Hoe kom je er
Muyuna Lodge ligt ruim 140 kilometer van Iquitos via de Amazone in het regenwoud, aan de Rio Yanayacu. Deze lodge is ver van de bewoonde wereld in een minder gecultiveerd deel van het regenwoud. Dat maakt dat je een hele bijzondere ervaring kunt opdoen en een hele bijzondere natuur kunt bewonderen. In de directe nabijheid van de lodge liggen zo’n 10 mooie meren. Meer informatie over de lodge.
Iquitos is ‘s werelds grootste stad die alleen via het water of de lucht bereikbaar is. Er is geen weg naar de stad. Iquitos heeft dan ook de grootste binnenhaven van Peru. En er is een kleine luchthaven. Wij zijn vanuit Lima met LAN Peru naar Iquitos gevlogen. Als je dan toch in de stad bent, probeer dan een bezoek te brengen aan de markt in de wijk Belén. Je kijkt je ogen uit wat hier allemaal wordt verkocht. Het beste tijdstip om daar te zijn is tussen 7 en 9 uur in de ochtend, dan is de bedrijvigheid het grootst. Let op: deze wijk Belén is heel arm; pas op voor zakkenrollers of dieven. Houd je camera goed in de gaten.
Vanuit Iquitos vaar je in ongeveer 2 tot 2,5 uur over de Amazone in een snelle boot. Hierna ga je een smalle rivier in. Daarom stapt iedereen over op kleine bootjes met minder diepgang. Wij waren er in het droge seizoen. Het water staat dan laag en de motor moest echt zijn best doen om vooruit te komen. De vissen sprongen echt achter de boot door de lucht en belandden daarbij vaak in de boot.
Het programma tijdens je verblijf
Je verblijf in Muyuna Lodge is inclusief een aantal excursies te voet of in een boot. Je kunt kiezen voor diverse programma’s variërend van 3 dagen en 2 overnachtingen, tot 6 dagen en 5 overnachtingen. Wij hebben gekozen voor de optie “majestic river”, wat betekende dat we 4 nachten in de lodge verbleven. Elke dag is er een programma. Natuurlijk maak je veel jungletochten om de vele dieren en vogels te spotten. Maar je vaart ook veel in kleine bootjes naar een aantal meren. In een van de meren kun je zwemmen. Ook ga je op zoek naar de roze en grijze dolfijn.
Natuurlijk ga je ook vissen op piranha’s. Je hebt een vaste gids tijdens je verblijf, die echt ontzettend veel weet van de dierenwereld en de planten. Zo leer je heel veel over de geneeskundige kracht van planten die al eeuwenlang door de inheemse bevolking als medicijn worden gebruikt. Daarnaast bezoek je een traditioneel dorpje waar je kunt kennis maken met de lokale gebruiken, een schooltje kunt bezoeken en wat souvenirs kunt kopen.
De jungle is echt heel indrukwekkend. De bomen zijn immens en het oerwoud is heel dicht begroeid. De gids moet regelmatig met zijn machete zich een weg banen. En natuurlijk zie je heel veel beesten en hoor je er nog meer. Een tocht in het pikkedonker laat je ontzettend veel insecten zien tot aan de tarantulas toe. “There are more eyes watching you now than leaves in the forest”, zei de gids. Er komen zo ontzettend veel verschillende vogelsoorten voor dat het voor vogelliefhebbers een feest is om hier een aantal dagen te bivakkeren. Meer informatie over de invulling van onze dagen vind je bij het programma.
De Muyuna lodge zelf
De lodge bestaat uit een hoofdgebouw en 15 bungalows. Alle gebouwen staan op palen, want in het regenseizoen stijgt het water flink. De huisjes zijn van hout met rieten daken. De kamers zijn ruim en voorzien van goede bedden. De badkamer is heerlijk en voorzien van een lekkere regendouche. In het hoofdgebouw krijg je driemaal per dag een heerlijke maaltijd, met vooral lokale gerechten. Ook je zelf gevangen piranha’s staan op het menu. Alle maaltijden zijn inbegrepen in de prijs. De drankjes die je wilt bestellen, reken je wel zelf af.
Het personeel is uiterst behulpzaam en de gidsen zijn heel deskundig. De lodge probeert zo milieubewust te opereren. Er wordt veel hergebruikt en men probeert afval zo veel mogelijk te vermijden. Daarom verzoekt men alle bezoekers ook verantwoord om te gaan met hun afval. Ook vraagt men de gasten zich niet overdadig in te spuiten of smeren met anti-insectenmiddelen. Men adviseert vooral om lichaamsbedekkende kleding te dragen.
Praktische zaken
- Het is belangrijk om koele, goed ventilerende kleding mee te nemen naar de lodge. Liever geen katoen.
- Draag vooral lichaamsbedekkende kleding die dik genoeg is om insectenbeten te voorkomen. Wees zuinig met insectenwerende middelen, omdat die ook schade toebrengen aan de natuur.
- Neem een plastic zak mee waarin je je vieze spullen kunt opbergen.
- Een goede tropenhoed is heel handig om mee te nemen.
- Tijdens de tochten in de jungle draag je altijd rubber laarzen. Die kun je voor weinig geld huren bij het kantoor van de lodge in Iquitos. Dat geldt ook voor een regenponcho. Het kan soms heel hard regenen en dan is een poncho echt belangrijk.
- Neem wel sandalen of slippers mee om te dragen in de lodge.
- Neem een kleine verrekijker mee om het wild goed te kunnen zien.
- Voor de nachtelijke excursies is een zaklamp, of nog beter, een hoofdlamp noodzakelijk.
- Neem zo min mogelijk bagage mee naar de lodge. Op de boot is er niet veel ruimte. Je kunt je overige bagage kosteloos laten staan in het kantoor van de lodge in Iquitos.
- Een waterdichte zak om je camera of telefoon op te bergen is handig.
- Er is geen bereik in de lodge. Wel kun je je telefoon opladen.