10 redenen om (meer) te wandelen
10 redenen om (meer) te wandelen
Als we ouder worden, neemt de spiermassa langzaam maar zeker af. Dat kan diverse problemen opleveren. Een eenvoudige manier om de spieren te trainen is om regelmatig te wandelen. Naast de noodzakelijke beweging die je hiermee opdoet, levert het tal van andere voordelen op. We zetten de 10 redenen om (meer) te wandelen daarom voor je op een rijtje.
10 Redenen om (meer) te wandelen
1. Genieten van de Nederlandse natuur
Tijdens een wandeltocht door de Nederlandse natuur zie je pas echt hoe mooi ons land is. Ieder gebied heeft weer zijn bijzonderheden. Daarnaast is de natuur ieder seizoen weer anders. Een wandeling door een van de vele prachtige natuurgebieden van Nederland verveelt daarom nooit!
Ook nu we ons moeten houden aan de coronamaatregelen, zijn er nog genoeg mooie wandelingen te maken. We hebben een handig overzicht voor je opgesteld van coronaproof wandelingen in diverse regio’s.
2. Wandelen is gezond voor je lijf
Tal van studies tonen aan dat wandelen echt goed is voor je lichaam. Je spierkracht neemt toe, botten en kraakbeen worden sterker. Zeker nu we ouder worden, merken we dat de soepelheid van ons lichaam wat minder wordt. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.
Iedere dag minstens een half uurtje wandelen verlaagt je bloeddruk en het cholesterolgehalte. Wandelen verlaagt het risico op Diabetes 2. Regelmatig wandelen verkleint de kans op overgewicht, met alle voordelen van dien. Dagelijks wandelen zorgt voor een betere stofwisseling. Daarmee neemt de kans op darmverstoppingen af. En zo kunnen we nog wel even doorgaan met alle gezondheidsvoordelen van wandelen.
3. Wandelen is gezond voor je geest
Maar niet alleen de voordelen voor je lijf zijn groot. Wandelen zorgt daarnaast dat we ons gelukkiger voelen. Door wandelen maken de hersenen namelijk serotonine aan. Men noemt dit niet voor niets het “gelukshormoon”.
Daarnaast vermindert het wandelen het stressniveau. Je voelt je meer ontspannen en relaxt na een wandeling. En niet onbelangrijk: met wandelen houd je je hersenen actief. Daarmee verklein je de kans op dementie op latere leeftijd.
4. Wandelen kan overal en altijd
Wandelen is heel laagdrempelig. Je hoeft geen abonnement te hebben bij een vereniging en je zit niet vast aan vooraf bepaalde uren. Als je zin hebt om te wandelen, ga je gewoon. Je trekt de deur achter je dicht en zet de eerste stappen. Dat kan gewoon een blokje door de wijk zijn. Als je bij een mooi natuurgebied woont, is de verleiding nog veel groter om je wandelschoenen regelmatig aan te trekken. En in ieder seizoen, bij iedere temperatuur kun je wandelen.
5. Wandelen is goedkoop
Wandelen is waarschijnlijk de goedkoopste sport die we kunnen doen. Want je hebt niet heel veel nodig aan dure uitrusting, kleding, of een prijzig lidmaatschap bij een sportclub. Op twee dingen kun je beter niet bezuinigen als je meer wilt gaan wandelen. Zo zijn goede wandelschoenen essentieel. Daarnaast is het verstandig om goede wandelsokken te dragen. Die zaken vergroten het comfort tijdens je wandeltochten enorm. Om je keuze te vergemakkelijken, hebben we prima schoenen en sokken voor je uitgezocht:
- Ideale wandelschoenen voor dames
- Perfecte wandelschoenen voor heren
- Kwalitatief goede en niet dure wandelsokken
6. Wandelen is gezellig
Het is supergezellig om met meer mensen een leuke wandeling te maken. Wij bespreken tijdens onze tochten zoveel verschillende onderwerpen, dat we bijna tijd tekort komen om te genieten van de prachtige omgeving. Voor ons is een wandeling het ultieme moment om echt met elkaar in gesprek te zijn. Het levert veel gezelligheid op, maar daarnaast nieuwe inzichten.
7. Wandelen maakt je creatiever
De bekende neuropsycholoog Erik Scherder stelt in dit artikel dat wandelen de mens creatiever maakt. “Het cognitieve brein wordt gedurende de hele dag belast: momenten van rust zijn er bijna niet, omdat ons werk en onze smartphone veel aandacht opeisen. Met wandelen laat je die druk letterlijk van je af vallen. Daardoor gaan we weer mijmeren en creatief zijn.
Na een wandeling heb je vaak ineens de oplossing voor een probleem waarover je al dagenlang loopt te tobben. Doordat het brein ontspant, activeert het ‘default mode netwerk’. Hoewel je niet meer bewust met het probleem bezig bent, werken je hersenen op de achtergrond aan een oplossing.”
8. Wandelen prikkelt je zintuigen
We hebben gemerkt dat we tijdens onze wekelijkse lange wandelingen steeds meer dingen zien en horen. De geluiden van de fluitende vogels vallen steeds beter op en langzaam beginnen we sommige soorten te herkennen. Daarnaast hebben we meer en meer oog voor kleine details. Bijzondere plantensoorten, een prachtige bloem of een bijzondere vogel op een tak. Wandelen prikkelt dus echt de zintuigen. Je wordt je meer bewust van de prachtige omgeving waarin je loopt.
9. Wandelen levert niet veel blessures op
Met een wandeling belasten we onze spieren niet op een extreme manier. Daarnaast is wandelen veel minder een schokkerige beweging dan bijvoorbeeld hardlopen. Onze gewrichten hebben daarom minder te lijden van iedere stap die we zetten, in tegenstelling tot joggen. Daarom is de kans op blessures bij wandelen niet heel groot.
Toch is het verstandig om gedoseerd te beginnen met wandelen als je dit nog niet veel en vaak hebt gedaan. Daarover hebben we later in deze blog nog een paar praktische tips voor je.
10. Wandelen is goed voor je humeur
Wandelen maakt de mens blij. Door te genieten van de natuur, even geen zorgen aan ons hoofd te hebben en lekker in beweging te zijn, worden we vrolijk. We gaven het al eerder aan. Met de aanmaak van het gelukshormoon serotonine zorgen onze hersenen ervoor dat we gelukkiger worden. Dat is nog eens een verantwoorde en goedkope manier om gelukkig in het leven te staan!
Dus trek je wandelschoenen maar aan
Met deze 10 redenen om (meer) te wandelen hebben we je hopelijk overtuigd. Je zult ongetwijfeld merken dat het ook voor jou veel positieve effecten oplevert. Maar het is verstandig om niet te hard van stapel te lopen. Als je nog weinig wandelervaring hebt, kun je beter niet direct starten met een wandeling van 20 kilometer. Gegarandeerd dat je daarna juist geen zin meer hebt om nog eens te gaan wandelen. Daarom zijn onze adviezen:
- Bouw je wandelconditie gedoseerd op.
- Wees bewust van een juiste wandelhouding en -techniek.
- Wandel regelmatig. Een keer wandelen in de week is goed, enkele dagen per week wandelen is nog beter.
- Merk dat na verloop van tijd je conditie steeds beter wordt en je je fitter voelt.
- Hou vol en merk dat je steeds meer zin krijgt in wandelen.
- Volg een online wandeltraining.
Online wandeltraining van Wanda Catsman
Wanda Catsman is een bevlogen wandelaar en daarnaast een gecertificeerd Wandeltrainer. Zij heeft uitgekiende online trainingsprogramma’s opgezet voor wandelaars van verschillende niveaus. Het is absoluut de kleine investering waard om zo’n programma te volgen. Je krijgt naast goede trainingsschema’s tal van praktische tips van Wanda. Daarnaast ben je gelijk lid van de online community en kun je ervaringen uitwisselen met anderen over leuke routes en nog veel meer onderwerpen. Daarmee vind je ongetwijfeld nog meer argumenten dan de 10 redenen om (meer) te gaan wandelen uit dit artikel!