aan de overkant van de weg ligt bij de rotonde Pannenkoekhuis De Heksendans.
- Groesbeek: vlakbij het Vrijheidsmuseum (een van de afstapmomenten) bevindt zich het gezellige Eetcafé de Oude Molen. De route vervolgt door het centrum van het dorp waar je ruime keuze uit eetgelegenheden hebt.
Malden: tijdens de fietstocht passeer je ook het zweefvliegveld Malden. Hier heb je een leuk café met gezellig terras. - Molenhoek: Jachtslot Mookerheide waar je zowel buiten op het terras als binnen meer dan welkom bent. Het monumentale pand ligt niet aan de hoofdroute, maar is wel een van de afstapmomenten.
- Nijmegen: hier heb je aan de route bijzonder ruime keuze in gelegenheden om iets te drinken of te eten. Een van die etablissementen is Eetcafé Lodewijk, gelegen naast de Maria Geboortekerk (een van de afstapmomenten).
Wil je deze meer dan prachtige, afwisselende fietstocht samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.