De heide staat dit jaar wat vroeger in bloei, hadden we gelezen. Daarom wilden we dit met eigen ogen zien. Wij kozen dit keer eens voor een Klompenpad. Deze wandelingen gaan veel over boerenland en onverharde paden. Het Kreelsepad bij Ede is zo’n Klompenpad. De wandeling voert langs diverse heidegebieden. Maar ook bossen met prachtige vennetjes liggen op de route. En al vroeg in augustus kleurt de heide bij Ede al aardig paars, zagen we met eigen ogen.
Wat zijn Klompenpaden?
Klompenpaden zijn wandelingen in Gelderland en Utrecht. De routes gaan zoveel mogelijk over boerenland en onverharde paden langs historische plekken in de natuur. Het fijne van deze wandelingen is dat ze gemarkeerd zijn. Daarnaast is er een handige en gratis Klompenpaden-app. De app geeft bij iedere wandeling extra informatie en een routekaartje.
Klompenpaden lopen vaak gedeeltelijk over particulier terrein. Dat zijn bijvoorbeeld boerenerven. Om het vee niet te verstoren, zijn Klompenpaden bijna altijd verboden voor honden.
Op weg over het Kreelsepad bij Ede
Vroeg in de ochtend parkeren we onze auto op de parkeerplaats tegenover de schaapskooi van Ede. Al vaker hebben we vanaf deze plek een wandeling gemaakt. Daarnaast heb ik de eerste 25 jaar van mijn leven in de omgeving gewoond. We denken het gebied dan ook al aardig te kennen.
We lopen langs de rand van Camping Zuid-Ginkel. Al snel gaan we een boerenweg in. De mais staat al hoog. Daarvoor staat een lange rij gele zonnebloemen. Het beeld zorgt voor een kleurig begin van de route. Het pad is stil en verlaten, wij zijn de enige wandelaars.
Daarna gaat de wandeling verder het bos in. Even later komen we bij een vlonderpad. Hij voert naar de werkelijk schitterende Heidebloemplas. Waterlelies bloeien in het water, libellen zoemen rond. Het is een prachtige, rustige plek. Op een bankje genieten we van het uitzicht en een kopje koffie. Het is de eerste van in totaal drie plassen die we op de route gaan tegenkomen.
Schitterende heidegebieden
De Veluwe staat bekend om zijn vele uitgestrekte heidegebieden. Bij de Kreelsepadwandeling komen we ook langs diverse prachtige stukken heide. Het eerste veld dient zich al snel na het begin aan. Een mooi opwarmertje, want het is nog niet zo groot. De heide bloeit al aardig, maar de kleuren zijn nog niet intens paars. Wellicht komt dat de komende weken nog. Maar de droogte van de afgelopen tijd kan ervoor zorgen dat de heide dit jaar minder goed gaat bloeien. Ook valt het ons op dat er veel gras tussen de heide staat. De twee schaapskudden moeten hard aan het werk. Met hun gegraas zorgen ze ervoor dat het gras de heide niet gaat overwoekeren.
Een stuk verder komt een volgend klein klein heidegebied voorbij, de Kelderbergen. Ook dit is duidelijk de opmaat voor het “grotere werk”. En we worden op onze wenken bediend: niet veel verder bereiken we het de heidegebieden van de Mossel. Dit heidegebied is erg groot en prachtig glooiend. Diverse heuvels zorgen voor een mooi landschap. Iets verderop kunnen we daarvan nog beter genieten. We bereiken het uitkijkpunt Valenberg. Aan de voet van het uitkijkpunt ligt een glooiend heidedal. Het is een geweldige plek om wild te spotten. Maar niet nu. Want boven staat een gezin met drie joelende kinderen. Omdat het helder weer is, kunnen we kilometers ver kijken. Zo ontdekken we de zendmast van Radio Kootwijk, toch zo’n 15 kilometer verderop.
Het laatste heidegebied dat we aandoen bij onze wandeling is gelijk het grootste. We lopen langs de uitgestrekte Edese heide. Op deze zonnige dag zijn we daar zeker niet alleen. Veel fietsers genieten met ons mee op de vele fietspaden. Wij lopen daarom op het brede zandpad daarnaast. Een stuk rustiger, maar wel vermoeiend om door het mulle zand te banjeren. Het heidegebied is op dit laatste stuk imposant groot. Over een paar dagen zal het hier nog mooier zijn, als de heide nog uitbundiger bloeit.
Wild op de Veluwe
De Veluwe staat bekend om het vele wild dat er rondloopt. Je kunt er zelfs de “Nederlandse Big Five” spotten: de Schotse hooglander, het edelhert, het wild zwijn, de ree en de vos.
Dat lukt ons vandaag niet. We zien wel de vele kuilen langs de paden. Dat zijn de plekken waar wilde zwijnen in de grond wroeten. Als er modder in staat, zijn ze helemaal in hun element. Maar door de droogte zijn alle gaten zo dor als wat. Ook de vos en het edelhert komen we niet tegen. Maar toch hebben we enkele bijzondere ontmoetingen met het wild dat in dit gebied aanwezig is.
Vlak voor een druk fietsknooppunt horen we veel geraas. Een grote kudde runderen rent door de heide. Ze lopen recht op het fietspad af. Daar moeten de fietsers stoppen, want de runderen dulden geen oponthoud. Met zijn allen steken ze het fietspad en de naastgelegen bosweg over. Daarna komt de groep weer tot rust.
Wilde paarden? Of toch niet?
In de Mossel lopen we letterlijk wilde paarden tegen het lijf. Nadat we een grote en brede zandweg hebben verruild voor een smal bospad, zien we een groep van wel 20 paarden staan. Veel ervan staan midden op het pad dat wij moeten vervolgen. Dan komen ze allemaal op ons af. Vlak voor ons stoppen ze, ze willen duidelijk aangehaald worden. Echt wild kunnen we ze dus niet noemen.
Bij het grote heidegebied bij uitkijkpunt Valenberg spotten we een ree. Doodkalm verorbert hij de blaadjes van een boom. Als hij ons in de gaten heeft, springt hij met sierlijke sprongen weg. Over de heuvels verdwijnt hij in het niets.
We bedenken ons dat het bijzonder is om op deze drukke en klaarlichte dag zoveel te zien. Hoe zou het zijn als we deze wandeling zouden maken op een vroege ochtend tijdens een doordeweekse dag?
Plas van Gent en Kreelseplas
Bij het begin van onze wandeling ontdekten we al de prachtige Heidebloemplas. Vlak voordat we aan het laatste stuk heide beginnen, komen we langs nog twee plassen. Als eerste bereiken we bij de Plas van Gent. Hij is rond 1900 gecreëerd voor de eendenjacht. Nu is het een klein natuurgebied waar libellen en watersalamanders leven. Doordat men de bomen direct rondom de plas heeft gekapt, warmt het water in de zomer flink op. Dat zorgt voor een ideaal leefklimaat voor insecten en amfibieën. Zo komt de Keizerlibel er nu weer voor. Dit is de grootste libellensoort van ons land.
Een klein stukje verder ligt de Kreelseplas. Via een vlonderpad bereiken we de plas. Het zitbankje is vrij en bezorgt ons een ereplaats om de omgeving in ons op te nemen. Vlak voor ons krioelen vele kleine vissen in het water. De insecten zoemen rond, waterlelies staan op het punt om in bloei te raken. Een prachtig beeld in het rimpelloze water. Via een fraai vlonderpad lopen we rond de plas. Van alle kanten blijft het uitzicht op het water boeien. Het Kreelsepad bij Ede blijft zo een verrassende wandeling.
Natuurcentrum Veluwe
Vlak voordat we het eindpunt van onze wandeling over het Kreelsepad bereiken, ligt het Natuurcentrum Veluwe. Het is een mooie plek om veel te weten te komen over de prachtige omgeving. Daarnaast ligt een grote natuur- en kruidentuin. In de bijenstal horen we van de imkers over het nuttige werk dat de bijen verrichten in de natuur.
Het Natuurcentrum Veluwe is ook de plek om leuke excursies over de Veluwe te maken. Zo organiseert men wildkanseltochten, bronsttochten en heidewandelingen. Een geweldige manier om het gebied nog beter te leren kennen.
Daarna lopen we terug naar de parkeerplaats. We hebben een prachtige wandeling over het Kreelsepad bij Ede gemaakt. Hoewel het op deze zondag op sommige plekken aardig druk was, hebben we ook voldoende rustige stukken gehad. We hebben de heide al aardig in bloei zien staan, mooie ontmoetingen met wild gehad en volstrekt nieuwe gebieden ontdekt. We dachten dit deel van de Veluwe te kennen als onze broekzak. Maar deze wandeling liet ons veel onbekende plekjes zien. Zo is dit een een heerlijke heidewandeling!
Alle informatie over het Kreelsepad bij Ede
De Klompenpadwandeling het Kreelsepad is 14 kilometer lang. Je kunt de route desgewenst inkorten tot 7 of 8 kilometer. Dat staat aangegeven op het routekaartje. Ook de markeringen geven aan waar je een verkorte route kunt lopen, zie onderstaande foto.
Op de website van Klompenpaden vind je een routekaartje. Deze kun je uitprinten en meenemen. Met de gratis app van Klompenpaden kun je de wandeling ook downloaden. Je krijgt dan op diverse punten op de route achtergrondinformatie. Maar nog handiger is dat op het kaartje je eigen positie via GPS wordt weergegeven. Zo kun je eenvoudigweg niet fout lopen. Ook al omdat de wandeling gemarkeerd is.
Ja, net als ieder ander Klompenpad is de route gemarkeerd. In dit geval is het een blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd. Je kunt de route zowel links- als rechtsom wandelen. Wil je een verkorte route volgen? Dat staat ook aangegeven op de markeringen.
Er is een kleine parkeerplaats vlakbij het Natuurcentrum Veluwe. Een grotere parkeerplaats kun je vinden bij de horecagelegenheid Juffrouw Tok en de camping Zuid-Ginkel. Vanaf de parkeerplaats zit je gelijk op de route.
Helaas is het lastig om met het OV deze route te bereiken. Je kunt een bus nemen naar pannenkoekenrestaurant De Langenberg in Ede (halte Langenberg). Maar vanaf hier moet je nog drie kilometer wandelen om bij de start van de route te komen.
In tegenstelling tot bijna alle andere Klompenpaden mag je jouw viervoeter bij deze wandeling wel meenemen, mits aangelijnd.
Dit zijn de horecagelegenheden onderweg:
- Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2A, Ede
- Restaurant Juffrouw Tok, Verlengde Arnhemseweg 101, Ede
- Bloem pannenkoeken, Verlengde Arnhemseweg 99, Ede
- Boerderij-Theeschenkerij Mossel, Mosselseweg 2, Otterlo
De eerste drie locaties liggen redelijk dicht bij elkaar. Boerderij Mossel ligt ongeveer halverwege de route. Dat is een heerlijke plek voor jong en oud om even te ontspannen.
Klompenpaden zijn wandelingen in Gelderland en Utrecht. De routes gaan zoveel mogelijk over boerenland, onverharde paden, kerkenpaden, jaagpaden, tiendwegen en hessenwegen. Veel delen van de route lopen over particulier terrein, zoals boerenerven en weilanden. Onderweg kom je langs prachtige plekken met een grote culturele en landschappelijke waarde.
Klompenpaden liggen in de provincies Gelderland en Utrecht.
Op de website van Klompenpaden kun je uitgebreid zoeken naar alle Klompenpaden. Daarnaast is er een handige en gratis Klompenpaden-app waarop de wandelingen staan. De app geeft ook veel achtergrondinformatie over de mooiste plekjes onderweg. Daarnaast fungeert het interactieve routekaartje gelijk als gps-track.
Volgens velen, en wij delen die mening zeker, is het Oldenallerpad bij Putten een fantastische wandelroute. Deze staat dan ook te boek als het mooiste Klompenpad. Een ander prachtig Klompenpad is het Baanbrekerpad bij Ammerzoden.