Daarom is het Knopenrondje Huizen zo bijzonder

Daarom is het Knopenrondje Huizen zo bijzonder

Home » Nederland » Daarom is het Knopenrondje Huizen zo bijzonder
We hebben iets nieuws ontdekt: het wandelen van zogenaamde Knopenrondjes. Deze wandelroutes bestaan al een tijdje, maar we hebben er nog geen enkele gelopen. Op een eindelijk eens droge zondag in februari was het dan zover. We liepen het Knopenrondje Huizen. Een verrassende rondwandeling van 10 kilometer, met veel afwisseling van bos, heide met zandverstuivingen, akkers en landgoederen. Dus als je op zoek bent naar een niet al te lange wandeling in het Gooi, is deze rondwandeling zeker een aanrader.

Wat zijn Knopenrondjes?

Dit zijn rondwandelingen die niet al te lang zijn. De lengte van de Knopenrondjes in Nederland ligt tussen de 5 en 10 kilometer. De wandeling gaat volledig langs uitgezette wandelknooppunten. Zo’n rondwandeling is dus vanaf het moment dat je begint tot het einde gemarkeerd via nummers op de paaltjes langs de route. Dat vinden we ideaal, want daarmee hoeven we niet de hele tijd op onze mobiel te kijken voor de gps-track. Of altijd de routebeschrijving bij de hand te hebben. En het goede nieuws is dat er al meer dan 300 Knopenrondjes door het hele land beschikbaar zijn.

Rutger Burgers is de maker van de Knopenrondjes in Noord- en Zuid-Holland. Dus ook het Knopenrondje Huizen is van zijn hand. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Hij is namelijk ook routemaker van Trage Tochten, altijd schitterende wandelingen met een foutloze routebeschrijving. Deze Trage Tochten bevallen ons helemaal, nu eens zien of dat met een Knopenrondje ook het geval is.

Onze wandeling met Knopenrondje Huizen

Na de regen van de afgelopen tijd is het fijn dat de zondag zijn naam eer probeert aan te doen. De zon laat zich regelmatig zien, maar belangrijker: het is droog. Tijd om de wandelschoenen weer eens aan te trekken. Want die hebben de laatste weken bijna werkeloos in de kast gestaan. Omdat we maar een paar uur de tijd hebben, kiezen we voor een wandeling in de buurt. En eentje die niet te lang is. Zo kwamen we terecht bij het Knopenrondje Huizen. In 20 minuten kunnen we bij het startpunt zijn, en het rondje is met 10 kilometer niet zo lang. Een ideale keuze dus.

In het Gooi hebben we al diverse wandelingen gemaakt. Hoewel het in de drukke Randstad is, zijn er toch genoeg natuurgebieden te vinden die allemaal hun eigen charme hebben. De gebieden zijn niet zo groot. Maar als je ze aan elkaar knoopt, ontstaat er toch een afwisselende route. Zoals dit rondje bij Huizen. De routemaker belooft ons een bonte verzameling van bos, heide, landgoederen, akkers en weilanden. Dat klinkt aantrekkelijk.

Nieuwe Bussumerheide

Op de kleine parkeerplaats is het druk. Meer wandelaars willen er eindelijk weer eens droog op uit. Gelukkig is er nog een plekje voor onze auto. De grillig gevormde oude grove dennen vormen een fraaie omlijsting van de parkeerplaats.

We starten het Knopenrondje Huizen op de Nieuwe Bussumerheide. Dit natuurgebied van het Goois Natuurreservaat ligt tussen Huizen en Naarden. Het gebied heeft veel bremstruiken, struikheide en stuifzandgebieden. Vanaf ons eerste knooppunt, direct bij de parkeerplaats, lopen we het gebied in. We zijn niet de enige. Het lijkt er inderdaad op dat het drukker wordt in de natuur. Niet voor niets heeft Natuurmonumenten onlangs maatregelen afgekondigd om de drukte tegen te gaan. Met het naderende broedseizoen voor de deur maken ook boswachters zich zorgen over het welzijn van de broedende vogels. Juist vandaag doen zij een oproep om vooral op de paden te blijven als het broedseizoen begint.

Wij wandelen slechts een klein stukje over de Nieuwe Bussumerheide. Al snel verlaten we dit gebied en trekken we door een rustige woonwijk van Huizen. Kastelen van huizen met de natuur als achtertuin. Een heerlijke woonomgeving lijkt het ons. Keerzijde van de medaille is dat bij ieder huis diverse bewakingscamera’s hangen. Dat is ongetwijfeld niet uit luxe.

Oud Valkeveen

Over de verharde Flevolaan wandelen we langs Zanderij de Hollebol. Ooit was dit een golvend terrein van onvruchtbare stuifzanden. Toen in de 17e eeuw Amsterdam dringend zand nodig had, werd dit onder andere gewonnen in deze zanderij. Met de hand gegraven sloten zorgden voor een bootverbinding naar de hoofdstad. Daar werd het zand gebruikt om de slappe veengrond te versterken. Hierdoor werd de bodem geschikt voor bebouwing.

Dit deel van de route delen we de weg met auto’s en vooral fietsers en wielrenners. Dat betekent dat we regelmatig aan de kant moeten om de auto’s en fietsers te laten passeren. In dat opzicht voldoet het Knopenrondje Huizen niet helemaal aan het profiel. Knopenrondjes horen vooral over onverharde paden te gaan. Liefst paden die alleen voor wandelaars toegankelijk zijn. In de drukke Randstad lukt dat dus niet altijd.

Gelukkig slaan we af en lopen we over een bosweg. Nog steeds wel met diverse fietsers, maar geen asfalt en auto’s meer. We komen bij Speelpark Oud-Valkeveen, idyllisch gelegen aan de rand van het bos en het Gooimeer. Een geliefde plek voor ouders met jonge kinderen. Wij kwamen er jaren geleden ook regelmatig met ons kroost. Nu is het park in een diepe winterslaap. Ook de horeca is gesloten. Gelukkig vinden we een bankje met mooi uitzicht op het Gooimeer en Almere aan de overkant.

Dit deel van het Knopenrondje Huizen volgt de route van het Waterkeringpad. Deze wandelroute tussen Amsterdam en Huizen loopt over en langs de dijken die vroeger de bescherming vormden tegen de Zuiderzee. Het is een route van in totaal 36 kilometer, opgeknipt in vier wandelingen. Wij lopen nu een deel van de laatste etappe. Die start bij de vestingwal van Naarden en eindigt in het voormalige vissersdorp Huizen. Een stuk van ongeveer acht kilometer.

 

Inspiratie voor een mooie rustplaats

Iets voorbij het Speelpark lopen we langs de begraafplaats Nieuw-Valkeveen. Naast dit terrein is een kleine natuurbegraafplaats gecreëerd. Die kenden we niet en nieuwsgierig als we zijn, lopen we de natuurbegraafplaats op. Her en der verspreid liggen diverse graven onder de bomen, de meeste voorzien van een stuk boomstam met inscriptie als herdenking aan de overledene. Geen strak geregeld patroon op deze begraafplaats, maar vrij gekozen door de betrokkenen. Zij zijn voor altijd verbonden met de natuur.

De volgende kilometers praten mijn vrouw en ik over onze ideeën als het ooit zover is. Mij lijkt het wel wat, zo’n plek op een natuurbegraafplaats. Als liefhebber van de natuur spreekt me zoiets meer aan dan een drukke begraafplaats in Amsterdam, laat staan cremeren. Mijn vrouw denkt er heel anders over. Wat een bijzondere gesprekken kun je hebben bij een ontspannen wandeling. Laten we hopen dat we de keuze nog lang mogen uitstellen!

Naarder Eng

Inmiddels bereiken we het natuurgebied van de Naarder Eng. Dit is een fraai stukje natuur met veel afwisseling. We zien glooiende akkers, houtwallen en eikenbossen. Het bos diende vroeger vooral als hakhoutbos. Boeren haalden daar het hout vandaan dat ze gebruikten op de boerderij. De eikenbomen stonden in de wallen die om de akkers heen lagen. Ook werd veel hout verkocht aan de visrokerijen die vroeger in Huizen gevestigd waren. De Naarder Eng is nu een leefgebied voor beschermde dieren als roofvogels, vleermuizen en dassen. In de rietkragen langs de kust en op de akkers zijn soms reeën te zien. Ook veel watervogels houden zich op in de rietkragen.

Wij “beklimmen” de Eukenberg. Met 14 meter is dit de hoogste heuvel van de Naarder Eng. Het is een kunstmatig opgeworpen heuvel. In de middeleeuwen stookte men op de heuvel grote vuren bij slecht weer. Zo fungeerde de Eukenberg als een vuurtoren voor de schippers op de Zuiderzee. Amsterdamse kooplieden bouwden er in de Gouden Eeuw een fraai theehuis op. Daar genoten zij van een mooi uitzicht. De theekoepel is in de Tweede Wereldoorlog afgebroken. Ondanks het gemis van de theekoepel is het bijzonder om vanaf de Gooise stuwwal over het Gooimeer en Almere te kijken.

Limitische Heide

Voordat we aan ons laatste deel van het Knopenrondje Huizen beginnen, is het tijd voor een pauze. We bereiken theehuis Bos en Hei. Op het terras is het prima vol te houden, zeker met de grote vuurkorf naast ons. Kinderen ravotten naar hartelust in de speeltuin, terwijl hun ouders rustig een moment voor zichzelf hebben.

Dan begint ons toetje van de wandeling, en wat voor een dessert heeft de routemaker ons voorgeschoteld! We wandelen door de zandverstuivingen van de Limitische Heide. Een bijzondere naam voor een natuurgebied. Het ligt op de grens van het voormalige zandwingebied van Naarden. Tot aan de grens (limiet) van het heidegebied mocht zand worden gewonnen. Vandaar de toepasselijke naam “Limitische Heide”. Hier wandelen we een stuk over een glooiend stuifzandgebied, een flinke inspanning met al dat mulle zand. Gelukkig staat er op een mooi plekje een bankje. Zittend overkijken we het gebied en komen samen tot de conclusie dat dit deel het mooiste stuk is van het Knopenrondje Huizen. Ook zandhagedissen zijn gek op dit stuk natuur. Zij leggen hun eitjes in het kale stuifzandgebied. Dankzij de zonkracht broeden de eitjes uit.

We slingeren nog verder over de Limitische Heide. Het is in het grote zandgebied soms even zoeken naar de routepaaltjes, maar we weten ze te vinden. Dan verlaten we de zandvlakte en lopen het laatste stukje terug over de Nieuwe Bussumerheide. De parkeerplaats is nu nagenoeg verlaten, onze auto is de enige die er nog staat. Voldaan stappen we in, de eerste kennismaking met een Knopenrondje is goed bevallen!

Veelgestelde vragen over het Knopenrondje Huizen

Hoe lang is het Knopenrondje Huizen?

Deze route is in totaal 10 kilometer. Het is mogelijk om de wandeling te verkorten tot ongeveer 7,5 kilometer. Volg dan bij knooppunt 78 vervolgens 77. Bij 76 kom je dan weer op de originele route uit. Als je de korte wandeling maakt, kom je niet door de Naarder Eng.

Is er een routebeschrijving van het Knopenrondje Huizen?

Die is er, kijk hiervoor op de Wandelzoekpagina. Daar kun je ook een gps-track downloaden. De wandeling volgt de wandelknooppunten 71 - 72 - 73 - 74 - 79 - 78 - 45 - 46 - 48 - 44 - 76 - 75 - 71.

Wat is het startpunt van het Knopenrondje Huizen?

De route start bij de parkeerplaats van het Goois Natuurreservaat aan de Langerhuizenweg in Huizen. Als je met het openbaar vervoer wilt komen, neem je vanaf station Naarden-Bussum lijn 100 naar bushalte Langerhuizenweg. Vanaf de bushalte loop je in een paar minuten naar het startpunt.

Kan ik onderweg wat eten en drinken?

 

Beide gelegenheden zijn vooral het domein van gezinnen met jonge kinderen.

Wat zijn Knopenrondjes?

Knopenrondjes zijn rondwandelingen die zijn ontworpen met gebruikmaking van de wandelknooppunten. Een dergelijke wandeling is dus vanaf het begin tot het einde gemarkeerd. Je hoeft niet zelf een Knopenrondje samen te stellen, routemakers van Wandelzoekpagina hebben er al honderden voor je gemaakt, verspreid over het hele land.

Hoe werkt het wandelen met wandelknooppunten?

In heel Nederland liggen wandelnetwerken met knooppunten. Het is vergelijkbaar met de fietsknooppunten die je wellicht kent. Als je bij een wandelknooppunt staat, zie je een paal met daarop het nummer van het wandelknooppunt. Daaronder staan diverse richtingen aangegeven naar verschillende knooppunten. Elk knooppunt wordt daarbij weergegeven in een eigen kleur. Jij kiest vervolgens welk knooppunt je wilt volgen. Tussen de knooppunten geven pijlen de juiste wandelrichting aan. Die pijl correspondeert met de kleur van het knooppunt dat je wilt bereiken. Regionaal zijn er wel wat verschillen in de vormgeving van de wandelknooppunten en de bewegwijzering. Bij een informatiebord van het wandelnetwerk waar jij start, lees je hoe het systeem in dat gebied is vormgegeven.

 

Met de wandelknooppunten kun je een vooraf samengestelde route volgen, zoals een Knopenrondje. Het is natuurlijk ook mogelijk om een eigen route te maken via de routeplanner van wandelknooppunten.