Bepalen van je reisbudget voor je vakantie

Bepalen van je reisbudget voor je vakantie

Home » Je voorbereiding » Bepalen van je reisbudget voor je vakantie

Hoe bepaal je het reisbudget

Als je een langere reis gaat maken, wil je vooraf wel een gevoel hebben wat dit allemaal gaat kosten. Zeker als je overweegt een sabbatical te nemen om lang op reis te gaan, moet je voor vertrek wel een inschatting hebben van het benodigde reisbudget. En natuurlijk, er hangt een prijskaartje aan het maken van een lange reis. Maar dat is sterk afhankelijk van de landen die je wilt bezoeken. Dure landen zijn bijvoorbeeld Amerika, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, en vrijwel alle (afgelegen) eilanden. Hier is het prijspeil net zo hoog, zo niet hoger dan in Nederland. Maar als je naar Azië gaat (en in iets mindere mate Zuid-Amerika), zul je merken dat je in een maand heel weinig hoeft uit te geven op vakantie en toch heel bijzondere dingen kunt doen. Thuisblijven is dan duurder dan reizen!

Tijdens je voorbereiding voor je reis bepaal je onder meer je reisbudget

Reisbudget: de grootste uitgaven

De grootste hap uit je reisbudget wordt vaak genomen door de kosten van de vliegtickets. We hebben in een andere blog uitvoerig beschreven hoe je goedkope vliegtickets kunt boeken. Het geld dat je hiermee bespaart, kun je heerlijk gebruiken voor leuke dingen op reis, zoals een prachtige ballonvaart of een safari.

De andere grote kostenpost zijn de uitgaven voor bijzondere trekkings en activiteiten die je tijdens je reis onderneemt. Het loont goed de moeite om vooraf te kijken welke aanbieders er zijn voor die trekking en welke reviews zij krijgen van bezoekers. Laat je bij het boeken niet alleen leiden door de prijs van de activiteit. Goedkoop kan heel vaak duurkoop zijn. Zo zijn bij goedkope aanbieders vaak diverse zaken (maaltijden, slaapgerei, etc.) niet inbegrepen. Check dat dus goed voordat je met een goedkope aanbieder in zee gaat. Hoewel een meerdaagse trekking of safari vaak duur is, moet je je ook bedenken dat je gedurende die dagen niet of nauwelijks geld uitgeeft aan andere zaken. En het allerbelangrijkste: de onvergetelijke herinnering van je avontuur is onbetaalbaar!

De laatste grootste kostenpost voor je reis of vakantie zijn de overnachtingskosten. Via sites als booking.com, Expedia en Trivago kun je in nagenoeg iedere plaats ter wereld goede en betaalbare accommodatie vinden die past bij jouw budget. 

Tijdens je voorbereiding voor je reis bepaal je onder meer je reisbudget

Emotionele bankrekening

We moeten ons realiseren (tijdens de reis kom je daar vele malen achter!) dat wij het in ons kikkerlandje heel erg goed hebben. Veel vijftigers van nu hebben een goede financiële positie opgebouwd. En soms komt daar nog een erfenis bij die ervoor kan zorgen dat je je droom kunt waarmaken. Waarom zou je in deze tijd, met een spaarrente die te verwaarlozen is, dat geld op de bank zetten? Ga op reis en je emotionele banksaldo groeit iedere dag!

Meer informatie over de mogelijkheden van een sabbatical en het invullen van je droom – die lange reis naar prachtige landen – vind je op de pagina over Sabbaticals. Daar staat ook een kostenoverzicht van de wereldreis die wij in 2017 en 2018 hebben gemaakt.

Op deze blog vind je bij de landeninformatie meer over de kosten in het desbetreffende land. Deze website geeft veel informatie over het opstellen van een reisbudget voor je vakantie.

Tijdens je voorbereiding voor je reis bepaal je onder meer je reisbudget