Het Keizerlijk Paleis Hofburg, topattractie van Innsbruck

Het Keizerlijk Paleis Hofburg, topattractie van Innsbruck

Home » Oostenrijk » Het Keizerlijk Paleis Hofburg, topattractie van Innsbruck

Wat mij betreft is een bezoek aan Innsbruck niet compleet als je het Keizerlijk Paleis Hofburg niet hebt gezien. In dit paleis kun je met gemak uren ronddwalen en je vergapen aan de pracht en praal in de vele mooie zalen en andere ruimtes.

 

Historie van het Keizerlijk Paleis Hofburg

De Hofburg in Innsbruck is een voormalig paleis van de Habsburgers. De residentie werd in 1460 gebouwd door hertog Sigismund van Tirol aan de oostelijke stadswal. De diverse heersers van de stad hebben de Hofburg in hun regeringsperiode verder verfraaid. In het jaar 1500 had het al dezelfde afmetingen als tegenwoordig. De “renplaats” voor de hofburg diende als wedstrijdplaats voor de keizer Maximiliaan I, die een sportliefhebber was.
Bijna 250 jaar later bezocht Keizerin Maria Theresia (1717-1780) de Innsbrucker burcht. Zij vond dat de Hofburg een forse opknapbeurt nodig had. De heerseres organiseerde een verbouwing in Weense laat-barok stijl en stuurde haar beste kunstenaars naar Innsbruck.

In 1765 vond in de Hofburg een weken lang durend huwelijksfeest plaats. De zoon van Maria Theresia en haar man Keizer Franz I Stephan trad er in het huwelijk. De ruim 2.000 gasten vierden 14 dagen groot feest. De plotselinge dood van Keizer Franz I Stephan maakte een abrupt einde aan de feestelijkheden.

Na de dood van haar man liet Maria Theresia zijn sterfkamer in een nieuwe kapel veranderen. Daarnaast kwam er een kapel waarin twaalf Tiroolse dames van adel dagelijks meerdere uren voor de dode keizer moesten bidden. Met het einde van de monarchie (1918) werd het vroegere, keizerlijke bezit van de staat. Het bestuur van de Hofburg beheert het op drie na belangrijkste historische gebouw van Oostenrijk. De Hofburg wordt nog vaak voor bijzondere ontvangsten en muziekevenementen gebruikt.

Hoogtepunten van het Keizerlijk Paleis Hofburg

  • De Gardezaal. Je vindt hier grote schilderijen. Niet alleen van de keizerlijke familie, maar ook van diverse veldslagen.
  • De Reuzenzaal. Dit is de belangrijkste feestzaal van West-Oostenrijk De grote plafondfresco’s uit 1770 zijn prachtig en indrukwekkend. Leuk is het dat in de zalen verrijdbare grote spiegels staan. Zo kun je door het verplaatsen van de spiegel ieder detail van de fresco’s gemakkelijk bewonderen. Tegenwoordig gebruikt men de Reuzenzaal voor bijzondere ontvangsten en muziekuitvoeringen.
  • De Raadkamer. Hier vind je de drie belangrijkste orden van Oostenrijk terug: Stephansorde, Orde van het Gulden Vlies, Duitse Orde.
  • De Keizerlijke appartementen. Hier krijg je een goede inkijk in het leven op het paleis en de diverse ruimtes. Je ziet onder andere de salon, schoonheidssalon, schrijfkamer, kleedkamer, slaapkamers. Alle ruimtes hebben afwisselende en prachtige kleuren en meubels.
  • De Kapel en het Kapelvoorportaal. Hier zie je meer over het huwelijk en de dood van Maria Theresia.

 

De Hofburg bezoeken: praktische informatie

  • De Hofburg is geopend van maandag tot en met zondag van 9.00 – 17.00 uur. Je mag tot uiterlijk 16:30 naar binnen.
  • De toegangsprijs bedraagt € 9,50 voor volwassenen. Ben je in het bezit van een Ski + City pas of Innsbruck Card, dan is de toegang vrij.
  • Wat mij opviel was de immense rust in het museum. Ik had het gevoel of ik de enige was die genoot van de pracht en praal. Maar door de grootte verspreidt het publiek zich snel. Hierdoor is het mogelijk om alles goed te kunnen bewonderen.
  • Ik was er enkele weken voor Kerst. Dat bood me de kans om de geweldige lichtshow mee te maken op de binnenplaats van de Hofburg. Deze start om 19:30 en is toegankelijk voor maximaal 500 personen. De lichtshow vindt iedere dag plaats tot en met 19 januari 2020. Echt de moeite waard om deze voorstelling te zien!