In deze blog
Wat weetjes over Fulufjället National Park
Nationaal park Fulufjället ligt in Dalarna in Midden-Zweden. Het park ligt voor het grootste deel in Zweden en voor een klein deel in Noorwegen. Daar heet het park dan Fulufjellet nasjonalpark. In het park ligt de berg Fulufjället die ruim 1.000 meter hoog is. Het park bestaat vooral uit naaldbossen. Op de hoogvlakte komen vele mossen voor. Zoals het “wolvendoodmos”. Volgens de overlevering stopte men dit mos in rauw vlees. Dit vlees diende als lokaas voor de wolven. Wanneer de wolf het vlees met mos had verorberd, stierf het dier een langzame dood. Het Fulufjället National Park werd geopend in 2002 en is daarmee het jongste park van het land.
In het park komt veel wild voor. Er huizen elanden, vossen, wolven en lynxen. Zelfs de bruine beer heeft er zijn leefgebied. Daarnaast leven er veel kleinere roofdieren zoals boommarters, hermelijnen en lemmingen. De grootste valk ter wereld, de giervalk, cirkelt wellicht boven je, op zoek naar een prooi. Andere vogels die je kunt spotten zijn de korhoen, auerhoen, houtduif, dwerguil, havikuil, sneeuwuil en de blauwe kiekendief.
Zien en doen in het Fulufjället National Park
Voor wandelaars en natuurliefhebbers is het Fulufjället National Park een waar eldorado. Dit kun je er zien en doen:
Bezoekerscentrum Naturum
Vooraf hadden we veel gehoord en gelezen over de drukte in het park. Naast buitenlandse vakantiegangers komen de Zweden er ook graag. Vandaag is dat gelukkig niet het geval. Op de parkeerplaats bereiden slechts een paar wandelaars zich voor op hun tocht. Het scheelt ongetwijfeld dat we op een doordeweekse dag en buiten het vakantieseizoen het Fulufjället National Park gaan ontdekken.
Als eerste stappen we binnen bij het bezoekerscentrum Naturum. Het is een modern gebouw, ontwikkeld met veel natuurlijke materialen. Van de dame krijgen we alle informatie die we wensen. Ze vertelt enthousiast over de wandelmogelijkheden, het wildleven en de hoogtepunten van het park. De foto expositie in het bezoekerscentrum is schitterend. Net als het uitzicht. Dankzij de grote raampartij kunnen we vanaf de zitbank genieten van een prachtige blik op het park. We kunnen ons voorstellen dat dit uitzicht elke dag weer anders is en nooit zal vervelen. Dan is het tijd om naar buiten te gaan. We maken vanmiddag een wat langere wandeling met een gids. Daarom besluiten we nu een korte wandeling te maken naar de Njupeskär waterval.
Njupeskär waterval
De markering van de diverse wandelroutes in het Fulufjället National Park is uitstekend. Mislopen is eigenlijk niet mogelijk. Wij volgen de gele markering naar de waterval. Onderweg passeren we een prachtig meertje, heidegebieden, schuilhutten en barbecueplekken. Het eerste deel van de wandeling is nagenoeg vlak. Gelukkig liggen er op sommige stukken vlonders om drassige gebieden zonder natte voeten te overwinnen. Langzaam maar zeker gaan we iets stijgen. Het riviertje de Njupån steken we over. Deze rivier begint bij de waterval aan zijn loop door het park. Even daarna bereiken we een uitzichtpunt. In de verte stort het water met een donderend geraas naar beneden.
Weer wat verder voelen we de eerste waterdruppels. Niet van de regen, maar van de waterval. Hoe verder we over de plankieren lopen, hoe natter we worden. Het is een machtig gezicht, het water stort in een vrije val ruim 70 meter naar beneden. Daarmee heeft de Njupeskär de hoogste vrije waterval van Zweden. Maar tel je alle kleine stroompjes en watervallen direct voor en na de vrije val mee, dan is de Njupeskär met 93 meter niet de hoogste waterval van het land. Ons maakt het niet uit, het is een imponerende massa water die zich met veel geweld vanaf de berg naar beneden stort.
We lopen dezelfde weg weer terug. Toch bijzonder dat een route die je al hebt gelopen, er toch weer anders uitziet. Daarna besluiten we een vroege lunch te nemen in het restaurant Njupeskärsserveringen. We doen ons tegoed aan Zweedse gehaktballetjes, gemaakt van rendierenvlees.
Wandelen met gids door Fulufjället National Park
Na de lunch gaan we met onze gids Daniel van Sarna Adventures op pad. Bij het bezoekerscentrum staat hij ons al op te wachten. Hij leidt ons vanmiddag naar de oudste boom ter wereld, “Old Tjikko”. Als eerste lopen we nogmaals naar de waterval. Hoewel we dit pad nu voor de derde keer vandaag nemen, blijft het interessant. Dat komt vooral omdat Daniel ons wijst op bijzondere planten, mossen en andere bezienswaardigheden in de natuur. Die waren ons de voorgaande keren helemaal niet opgevallen. Dat maakt het wandelen met een gids altijd zo leuk.
De waterval voert in deze dagen extreem veel water af, vertelt Daniel. De oorzaak is de overvloedige regenval tijdens de storm van de afgelopen weken. Na een periode van langdurige droogte is de waterval minder spectaculair dan nu. Vanaf dit punt hebben we enkele opties voor het vervolg van de wandeling. We kunnen naar de top van de waterval lopen. Dat is een pittige klim met veel steile stukken. De gladde stenen maken die klim nog wat lastiger. Wel volgt daarna een fraaie beloning met het spectaculaire zicht van boven op de waterval. Toch kiezen we ervoor om via een andere klim rechtstreeks naar Old Tjikko te lopen. Ook hier moeten we klimmen. Want we gaan naar het grote plateau boven in het park. Dit gebied van zandsteen is volgens Daniel wel 1.500 miljoen jaar oud. Bij de klim stoppen we regelmatig om het uitzicht in ons op te nemen. En om even uit te blazen van de vermoeidheid.
Old Tjikko, de oudste boom ter wereld
Bij een boom die bijna 10.000 jaar oud is, verwacht je een imponerend groen gevaarte met een stam die tot de hemel reikt. In dat opzicht is de eerste kennismaking met Old Tjikko wellicht wat teleurstellend. Deze Noorse Spar is namelijk niet veel groter dan de gemiddelde kerstboom in onze huiskamers. Hoe kan dit? Deze boom heeft hetzelfde DNA als de bomen die zo’n 10.000 jaar geleden groeiden. Maar ook Old Tjikko heeft niet het eeuwige leven. Na zo’n jaar of zeshonderd sterft de stam af. De boom is echter in staat om zichzelf te klonen. Uit het wortelsysteem groeit weer een nieuwe boom. En daarmee is Old Tjikko volgens deskundigen echt de oudste boom ter wereld.
Daniel vertelt dat bij de storm in 2023 ook nog eens de top is afgebroken en weggewaaid. Die vond men weer terug en heeft men in het bezoekerscentrum een plekje gegeven. De naam dankt de boom aan de hond van de ontdekker van dit fenomeen. Hij heeft zelfs een website voor de boom gemaakt. Volgens ons is Old Tjikko daarmee ook de enige boom ter wereld met een eigen site.
Via een lastige afdaling over veel rotsblokken bereiken we een schuilhut. Daar zet Daniel voor ons een vers kopje koffie. Met een dampende mok van het park in onze hand, genieten we nog eens van het prachtige uitzicht. Daarna lopen we via gemakkelijker paden weer terug naar Naturum. Zo sluiten we een fraaie wandeling af. We hebben veel gezien en ook veel opgestoken van de bijzondere natuur in het park.
Wandelmogelijkheden in Fulufjället National Park
We hebben wandelend slechts een klein deel van het park gezien. In totaal zijn er 140 kilometer gemarkeerde wandelpaden. De website van het park heeft een compleet overzicht van alle wandelmogelijkheden in Fulufjället National Park. Daar kun je ook een kaart downloaden met wandelroutes. Gratis wandelkaarten zijn daarnaast verkrijgbaar in bezoekerscentrum Naturum.
Het is mogelijk om meerdaagse tochten in het park te maken. Want verspreid over het park staan 15 cottages. De meeste zijn primitief, maar je kunt zelfs een cottage huren waarbij je gebruik kunt maken van een sauna. Je moet bij alle cottages een eigen lakenzak meenemen en proviand. Kookfaciliteiten zijn er wel, net als een houtkachel voor koude avonden. Ideaal voor avonturiers die één willen zijn met de natuur en geen behoefte hebben aan veel luxe.
Winterse activiteiten in Fulufjället National Park
Daniel vertelt dat het park ieder seizoen aantrekkelijk is om te bezoeken. Zijn favoriete seizoen is de winter. De dikke sneeuwdeken zorgt dan voor een magisch winterwonderland. Onder de voeten knispert de sneeuw, de sparren zijn bedekt met een witte sneeuwvacht. Met de zon erbij zorgt dit voor geweldige omstandigheden om actief te zijn in de natuur.
Helemaal bijzonder is het om in de winter de Njupeskär waterval te zien. Ruim 70 meter aan ijspegels zijn dan voor fervente ijsklimmers een uitdaging om te bedwingen. In de winter kun je in het park sneeuwschoenwandelingen maken, of langlauftochten. Zelfs tochten op sneeuwscooters zijn mogelijk. Het lijkt ons allemaal geweldig om mee te maken. Alle redenen om nog eens terug te keren naar Fulufjället National Park!
Op uitnodiging van Visit Dalarna bezochten we Fulufjället National Park. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.
Dit wil je weten als je Fulufjället National Park in Dalarna gaat bezoeken
Fulufjället National Park ligt in het noordwesten van de provincie Dalarna. Vanaf Idre bereik je het park na ongeveer 60 kilometer. Sälen ligt op ongeveer 80 kilometer. Vanaf Mora ben je 150 kilometer onderweg. Houd er rekening mee dat veel wegen vanuit de omgeving naar het park gravelwegen zijn. Daarop dien je met gematigde snelheid te rijden.
Het park is een eldorado voor natuurliefhebbers en wandelaars. Begin je bezoek aan Fulufjället National Park in Naturum, het bezoekerscentrum. Naast allerlei informatie over de bezienswaardigheden en activiteiten, is er een fraaie expositie over het park. Hoogtepunten van het park zijn de Njupeskär waterval met een vrije val van 70 meter en de oudste boom ter wereld “Old Tjikko”. Er leven veel wilde dieren in het park, zelfs de bruine beer komt er voor. Van de vele vogelsoorten die er huizen is de giervalk de grootste.
In het park is een uitgebreid netwerk van 140 kilometer aan wandelpaden. Vanaf het bezoekerscentrum Naturum starten diverse gemarkeerde wandelingen door het park.
Elk seizoen heeft zijn charme, ook door het verschil in lengte van de dagen.
- Het voorjaar in het park is relatief kort. De lente begint eind mei pas. De sneeuw blijft lang liggen in mei en soms ook in juni. In mei smelt de sneeuw. Kleine beekjes veranderen dan in brede rivieren. De wandelmogelijkheden worden meestal vanaf half juni ideaal.
- In de zomer kunnen de meren warm genoeg zijn om lekker in te zwemmen. De lange dagen rondom midzomer zorgen ervoor dat de Njupeskär waterval volledig wordt verlicht door de zon. Juni is de ideale tijd om vogels te spotten in het park. Wel is tijdens de Zweedse zomervakantie het park erg populair bij bezoekers. Dat leidt tot drukte, waarbij de parkeerplaats snel helemaal vol is. Kom daarom in die periode vroeg naar het park toe om zeker te zijn van een parkeerplek.
- Midden - eind september zijn de herfstkleuren op hun hoogtepunt. Houd er rekening mee dat begin oktober al de eerste sneeuw kan vallen. Voor rustzoekers is de herfst de mooiste periode.
- De winter duurt lang, maar het is een geweldige tijd om het park te bezoeken. Vooral april is een mooie maand. De dagen zijn wat langer en de zon wint aan kracht. Je kunt langlaufen, sneeuwschoenwandelingen maken of een tocht met een sneeuwscooter over een gemarkeerde winterroute. De waterval is in de winter volledig bevroren. De sneeuw is er tot ver in mei. Houd er rekening mee dat het in december tot en met februari erg koud is.
In de zomermaanden is er naast het bezoekerscentrum Naturum een restaurant waar je wat kunt eten en drinken. Dit kan van mei tot en met september. In juli en augustus is het restaurant geopend van 10 tot 19 uur. In mei en september sluit het restaurant om 17 uur. Als je in andere periodes het park bezoekt, zul je zelf voor voldoende proviand moeten zorgen.
Er zijn vijftien cottages verspreid over het park. De accommodatie is simpel en je moet je eigen lakenzak meenemen en eten om te bereiden. De bedden zijn stapelbedden in ruimtes met minimaal vier bedden. Ideaal voor de avonturier die dicht bij de natuur wil zijn en geen behoefte heeft aan luxe. Meer informatie over de cottages in het Fulufjället National Park.