Heerlijke wandeling langs de Semois bij Bouillon
Heerlijke wandeling langs de Semois bij Bouillon
In voorgaande jaren maakten we in september de mooiste wandelingen in de Belgische Ardennen. In die maand heb je vaak aangenaam weer en is het er niet zo druk. Benieuwd hoe de loofbossen er in de herfst uit zien, besloten we om dit keer half oktober naar de Ardennen af te reizen. Onze nieuwsgierigheid leidde ons naar het pittoreske stadje Bouillon. Hier verkenden we het middeleeuwse centrum en maakten we twee fantastische wandelingen. Een daarvan is de relatief korte wandeling langs de kronkelige rivier de Semois. Wat je naast fraaie uitzichten, kleurrijke loofbossen en idyllische landschappen nog meer te zien krijgt, lees je in deze blog.
Rondwandeling langs de Semois bij Bouillon
De afgelopen dagen heeft het veel geregend in deze contreien. De Semois is in het centrum van Bouillon uit zijn oevers getreden. Zo is de boulevard bij ons hotel deels onder water komen te staan en is de parkeergarage van ons hotel tijdelijk gesloten. Maar het buitenterras van het hotel ligt net wat hoger en is bij het zonnige weer van vandaag aardig druk. Velen nemen een heerlijk kopje koffie, een enkeling doet zich tegoed aan een Belgisch biertje. Wij stellen ons bezoek aan het terras nog even uit. Er staat namelijk een ongetwijfeld fraaie wandeling op ons te wachten.
Voor het startpunt moeten we aan de andere kant van Bouillon zijn. Dit punt bereiken we via een tunnel onder de hoge, steile heuvel waar het kasteel van Bouillon op gebouwd is. Dit historische bolwerk uit de 8e eeuw staat bekend als een van de oudste en best bewaarde feodale burchten in Europa. Het kasteel werd beroemd dankzij Godfried van Bouillon, een prominente middeleeuwse ridder en kruisvaarder in de 11e eeuw. Hij verpandde het kasteel om zijn kruistocht naar Jeruzalem te financieren.
We nemen de Cordemois brug naar de andere kant van de snel stromende Semois. Deze brug werd in de jaren 30 van de vorige eeuw gebouwd op aanvraag van de abdij van Orval. Hierdoor ontstond er een verbinding naar de nabijgelegen abdij van Notre-Dame de Clairefontaine. De brug bestaat nog geen honderd jaar, toch oogt hij stokoud en perfect passend bij de historische, middeleeuwse stad.
Een goede work-out aan het begin van de wandeling
Net aan de overkant van de Semois start volgens de gps-track onze wandeling. We krijgen direct de grootste klim voor onze kiezen. Gelukkig gaat het pad dankzij de vele haarspeldbochten niet al te steil omhoog. Toch zijn we blij als we ergens halverwege een bankje tegenkomen met een prachtig uitzicht. Genietend van dit uitzicht herinneren we ons dat we hier eerder geweest zijn. In coronatijd hebben we in de omgeving een langere wandeling gemaakt, startend en eindigend bij de ‘Tombeau du Géant’: een van de meest gefotografeerde uitzichtpunten in de Ardennen. Een schitterende wandeling waar we toen niet snel over uitgepraat raakten.
De klim gaat verder naar de top van de heuvel waar we een enorm hoge uitkijktoren aantreffen, de Belvedere Bouillon. Ook hier zijn we eerder geweest. We trotseren opnieuw de 161 treden van de bijna 32 meter hoge toren. Eenmaal boven valt het bijzonder mooie uitzicht gelukkig niet tegen.
Dobberende zwanen tot aan de weg
Waar we de vorige keer rechtsaf sloegen, volgen we nu een breed bospad rechtdoor. Het pad voert ons licht stijgend verder de heuvel op. Eerst wandelen we door een groen productiebos van sparren, vervolgens door een fraai loofbos met 50 tinten herfst. Aan het einde van de heuvelkam worden we wederom getrakteerd op een fraai uitzicht. Hier komen we de eerste andere wandelaars op de route tegen. Ze bestuderen hun wandelkaart terwijl ze genieten van het zicht op de Semois die laag onder hen om de beboste heuvels meandert.
Na klimmen komt dalen. Ons mobieltje dirigeert ons rechtsaf de afgrond in. Althans, zo lijkt het. Even vragen we ons af hoe we de steile heuvel af moeten, maar de bomen die stevig in de grond verankerd staan bieden steun. Van boom tot boom slingeren we rustig maar soepel naar beneden. De afdaling vereist focus maar is uiteindelijk prima te doen. We voelen ons volleerd bergwandelaar als we niet veel later de verharde weg bereiken langs de Semois.
Ook waar we nu zijn is bekend terrein. Over deze weg liepen we jaren geleden op een warme dag in september richting de abdij van Notre-Dame de Clairefontaine. Maar de Semois is een stuk dichter bij de weg gekropen. Zo dicht zelfs dat we een hele familie zwanen dobberend op de rivier bijna kunnen aanraken. Er zijn veel mensen op de been die allemaal even blijven staan om een foto te maken van het gevederde familieleven. Ook de koeien in het aangrenzende weiland slaan het gebeuren nieuwsgierig gade.
Via de abdij terug naar Bouillon
We passeren vervolgens de abdij Notre-Dame de Clairefontaine. De oorspronkelijke cisterciënzer abdij werd in de 13e eeuw gesticht door Ermesinde, dochter van de graaf van Luxemburg. Maar het gebouw werd eind 18e eeuw verwoest tijdens de Franse Revolutie. In 1935 werd op dezelfde locatie een neogotische abdij gebouwd, die de herinnering aan de oorspronkelijke abdij levend houdt. Tegenwoordig is het een actief klooster van cisterciënzer nonnen. De abdij verwelkomt bezoekers voor stille retraites en biedt een plek voor rust en bezinning. Een kapel op het terrein herbergt de overblijfselen van Ermesinde in de crypte, wat de historische betekenis van de site onderstreept.
Terwijl we de Semois verder richting Bouillon volgen, vallen ons de fragmenten van het Onze Vader op de fraaie stenen omheining op. Om de zoveel meter staat een zin uit het gebed in het Frans op de muur geschreven.
De weg buigt vervolgens in een lange boog langs de Semois naar links. Kort daarna missen we bijna de afslag het bos in. Maar onze gps-track houdt ons gelukkig bij de les. We slaan het pad in en beginnen aan onze laatste beklimming. In tegenstelling tot die aan het begin van de wandeling, verloopt de klim heel geleidelijk. We halen nog een moeder met een stuk of zeven kinderen in. Ze staan eerst de kleine maar woeste bergbeek te bewonderen. Met al het regenwater van de afgelopen dagen oogt de beek eerder als een waterval. Daarna sjokt het gezelschap langzaam en druk kletsend verder de heuvel op.
Het laatste deel van deze korte, heerlijke wandeling gaat vals plat omlaag tot we weer bij de Cordemois brug uitkomen. Omdat de vijf inmiddels in het uur is, lopen we direct door naar het terras van ons hotel. Dat Belgische biertje hebben we nu wel verdiend, vinden we.
Wandeling langs de Semois bij Bouillon: praktische zaken
Bouillon is een kleine stad gelegen aan de oevers van de rivier de Semois in het zuiden van België. De stad ligt op ongeveer 12 kilometer van de grens met Frankrijk en 145 kilometer ten zuidoosten van Brussel.
De auto is het meest praktische vervoermiddel om naar Bouillon te reizen. Vaak is Bouillon het begin of het einde van een verblijf in de Belgische Ardennen. Dan kun je eigenlijk niet zonder auto. Vanaf Utrecht is het ongeveer 350 kilometer rijden naar Bouillon. Reken zonder pauzes en vertragingen op zo'n vier uur rijden.
Met het openbaar vervoer kan ook, maar dat levert meerdere keren overstappen op. De snelste verbinding is via Brussel, daarna naar Libramont en vervolgens met de bus naar Bouillon. In het gunstigste geval doe je er dan zo'n zes uur over. Maar de meeste opties met het openbaar vervoer duren gemiddeld 7 tot 8 uur, vooral vanwege de minder frequente busverbindingen in de Ardennen.
De wandeling is ongeveer 7 kilometer lang. Een deel gaat over de verharde weg waar je vrijwel geen verkeer tegenkomt. Het merendeel gaat over onverharde bospaden.
Nee, er is geen routebeschrijving van de wandeling. Wel is er bewegwijzering, namelijk rode rechthoeken. Maar beter is om het gratis gpx-bestand van de route te gebruiken. Deze kun je downloaden van de website van Visit Wallonia, het Waals Verkeersbureau.
De titel van de wandeling is overigens “Te voet rond het Kasteel van Bouillon”. Het kasteel krijg je echter weinig te zien. Behalve bij het start- en eindpunt en direct na het beklimmen van de heuvel bij Bouillon.
In principe kun je deze wandeling het hele jaar door maken. Wij zelf geven de voorkeur aan de herfst. Door de kleurenpracht van de loofbossen is dit de meest schilderachtige periode. In de zomer is het soms erg warm om hier te wandelen. Daarnaast is het er een stuk drukker.
Op de website van Visit Wallonia wordt deze wandeling aangemerkt als “moeilijk”. Wij vonden dit erg meevallen, maar direct aan het begin heb je wel een stevige klim. Het meest lastige van de wandeling is wellicht de afdaling aan de andere kant van de heuvel. Het pad loopt hier over de vele boomwortels vrij steil naar beneden. De wandeling is in totaal maar zeven kilometer lang en voert deels over de comfortabele, verharde (maar rustige) weg. Hier is volgens ons niet een hele goede conditie voor nodig.
Nee, direct aan de route bevinden zich geen horecagelegenheden. Neem daarom zelf wat te eten en vooral wat te drinken mee.
Het toeristische Bouillon biedt een verscheidenheid aan accommodaties, variërend van campings en hostels tot 4-sterren hotels. Hier zijn enkele goede opties:
- Hotel de la Poste - Relais de Napoleon III: een charmant hotel met stijlvolle, grote kamers en uitzicht op de Semois. Wij verbleven in dit prettige hotel en konden met name het uitgebreide, goede ontbijtbuffet waarderen. Het hotel biedt ook een restaurant en café/bar met terras aan de rivier. Uitstekend, smaakvol eten, maar wel aan de prijzige kant.
- B&B Forêt d'Animaux: deze B&B biedt uitzicht op de heuvels, een tuin, gedeelde lounge, terras en bar. Het ontbijt wordt zeer gewaardeerd. Je mag er zelfs een lunchpakket klaarmaken!
- Hôtel Panorama: een 4-sterrenhotel met een volledig uitgeruste spa, binnen- en buitenzwembad, en een terras. Het is een goede keuze voor wie op zoek is naar luxe.
Overige accommodatie in Bouillon.
Bouillon biedt verschillende uitstekende opties voor een heerlijke maaltijd. Hier zijn enkele aanbevolen restaurants:
- Restaurant de la Poste: een elegant restaurant in het historische Hotel de la Poste. Het biedt een verfijnde keuken met een mix van Franse en Ardense specialiteiten.
- La Table des Sépulcrines: een stijlvol restaurant gevestigd in een voormalig klooster. Ze bieden een uitgebreide wijnkaart en serveren gerechten met een focus op seizoensgebonden ingrediënten.
- Le Mont Blanc: een gezellig familierestaurant met een warm interieur. Hier kun je terecht voor traditionele Ardense gerechten en Italiaanse specialiteiten in een ontspannen sfeer.
- Le Panorama: gelegen op een heuvel met een adembenemend uitzicht over Bouillon. Dit restaurant combineert een spectaculair panorama met een gevarieerd menu van regionale en internationale gerechten.
- House of Bouillon: een modern restaurant met een industrieel-chic interieur. Het restaurant staat bekend om hun innovatieve gerechten die Belgische klassiekers een eigentijdse twist geven. Ze hebben een uitgebreide selectie aan speciaalbieren.
Deze restaurants bieden een mix van traditionele Ardense keuken, Franse invloeden en moderne gastronomie. Het is aan te raden om vooraf te reserveren, vooral tijdens het hoogseizoen of in het weekend. Vergeet niet om lokale specialiteiten te proberen, zoals wild, Ardense ham, en de beroemde Trappistenbieren van de regio.
Bouillon is vooral bekend om zijn middeleeuwse kasteel, het Kasteel van Bouillon, dat een grote toeristische trekpleister is in de regio. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de kruistochten, waarbij Godfried van Bouillon een belangrijke rol speelde. Verder staat Bouillon bekend om de fantastische wandelmogelijkheden.
Op de stad met het befaamde kasteel na, zijn vooral de vallei van de Semois en het bosrijke heuvellandschap de belangrijkste toeristische trekpleisters. In de lente en zomer biedt de rivier tal van recreatiemogelijkheden. Naast wandelen langs de oevers kun je er dan ook kajakken of kanovaren. Maar het zijn vooral de wandelmogelijkheden waar Bouillon om bekendstaat. Een bijzondere route is de 'Promenade des Échelles' (Laddertjeswandeling) nabij Rochehaut, een uitdagende tocht met steile klimpartijen en spectaculaire uitzichten. Een andere is de wandeling bij de Tombeau du Géant (Graf van de Reus): een indrukwekkende natuurlijke formatie die een prachtig uitzicht biedt over de Semoisvallei.
Op uitnodiging van Visit Wallonia bezochten we de stad Bouillon. Naast een stadswandeling maakten we twee schitterende wandelingen in de directe omgeving van Bouillon. De inhoud van de blogs naar aanleiding van ons bezoek aan Bouillon hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.