Zomerse herfstwandeling bij Brummen

Zomerse herfstwandeling bij Brummen

Home » Nederland » Zomerse herfstwandeling bij Brummen

Als fervent wandelaar houden we erg van de herfst. In dit jaargetijde is de temperatuur vaak aangenaam, vooral met een bescheiden herfstzon. Daarnaast tonen de loofbossen zich door hun kleurenpracht op hun allermooist. Dit jaar komt de herfst maar moeizaam op gang. Toch zijn we reuze benieuwd of dat overal in Nederland het geval is. We gaan daarom op onderzoek uit en bezoeken het bosgebied rond Brummen in de Achterhoek. Of dit een schot in de roos is, lees je in deze blog. Maar deze wandeling is sowieso een uitstekende keus in elk jaargetijde!

Zwammen

Begin van onze wandeling in Brummen

We zijn vandaag toe aan een echte herfstwandeling. Op de wandelzoekpagina zoeken we bij themawandelingen naar “herfstwandelingen” en vinden daar een 18 kilometer lange wandeling bij Leuvenheim en Brummen. Leuvenheim kennen we niet, maar we zijn al eens in Brummen geweest om er te golfen. We herinneren ons nog dat je hier prachtige bossen hebt. Omdat we 18 kilometer net iets te veel vinden zoeken we een andere wandeling bij Brummen uit. Het wordt de Trage Tocht Engelenburg.

Een dik uur later arriveren we met onze bolide bij de parkeerplaats van het NS station in Brummen. We maken ons gereed en trekken eropuit. Het eerste dat ons echter opvalt is dat het er zomers groen uitziet. Eigenlijk nog groener dan in de omgeving waar we vandaan komen. Op zich niet erg, want het is vandaag erg prettig wandelweer. Maar we vragen ons wel af of we ergens nog bontgekleurde loofbossen gaan zien.

Paadje

De buitenplaatsen rond Brummen

Wat de omgeving van Brummen voor ons zo bijzonder maakt, is het groot aantal landgoederen en schitterende buitenplaatsen. De eerste aan de route waar we langslopen is landhuis Den Bosch. We kunnen het fraaie, witte rijksmonument uit oorspronkelijk begin 17e eeuw, slechts ten dele zien. De historische parktuin met het koetshuis en de dienstwoningen worden door een hoge haag aan het zicht onttrokken.

We passeren vervolgens de idyllische Bed & Breakfast Lovenem en komen direct daarna bij de volgende buitenplaats: De Wildbaan. Het landhuis zoals we het nu aantreffen stamt uit begin 20e eeuw. Het landgoed zelf met de eerste gebouwen dateert uit de 16e eeuw. Van de oude gebouwen resteren alleen nog het voormalige koetshuis en een schuur. De Wildbaan is tegenwoordig een “leefgoed”, gericht op ouderenzorg.

In andere buurtschappen binnen de gemeente Brummen zijn nog meer prachtige buitenplaatsen. Zoals Huis te Eerbeek, Leusveld en Spaensweerd, Maar voor het eerstvolgende landhuis aan de route – kasteel Engelenburg – moeten we nog even aan de wandel.

De Wildbaan

Het bosrijke coulissenlandschap van Brummen

De route voert ons verder door een schitterend coulisselandschap van grote weilanden met nu nog groene bosschages. We volgen daarbij een tijdje de Oostelijke Koppelleiding, een smal kanaal dat de Leuvenheimse beek met de Soerense beek verbindt. De bladeren aan de bomen kleuren heel voorzichtig licht groen en geel. De herfst moet hier overduidelijk nog van start gaan. Toch genieten we van elke stap die we in dit bosrijke boerenland zetten.

Bij de Leuvenheimse Beek slaan we linksaf waarna we een dichtbegroeid rabattenbos betreden. Rabatten zijn greppels die destijds gegraven werden voor de afwatering van het gebied. Dit gebied was vroeger een nat veengebied op de overgang van de Veluwe naar het IJsseldal. Maar vanwege de afwatering voor de landbouwgronden staan de greppels tegenwoordig droog. Het is een groot rabattenbos met zo op het eerste gezicht honderden rabatten. Op dit late tijdstip in de middag dringt het zonlicht niet meer door tot de bosbodem. Het bos oogt daardoor donker en zelfs een beetje mysterieus, een typische achtergrond voor een spannend sprookjesverhaal.

Rabattenbos

Landgoed en kasteel Engelenburg

Even later komen we uit in een totaal ander bos vol hoge beuken en eiken. Hier zien we ook de eerste zwammen en paddenstoelen. Een voorbode dat de herfst er nu echt aan zit te komen? Het bospad gaat over in een karrenspoor dat ons vervolgens naar een fraaie boerderij leidt. De boerderij is gelegen aan een weiland dat er eerder uitziet als een kasteeltuin. Hier vinden we vele loofboomsoorten. Hun bladerdek toont een rijke schakering van vele groentinten. Het lijkt wel lente!

boerderij

Direct na de boerderij zien we de volmaakt groene fairways (het kort gemaaide gras tussen de afslagplaats en de green) liggen van de golfbaan van kasteel Engelenburg. Op deze doordeweekse dag zien we weliswaar wat golfers op de baan, maar druk is het zeker niet. We hebben hier eerder eens gespeeld. Nu we weer de keurig onderhouden fairways en greens zien liggen, begint het opnieuw te kriebelen. We nemen ons dan ook voor om later deze maand hier te gaan spelen. Dat biedt ons meteen de mogelijkheid om alsnog van de bonte herfstkleuren van de bossen bij Brummen te genieten!

De negen holes van de golfbaan bevinden zich in de schitterende “kasteeltuin” in de Engelse landschapsstijl. Maar het echte pronkstuk van het landgoed is het neoclassicistische kasteel Engelenburg. Dit landhuis uit begin 19e eeuw staat op de plek waar in de middeleeuwen nog een kasteel stond. Het kasteel werd begin 17e eeuw door de Spanjaarden in brand gestoken en raakte volledig verwoest. Het nieuwe landhuis diende eerst voor de jacht maar werd later een vakantie- en conferentieoord. Sinds 1987 is het een prettig hotel-restaurant dat dikwijls in de prijzen valt.

Landhuis Engelenburg

Einde van onze zomerse herfstwandeling bij Brummen

We verlaten het landgoed Engelenburg en bereiken de bebouwde kom van Brummen. Net voorbij het spoor moeten we rechtsaf slaan maar we zien nog een ander landhuis liggen. We wijken even af van de route en gaan op onderzoek uit. Het landhuis dat onze nieuwsgierigheid wekte is Klein Engelenburg. De eigenaar en bewoner van kasteel Engelenburg (Groot Engelenburg) liet dit prachtige landhuis bouwen. Het was zijn huwelijkscadeau aan zijn dochter. Tegenwoordig is het een zorghotel.

Hierna zit onze wandeling er alweer op. Gezien het warme weer (net iets warmer dan 20 graden) en het gebrek aan goud en rood gekleurde bladeren, was het niet echt een herfstwandeling. Wel is het wat ons betreft een wandeling die ongeacht het seizoen beslist thuis hoort op ieders wandel-bucketlist. We komen zeker nog een keer terug, maar dan als de herfst zich daadwerkelijk heeft aangediend.

Klein Engelenburg

Antwoorden op praktische vragen over de herfstwandeling bij Brummen

Hoe lang is de herfstwandeling bij Brummen?

De wandeling bij Brummen is een zogenaamde Trage Tocht van tien kilometer. Ongeveer driekwart van de wandeling loop je over onverharde paden.

Is er een routebeschrijving van de herfstwandeling bij Brummen?

De wandeling heet officieel Trage Tocht Engelenburg. Op de website van Wandelzoekpagina vind je de routebeschrijving en een gps-track van deze Trage Tocht. De gps-track heb je in principe niet nodig omdat de routebeschrijving voor zich spreekt.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Het startpunt van de route is de grote parkeerplaats bij het station van Brummen. Voor de bestuurders van een hybride of elektrische auto onder ons: er zijn hier geen laadpalen. Wil je alsnog je auto opladen dan is de tip om te parkeren bij landgoed Engelenburg. Op de parkeerplaats heb je een laadpaal.

Kan ik de wandeling bij Brummen met het OV bereiken?

Je kunt de wandeling uitstekend met het openbaar vervoer bereiken. Het startpunt is namelijk NS-station Brummen.

Kan ik onderweg wat eten en drinken?

Direct aan de route heb je alleen bij kasteel Engelenburg de mogelijkheid om wat te eten of te drinken. Uiteraard kun je ook in het centrum van Brummen terecht.

Wat zijn leuke accommodaties in de directe omgeving van Brummen

De omgeving van het Gelderse Brummen leent zich uitstekend voor de mooiste wandelingen en fietstochten. Vooral in de herfst! Natuurlijk kun je na afloop van een dag wandelen of fietsen weer terug naar huis. Een andere optie is om ergens in Brummen of omgeving een of enkele nachten door te brengen. Dat kan natuurlijk in een hotel of bed & breakfast. Of sjiek bij kasteel Engelenburg (vooral een goed idee als je ook wilt golfen!). Maar wat dacht je van een idyllisch huisje midden in de natuur?

Wat zijn Trage Tochten?

Trage Tochten zijn wandelroutes voor liefhebbers van onverhard wandelen. De routes gaan voor minimaal 70% over onverharde paden. Ze voeren door een afwisselend landschap, vaak boerenland en natuur. Trage Tochten lopen vaak over rustige paden, ook in drukke wandelgebieden. Het zijn rondwandelingen tussen gemiddeld 5 en 22 kilometer.

Hoe vind ik mooie Trage Tochten?

Op de website van Wandelzoekpagina kun je uitgebreid zoeken naar alle Trage Tochten. Er staan er meer dan 600 op, verspreid over het hele land. Iedere wandeling heeft een goede routebeschrijving en een gps-track. Overigens kun je ook op deze reisblog eenvoudig zoeken naar Trage Tochten door in de zoekbalk rechtsboven te zoeken op Trage Tocht.

Hoe vind ik een wandelmaatje om deze wandeling bij Brummen mee te maken?

Wil je de herfstwandeling bij Brummen samen met iemand doen, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.

Kanaal