Je hoeft niet altijd ver weg te gaan om bijzondere dingen te zien. Net over de grens bij Oldenzaal ligt het stadje Bad Bentheim. Bekend als kuuroord, maar minstens net zo bekend om het prachtige kasteel Bentheim. Voor ons was het een openbaring om dit te bezoeken. We nemen je daarom graag mee op onze rondleiding door het kasteel Bentheim. En daarnaast geven we je nog veel meer tips om een onvergetelijke tijd in deze prachtige omgeving te hebben.
Historie van het kasteel Bentheim
Het kasteel Bentheim is gebouwd in het midden van de twaalfde eeuw. Het kasteel is gebouwd van Bentheimer zandsteen. De eerste eigenaren waren Otto II van Rheineck en zijn moeder Geertruid van Northeim. Rond 1160 werden de kasteelmuren, de kruittoren en de toren van de Katharinenkerk gebouwd. Het graafschap Bentheim had rond 1600 een grote omvang. Ook in cultureel en educatief opzicht was het graafschap belangrijk.
De eeuwen daarna brokkelde het imperium geleidelijk af door oorlogen en gebiedsdelingen. In de 18e eeuw werden in Duitsland veel vestigingen verbouwd tot barokke kastelen. Het graafschap Bentheim had hiervoor echter het geld niet. Vandaar dat het middeleeuwse kasteel de oorspronkelijke vorm heeft behouden. Het bijzondere aan kasteel Bentheim is, dat het sinds de 12e eeuw nog steeds in familiebezit is. De adellijke familie Bentheim woont nog steeds in het kasteel.
De hoogtepunten van kasteel Bentheim
Tijdens je rondwandeling over de vestingmuren geniet je van een prachtig uitzicht over het Duitse, maar ook Twentse land. In de vesting mag je de volgende bezienswaardigheden zeker niet overslaan:
Katharinenkerk
In de middeleeuwen had ieder kasteel een kapel als middelpunt voor religieuze bezinning. Bijzonder is dat ze vaak lagen op een minder goed verdedigbare plek van het kasteel. Omdat men een aanval op een kerk als een enorme heiligschennis zag, durfde men een kapel daar te plaatsen.
Het is een sobere en eenvoudige ruimte met mooie gewelven. Twee dingen vallen op. Allereerst dat er een fors houten Mariabeeld hangt. Dit beeld is rond 1530 gemaakt. Bijzonder is dat er twee met de rug naar elkaar gekeerde Madonna’s zijn afgebeeld. Daarnaast biedt de kapel plaats aan het stenen kruis “Herrgott von Bentheim”. Het beeld is een van de eerste Christusbeelden in Midden-Europa. Men schat dat het meer dan 1000 jaar oud is. De kreet “Herrgott von Bentheim” is eeuwenlang in de regio als vloek door landarbeiders gebruikt. Daar was dus weinig Christelijks aan.
Kruittoren
De kruittoren is een van de oudste delen van het kasteel. Maar de huidige vorm kreeg de Kruittoren in het begin van de 16e eeuw. In de muur kun je nog kanonskogels ontdekken. Die zitten er al sinds 1795, toen er een heftige beschieting op het kasteel plaatsvond. De muren van de toren waren stevig genoeg om die kogels op te vangen: de muurdikte is meer dan 5 meter.
In de toren valt een vloeropening gelijk op. Dat is de toegang tot de diepe kelder. Die werd eerst als kerker gebruikt. Later sloeg men er het kruit op. Met een paar steile houten trappen klommen we naar boven om te genieten van een heerlijk uitzicht. We konden de weide omgeving op deze heldere dag zien, tot aan Enschede toe.
Batterijtoren
Om het kasteel Bentheim nog beter te beschermen tegen een aanval uit het zuidwesten, bouwde de kasteelheer de Batterijtoren. Deze ronde toren had ruimtes voor zwaar geschut. Je kunt de nissen voor de kanonniers en de afvoerkanalen voor de kruitdamp nog duidelijk zien.
In een van de kelders was een “rosmolen”. Een door het paard aangedreven molen zorgde ervoor dat men in het kasteel het graan kon malen tijdens een belegering. De bovenste verdieping van de Batterijtoren is al vanaf de 17e eeuw woonvertrek voor de adellijke families.
Kronenburg
Het pronkstuk van het kasteel is Kronenburg. Dat is niet altijd zo geweest. Door oorlogsschade was dit deel in de 18e eeuw onbewoonbaar. Daarom maakte men er maar een gevangenis van. Eind van de 19e eeuw begon men pas aan de restauratie. Het werd toen een moderne, adellijke residentie.
In de Kronenburg kun je nu een blik werpen op de meeste ruimtes. Zo loop je door de ridderzaal, de oude eetzaal, de bibliotheek, de salon en een slaapkamer. Tot slot kun je er nog een koetsen- en rijtuigententoonstelling bewonderen.
Praktische zaken voor je bezoek aan Kasteel Bentheim
Je kunt het kasteel van maart tot en met oktober dagelijks bezoeken tussen 10 en 18 uur. In het winterseizoen is het kasteel gesloten op maandag en donderdag. De openingstijden zijn in het winterseizoen van 10 tot 17 uur. Op feestdagen en vakanties in Nedersaksen en Nederland is het kasteel ook op maandag en donderdag geopend.
Het hele jaar door kun je op zaterdag en zondag om 14 uur een interessante rondleiding volgen. In de periode van maart tot en met oktober is er iedere zondag ook een Nederlandstalige rondleiding.
De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt € 5. Een handig boekje met veel uitleg over het kasteel en de diverse gebouwen kost € 3.
Meer informatie over het Kasteel Bentheim kun je vinden op deze website.
Andere bezienswaardigheden in Bad Bentheim
Maar Bad Bentheim biedt meer dan alleen het prachtige Kasteel Bentheim. Dit is waarom de plaats een grote aantrekkingskracht op toeristen heeft.
Wellness
Bad Bentheim is vooral bekend als kuuroord. Al honderden jaren geeft de zwavelbron verlichting aan reumapatiënten. En sinds een aantal jaren komt er uit een diepe rots heet en zout water. Voor wellness die niet onderdoet voor zoute water in de Dode Zee, ben je in Bad Bentheim aan het juiste adres. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij
Musea
In Bad Bentheim vind je drie musea die alledrie totaal verschillend zijn. Zo kun je een bezoek brengen aan het zandsteenmuseum. De regio is een belangrijk centrum geweest voor zandsteenwinning. Hiervan werd onder andere het Kasteel Bentheim gebouwd.
Een ander museum is Museum am Herrenberg. Hier kun je Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw bewonderen. Diverse kunstenaars kwamen in die tijd graag naar Bad Bentheim. Jacob van Ruisdael maakte bijvoorbeeld een prachtig schilderij van Kasteel Bentheim.
Tot slot is er het Otto Pankok-museum. Hoewel de Nazi’s hem tot “ontaarde kunstenaar” uitriepen en hem verboden te schilderen, ging hij hiermee onverdroten door.
Wandelen en fietsen
De omgeving van Bad Bentheim is ideaal om wandelend of fietsend te verkennen. Je vindt er mooie bosgebieden, heidevelden en rotsachtige gebieden. Bij de VVV van Bad Bentheim kun je tal van uitgezette wandel- en fietsroutes krijgen. Die brengen je gegarandeerd langs de mooiste plekken in de regio.
Bad Bentheim bezoeken
Bad Bentheim ligt vlak over de grens bij de grensovergang De Lutte aan de A1. Vanaf de grensovergang is het de derde afslag op de snelweg. Daarna rij je in een paar minuten naar het stadje toe. Gratis parkeren kan in de parkeergarage in het centrum.
Wil je in Bad Bentheim overnachten? Hier vind je het aanbod van alle hotels in Bad Bentheim.
Dit interesseert je wellicht ook