Volgens velen is de Filosofenweg een van de mooiste bergwandelroutes in Europa. Of dat zo is, durven we niet te zeggen. Wel is het uitzicht op de stad en het kasteel tijdens de wandeling fenomenaal. Boven de Filosofenweg ligt de Heiligenberg. Hier kun je over talloze wandelpaden heerlijk ronddwalen en genieten van diverse monumenten uit vele eeuwen. Een daarvan is een bizar openluchtpodium, dat gelukkig niet al te veel is gebruikt. Lees verderop in deze blog meer hierover.
De naam Filosofenweg
De Filosofenweg dankt zijn naam waarschijnlijk aan de filosofiestudenten van Heidelberg. In vroeger tijden moest elke student eerst filosofie studeren voordat hij met zijn studie kon beginnen. Zij gebruikten het pad als een ideale plek voor romantische wandelingen en ongestoorde samenhorigheid. Met elkaar konden ze genieten van het mooiste uitzicht op de stad. Wellicht overdachten ze tijdens die wandelingen daarnaast de zin van het bestaan. Maar met zulke mooie vergezichten zouden wij die vraag snel kunnen beantwoorden. Dit is de plek om je hart aan Heidelberg te verliezen.
Slangenweg, toegang tot de Filosofenweg
Na het passeren van de oude brug werpen we een blik op de Heidelberger Liefdessteen. Aan deze grote zandsteen hebben verliefde stellen hun hangslot gehangen. Op de steen staat nog een leuk gedicht van Joseph Freiherr von Eichendorf, getiteld “Der Blick”. En inderdaad: vanaf het terras is het uitzicht op de oude brug, de stad en het kasteel al mooi. Maar dat wordt later tijdens de wandeling nog veel mooier.
Vanaf hier nemen we de Slangenweg naar boven. Dit pad dankt zijn naam aan de slingerende route die het volgt naar de Filosofenweg. We hebben er gelukkig geen slangen gezien. De tuinen die aan weerszijden van het pad liggen, dienden vroeger als wijngaarden. De grond hier is zeer vruchtbaar en de wijnstokken lagen gunstig in de zon. Het pad is een echte kuitenbijter. Het kronkelt zich in zo’n 500 meter lekker omhoog. Gelukkig zijn er in de vele bochten bankjes om even uit te blazen.
De wandeling over de Filosofenweg
Na de stevige klim komen we aan de oostkant van de Filosofenweg uit. In totaal is de hele weg zo’n twee kilometer lang. Hij voert naar de wijk Neuenheim. In dit deel van de stad kom je nog wel vakwerkhuizen tegen. In het oude centrum van de stad zie je die bijna nergens. Zover lopen wij echter niet, we besluiten al iets eerder de wandelpaden van de Heiligenberg te kiezen.
Maar voordat we dat doen, is het genieten van de prachtige panorama’s op de stad. Het lijkt op ieder uitkijkpunt wel of je naar een ansichtkaart zit te kijken met daarop de oude brug, het prachtige centrum en het grote kasteel boven de stad. En het lijkt bij elke volgende bocht of het panorama nóg mooier is. We zitten eerste rang en maken de ene foto na de andere.
Door de gunstige zonligging is dit een van de warmste plekken in Duitsland. Dat zorgt ervoor dat er veel bijzondere struiken en bomen te zien zijn. En door die ligging bloeit alles hier weken eerder dan in de Neckarvallei. Dus konden we begin maart de bloesem al goed bewonderen. De Romeinen zagen destijds ook dat dit een mooie en gunstige plek was voor wijnbouw. Zij begonnen al met de aanleg van terrassen rondom het pad.
Heiligenberg
De 330 meter hoge Heiligenberg ligt boven de Filosofenweg en recht tegenover de Königstuhl bij het kasteel aan de andere kant van de Neckar. Omdat het een mooie zonnige dag is, maken we gebruik van de vele wandelpaden die hier liggen voor een tocht langs de diverse bezienswaardigheden die er op de Heiligenberg te zien zijn.
Al 400 voor Chr. hadden de Kelten hier hun vestigingsplaats gekozen. De ringmuur die zij aanlegden, is nog te zien in het bos. De “Keltische Pad rondwandeling” brengt ons langs de muur en de ruïnes van het Michael- en Stephansklooster. Daarnaast komen we uit bij Thingstätte. Een monument dat echter een bedenkelijke reputatie heeft.
Thingstätte
De Thingstätte is een groot openluchtpodium naar het model van oude Griekse theaters. Op de 56 rijen konden ruim 20.000 mensen zitten. Bij de opening op 22 juni 1935 zat het mudjevol. Minister van Propaganda Joseph Goebbels opende het podium. De Thingstätte was namelijk gebouwd om propaganda-evenementen van de Nationaal-Socialistische partij te kunnen organiseren. Het is gebouwd op een vermeende Germaanse cultusplaats, een ideale plek volgens de Nazi’s om demagogische toespraken te houden. Gelukkig is het niet heel veel voor dit doel gebruikt, de Nazi’s verloren al snel hun interesse in deze plek. Het openluchtpodium raakte daarna in verval. Nu is het voor veel bezoekers een fotogenieke locatie geworden.
Praktische informatie
- Het begin van de Slangenweg zit een beetje verstopt, maar het kan eigenlijk niet missen: steek de weg over nadat je over de oude brug vanaf het centrum bent gekomen en sla linksaf. Neem hier na ongeveer 20 meter het eerste pad rechts. Iets verderop zie je een infobord over de Slangenweg staan. Dan zit je dus goed.
- Het klimmetje over de Slangenweg is redelijk pittig, maar niet al te lang. Enige wandelconditie is wel vereist. Gelukkig staan er veel zitbankjes onderweg voor een rustmoment. Je bent ongeveer 15 minuten onderweg, enkele pauzes meegerekend.
- Op de Heiligenberg zijn diverse wandelroutes uitgezet. Kijk op de diverse informatieborden welke route je wilt lopen.De routes zijn goed aangegeven.
- Als je wel de Heiligenberg wilt bezoeken, maar niet via de klim en de Filosofenweg, kun je Buslijn 38 nemen vanaf de Hans-Thoma-Platz in Heidelberg. Die brengt je bij het café-restaurant Waldschenke. Let er wel op dat deze bus alleen op zon- en feestdagen rijdt.
- Een typisch Duits restaurant is Waldschenke op de Heiligenberg. Op zonnige dagen in het weekend is het hier erg druk. Er was voor ons gelukkig nog een tafeltje vrij, de rest was gereserveerd. Je kunt er heerlijke verse forel eten. Vanaf het café-restaurant zijn de bezienswaardigheden van de Heiligenberg gemakkelijk te voet bereikbaar.