In het hart van de Duitse Eifel ligt het betoverende stadje Monschau. Je treft er schilderachtige vakwerkhuizen, romantische bruggen over de kronkelende rivier de Roer, bijzondere musea en de heerlijkste lekkernijen. Maar bovenal is Monschau een fraai openluchtmuseum waar je uren kunt slenteren over de beklinkerde straatjes langs de prachtige vakwerkhuizen.
Geschiedenis van Monschau
Eind 12e eeuw kwam de naam Monschau voor het eerst voor in officiële documenten. Monschau was toen niet meer dan een kleine nederzetting. Dankzij de gunstige ligging aan de rivier de Roer ontstond er al snel een levendige handelsplaats. Door de productie van lakenstoffen en linnen had Monschau een grote welvaart. In de 14e en 15e eeuw was Monschau een bloeiend handelscentrum dat bekend stond om zijn textielproductie. De welvaart nam daarmee sterk toe.
In de loop van de geschiedenis werd Monschau betrokken bij diverse conflicten. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) en de Negenjarige Oorlog (1688-1697) werd het stadje zwaar beschadigd. Iedere keer verrees de stad weer. De meeste historische panden in de binnenstad zijn ruim 300 jaar oud.
Ook in de latere periodes was de textielindustrie de economische motor van de stad. Monschau floreerde als een belangrijk centrum voor textielproductie. De stoffen werden geëxporteerd naar vele landen. Deze periode van industriële bloei heeft zijn stempel gedrukt op de ontwikkeling van de stad.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed Monschau opnieuw zware schade. Na de oorlog werd het zorgvuldig herbouwd om zijn historische karakter te behouden. Daarom kunnen we tot op de dag van vandaag genieten van het pittoreske Monschau in de Eifel.
De bezienswaardigheden van Monschau
Het stadje is eigenlijk een groot openluchtmuseum. Al slenterend over de geplaveide straatjes kom je langs de volgende bezienswaardigheden van Monschau:
Burg Monschau
Boven het stadje torent de imposante Burg Monschau uit. Het is een middeleeuws kasteel dat ontstond eind 12e, begin 13e eeuw. Vanaf het kasteel is het panorama van Monschau en de omgeving fraai. In een deel van het kasteel is nu een jeugdherberg gevestigd. Daarom is het kasteel niet vrij te bezichtigen. Maar een kijkje op de binnenhof is wel mogelijk. Dat is ook de locatie van het jaarlijkse Monschauer Festival in de zomer. ‘s Avonds is het kasteel feeëriek verlicht.
Rotes Haus
In de 18e eeuw bloeide de lakenindustrie in Monschau. De fijne wollen stoffen vonden hun weg in heel Europa. Johann Heinrich Scheibler was een van de belangrijkste lokale producenten. Het Rode Huis was zowel het woonhuis voor drie generaties van deze familie als fabriek en handelskantoor. Het is een van de mooiste gebouwen van de stad. In de sfeervolle kamers pronken vele kunstwerken. Let ook op het fraai versierde trappenhuis centraal in het gebouw.
Het Rode Huis is nu een indrukwekkend museum met twee thema’s: hoe woonde een welvarende industriële familie in de 18e eeuw en hoe werden in Monschau de prachtige stoffen geproduceerd.
Het is absoluut aan te raden om een rondleiding te boeken in het museum. Op die manier steek je veel meer op van het bezoek. Daarnaast heb je bij een rondleiding ook toegang tot de gewelfde kelder. Handig: het museum heeft een uitgebreide beschrijving van alle ruimtes in het Nederlands. Zo mis je ook bij een Duitstalige rondleiding geen enkel detail.
Rahmenberg
Bij het produceren van de wollen stoffen kwamen diverse handelingen kijken. Na het weven moesten de stoffen verstevigd worden. Via water en houten stampers werden de doeken daarom behandeld. Daarna moest het sterk gekrompen weefsel weer uit elkaar getrokken worden. Daarvoor werden de stoffen op houten frames gespannen. Zo konden zij drogen en de juiste afmetingen krijgen. De houten frames stonden opgesteld op de Rahmenberg. Nog steeds zie je vanuit de binnenstad de frames op de berg staan.
Historische Mosterdmolen
Een leuke bezienswaardigheid is de Senfmühle in Monschau. De mosterdmolen dateert al uit 1882 en is nog steeds in bedrijf. De mosterdmolen werd vroeger aangedreven door een waterrad. Tegenwoordig draait de molen door middel van elektriciteit. Maar het oude waterrad is nog steeds te zien en werkt nog. Tijdens een rondleiding bij de Senfmühle demonstreert men de werking van het waterrad.
Vier generaties lang maakt men op deze plek op ambachtelijke wijze overheerlijke mosterd met tal van bijzondere smaken. Daarvoor gebruikt men nog steeds het oude traditionele recept. En wat ons betreft hoeven ze daar niets aan te veranderen, want de mosterd smaakt erg lekker. Het is voor ons lastig kiezen in de winkel welke mosterd we meenemen. Ze verkopen zelfs mosterdbonbons.
Glashütte Monschau
De traditie van glasblazen is al eeuwenlang verankerd in de regio Monschau. Een bezoek aan Glashütte Monschau laat zien hoe deze ambachtelijke kunstvorm nog steeds levendig is. Hier kun je getuige zijn van getalenteerde ambachtslieden die met precisie en vakmanschap prachtige glazen voorwerpen maken. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan workshops en zelf een uniek glazen souvenir te creëren onder deskundige begeleiding.
Bruggen over de rivier de Roer
De Roer meandert door Monschau. De rivier ontspringt in België. Via de Eifel bereikt de rivier Roermond. Daar gaat de Roer op in de Maas.Op de bruggen over de rivier is het beeld op de stad het meest fotogeniek. Zeker als de bloembakken gevuld zijn met bloemen in allerlei felle kleuren. Niets voor niets is een van de bruggen de plek voor alle foto’s op Instagram. Het uitzicht is fraai en op elke brug weer anders.
Kerstmarkt in Monschau
Het hele stadscentrum oogt ieder jaargetijde al feeëriek dankzij de fraaie vakwerkhuizen. Maar in de maand december toont de stad zich nog gezelliger aan de toeristen. In die periode vindt op het marktplein een van de meest romantische kerstmarkten van Duitsland plaats. Voor ons een reden om later dit jaar nog eens terug te keren naar Monschau!
Vakwerkhuizen bewonderen
Maar wellicht de allergrootste bezienswaardigheid van Monschau is de aanwezigheid van zoveel prachtige vakwerkhuizen. Waar je ook kijkt in het centrum, overal zie je prachtige huizen staan. Niet alleen in de traditioneel zwart/witte kleuren, maar ook in andere kleurencombinaties.
Omdat het historische hart van de stad niet groot is, slenter je gemakkelijk door alle straten en stegen. En in elke straat kom je de mooiste gebouwen tegen. Op het marktplein en de omliggende straten kun je ze niet missen.
Rondleidingen door Monschau
Natuurlijk kun je Monschau op eigen gelegenheid uitstekend verkennen. Het centrum is niet groot en al wandelend kom je langs alle bezienswaardigheden. Maar met een begeleide tour beleef je de stad nog beter. Dankzij de uitleg van de gids krijgen de gebouwen meer betekenis. Wij waren blij dat onze gids Elvira ons alle achtergrondinformatie kon verstrekken over de geschiedenis, bewoners en ook de culinaire specialiteiten van de stad.
De VVV van Monschau organiseert diverse rondleidingen. Zo is er een algemene stadsrondleiding, eentje die vooral de culinaire aspecten van de stad belicht en avondrondleidingen. Meer informatie kun je krijgen bij de VVV.
Te zien en te doen in de omgeving van Monschau
Monschau ligt in de buurt van twee fraaie natuurgebieden.
Natuurpark Hoge Venen – Eifel
Niet ver van Monschau ligt net over de grens het indrukwekkende Natuurpark Hoge Venen – Eifel, een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Dit uitgestrekte natuurgebied is het oudste natuurpark van Wallonië. Het omvat uitgestrekte bossen, schilderachtige valleien en veengebieden die een uniek ecosysteem vormen. Het park heeft diverse wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden.
Nationalpark Eifel
Monschau ligt evenmin ver verwijderd van Nationalpark Eifel. De zuidelijke toegangspoort is Monschau-Höfen, ongeveer 10 minuten met de auto vanuit het centrum van de stad. Het park herbergt een opmerkelijke verscheidenheid aan habitats. Zo vind je er uitgestrekte bossen, weelderige valleien, graslanden, meren en moerassen. Hierdoor kunnen veel verschillende planten- en diersoorten gedijen, waaronder enkele zeldzame en bedreigde soorten. Het is daarnaast een van de weinige nationale parken in Europa met een aanzienlijke vulkanische geschiedenis.
De wandel- en fietsmogelijkheden in het park zijn uitgebreid. Zo maakten wij onder andere een mooie Rangertour naar het verlaten dorp Wollseifen. Maar er is ook in cultuurhistorisch opzicht veel te bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan Vogelsang IP. Tijdens het naziregime werd Vogelsang opgericht als een opleidingscentrum voor de Adolf Hitler-scholen. Het complex diende als een van de grootste opleidingsfaciliteiten van de NSDAP (Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij). In onze blog over wandelingen langs herdenkingsplekken in de Eifel van de WO II vind je meer informatie.
Kortom: het sfeervolle centrum en de ideale ligging bij natuurgebieden maken Monschau voor wandelaars en fietsers die graag de natuur in willen trekken, een perfecte uitvalsbasis. Een uitstekende bestemming voor een actief weekendje weg met ook voldoende culturele hoogtepunten.
Op uitnodiging van Eifel Tourismus en Monschau Touristik hebben wij de stad en omgeving bezocht. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.
Praktische vragen over Monschau in de Eifel
Monschau is een stad in de regio Noordrijn-Westfalen in Duitsland. Het ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Aken en ongeveer 60 kilometer ten oosten van Luik in België.
- Met de auto: De snelste route gaat via de snelweg naar Aken vanuit Nederland. Daarna gaat de route door een mooi landschap over provinciale wegen richting Monschau.
- Met de trein: neem een trein naar het treinstation Aken. Vanaf daar gaan bussen naar Monschau. De bus doet er iets meer dan een uur over.
Monschau is een pittoreske stad met vele prachtige vakwerkhuizen. Dat geeft het oude centrum een magische sfeer met geplaveide straten en fraaie gebouwen. Het absolute hoogtepunt is het museum Het Rode Huis. Dankzij de ligging bij de natuurgebieden Hoge Venen en Nationalpark Eifel is Monschau een ideale uitvalsbasis voor een actieve vakantie in een stad vol historische bezienswaardigheden.
Monschau heeft een aantal heerlijke lokale culinaire lekkernijen te bieden. De regionale gerechten weerspiegelen vaak de traditionele Duitse keuken met een focus op verse, seizoensgebonden ingrediënten en stevige smaken. Hier zijn enkele van de lokale culinaire lekkernijen die je zeker moet proberen tijdens een bezoek aan Monschau:
- Monschauer Dutchen: dit zijn kleine, knapperige koekjes die gevuld zijn met een romige mokka-, chocolade- of notenvulling. Ook lekker met aardbeien, een bolletje ijs en slagroom.
- Monschauer Venn Brocken. een overheerlijke bonbon gevuld met marsepein. Erg smakelijk, maar het nadeel is dat je er niet vanaf kunt blijven als je de eerste op hebt.
- Monschauer Senf (mosterd): Monschau staat bekend om zijn ambachtelijke mosterd, die nog steeds wordt geproduceerd in de historische mosterdmolen. De mosterd is verkrijgbaar in verschillende smaken, variërend van mild tot pittig, en is een heerlijke toevoeging aan diverse gerechten.
- Wildgerechten: de Eifel is rijk aan bossen en natuurlijke schoonheid, en wildgerechten zijn hier populair. Tijdens het wildseizoen kun je genieten van gerechten zoals wild zwijn, hert of fazant, bereid met traditionele sauzen en bijgerechten.
- Eifeler Döppekuchen: deze traditionele aardappelkoek is vergelijkbaar met een aardappeltaart en wordt vaak gemaakt met spek, ui en andere hartige ingrediënten.
Monschau heeft veel gezellige restaurants waar men lokale culinaire specialiteiten serveert. Goede keuzes zijn:
- Haus Vennblick. De medewerkers zorgen voor een gastvrije ontvangst. Maar wat net zo belangrijk is: ze serveren uitstekende gerechten.
- Rur-Café Monschau. Gelegen aan de oevers van de Roer, biedt dit café een idyllische omgeving om te genieten van een lunch of een kopje koffie met fraai uitzicht.
- Zum Haller. Een gezellige plek in het hart van de oude stad, Zum Haller serveert traditionele Duitse gerechten en is bekend om zijn heerlijke visgerechten.
In de volgende hotels slaap je lekker en word je gastvrij onthaald:
Dit is het complete overzicht van accommodaties in Monschau.