Kasteel van Chantilly
Natuurlijk is het kasteel van Chantilly het absolute hoogtepunt van je bezoek aan de plaats Chantilly. Maar het stadje heeft meer te bieden dan alleen het indrukwekkende kasteel. Daarom gaan we later in deze blog in op de andere bezienswaardigheden van Chantilly. Allereerst leiden we je rond door het kasteel.
Geschiedenis van het kasteel van Chantilly
Het Kasteel van Chantilly heeft een lange en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De oorsprong van het kasteel dateert uit de 14e eeuw, toen het oorspronkelijk werd gebouwd als een donjon (toren) met versterkte muren en een gracht. In de 15e eeuw kregen de hertogen van Bourgondië het kasteel in hun bezit. Zij breidden de vesting geleidelijk uit tot een elegant buitenverblijf.
In de 17e eeuw verwierf de adellijke familie van Bourbon-Condé het kasteel. Lodewijk II van Bourbon-Condé, de Grote Condé, liet het oude middeleeuwse kasteel afbreken. Hij gaf opdracht tot de bouw van een nieuw en majestueus kasteel in Renaissancestijl. De bouw begon in 1560 en werd voortgezet door zijn zoon, Hendrik I van Bourbon-Condé.
Tijdens de Franse Revolutie leed het kasteel zware schade. In de 19e eeuw werd Hendrik d’Orléans, hertog van Aumale, de nieuwe eigenaar. Hij was familie van de Bourbon-Condés en kreeg het kasteel door vererving in bezit. Hij heeft het kasteel en het landgoed volledig hersteld. Daarnaast bracht hij zijn indrukwekkende kunstverzameling onder in het kasteel. Toen hij stierf, liet hij het kasteel na aan het Institut de France. Daaraan verbond hij de voorwaarde dat het kasteel een museum zou worden. Sindsdien is het kasteel opengesteld voor bezoekers en is het een belangrijke toeristische attractie geworden.
Kunstcollectie kasteel van Chantilly
De kunstcollectie van het kasteel van Chantilly is indrukwekkend. Naast talloze schilderijen tref je er tekeningen, beeldhouwwerken, wandtapijten, manuscripten en andere voorwerpen aan. Vooral de adellijke familie van Bourbon-Condé en de latere hertogen van Aumale hebben al deze objecten verzameld. Dit heeft geresulteerd in een collectie van meer dan 1.000 schilderijen en 2.500 tekeningen. Hiermee heeft het kasteel van Chantilly na het Louvre in Parijs de grootste kunstcollectie van het land.
Talloze meesterwerken van fameuze kunstenaars uit de 14e tot de 19e eeuw hangen in diverse zalen. Zo vind je er werken van onder andere Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Rembrandt, Poussin en Clouet.
Bijzonder is de La Galerie de peinture. In deze zaal hangen enorm veel schilderijen, dicht tegen elkaar aan. De kunstwerken ontnemen bijna volledig het zicht op de wanden. In vroeger tijden was het gebruikelijk om de schilderijen op deze wijze te tonen. Een andere fraaie zaal is de Rotunda. Daar vind je de Madonna van Loreto, een beroemd werk van Raphael. Ook in de ruimte Le Santuario hangt kunst van Raphael, net als van Botticelli en Lippi.
Van alle andere prachtige zalen lichten we de bibliotheek er apart uit. De hertog van Aumale heeft in zijn leven maar liefst 19.000 boeken en 1.500 manuscripten verzameld. Deze bijzondere collectie heeft een plek gevonden in de fraaie bibliotheek. Très riches heures du Jean, Duc de Berry is het topstuk in deze collectie.
Vergeet ook zeker niet een bezoek te brengen aan de kapel van het kasteel. Dit is een prachtig voorbeeld van religieuze architectuur en kunst. De kapel heeft een weelderige barokke inrichting en is versierd met altaarstukken en beeldhouwwerken.
Tuinen van het kasteel van Chantilly
Naast het majestueuze kasteel zijn de tuinen van Chantilly een ware lust voor het oog. Het landgoed omvat drie prachtige tuinen: de Franse tuin, de Anglo-Chinese tuin en de Engelse tuin.
De Franse tuin, ontworpen door André Le Nôtre, is een klassiek voorbeeld van strakke tuinarchitectuur. Symmetrie en geometrische patronen vormen de basis van het ontwerp. Keurig geschoren heggen, prachtige bloembedden, grote waterpartijen en elegante fonteinen vormen samen een fraai geheel.
In scherp contrast hiermee staat de Engelse tuin, die een meer natuurlijke en ongedwongen uitstraling heeft. Met schilderachtige meertjes, weelderige grasvelden en sierlijke bruggen is de Engelse tuin een ideale plek om te ontspannen en te genieten van de rustige sfeer van Chantilly.
De Anglo-Chinese tuin getuigt van de smaak voor China. Eind 18e eeuw stond de Chinese kunst in de belangstelling. Jean-François Leroy ontwierp deze tuin voor Prins Louis-Joseph de Bourbon-Condé. Een van de mooiste plekjes in de tuin is de Hameau, een klein gehucht van vijf vakwerkhuizen.
Het hele park met deze drie tuinen is zo groot, dat je er uren kunt ronddwalen.
Grote Stallen en het paardenmuseum
Vlakbij het kasteel staan de imposante Grote Stallen, een architecturaal hoogstandje ontworpen door Jean Aubert. Hij ontwierp deze in het begin van de 18e eeuw in opdracht van de prins van Condé. Deze stallen boden plaats voor zo’n 250 paarden en 500 honden. De prins gebruikte de paarden en honden voor zijn jacht in de nabijgelegen bossen.
In en rond de stallen vinden dagelijks hippische evenementen plaats. Met het toegangskaartje van het kasteel kun je de stallen en deze evenementen gratis bezoeken. Daarnaast vinden er regelmatig bijzondere paardenshows plaats. Hiervoor is een toegangsprijs verschuldigd. Deze shows vinden meestal plaats in de Koepel van de Grote Stallen. Ga zeker die ruimte in als er geen show is. Want ook zonder demonstratie en publiek is het een indrukwekkende en mooi gedecoreerde zaal. Rondom de grote zandbak kunnen meer dan 600 toeschouwers plaatsnemen.
Andere bezienswaardigheden in Chantilly
In het kasteel van Chantilly, de tuinen en de grote stallen kun je een volledige dag doorbrengen, zoveel is er te zien. Maar trek ook nog een dag uit voor de volgende bezienswaardigheden in de stad:
Hippodrome, de paardenrenbaan van Chantilly
Chantilly heeft van oudsher een bijzondere band met paarden. Rondom de stad kwamen in de 19e eeuw veel stallen en trainingsbanen. Momenteel trainen meer dan 3.000 renpaarden in de buurt van Chantilly. Voor de wedstrijden kwam er in 1840 een grote paardenrenbaan, de hippodrome. Deze ligt niet ver van de Grote Stallen vandaan. Zo’n 40 jaar na de opening kreeg de renbaan een grote tribune. Door de vorm en architectuur is de tribune een historisch monument.
Deze hippodrome is een van de meest prestigieuze in Frankrijk. Het hoogtepunt van het raceseizoen is de Prix de Diane. Deze prestigieuze race voor merries vindt altijd plaats op de derde zondag in juni. Alle bezoekers dragen hun mooiste kleren en hoeden. Dat maakt de Prix de Diane tot een feestelijke gebeurtenis.
Pharmacie Condé
Pharmacie Condé was oorspronkelijk als de privé-apotheek van Louis II de Bourbon, Prins van Condé. Deze voorzag in de medische behoeften van de prins en zijn familie.
Tegenwoordig is de Pharmacie Condé toegankelijk voor het publiek als een museum. Het museum heeft de originele architectuur, inrichting en voorraad van medicijnen uit de 17e eeuw. Historische apothekerspotten, flessen, potten, weegschalen en andere instrumenten behoren tot de collectie. Het museum toont ook een indrukwekkende verzameling medicinale kruiden en andere natuurlijke ingrediënten uit die tijd. Deze werden gebruikt om medicijnen te maken.
Musée de la Dentelle
Het Musée de la Dentelle (kantmuseum) is gewijd aan de kunst van kantwerk en toont een uitgebreide collectie kantstukken uit diverse eeuwen. Chantilly heeft een rijke traditie op het gebied van kantwerk. Het museum belicht de geschiedenis van kant vanaf de 16e eeuw tot heden. Vooral in de 17e en 18e eeuw bloeide de kantproductie in Chantilly. Die periode krijgt daarom extra aandacht in het museum. Het museum herbergt daarnaast een gevarieerde collectie van historische kantstukken.
Potager des Princes
Dit is een rustige en groene oase in het hart van Chantilly. De Tuin van de Prinsen is een Japanse tuin in een parkachtige omgeving. Deze Japanse tuin is uniek in Frankrijk en heeft de grootste diversiteit in Japanse planten en bomen op één locatie. Er staan meer dan 450 soorten Japanse vaste planten en ruim 700 sierstruiken.
Er zijn Japanse trappen aan de rand van een waterval, een Japanse boerderij, een bamboe labyrint, een zentuin en de eerste Japanse moestuin van Frankrijk.
Yves Bienaimé is de initiatiefnemer van deze schitterende Japanse tuin. Hij leidt ons kort rond door zijn paradijs. Ondertussen praat hij honderduit. Hij is op leeftijd, we schatten hem ruim ouder dan 80, maar barst van de energie. Na enige tijd neemt hij afscheid van ons, hij heeft een afspraak om te gaan paardrijden. Want naast zijn liefde voor tuinen is hij een groot paardenliefhebber. Yves Bienaime is ook verantwoordelijk voor het oprichten van het paardenmuseum in de Grote Stallen bij het kasteel van Chantilly.
Pavillon de Manse
De tuinen van het kasteel van Chantilly hebben veel vijvers en fonteinen. Om deze van water te voorzien bedacht men in de 17e eeuw een unieke hydraulische constructie. Het Pavillon de Manse zorgde via een uitgekiend systeem voor het oppompen en transporteren van het water naar het kasteel. In het monumentale pand is de werking nu nog te zien. Tot de industriële revolutie gebeurde dit via een groot houten wiel. Daarna namen machines het werk over. Het gebouw had daarnaast ook een volledig gemechaniseerde wasserij voor de hertog van Aumale. Tot 1970 bleef deze wasserij in bedrijf.
Bos van Chantilly
Naast al haar culturele en historische schatten heeft Chantilly ook een ongerepte natuurlijke schoonheid te bieden. Het bos van Chantilly is een uitgestrekt bosrijk gebied dat zich uitstrekt over meer dan 6.000 hectare.
Dit weelderige groene paradijs biedt talloze wandel- en fietspaden, evenals picknickplaatsen en adembenemende uitzichten. Het bos is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van het stadsleven. En om te genieten van de rust en stilte van de natuur.
De omgeving van Chantilly
Niet ver van Chantilly ligt Senlis, een prachtig middeleeuws stadje met geplaveide straten en middeleeuwse architectuur. Trekpleisters zijn de indrukwekkende kathedraal en het Musée d’Art et d’Archéologie.
Daarnaast is de Abbaye de Chaalis een prachtig monument uit het verleden. Dit historisch kloostercomplex staat in een prachtige omgeving. Ook herbergt het een groot museum met een enorme kunstcollectie.
Chantilly ligt in de Oise. Wil je die regio verder verkennen, lees dan onze blog over de hoogtepunten van de Oise.
Op uitnodiging van Hauts-de-France Tourisme en Chantilly Senlis Tourisme hebben wij de stad en het kasteel van Chantilly bezocht. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.
Praktische Informatie over Chantilly en het kasteel van Chantilly
Chantilly is een plaats in het noorden van Frankrijk. Chantilly ligt in de regio Hauts-de-France. Parijs is ongeveer 40 kilometer zuidelijker gelegen.
Chantilly is gemakkelijk bereikbaar vanuit Nederland met de auto. De afstand vanaf Utrecht is bijna 440 kilometer. Nagenoeg de hele route gaat via de snelweg. In Frankrijk moet je tol betalen.
Met de trein reis je uiterst comfortabel en snel naar Chantilly. Met de Thalys heb je een uitstekende verbinding naar Parijs. Daar is het nog een klein halfuurtje met de trein naar het station van Chantilly. De totale rit duurt nog geen vierenhalf uur. Overweeg je om daarna nog meer te zien in de Oise, dan is een huurauto ideaal.
Het absolute hoogtepunt is het kasteel van Chantilly. Verder zijn de weelderige kasteeltuinen en de grote paardenstallen meer dan de moeite waard. En met je ticket voor het kasteel kun je deze twee bezienswaardigheden ook bezoeken. Tot slot is de Japanse tuin Potager des Princes een aanrader als je Chantilly bezoekt.
Trek voor je bezoek aan het kasteel van Chantilly, de tuinen en de grote paardenstallen zeker een volle dag uit. De ochtend kun je benutten voor het bewonderen van de indrukwekkende kunstcollectie in de weelderig ingerichte zalen van het kasteel. Daar heb je zeker twee tot drie uur voor nodig.
Voor een lunch op het domein is restaurant Du Hameau bij mooi weer een perfecte plek. In een fraaie omgeving is het genieten van lekkere gerechten. Houd wat ruimte over voor het dessert: de crème Chantilly met aardbeien is heerlijk! Omdat je er alleen buiten kunt eten, is dit geen optie bij slecht weer.
In de middag kun je genieten van de paardenstallen, een demonstratie met paarden (gratis) of een speciale paardenshow (ticket vereist). Daar kun je ook het paardenmuseum bezoeken. Tot slot kun je uren ronddwalen door de verschillende tuinen in het grote park rondom het kasteel.
In de nabijheid van het kasteel zijn twee grote betaalde parkeerplaatsen (P1 en P2). Als je met een camper komt, kun je alleen gebruikmaken van P1. Als je verblijft in het centrum van Chantilly, kun je eventueel ook lopen naar het kasteel. Reken op een wandeling van een klein half uur.
Het kasteel van Chantilly is dagelijks geopend, met uitzondering van dinsdag. De poorten openen om 10 uur en sluiten om 18 uur. Het park met de diverse tuinen is geopend tot 20 uur. Toegangstickets koop je bij de ingang van het kasteel. Maak zeker gebruik van een Nederlandstalige audioguide (€ 3) in het kasteel. Dan hoor je veel mooie details over de ruimtes en de kunstwerken. In de meeste zalen liggen daarnaast grote informatieve teksten in diverse talen, ook in het Nederlands.
De crème Chantilly is dé specialiteit van de plaats. Deze slagroom werd in de 17e eeuw voor het eerst geïntroduceerd op het kasteel. Crème Chantilly is overheerlijk met vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien.
De lekkerste creme Chantilly proef je bij:
- Restaurant Du Hameau in het park bij het kasteel van Chantilly
- L’Atelier de la Chantilly, in de hoofdstraat van Chantilly
- Chantilly Glaces Trueba, diverse ijskramen op verschillende plaatsen. Ook op het domein van het kasteel en de paardenrenbaan.
Deze restaurants zijn ons erg goed bevallen:
- Le Vertugadin. Sfeervolle bistro met heerlijke lokale gerechten en vriendelijk personeel.
- Restaurant Du Hameau. Een geweldige locatie in de kasteeltuin. Perfecte locatie voor een lunch als je het kasteel van Chantilly bezoekt. Tip: Crème Chantilly met aardbeien is een onweerstaanbaar lekker dessert.
- O Bistrot Chic. Een gezellige Franse bistro waar je graag nog eens terugkomt.
Wij verbleven in het fraaie hotel Le Chantilly. Gevestigd in een traditioneel pand aan het einde van de hoofdstraat. Uitstekende kamer, prima ontbijt en ontzettend aardig personeel. Dit boetiekhotel is echt een aanrader!
Alle hotels in Chantilly.