Herfstwandeling op landgoed Groeneveld en de heide bij Hilversum

Herfstwandeling op landgoed Groeneveld en de heide bij Hilversum

Home » Nederland » Herfstwandeling op landgoed Groeneveld en de heide bij Hilversum

Deze zondag doet zijn naam eer aan: de zon schijnt uitbundig, er is geen wolkje te zien. En omdat de herfst is aangebroken, is het ideaal weer voor een prachtige herfstwandeling. We willen genieten van de fraaie kleuren in het bos. We kiezen dit keer een NS-wandeling uit. Deze herfstwandeling op landgoed Groeneveld bij Baarn brengt ons via de uitgestrekte bossen naar de heide bij Hilversum. Na afloop kunnen we beamen: dit is een prachtige wandelroute! Niet alleen in de herfst, maar in alle jaargetijden.

Start van onze herfstwandeling op landgoed Groeneveld

De NS-wandeling start officieel vanaf treinstation Baarn. Wij besluiten om de route te beginnen bij kasteel Groeneveld. Bij mooi weer is dit in het weekend een geliefde wandelplek. De grote parkeerplaats is dan al snel overvol. En rondom het kasteel is het erg druk met wandelaars. Wij zijn er al vroeg in de ochtend. Nu is het er heerlijk rustig. We komen alleen hondenbezitters tegen die hun viervoeters uitlaten.

Als eerste bewonderen we het kasteel Groeneveld. Het is geen kasteel dat vroeger het toneel was van ridders en jonkvrouwen. Een rijke Amsterdamse koopmansfamilie bouwde hier in de 18e eeuw een prachtige buitenplaats. Het is een van de mooiste voorbeelden van een landhuis in Rococostijl. Dit keer bezoeken we het kasteel niet. Maar we hebben hier al diverse keren genoten van fraaie exposities.

Prachtige lanen langs waterpartijen

We hebben al vaker prachtige wandelingen gemaakt op het landgoed Groeneveld. Maar de fraaie beukenlaan die we nu inslaan, kennen we nog niet. Onder onze voeten knisperen de gele bladeren. Het blad aan de bomen begint ook te verkleuren. Links van ons zien we mooie waterpartijen. Op deze windstille dag weerspiegelen de bomen in het rimpelloze water.

De parktuin van het landgoed had eerst een Franse stijl. Aan het eind van de 18e eeuw heeft men de tuin omgevormd naar een meer Engelse landschapsstijl. De vele waterpartijen, beken en slingerende paden zijn hiervan het kenmerk. En dat merken we bij onze herfstwandeling op landgoed Groeneveld heel duidelijk. Deze tocht had niet mooier kunnen beginnen.

Wat zijn wij blij dat we op tijd gestart zijn op deze plek! Zo konden we nog in redelijke rust genieten van een prachtige herfstwandeling over het landgoed Groeneveld. En de bossen en heidegebieden zorgden voor een mooie afwisseling op de route. Deze wandeling zal in augustus, als de heide bloeit, minstens zo bijzonder zijn.

Uitgestrekte bossen

Langzaam maar zeker verlaten we het landgoed. We lopen verder door uitgestrekte bossen. Hier komen we alleen maar sportievelingen tegen. Hardlopers en mountainbikers genieten net als wij van het zonnetje en de herfstkleuren in de bossen.

De sporters gaan ons snel voorbij. Wij doen rustig aan en stoppen regelmatig. Om zo nog meer te genieten van de zonnestralen die door de bomen heen schijnen. Dat is het voordeel van vroeg erop uit trekken op een zonnige dag. Op veel plekken zien we de stralen, die zich als grote grijze richten op de grond. Helpt de zon ons misschien om paddenstoelen te vinden in het bos? Wij zien ze op onze tocht nog niet zoveel. Maar later ontdekken we nog een zeer bijzondere!

De Zuiderheide op

Geleidelijk verandert het karakter van de wandeling. Door de bomen zien we de heide liggen. We naderen de Zuiderheide tussen Hilversum en Laren. Aan de rand van het heidegebied en onder de bomen ligt theehuis ’t Bluk. We komen er graag. Het is een klein restaurant met een heerlijk terras. Op deze zonnige dag kost het moeite om een plekje te vinden. Gelukkig lukt het ons en kunnen we ons tegoed doen aan een lekkere cappuccino met natuurlijk een heerlijke appeltaart erbij. Die calorieën lopen we er wel weer af vandaag.

De Zuiderheide is een populair gebied. Wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters zien we voldoende. We kijken ook nog even bij een grote zandverstuiving. Het is zo’n beetje de enige die er op dit heidegebied te vinden is.

Schapen en runderen hard aan het werk

Op de heide zien we in de verte de schaapskudde. Net als de Galloway runderen, die we later tegenkomen, doen ze nuttig werk. Met hun gegraas zorgen ze dat de heide niet overwoekerd wordt met gras, struiken en bomen.

Vroeger gebruikten de boeren hier de schapenmest voor de graanteelt. Ze staken heideplaggen af en legden die op de vloer van de schaapskooi. De schapen poepten die lekker vol. Dat ging net zo lang door totdat de schapen bijna met hun rug tegen het dak van de schaapskooi stonden. Dat was het moment voor de boer om de stal leeg te maken. De sterk bemeste plaggen legde hij op zijn akkers. Dat leverde later een rijke graanoogst op.

Een bijzondere paddenstoel

In een kaarsrechte lijn lopen we langs het ruiterpad over de heide. Dan naderen we de rand van Laren. Hier ligt het kleine Geologisch Museum Hofland. Vroeger was dit een tolhuis bij het kerkhof. Nu kun je er een expositie zien van zwerfkeien, mineralen en fossielen. Omdat het nu veel te mooi weer is om binnen te lopen, slaan we het over. Maar voor wandelaars die wat willen leren over de samenstelling en geschiedenis van de aarde, is het zeker interessant. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Wij lopen via de voetgangerstunnel onder de drukke verkeersweg door. Aan de overkant zien we een bijzondere paddenstoel. Het is een ANWB-paddenstoel met route informatie. Deze is bijzonder omdat hij volgnummer “1” heeft. In 1919 besloot de ANWB op deze manier fietsers te informeren over de route. Hier in de omgeving kwam de eerste paddenstoel te staan. Dit is overigens een replica, de originele stond iets verder weg en is gesneuveld bij de bouw van de A1.

Via de Westerheide het bos weer in

Dit stuk is de Westerheide. Veel wandelaars beginnen of eindigen hun wandeling op dit stuk heide bij restaurant La Place. Vandaag is het een drukte van belang op het terras. Wij lopen lekker verder en laten het zonlicht ons verwarmen. We doen zelfs onze jassen uit, want de temperaturen zijn behaaglijk.

Ook hier lopen we weer in een kaarsrechte lijn. Op dit heidegebied kom je veel van deze paden tegen. Ze liepen vroeger in een rechte lijn naar het kerkhof. Zo konden de inwoners uit het Gooi gemakkelijk hun overledenen naar de laatste rustplaats brengen. Die paden heten niet voor niets “doodwegen”.

Wij gaan weer het bos in. In de schaduw is het nog steeds niet fris. En mochten we het koud krijgen, de omgeving weet ons wel te verwarmen. Want zo mooi is het hier. Dan bereiken we de rand van Hilversum. Via enkele woonwijken bereiken we station Hilversum Mediapark.

Mediapark in Hilversum

Onze trein terug naar Baarn is net vertrokken. De volgende komt na een half uur. Dus hebben we tijd om nog even over het Mediapark te lopen. Bij onze wandeling zagen we al regelmatig de grote omroeptoren. Met een hoogte van bijna 200 meter is deze ook bijna niet te missen.

Het Mediapark is het creatieve hart van omroepmakend Nederland. Alle bedrijven spelen een rol bij maken van radio- en tv-programma’s. Blikvanger op het Mediapark is het bijzondere gebouw van Beeld en Geluid. Dit is het archief van de publieke omroep. Daarnaast heeft het een mediamuseum. Op dit moment wordt het museum verbouwd. De verwachte opening is in het najaar van 2022. Daarnaast is het gebouw aan het einde van het jaar bekend vanwege het Top 2000-café. Op de Joost den Draaijerrotonde maken we natuurlijk een foto van het gebouw. Wat lijkt het ons een voorrecht om hier te mogen werken!

Koninklijke wachtkamer

Het station Baarn is aan de buitenkant een prachtig gebouw. We kijken ook even binnen in de hal van het station. Daar valt ons oog op de Koninklijke wachtkamer. Helaas kunnen we niet naar binnen of een blik werpen op de ruimte. Prins Hendrik van Oranje-Nassau had lang geleden toestemming gegeven voor de aanleg van een spoorlijn over zijn grondgebied. Maar dan moest hij als tegenprestatie een eigen wachtkamer krijgen in het station. Zo kon hij gemakkelijk vanuit paleis Soestdijk de trein pakken, zonder tussen het gepeupel te staan.

Einde van de herfstwandeling over landgoed Groeneveld

Vanuit Baarn lopen we een stuk langs het spoor door het bos. Daarna gaan we weer het landgoed Groenendaal op. We merken dat het hier al een stuk drukker begint te worden. We lopen weer over een lange beukenlaan terug naar het kasteel.

Op het landgoed ligt een ijskelder, verscholen in een heuvel. Hier bewaarde men blokken ijs in die later als koeling dienden in de ijskast van het kasteel. De blokken ijs haalde men uit de vijver. Dankzij de goede isolatie kon men het ijs wel twee jaar bewaren in de ijskelder.

Bij het kasteel merken we dat het nu erg druk is. Er staat een lange rij voor het terras. Ook de foodtruck voor het kasteel heeft een lange wachtrij. En bij vertrek zien we dat er veel mensen verwoed een parkeerplaats proberen te vinden. De rij begint al op de rotonde bij de verkeersweg.

Wat zijn wij blij dat we op tijd gestart zijn op deze plek! Zo konden we nog in redelijke rust genieten van een prachtige herfstwandeling over het landgoed Groeneveld. En de bossen en heidegebieden zorgden voor een mooie afwisseling op de route. Deze wandeling zal in augustus, als de heide bloeit, minstens zo bijzonder zijn.

Herfstwandeling op landgoed Groeneveld: praktische tips

Met deze informatie loop je de wandeling zonder problemen:

 

Route herfstwandeling op landgoed Groeneveld

  • Deze NS-wandeling is 15 kilometer lang. Je kunt de wandeling inkorten door na 8 of 11 km de bus te nemen naar een treinstation in de buurt (bijvoorbeeld Hilversum of Bussum). De bushaltes staan duidelijk vermeld in de routebeschrijving.
  • De wandeling gaat voor ongeveer tweederde over onverharde paden. Vooral op de heide zijn dit soms ook onverharde fietspaden. In het weekend, zeker bij mooi weer, komen hier veel mountainbikers overheen.
  • Er is een uitstekende routebeschrijving beschikbaar. Daarnaast kun je ook een gpx-bestand downloaden. De routebeschrijving volgt voor een groot deel een stuk van het Trekvogelpad. DIt is een Lange-Afstand-Wandelpad van Bergen aan Zee naar Enschede. Daarom kun je vaak de rood-witte markeringen van dit LAW volgen bij deze wandeling.

Bereikbaarheid en parkeren

  • Deze NS-wandeling is vanzelfsprekend goed bereikbaar met het Openbaar Vervoer. Het officiële startpunt is station Baarn. De herfstwandeling op landgoed Groeneveld eindigt bij station Hilversum Mediapark. Vanaf hier ben je met de trein in een mum weer bij station Baarn.
  • De auto kun je gratis parkeren op de P+R achter het station Baarn. Maar je kunt ook je auto parkeren op de grote parkeerplaats bij kasteel Groeneveld. Je start dan de wandeling bij punt 3. in de routebeschrijving.

Horeca bij de herfstwandeling op landgoed Groeneveld

Op veel punten kun je genieten van wat lekkers. Deze gelegenheden liggen in een fraaie omgeving: