Aan het prille begin van het bloesemseizoen maakten we een fietstocht bij Maurik, Buren en Tiel. Dit deel van de Betuwe kenden we namelijk nog niet zo goed. De rit die we uitzochten voert door idyllische plaatsen en langs kronkelende rivieren en prachtige landhuizen. En natuurlijk langs vele boomgaarden die tijdens onze tocht gelukkig al in volle bloei stonden. Toch is de fietstocht ook een ideale tocht om te maken in het najaar. Want juist dan kun je optimaal genieten van heerlijk vers fruit bij de vele stalletjes aan de route. Alleen al daarom mag deze fruitige fietsroute in de Betuwe niet ontbreken op je fietstochtbucketlist.
Winderige start van de fruitige fietsroute in de Betuwe
Onze fietstocht in dit deel van de Betuwe start in Wijk bij Duurstede. Hier nemen we het pontje over de Nederrijn naar het Gelderse Rijswijk. Het waait flink maar dankzij de zon is het zelfs op het water aangenaam. Eenmaal aan de overkant parkeren we onze fiets bij cafetaria / Eethuys ‘t Veer. We willen onze tocht beginnen met een kopje koffie, maar het horeca-etablissement is helaas nog gesloten.
Met de handige fietsroute app van Fietsnetwerk.nl navigeren we naar het eerste dichtbijgelegen knooppunt. Daar volgen we de voorgestelde route tegen de klok in. Via een slingerende dijkweg passeren we de eerste boomgaard die vol hagelwitte bloesems staat. Toch gaat onze aandacht voornamelijk uit naar een ooievaarsnest op een hoge paal. We zien een jonge ooievaar over de rand van het nest uitkijken. Zou de sierlijke vogel ook zo genieten van het uitzicht? Op de achtergrond zien we de kerktoren van het plaatsje Rijswijk. De 16e eeuwse, gotische kerk staat op de plek waar in de 8e eeuw al een kerk stond. De geschiedenis van het dorpje zelf gaat terug naar de 2e eeuw.
De fruitproeverij
We steken via de Prinses Marijkesluis, een vernuftig groot sluizencomplex uit de jaren 1950, het Amsterdam-Rijnkanaal over. Snel daarna bereiken we het eerste zogenaamde afstapmoment aan de route: Fruitproeverij Zandberg. Omdat het lage hek gesloten lijkt, werpen we een blik op een informatiepaneel. Op een kaart van het terrein staan maar liefst 20 te bezoeken locaties weergegeven. Zoals een rozenboog, moestuin, boomgaard, kruidenberg en enkele fruittuintjes.
Op dat moment komt iemand vanaf het fraaie houten gebouw onze kant oplopen. Het is de eigenaresse van de fruitproeverij die met ons een geanimeerd gesprek aanknoopt. Ze vertelt vol passie dat ze tien jaar geleden met haar man het terrein als weiland kocht. Dit om te kijken of ze samen voor meer biodiversiteit konden zorgen. Nu, tien jaar later, is het weiland uitgegroeid tot een permacultuurbedrijf met pluktuin en voedselbos. Daarnaast heb je er een bed & breakfast. En er is een tuinhuis waar je vergader- of trainingssessies kunt houden.
Van 11 juni tot en met 24 september is de fruitproeverij elke zondag van 12.00u tot 16.00u geopend. Van 14.00u tot 15.00u organiseert het echtpaar dan een interessante activiteit. Zoals een workshop “thee uit eigen tuin maken”. Of hoe je een natuurmandala of zuurkool maakt. Aangestoken door haar enthousiasme beloven we in de zomer op een zondag terug te komen.
Oranjestad Buren
De fruitige fietsroute in de Betuwe leidt ons vervolgens naar Oranjestad Buren. Dit vestingstadje blijft een van onze favorieten in de Betuwe. We hebben het ruim tien eeuwen oude Buren al meerdere keren tijdens een wandeling of fietstocht bezocht. Het bijzonder pittoreske stadje kent een rijk en zelfs koninklijk verleden.
In Buren vind je maar liefst 100 rijksmonumenten en ruim 50 gemeentelijke monumenten. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn korenmolen De Prins van Oranje, het Weeshuis, de Sint-Lambertuskerk, het Oude Stadhuis, de Culemborgse poort en de stadswallen. Onze tip voor als je nog nooit in Buren bent geweest is dan ook om hier je fietstocht te eindigen. Je kunt dan namelijk na afloop een fraaie, korte stadswandeling maken. Sluit de fietsdag vervolgens in stijl af op een van de gezellige terrassen.
Betuwelijn
Even later beklimmen we de brug over de Betuwelijn. Het spoor onder ons ziet er verlaten uit. De Betuwelijn is een omstreden goederenspoorlijn tussen Rotterdam en Duitsland, dwars door de Betuwe. De aanleg van de goederenspoorlijn was een langdurig en vooral ook duur project. In de begroting werd nog uitgegaan van 1 miljard euro maar de uiteindelijke kosten waren 4,7 miljard.
De aanleg was niet alleen door de buitensporige budgetoverschrijding omstreden. Misschien wel het grootste probleem was dat veel huizen, boerderijen en natuurgebieden voor de spoorlijn moesten wijken. De Betuwelijn, die uiteindelijk voor een efficiënter goederentransport moet zorgen, werd in 2007 in gebruik genomen.
Kapel- en Kerk-Avezaath
De route maakt een grote lus via Kapel-Avezaath naar buurdorp Kerk-Avezaath. Daarbij schampen we ook de gemeente Tiel, maar daar krijgen we tijdens de rit weinig van mee.
Het lintdorp Kapel-Avezaath wordt in de 9e eeuw voor het eerst in oude geschriften genoemd. Het dorpje met slechts 800 inwoners is net als veel andere dorpen in de omgeving ontstaan op een oeverwal. Op het hoogste punt van de wal vinden we de 14e eeuwse kerk. Voor de rest lijkt Kapel-Avezaath niet veel bezienswaardigheden te hebben. We zijn dan ook aangenaam verrast als we even later het iets grotere plaatsje Kerk-Avezaath binnenrijden. Hier vinden we enkele prachtige monumentale panden, voornamelijk uit de 18e en 19e eeuw. We zijn met name onder de indruk van de buitenplaats Teisterbant. Dit landhuis werd in de 13e eeuw gebouwd, maar in latere eeuwen grondig verbouwd.
Landgoed Soelen
Op weg naar landgoed Soelen fietsen we door een oer-Betuws landschap met boomgaarden, molens en weidse vergezichten. Mede dankzij het heerlijke, zonnige weer genieten we er met volle teugen. Wat is dit Rivierenland toch prachtig! Even later bereiken we de oude dorpskern van Zoelen. Net als Kapel-Avezaath ontstond dit dorpje op een oude stroomrug (oeverwal). Zoelen wordt voor het eerst genoemd in de 12e eeuw. Maar uit archeologische vondsten blijkt het gebied al bewoond te zijn in de 2e eeuw.
Een van de bezienswaardigheden van het dorpje is een 18e eeuwse korenmolen. Hiermee wordt nog steeds graan gemalen. Ook interessant is de Nederrijns-gotische Stefanuskerk uit de 14e eeuw. Met een hoogte van 36 meter is de toren in de wijde omgeving goed te zien. Ook de binnenzijde van de kerk is een bezoek waard. De belangrijkste bezienswaardigheid van Zoelen is echter het kasteel.
We zien het kasteel achter een bosje liggen maar kunnen niet fietsend dichterbij komen. Daarom stallen we onze fiets en maken we een korte wandeling. We zijn niet de enigen die op dit idee komen: de prachtige kasteeltuin wordt met het zonnige weer van vandaag druk bezocht. We bereiken vervolgens de slotgracht met pal aan het water het statige, hoge landhuis. Kasteel Soelen stond begin 14e eeuw nog op een andere plek. Het huidige landhuis dateert uit de 17e eeuw. Het is overigens niet toegankelijk voor het publiek. Wel kun je een fantastische wandeling maken op het landgoed vol oeroude eiken en statige lanen.
Maurik en het eiland van Maurik
Het laatste deel van de fruitige fietsroute in de Betuwe leidt ons door het charmante plaatsje Maurik. Op deze plek was al sinds de 8e eeuw bewoning. Maar pas in de 13e eeuw nam Maurik met de komst van een burcht een serieuze vorm aan. De burcht werd een eeuw later door gevechten tussen Holland en Gelre verwoest. Op diezelfde plek staat nu de fraaie korenmolen die we al op afstand opmerkten. De molen, genaamd de Bijenkorf, is gebouwd in de 19e eeuw. Hij doet nu dienst als bed & breakfast. Ook heb je er een idyllische theetuin.
We fietsen verder langs eeuwenoude boerderijen en verlaten de bebouwde kom van Maurik. Aan de rechterzijde zien we een grote plas met daarachter de Nederrijn. Het blijkt te gaan om het Eiland van Maurik: een recreatiepark met tal van watersportmogelijkheden.Voor ons is de fietstocht op dit moment al sportief genoeg. Dus fietsen we tegen de best krachtige wind in door naar Rijswijk, ons start- en eindpunt van de route. We krijgen dit keer een andere kant van het plaatsje te zien dan toen we net begonnen aan de rit. Hier zijn het de boomgaarden en smalle dijkwegen die het landschap domineren. Met onderaan de dijk de mooiste, statige boerderijen. Een waardige afsluiting van een leuke, bloesemrijke fietstocht door een prachtig stukje Nederland!
Antwoorden op praktische vragen over de fruitige fietsroute in de Betuwe
Deze fruitige fietsroute door Maurik, Buren en Tiel is ruim 38 kilometer lang. Neem je alle afstapmomenten ook op in de route, dan wordt de tocht een kleine kilometer langer.
Op de website van Fietsnetwerk.nl kun je de fruitige fietsroute in de Betuwe downloaden. Daar kun je ook naar eigen wens een of meer afstapmomenten toevoegen aan de route.
De fruitige fietsroute in de Betuwe is een knooppuntenroute. Je kunt de tocht dus bij ieder knooppunt starten. Als je met de auto komt dan is onze tip om je auto te parkeren op de parkeerplaats aan de rotonde van de Tielseweg/Peperstraat in Buren. Parkeren is gratis. Voordeel van deze parkeerplaats is dat je na afloop van de fietstocht ook nog Buren wandelend kunt verkennen. Ook zijn er in Buren veel horecagelegenheden om vooraf of na afloop nog te genieten van bijvoorbeeld een kopje koffie. Een andere goede optie is het grote P+R-parkeerterrein bij het treinstation van Tiel (stationsweg 12a). Je kunt je auto er gratis kwijt.
Je kunt deze fietsroute prima met het openbaar vervoer bereiken. Vanaf NS-station Tiel is het 1,8 kilometer naar het dichtstbijzijnde fietsknooppunt (15)
- Eethuys ‘t Veer in Rijswijk
- De Fruitproeverij in Rijswijk. Op het terras kun je wat drinken en meteen je fiets opladen!
- Pannekoekenbakkerij in Buren
- Brasserie de Hofhouding in Buren
- De Heeren van Soelen in Zoelen
- Brasserie de Loswal in Maurik
- Korenmolen De Bijenkorf in Maurik.