Bezoek aan bucketlistbestemming Gibraltar
Bezoek aan bucketlistbestemming Gibraltar
Gibraltar stond al vele jaren op onze bucketlist. Vooral de Rots van Gibraltar vonden we er aan de hand van foto’s op internet indrukwekkend uit zien. Ook lazen we dat dit piepkleine Britse Overzeese Gebiedsdeel een fascinerende geschiedenis heeft. En dat er diverse wilde dieren voorkomen, waaronder zelfs apen. Onlangs bezochten we opnieuw de heerlijk zonnige havenstad Malaga. Een perfecte gelegenheid, vonden we, om eindelijk Gibraltar te verkennen. Onze dagtrip naar de stad en de rots maakte alle hooggespannen verwachtingen waar.
Beknopte geschiedenis van Gibraltar
De Feniciërs waren de eersten die rond 950 v. Chr. op Gibraltar een nederzetting stichtten. Vervolgens kwamen de Carthagers en later de Romeinen. Tijdens de middeleeuwen veranderde Gibraltar verschillende keren van eigenaar. Begin 8e eeuw kwam Gibraltar onder Moorse heerschappij te staan.
In 1704 veroverde een Engels-Nederlandse troepenmacht Gibraltar tijdens de Spaanse Successieoorlog. Bij het Verdrag van Utrecht in 1713 stond Spanje Gibraltar “voor eeuwig” af aan Groot-Brittannië. De Britten erkenden de strategische ligging van Gibraltar als toegangspoort tot de Middellandse Zee. Ze breidden daarom de vestingwerken van Gibraltar uit. Zo bouwden ze aan het einde van de 18e eeuw een omvangrijk tunnelsysteem.
Een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Gibraltar is het Grote Beleg, dat duurde van 1779 tot 1783. Gedurende deze periode werd het grondgebied belegerd door een Frans-Spaanse troepenmacht die de rots probeerde terug te veroveren. Het Britse garnizoen weerstond echter de meedogenloze aanvallen en gaf zich nooit over. Het Grote Beleg werd een symbool van Britse veerkracht en vastberadenheid.
In de 20e eeuw stond Gibraltar voor talrijke uitdagingen, vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gebied diende als marinebasis en werd zwaar versterkt door de Britten. Het speelde een cruciale rol in de geallieerde campagne in Noord-Afrika. Ondanks de omsingeling door het fascistische Spanje bleef Gibraltar in Britse handen.
Ons bezoek aan Gibraltar
Omdat Gibraltar op ongeveer anderhalf uur rijafstand ligt van Malaga, besluiten we vroeg op te staan. Het is heerlijk zonnig en strak blauw als we de stad verlaten. Na een fraaie autorit door het prachtige, bergachtige landschap van de Costa del Sol, bereiken we ons eindpunt: de grote parkeerplaats gelegen pal voor de grens. Alhoewel je in principe met je auto de grens over mag, wordt dit doorgaans vanwege de files afgeraden. We parkeren onze auto en wandelen door het douanekantoor de grens over.
Eenmaal in Gibraltar wacht ons een bijzondere ervaring: bij een soort van spoorwegovergang gaan de slagbomen onder luid gerinkel dicht. Maar in plaats van een passerende trein moeten we wachten op de landing van een verkeersvliegtuig! Nadat we ook een vertrekkend toestel voor moeten laten gaan, mogen we eindelijk de startbaan wandelend oversteken.
Nog voordat we de stad en de rots gaan verkennen, maken we een pitstop bij een gezellig koffietentje in de jachthaven. Het is een leuke plek, zo aan het water. En een perfecte start van een perfect zonnige dag.
Op weg naar de kabelbaan
De belangrijkste attractie van het minder dan zeven vierkante kilometer grote schiereiland, is de Rots van Gibraltar. Om de rots te verkennen moet je eerst erbovenop zien te komen. Een van de manieren om dat te doen is door een ritje te maken met de kabelbaan. Dit lijkt ons wel wat: we zijn dan namelijk al in zes minuten bij de top.
Gesterkt door het heerlijk kopje koffie bij de jachthaven wandelen we door het stadje naar het station van de kabelbaan. Deze wandeling is beslist geen straf. Het Brits ogende stadje met de vele fonkelrode telefooncellen, vinden we verrassend leuk. Op een groot plein wordt een groot podium opgetuigd. Hier vindt morgen ongetwijfeld het jaarwisselingsfeest plaats, bedenken we ons.
Een rijkelijk versierde winkelstraat voert ons langs veel charmante winkels, restaurantjes en terrassen. Het is er gezellig druk. Even overwegen we om hier een lunch te gebruiken. Maar omdat we nog een flinke wandeling over de bergkam van de rots voor de boeg hebben, lopen we snel door. Dit is maar goed ook, blijkt enkele minuten later als aankomen bij de kabelbaan. Er staat een lange rij van mensen die – net als wij – staan te popelen om met de kabelbaan de rots te bestijgen.
Nog buiten het stationsgebouw maken schreeuwerige verkopers dankbaar gebruik van de situatie: ze verkondigen dat je veel beter van hun busje gebruik kan maken. Je vermijdt dan de lange wachtrij en bent voor nagenoeg hetzelfde tarief op de top. We besluiten alsnog in de rij voor de kabelbaan aan te sluiten. Helaas moeten we vervolgens dik een uur wachten voor we aan de beurt zijn. Waarom we uiteindelijk toch blij zijn dat we de kabelbaan genomen hebben, lees je in de veelgestelde vragen onderaan deze blog.
De Rots van Gibraltar
Ruim voordat we bij de grote parkeerplaats aankwamen zagen we de Rots van Gibraltar al majestueus boven de stad uittorenen. Niet alleen op afstand maar ook tijdens de rit met de kabelbaan blijft de reusachtige, steile monoliet ons imponeren. Het eindstation is een restaurant met uitkijktoren, gelegen net buiten het natuurreservaat. Hier krijgen we direct een adembenemend uitzicht over de Middellandse Zee en het naburige Spanje. Ook zien we hier de eerste berberapen, Europa’s enige populatie wilde apen.
Op grote informatieborden staan de belangrijkste bezienswaardigheden in het natuurreservaat en hun onderlinge afstanden. Handig, want zo kunnen we bepalen wat we gezien de tijd wel of niet kunnen zien. We besluiten eerst richting het zuiden te lopen en vervolgens geleidelijk afdalend naar het westen. De eerste halte is “Skywalk”: een groot uitzichtplatform waarvan de glazen vloer zo dik is dat het 5 Aziatische olifanten kan dragen. Prettig idee, want zodra we er aankomen zien we bijzonder veel toeristen er selfies maken. We bestijgen het platform en blijven er een dikke vijf minuten genieten van het weidse uitzicht. Als we goed kijken, zien we zelfs Marokko liggen!
De volgende bezienswaardigheid die we in gedachten hebben is de St. Michael’s Cave. Volgens de folder is deze enorm grote grot versierd met prachtige stalactieten en stalagmieten. Helaas missen we een bordje en daarmee een afslag waardoor we de grot niet te zien krijgen. Wel komen we na een heerlijke wandeling over de bergkam uit bij O’Hara’s Battery: een reusachtig groot kanon uit eind 19e eeuw. Dit kanon, gelegen op het hoogste punt van de rots, is nog gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. We verkennen hier het uitstekend bewaard gebleven geschut en de tunnels eronder. Beslist een bezoek waard!
Great Siege Tunnels
Een lange maar schitterende wandeling voert ons vervolgens vanuit het zuiden naar het uiterste noorden van de rots. Waar we ook kijken, hebben we prachtig zicht op zowel het stadje als Spanje. Het is al wat later op de middag. De drukte die we eerder meemaakten bij de Skywalk is er niet meer. Wel zien we nog enkele toeristenbusjes in de file de laatste bezienswaardigheden afvinken.
Aan het einde van de rots bereiken we de Great Siege Tunnels: de tunnels die eind 18e eeuw uit de rots werden gehouwen tijdens het Grote Beleg van Gibraltar. Tijdens dit beleg dat duurde van 1779 tot 1783, probeerden de gecombineerde strijdkrachten van Spanje en Frankrijk Gibraltar te veroveren op de Britten. Een team bekwame mijnwerkers begon toen met het uitgraven van de tunnels. Gewapend met weinig meer dan handgereedschap en buskruit baanden ze zich moeizaam een weg door de harde rots, vaak onder gevaarlijke omstandigheden.
De tunnels stelden de Britten in staat om troepen en artillerie ongezien te verplaatsen. En om verrassingsaanvallen uit te voeren en de vijandelijke opmars af te slaan. De tunnels werden ook gebruikt voor de opslag van voorraden en munitie. Wat de tunnels zo opmerkelijk maakt is vooral de snelheid waarmee ze werden gebouwd.
We verkennen de tunnels en lezen de vele interessante informatiepanelen. We krijgen steeds meer ontzag voor wat de mensen onder zware omstandigheden hebben bereikt! We zijn daarin niet de enigen, lezen we op een van de borden. Nadat het Grote Beleg volledig beëindigd was, werd de bevelhebber van de Frans-Spaanse belegering uitgenodigd voor een diner met de Britse generaal Eliott. Zo ging dat blijkbaar in die tijd. Hij kreeg vervolgens ook de tunnels te zien, waarna hij zich lovend uitsprak over de bouw.
Heerlijke afsluiting van ons bezoek aan Gibraltar
Vanuit de tunnels lopen we via de hoofdweg verder naar beneden richting de stad. We passeren daarbij een andere bezienswaardigheid van Gibraltar: het Moorse kasteel. Dit oude fort dateert uit de 8e eeuw tijdens de Moorse bezetting. We vinden het er van buiten interessant uitzien, dus nemen we een kijkje. Een trap leidt binnenin de toren naar de top. Om eerlijk te zijn, vinden we het uitzicht hier tegenvallen. Omdat we inmiddels trek hebben gekregen, verlaten we sneller dan gepland het kasteel.
Op weg naar de grens komen we weer bij het plein uit waar eerder een podium werd opgetuigd. Nu zijn technici een soundcheck aan het doen. We zoeken een gezellig ogend restaurant uit en gaan er naar binnen. Het is inmiddels namelijk best fris geworden. Hier genieten we van overheerlijke tapas en op en top gastheerschap. Een mooie afsluiting van een bijzonder leuke dagtrip naar Gibraltar, zo concluderen we.
Antwoorden op praktische vragen over een bezoek aan Gibraltar
Gibraltar ligt op het zuidelijke puntje van het Iberisch Schiereiland, aan de ingang van de Middellandse Zee. Het is een Brits overzees gebied en grenst in het noorden aan Spanje. Gibraltar heeft een eigen luchthaven maar je kunt er vanuit ons land niet rechtstreeks op vliegen. Mede om die reden is vliegen naar Malaga een betere optie. Vanuit deze prachtige stad kun je met je huurauto of via georganiseerd vervoer vervolgens een dagtocht maken naar Gibraltar.
Gibraltar is nog minder dan zeven vierkante kilometer groot. Het meeste is daarom prima wandelend te verkennen. Niet zo’n wandelaar? Er rijden ook bussen en taxi’s over het eiland.
De goedkoopste manier om bovenop de Rots van Gibraltar te komen is met de benenwagen. Maar door de steile klimmetjes en het feit dat je op de top nog veel gaat wandelen, willen we dit zeker niet adviseren. Vooral niet in de warmere zomermaanden.
Een andere optie is met de kabelbaan. In zes minuten tijd ben je op de top van de rots. Je kunt tickets zowel online als aan de kassa kopen. Groot nadeel van de kabelbaan, zo vinden wij, is dat je lang in de rij staat. Wij hebben er dik een uur over gedaan. Op de site claimen ze overigens dat je met online aankoop sneller aan de beurt bent. Als je voor de kabelbaan gaat, neem dan sowieso een kaartje inclusief toegang tot het natuurreservaat. Je krijgt dan een polsbandje waarmee je ook meteen toegang hebt tot alle bezienswaardigheden in het park en daar net buiten. Ben je van plan om na afloop van je bezoek wandelend de rots af te gaan? Neem dan een “one way”-kaartje inclusief toegang tot het natuurreservaat.
De duurste en volgens ons minst interessante optie is met een toeristenbusje de rots op gaan. Schreeuwerige verkopers proberen je buiten het stationsgebouw van de kabelbaan over te halen om met hun busje te gaan. De kosten zijn iets hoger dan met de kabelbaan. Maar wat wij als een groter nadeel zagen is dat je mee moet gaan in het tempo van de bestuurder. En in het tempo van de vele busjes voor je. Wel heb je als voordeel dat je niet lang hoeft te wachten voor je eerste rit de rots op.
De GibraltarPass is een toeristenkaart die bezoekers toegang geeft tot verschillende attracties en kortingen in Gibraltar. Je krijgt met de pas gratis toegang tot populaire toeristische trekpleisters, zoals het Moorse Kasteel, de Grot van St. Michael en de Great Siege Tunnels. Daarnaast biedt de GibraltarPass korting op activiteiten, rondleidingen, dineren en winkelen in de omgeving. En je kunt met de pas zowel met kabelbaan als met een busje naar de top van de rots. Maar let op: met retourkaart van de kabelbaan inclusief toegang tot het natuurreservaat heb je feitelijk ook dezelfde voordelen (op de kortingsacties na). En dat voor 12 pond goedkoper! In die zin lijkt de GibraltarPass niet erg voordelig. Tenzij je veel overige activiteiten wilt ondernemen en van kortingsacties gebruik wilt maken.
Een volle dag lijkt ons voldoende om Gibraltar goed te leren kennen en de meeste bezienswaardigheden te zien. Probeer dan wel rond 10.00u ‘s ochtends er al te zijn.
De beste tijd om Gibraltar te bezoeken is tijdens de lente (april tot mei) en de herfst (september tot oktober). Tijdens deze maanden is het weer het meest aangenaam. In de zomermaanden kan het er behoorlijk heet zijn, met temperaturen van ruim boven de 30 graden. Wij waren er met Oud & Nieuw. In deze periode loop je meer kans op wat regen. Wij troffen het echter met het weer: strak blauwe lucht en temperaturen van rond de 19 graden.
Omdat Gibraltar een Brits overzees gebied is, hadden we hogere prijzen verwacht dan in bijvoorbeeld Spanje. Het viel ons echter enorm mee. Vooral de prijzen voor een bezoek aan een koffietentje of restaurant zijn vergelijkbaar met die in Spanje.
Waar kan ik heerlijk eten of iets drinken in Gibraltar?
Gibraltar biedt een gevarieerd aanbod aan leuke gelegenheden om iets te drinken of te eten. Je vindt er naast de Spaanse (tapas) en de typische Britse keuken (fish & chips) veel eetgelegenheden met een internationale keuken.
- Casemates Square: een plein midden in het gezellige centrum van het stadje. Aan het plein vind je talloze barretjes en restaurants. Wij hebben zelf heerlijke tapas gegeten bij The Queen’s Picturehouse & Eatery. Gastheerschap was uitmuntend. Het zit wat verscholen in de noordoosthoek van het plein.
- Ocean Village Marina: deze jachthaven biedt onderdak aan verschillende restaurants en bars. Je hebt er een fraai uitzicht en een prettige sfeer. Is het niet om iets te eten of te drinken, dan zeker wel voor een kopje koffie!
- Queensway Quay Marina: in dit charmante havengebied vind je enkele fraai gelegen eetgelegenheden aan het water. Met een keur aan restaurants met mediterrane, internationale en visgerechten.
- Irish Town. Zoals de naam al doet vermoeden, vind je in Irish Town verschillende Ierse pubs en pubs in traditionele Britse stijl. Het is een populair gebied om te genieten van een biertje, pubmaaltijden en livemuziek. Je komt er doorheen op weg naar het kabelbaanstation. Zag er erg gezellig uit!
Voor ons was een volle dag in Gibraltar voldoende om het schiereiland goed te verkennen. Wil je alle schitterende wandelroutes lopen en extra veel tijd hebben om te genieten van het super gezellige stadje? Dan is een overnachting zeker een goed idee. In Gibraltar zijn er tal van uitstekende opties. Een daarvan is Sunborn Gibraltar, een permanent aangemeerd cruiseschip.