Historische ontdekkingstocht langs de Turkse Rivièra

Historische ontdekkingstocht langs de Turkse Rivièra

Home » Turkije » Historische ontdekkingstocht langs de Turkse Rivièra

Antalya’s rijke verleden strekt zich uit over vele duizenden jaren. Je vindt er sporen van beschavingen die elk hun stempel hebben gedrukt op dit prachtige stukje Turkije. Van de ruïnes van antieke steden tot middeleeuwse vestingwerken en Ottomaanse moskeeën: de provincie Antalya biedt een bijzondere reis door de tijd. In deze blog beschrijven we onze ontdekkingsreis langs enkele van de meest indrukwekkende historische bezienswaardigheden van Antalya. We sluiten af met tips over wat er nog meer te zien en te doen valt aan de Turkse Rivièra.

Beeld bij Myra

Turkse Rivièra: veel ouder dan de weg naar Rome

Uraz is tijdens onze ontdekkingstocht onze gids. Op weg naar onze eerste historische bezienswaardigheid praat hij ons in sneltreinvaart bij over de geschiedenis van de streek. Onze reis wordt daardoor betekenisvoller en waardevoller, aldus Uraz.

De vroegste sporen van menselijke bewoning in de regio, zo vertelt Uraz ons, dateren van ongeveer 200.000 jaar geleden. Archeologen ontdekten deze in de Karain-grotten. De grotten bieden een uniek inzicht in het leven van de vroege mensachtigen in de regio.

De kuststrook van Antalya werd al vroeg bewoond door verschillende beschavingen. De Lycische beschaving floreerde in het westen van de provincie, met belangrijke steden als Patara en Myra. Deze steden lieten indrukwekkende rotsgraven en theaters na. In de 2e eeuw v.Chr. begonnen Griekse kolonisten zich te vestigen in de regio. Ze stichtten verschillende steden langs de kust, waaronder Attaleia (het huidige Antalya). De Griekse invloed breidde zich uit over de hele provincie en liet een blijvende indruk achter op de cultuur en architectuur.

Rotstombe

De Romeinse en Byzantijnse periode

De Romeinen namen in 133 v.Chr. de controle over de regio over, waarna de provincie een periode van grote welvaart en ontwikkeling doormaakte. De Romeinen bouwden indrukwekkende steden zoals Aspendos. Het theater in deze stad is een van de best bewaarde Romeinse theaters ter wereld.

Na de val van het West-Romeinse Rijk bleef de provincie Antalya deel uitmaken van het Byzantijnse Rijk. Byzantijnse kerken en vestingwerken verrezen in de hele regio. De stad Myra werd een belangrijk christelijk centrum, bekend als de thuisbasis van Sint-Nicolaas.

Aspendos 1
Aspendos 2

Seldjoeken en de Ottomaanse periode

In de 13e eeuw, zo vervolgt Uraz zijn spoedcursus, veroverden de Seldjoeken grote delen van de provincie. Ze brachten islamitische invloeden met zich mee en bouwden prachtige moskeeën en medreses. De Yivli Minare (Gegroefde Minaret) in de stad Antalya, een icoon van de Seldjoekse architectuur, dateert uit deze periode.

De Ottomanen namen in de late 15e eeuw definitief de controle over de provincie Antalya. Onder Ottomaans bestuur kende de regio een periode van relatieve stabiliteit en economische groei. Ze bouwden voort op het rijke culturele erfgoed en lieten hun eigen architectonische sporen na in de vorm van moskeeën, hamams en karavanserais.

Yivli Minaret

Het huidige Antalya aan de Turkse Rivièra

Na de val van het Ottomaanse Rijk en na de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog werd de provincie Antalya in 1923 officieel onderdeel van de nieuwe Turkse Republiek. In de daaropvolgende decennia onderging de regio een drastische transformatie. Zo begon vanaf de jaren ’60 de provincie zich te ontwikkelen als toeristische bestemming. De prachtige stranden, het warme klimaat en de rijke geschiedenis trokken steeds meer bezoekers. Dit leidde tot een explosieve groei van het toerisme, vooral langs de kustlijn.

De landbouw, traditioneel een belangrijke sector in de provincie, moderniseerde. De vruchtbare vlaktes rond Antalya werden bekend om hun citrusvruchten, olijven, en kasgroenten. In het binnenland bleven traditionele landbouwmethoden langer in gebruik, wat bijdroeg aan het behoud van het culturele erfgoed.

Strand

Historische bezienswaardigheden langs de Turkse Rivièra

Onze historische ontdekkingstocht begint letterlijk in ons hotel, het RuinAdalia Hotel. ‘s Ochtends vroeg krijgen we in het charmante boetiekhotel een rondleiding bij de archeologische vindplaats pal onder het hotel. Tijdens eerdere renovatiewerkzaamheden aan het hotel stuitte men op overblijfselen uit het Romeinse Rijk. In plaats van de renovatie te staken, besloot men de opgraving te integreren in de hotelbeleving.

Opgraving1

We betreden een ondergronds labyrint van oude Romeinse mozaïeken, mausolea en beeldhouwwerken. Ze bevinden zich op het oorspronkelijke straatniveau, drie meter onder het huidige oppervlak. Deze archeologische schatten zijn verbonden door houten bruggen. Het hele zwembadgebied en het restaurant/bargedeelte van het hotel ‘zweven’ als het ware boven deze historische overblijfselen.

Het Archeologisch Museum in Antalya

De eerste stop tijdens onze historische ontdekkingsreis is bij het Archeologisch Museum in Antalya. Onze gids Uraz geeft aan dat dit museum een van de beste en grootste van het land is. Hij neemt ons op sleeptouw door dertien binnenruimtes en een buitengalerij. De ruimtes herbergen een indrukwekkende collectie van meer dan 25.000 artefacten. Er bevinden zich hier ongeveer 5.000 permanent tentoongestelde objecten, die een tijdspanne van de prehistorie tot het begin van de 20e eeuw omvatten.

Museum

Deze rijke verzameling omvat overblijfselen uit diverse historische periodes, waaronder de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse tijdperken. Daarnaast zijn er voorwerpen die het plattelandsleven in Antalya aan het begin van de 20e eeuw illustreren.

Onder de meest opvallende secties van het museum bevindt zich een zaal gewijd aan de natuurhistorie. Hier zien we fossielen en overblijfselen van dieren uit verschillende geologische tijdvakken. Een andere ruimte richt zich op de prehistorie, met een expositie van artefacten uit het Paleolithicum, Mesolithicum, Neolithicum en de Bronstijd.

Museum

Vervolgens wandelen we naar de ‘Zaal van Goden’, waar we imposante Romeinse beeldhouwwerken aantreffen. Daarna bezoeken we de ‘Zaal van Keizers’. Hier bewonderen we een indrukwekkende verzameling standbeelden van Romeinse heersers, die de macht en grandeur van het oude Rome weerspiegelen.

Pal voordat we het interessante museum verlaten, bezoeken we nog de Sarcofagenzaal. Hier vergapen we ons aan de prachtig gedecoreerde grafkisten. Ze bieden een uniek inzicht in de begrafenisrituelen en kunstvormen van vervlogen beschavingen.

Tuin van het museum

De oude stad Limyra

Onze volgende stop is bij de oude stad Limyra. Deze stad was ooit de hoofdstad van Lycië en de residentie van de beroemde Lycische koning Pericles. We stappen uit de auto en zien in eerste instantie alleen een necropolis met karakteristieke Lycische rotsgraven. Dan zien we verscholen tussen de citrusboomgaarden ook de indrukwekkende overblijfselen van een Romeins theater. Dit theater is vanwege restauratiewerkzaamheden helaas afgezet.

Limyra

Maar zodra we de weg oversteken betreden we een mogelijk nog interessanter deel van de stad. Zo vinden we hier onder meer de restanten van een Romeins badhuis waar nog een kabbelend beekje doorheen stroomt. De sfeer is sereen en ongerept. Weinig toeristen verstoren de rust hier. We voelen ons ontdekkingsreizigers in een vergeten wereld.

Limyra

Overigens doen we in de directe nabijheid van de ruïnes ook een oude Romeinse brug aan. De brug strekt zich uit over een lengte van ongeveer 360 meter. Dit architectonische wonder steunt op een reeks van zesentwintig segmentbogen: een constructiemethode die in de antieke wereld als uitzonderlijk gold.

De mysterieuze Lyciërs: een glimp in de oudheid
In het zuidwesten van het hedendaagse Turkije floreerde ooit de Lycische beschaving. Deze invloedrijke cultuur, waarvan de eerste vermeldingen dateren uit de late Bronstijd, liet een onuitwisbare indruk achter op de geschiedenis van Anatolië. Uiteindelijk kwamen ze onder Perzisch gezag en werden later veroverd door Alexander de Grote. Toch behielden de Lyciërs lange tijd hun unieke identiteit. Na de ineenstorting van het Perzische imperium werden ze achtereenvolgens opgenomen in de Hellenistische en Romeinse Rijken.

Een van de meest intrigerende aspecten van de Lycische cultuur was hun taal en schrift, die wetenschappers pas in de vorige eeuw gedeeltelijk wisten te ontcijferen. Opmerkelijk was de Lycische samenleving vanwege haar vooruitstrevende politieke structuur: een zeldzame democratische federatie van autonome stadstaten. Deze vroege vorm van een democratische unie weerspiegelde de Lycische passie voor onafhankelijkheid en samenwerking, een unicum in de antieke wereld.

Myra

Onze historische ontdekkingstocht brengt ons bij Myra, een antieke stad gelegen ten zuidwesten van Limyra. Net als Limyra was Myra ooit een belangrijke Lycische nederzetting. Ook hier vinden we indrukwekkende rotsgraven die de bergwanden sieren. De graven tonen prachtige details en tonen het vakmanschap van de oude steenhouwers.

Rotstombes

Net zo interessant vinden we het Romeinse theater. Dit theater behoort tot de best bewaarde in de regio. Het bood destijds plaats aan 11.000 toeschouwers. De rijen zitplaatsen en het podium zijn nog duidelijk zichtbaar. We kunnen er bijna de sfeer proeven van oude voorstellingen.

Myra

Sinterklaas komt helemaal niet uit Spanje!

Myra heeft ook een sterke christelijke connectie. De stad was de thuisbasis van Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra. Hij leefde hier in de 4e eeuw. Zijn vrijgevigheid maakte hem beroemd. Hij hielp arme mensen en redde kinderen. Sint-Nicolaas werd de beschermheilige van kinderen en zeelieden. Zijn populariteit verspreidde zich door heel Europa. Nederlanders namen zijn verhaal mee naar Amerika. Daar veranderde zijn naam in Santa Claus. Sint-Nicolaas rust nu in Bari, Italië. Zeelieden brachten zijn overblijfselen daar in 1087.

Zijn kerk trekt overigens nog steeds pelgrims en toeristen. Ook wij bezoeken de kerk. We bewonderen de prachtige wandschilderijen en wonen kort een oosters-orthodoxe kerkdienst bij.

De verzonken stad Dolichiste bij het eiland Kekova

Bijna aan het einde van onze historische ontdekkingsreis maken we een schitterende zeiltocht naar Kekova. Bij dit kleine eiland ligt de verzonken stad Dolichiste. Aardbevingen dompelden de antieke stad eeuwen geleden onder water. Vanaf een glasbodemboot schijn je de oude muren, trappen en fundamenten nog goed te kunnen zien. Omdat er een verbod is op zwemmen en duiken (ter bescherming van de archeologische schatten) hebben wij nauwelijks iets van Dolichiste kunnen zien. Maar het is hoe dan ook leuk om de boottocht naar Kekova te maken!

Kekova

De rotsgraven en oude ruïnes van Pinara

Voor ons de mooiste, meest indrukwekkende historische bezienswaardigheid heeft Uraz tot het laatst bewaard. De afsluiter van onze reis door de Turkse Rivièra is namelijk Pinara. Deze antieke Lycische stad ligt diep verscholen in de bossen en bergen net over de grens van de provincie Muğla. Onze gids heeft gekozen voor een wandelroute die nauwelijks bekend is. Via een prachtig mooi bos doemen de eerste rotsgraven plots op. We beklimmen de heuvel via een avontuurlijk smal wandelpad. We blijven ons verbazen over hoe de Lyciërs destijds in staat waren om zo hoog tegen de loodrechte kliffen rotsgraven uit te houwen.

Grotgraven

Het pad voert verder langs ruïnes van tempels en openbare gebouwen. Ze vertellen de verhalen van een ver verleden. Aan het einde van de wandeling komen we uit bij een goed bewaard Romeins theater. Dit theater bood plaats aan 3.000 toeschouwers. Zo aan het einde van de reis gaan we op de stoelen van het theater zitten en nemen de omgeving goed in ons op. We kunnen niet anders dan het vakmanschap van vroegere beschavingen bewonderen.

Pinara

De Turkse Rivièra: veel meer dan alleen historie

De Turkse Rivièra in het algemeen en de provincie Antalya in het bijzonder, biedt veel meer dan enkel historische bezienswaardigheden en zonnige stranden. Wij hebben het ervaren als een waar outdoorparadijs.

Zo biedt de regio drie indrukwekkende langeafstandswandelpaden: de beroemde Lycische Trail, de Pisidia Heritage Trail en de St. Paul’s Trail. De Lycische Trail, Turkije’s eerste officiële langeafstandspad, strekt zich uit over een afstand van 600 kilometer tussen Fethiye en Antalya. Deze historische route voert door het hart van het voormalige Lycische schiereiland. Tijdens ons bezoek aan de provincie Antalya hebben wij delen van de Lycische Trail gelopen.

Uitzicht tijdens een wandeling

Naast wandelen en cultuur (historie) snuiven hebben we hier overigens ook geraft, rots geklommen en zelfs gedoken. Zoek je graag de hoogte op? Er zijn in Antalya tal van mogelijkheden om te ziplinen of te paragliden. Ben je fervent fietser? Voor mountainbikers zijn er uitdagende terreinnen waarop zij hun vaardigheden kunnen testen. Maar ook wielerliefhebbers worden aan de Turkse Rivièra op hun wenken bediend met de mooiste routes. En voor golfers, tot slot, is er in de regio ruime keuze aan hoogwaardige golfbanen.

Duiker aan de oppervlakte

Voor ons was het vooral de combinatie van historie en outdoor die ons bezoek aan Antalya onvergetelijk maakte. Overweeg je zelf ook om op historische ontdekkingstocht te gaan aan de Turkse Rivièra? Dan geldt ons advies om zo veel mogelijk afwisseling in het reisprogramma aan te brengen. Ben je verstokt wandelaar, dan is het wellicht een idee om meerdere etappes van de Lycische Trail te lopen. Aan de route liggen namelijk vele historische bezienswaardigheden!

Baai met kasteel

Veelgestelde vragen over het historisch erfgoed van de Turkse Rivièra

Waar ligt de provincie Antalya?

De provincie Antalya ligt in het zuidwesten van Turkije, aan de Middellandse Zee. Het is een deel van de Turkse Rivièra en staat bekend om zijn prachtige kustlijn, historische bezienswaardigheden en bergachtige landschappen.

Hoe kom ik in Antalya?

Er zijn directe vluchten van verschillende Nederlandse luchthavens, zoals Schiphol (Amsterdam), Eindhoven en Rotterdam, naar de luchthaven van Antalya. De vlucht duurt ongeveer 3,5 tot 4 uur.

Welke historische bezienswaardigheden aan de Turkse Rivièra mag ik niet missen?

De volgende historische bezienswaardigheden aan de Turkse Rivièra mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan de streek:

  • Aspendos Theater: nabij Antalya vind je een van de best bewaarde Romeinse theaters ter wereld. De akoestiek is nog steeds zo goed dat er regelmatig voorstellingen plaatsvinden.
  • Limyra: deze verborgen Lycische stad herbergt een schat aan archeologische overblijfselen, waaronder een goed bewaard Romeins theater, indrukwekkende rotsgraven en de overblijfselen van een Byzantijnse kerk.
  • Side: deze oude Griekse stad biedt een mix van Romeinse ruïnes, waaronder de Tempel van Apollo, en prachtige stranden.
  • Antalya Museum: een van de grootste musea van Turkije, met 13 expositiezalen die de geschiedenis van de Middellandse Zee- en Pamfyliëregio belichten.
  • Alanya Kasteel: dit imposante fort, nu een openluchtmuseum, biedt een prachtig uitzicht over de turquoise wateren en vertelt de geschiedenis van verschillende beschavingen.
  • Myra: bekend om zijn indrukwekkende rotsgraven en de Sint-Nicolaaskerk, de thuisbasis van de originele Kerstman.
  • Perge: een andere goed bewaarde antieke stad met een stadion, theater en indrukwekkende stadspoorten.
  • Pinara: deze afgelegen Lycische stad, genesteld in de bergen en verscholen in de bossen biedt unieke rotsgraven, een goed bewaard gebleven theater en adembenemende uitzichten over de Xanthos-vallei.

Deze locaties bieden een fascinerende reis door de tijd, van de Griekse en Romeinse periodes tot de Byzantijnse en Ottomaanse tijdperken. Elk van deze bezienswaardigheden vertelt een uniek verhaal over de rijke geschiedenis van de Turkse Rivièra.

Hoe kan ik de historische bezienswaardigheden het beste bekijken?

Je kunt de historische bezienswaardigheden als genoemd in deze blog op eigen gelegenheid met een huurauto bezoeken. Maar beter is om dit met een gids te doen. Zonder het verhaal achter de bezienswaardigheid zijn de ruïnes slechts een verzameling stenen. Daarnaast weet een gids doorgaans precies waar je moet zijn. En hij kan je ook als geen ander kennis laten maken met de plaatselijke cultuur en keuken!

 

Ben je vervent wandelaar? Overweeg dan om een wandelvakantie te boeken over de Lycische Trail. Dit is de oudste en bekendste langeafstandswandelroute van Turkije. De route strekt zich uit over rond de 600 kilometer en loopt van Fethiye (in de provincie Muğla) naar Antalya. De route biedt een mix van natuurlijke schoonheid en alle historische bezienswaardigheden als genoemd in deze blog.

Waar kan ik een wandelvakantie over de Lycische Trail langs het historisch erfgoed boeken?

Er zijn veel aanbieders die wandelreizen aanbieden naar de provincie Antalya en omgeving. Een daarvan is SNP Natuurreizen. Ze bieden maar liefst vier wandelvakanties aan over de Lycische Trail. Daarnaast hebben ze wandelprogramma's in het Taursugebergte en Cappadocië.

 

Een andere reisorganisatie is Cicerone Adventure, een Turkse aanbieder van avontuurlijke vakanties in kleine groepen of privé, gecombineerd met lokale cultuur en geschiedenis. Ze zijn gespecialiseerd in op maat gemaakte reizen en pakketreizen. Tijdens onze reis door de provincie Antalya werden we begeleid door gids Uraz van Cicerone Adventure. Er plezierige en professionele gids met bijzonder veel historische kennis.

We bezochten de provincie Antalya op uitnodiging van Go Türkiye. Dit bezoek maakte deel uit van een rondreis langs de Middellandse Zeekust van Turkije. De inhoud van deze blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.