Een van de belangrijkste, toeristische trekpleisters van Tanzania is de Kilimanjaro in het noorden van dit grote land. Deze slapende vulkaan is met een hoogte van maar liefst 5895 meter de hoogste berg van heel Afrika. De Kilimanjaro is zelfs de hoogste, vrijstaande berg ter wereld! Omdat de berg daarnaast relatief eenvoudig te beklimmen is bezoeken jaarlijks bijzonder veel bergbeklimmers en fervente wandelaars van alle leeftijden het Kilimanjaro National Park.
Maar los van de beklimming van de Kilimanjaro valt er nog veel meer te zien en te doen bij de Kilimanjaro. Zo kun je aan de westzijde van de berg als onderdeel van de ‘Lemosho’-route een dagtocht of tweedaagse tocht maken. Naast prachtige uitzichten krijg je wilde dieren te zien.
Daarnaast zijn er net ten zuiden van de berg fraaie watervallen die je kunt bewonderen, waaronder die van Materuni en Kinukamori. Tijdens je wandeling door de jungle naar de watervallen toe zie je veel vogels en andere, wilde dieren. Op de hellingen vind je verder vulkanische meren zoals het Chala-meer. En je kunt kennis maken met de Chagga-stam, een etnische minderheid in Tanzania die in Tanzania zorgde voor betere landbouwmethodes. Ze leven vooral van de verbouw van koffie.
De directe omgeving van de Kilimanjaro
Alhoewel de Kilimanjaro dicht bij de evenaar ligt, is de berg beroemd als ‘de met sneeuw bedekte berg in tropisch Afrika, die opdoemt boven de vlaktes van de savanne’. De hellingen gelegen boven de 2.700 meter hoogte bevinden zich in het Kilimanjaro Nationaal Park. Dit park, dat een oppervlakte beslaat van ruim 750 km², werd in 1973 opgericht en staat sinds 1987 op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Bij de Kilimanjaro kunnen vijf klimaatzones worden onderscheiden, elk met eigen flora en fauna. Aan de voet van de berg vind je permanent groene vegetatie. Hier kun je wilde dieren tegenkomen zoals buffels, olifanten en luipaarden. Om die reden is er tijdens de eerste dag van je trekking bewaking bij als je via de Lemosho-route de Kilimanjaro beklimt.
Zodra je de 3.000 meter hoogte bereikt, verandert het landschap geleidelijk in een omgeving vol met struiken. Boven de 4.000 meter wordt het landschap erg droog en rotsachtig. Hierna krijg je een helling bezaaid met hele kleine kiezels. De top van de Kilimanjaro is gedeeltelijk met sneeuw bedekt. Verder vind je er vulkaankraters en grote gletsjers die overigens de afgelopen 40 jaar flink zijn geslonken.
De beklimming van de Kilimanjaro
Als je een zeer ervaren bergbeklimmer bent en je weet precies wat er bij de beklimming van een dergelijk hoge berg komt kijken, dan heb je voor de Kili alleen een bevoegde gids nodig. In het andere geval is een tocht naar de top eigenlijk alleen mogelijk door te boeken via een touroperator.
Het grote voordeel van een volledig verzorgde trekking via een touroperator is dat alle logistiek tot in de puntjes goed verzorgd en geregeld wordt. Het gaat dan niet alleen om professionele gidsen, dragers en een chefkok. Maar ook dat de gidsen bijvoorbeeld apparatuur bij zich hebben om iedere ochtend en avond ieders gezondheid te checken. Dit laatste is nodig om de kans op het behalen van de top zo groot mogelijk te maken. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is te genieten van de fantastische ervaring van de toch wel vermoeiende klim naar boven, het doorgaans heerlijke eten en natuurlijk de prachtige uitzichten.
Er zijn meerdere routes die naar de top voeren. Ze verschillen onder meer in afstand, landschap, moeilijkheidsgraad, voorzieningen en aantal dagen. Afhankelijk van hoe lang je in Tanzania al hebt kunnen wennen aan de grotere hoogte, kies je voor een korter of juist langer durende trekking.
Hieronder beschrijven we enkele van de meest toegankelijke, officieel goedgekeurde routes.
Lemosho-route
Als je nog moet acclimatiseren aan de hoogte is wellicht de Lemosho-route van 8 dagen een ideale trekking. De tocht begint aan de westzijde van de berg en voert de eerste dag door een prachtig bosrijk gebied. Het mooie van de route is daarmee dat je naast de typische berglandschappen ook nog wilde dieren als buffels en olifanten te zien krijgt.
Het tweede deel van deze trekking valt samen met de Machame-route. Je komt dan ook langs de prachtige, indrukwekkende Barranco-muur.
Machame-route
Volgens velen is de Machame-route de mooiste route naar de top van de Kilimanjaro. De tocht is met name zo populair vanwege de geweldige uitzichten over de Masaivlaktes en de nabijgelegen berg Meru, en de fraaie klim langs de Barranco-muur. De afdaling gaat overigens via de Mweka-route waardoor je relatief meer ziet van de Kilimanjaro.
Deze trekking is geschikt voor de meer ervaren en avontuurlijk ingestelde bergwandelaar. Met 6 dagen is de tocht beduidend korter dan de Lemosho-route. Vraag je touroperator of het mogelijk is om tijdens de klim een dag aan het programma toe te voegen om beter aan de hoogte te kunnen wennen.
Marangu-route
De Marangu-route is veruit de meest populaire route naar de top van Kilimanjaro omdat de tocht relatief makkelijk is. Maar ook omdat de trekking slechts 5 of 6 dagen duurt en daarmee een van de goedkoopste opties is om de Kili te beklimmen. Ons advies is om sowieso voor die 6 dagen te gaan omdat je dan extra tijd hebt om te acclimatiseren voor de hoogte.
Dit is de enige route waar je in hutten in plaats van tenten verblijft. Maar vergis je niet: het verblijf in een hut is feitelijk kouder dan in een tent. En je hebt er minder privacy omdat je een hut deelt met anderen.
Northern Circuit Route
De Northern Circuit is een nieuwe, unieke route waarbij je via de noordzijde van het park Kilimanjaro naar de top gaat. Het is tevens de langste route en daardoor misschien ook wel de meest rustige. De eerste twee dagen van de trekking zijn dezelfde, prachtige twee dagen als die van de Lemosho-route. Omdat je op een gegeven moment de noordzijde neemt van de Kili, mis je de indrukwekkende klim langs de Barranco-muur. Het voordeel is echter dat deze route een stuk rustiger is dan alle overige routes. In totaal duurt de tocht 8 dagen.
De omgeving van Moshi ten zuiden van de Kilimanjaro
Een van de oorspronkelijke doelen van ons bezoek aan Tanzania was de beklimming van de Kilimanjaro. We hebben ons daarom voorafgaand aan de reis goed ingelezen en een begin gemaakt met de voorbereidingen voor de trekking. Maar door tijdgebrek in ons reisschema hebben we de Kili helaas (voorlopig) moeten overslaan.
Gelukkig echter heeft de omgeving van Moshi, de stad aan de zuidhelling van de berg waar vrijwel alle trekkings beginnen, ook veel te bieden. Zo worden er vanuit Moshi diverse wandeltochten van een dag of zelfs twee dagen georganiseerd waarbij je een deel van de Marangu-route aflegt.
Ook is het mogelijk om aan de westkant van het park door het wildreservaat te mountainbiken! Een van de aanbieders is Kili Bike Adventures die naast goede fietsen vele tours van één of meerdere dagen in hun programma hebben. Een andere aanbieder is Oclaa Adventure & Safaris die naast West-Kilimanjaro ook veel dagtochten in de directe omgeving van Moshi aanbiedt.
De watervallen van Materuni
Vanuit Moshi zijn er diverse tourtjes te boeken naar de dichtbij gelegen watervallen van Materuni. De wandeling naar de watervallen wordt gecombineerd met een bezoek aan een woning van de Chagga-stam. Hier kom je meer te weten over de cultuur van de Chagga en ook over hoe koffie nu eigenlijk wordt gemaakt.
Wij zijn met onze huurauto op de bonnefooi naar de watervallen bij het dorpje Materuni gegaan. Omdat onze maps.me app op een gegeven moment aangaf dat we gearriveerd waren bij de start van de wandeling, hebben we onze auto aan de kant van de grintweg geparkeerd. Een behulpzame jongeman bood direct zijn diensten als gids aan. Na onderhandeling kwamen we een nette prijs overeen waarna we achter de gids aan het bos in verdwenen.
Wat volgde was een prachtige wandeling door de jungle van Materuni die we voor geen geld hadden willen missen. De gids kon bijzonder veel vertellen over zijn cultuur, en over de inheemse planten- en fruitsoorten. We waren vooral verzot op de passievruchten die hij op zijn slippers uit de hoge struiken wist te plukken. De eindbestemming van de wandeling was de kers op de taart. De 80 meter hoge watervallen maakten echt indruk.
Na het bezoek aan de watervallen voerde de gids ons op ons verzoek naar een koffietent ergens midden in het bos. We leerden hier rijpe koffiebessen te herkennen, ze vervolgens te pellen en te drogen om ze daarna te roosteren. Nadat we de onbespoten bonen met een grote vijzel tot koffiepoeder hadden gemalen, kregen we een kopje koffie aangeboden. Misschien wel het lekkerste en meest verse kopje koffie ooit.
De watervallen en het heerlijke kopje koffie vormen het reisdoel. De weg er naar toe is echter wat de dagtocht zo bijzonder maakt. Gedurende zes uur krijg je veel van het prachtige landschap te zien en kom je veel te weten over de cultuur van de Chagga-stam.
Praktische zaken
Voorbereiding op de beklimming
De Kilimanjaro is een relatief eenvoudige berg om te beklimmen. Maar dat neemt niet weg dat de top vanwege de hoogte van ruim 1000 meter hoger dan onze Mont Blanc, nog steeds een fysieke (en mentale) uitdaging is.
Een voor de hand liggende manier om je op deze uitdaging voor te bereiden is door vroegtijdig, vóór je vertrek naar Tanzania, te werken aan je conditie. Lees onze tips in onze blog over de Salkantay Trail naar de Machu Picchu hoe je voldoende conditie kunt opdoen om een dergelijk lange wandeltocht te maken.
Daarnaast zul je in het land zelf moeten acclimatiseren aan de hoogte. Lees onze tips in onze blog over het voorkomen van hoogteziekte om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op de beklimming van de Kilimanjaro.
Beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen
De beste periode om de ‘Kili’ te beklimmen is van eind december tot en met februari, en van augustus tot en met begin oktober. De regenmaanden oktober, november, maart en april zijn de slechtste maanden om de sportieve uitdaging aan te gaan.
Overigens zul je tijdens de klim met verschillende weertypes te maken krijgen. Aan het begin van de tocht is het nog heerlijk rond de 30 graden. Naarmate je hoger komt neemt niet alleen de temperatuur maar ook de eventuele regenval af. Eenmaal bij de top is het ‘s nachts rond de -20 graden! Bereid je daarom goed voor op natte, warme maar vooral ook koude dagen en nachten.
Accommodatie voor of na de beklimming
Als eerder aangegeven starten de meeste trekkings naar de top van de Kilimanjaro in de bijna 200.000 inwoners tellende stad Moshi. Wij vonden de stad bijzonder rustig en netjes, vooral als je de stad vergelijkt met de stad Arusha waar vanuit ook veel trekkings beginnen.
In Moshi is er veel accommodatie te vinden. We aasden in eerste instantie op het prachtig gelegen Kaliwa Lodge, vlakbij het startpunt van de Machame-route. Maar omdat hier geen beschikbaarheid meer was kwamen we uiteindelijk uit in het prettige Ameg Lodge Kilimanjaro gelegen in een soort van villawijk van Moshi. Deze lodge heeft een heerlijk groot zwembad waarin je kunt bijkomen van de prachtige maar afmattende beklimming van de Kilimanjaro. Voor hen die de beklimming nog gaan maken is er een goed geoutilleerde fitnessruimte.
Touroperators
Er zijn duizenden touroperators die je kunnen helpen aan een volledig georganiseerde trekking naar de top van de Kilimanjaro. Niet elk bureau gaat echter op een ethische manier om met porters (dragers) en niet elk bureau beschikt over echt goede gidsen. Ons advies is daarom om alleen bij een partner van KPAP (het Kilimanjaro Porters Assistance Project) en IMEC (International Mountain Explorers Connection) de trekking te boeken. In Nederland kan dit onder meer bij Explore Tanzania, Good Safari, het Mountain Network en Tanzania Specialist.