Kroatië

Kroatië

Home » Zuid-Europa » Kroatië

Kroatië in een notendop

Kroatië wint de laatste jaren heel begrijpelijk enorm aan populariteit. Dit komt mede door het heerlijke klimaat. Zo geniet het land van meer dan 2500 zonuren per jaar. Verder vind je er bijzonder interessante, historische steden, pittoreske havens en een prachtige natuur. En langs de bijna 1800 kilometer lange kust liggen ruim 1200 eilanden. De een nog mooier dan de ander.

Enkele van de bekendste bezienswaardigheden van Kroatië zijn echt verbluffend. Het land dankt dit deels aan zijn fascinerende geschiedenis. Zo viel Kroatië onder Romeinse, Griekse, Slavische, Venetiaanse en Oostenrijks-Hongaarse heerschappij. De prachtige oude binnenstad van Dubrovnik getuigt nog van die interessante historie. Net als het uitzonderlijk goed bewaard gebleven Romeinse amfitheater in Pula. En uiteraard het Romeinse paleis in Split.

Kroatië heeft verder zeven beschermde UNESCO-gebieden, acht nationale parken en tien natuurparken. In totaal telt het land maar liefst 444 beschermde gebieden. Genoeg redenen kortom, om het land te bezoeken en te verkennen!

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

Accommodatie in Kroatië is steeds meer gericht op goed geoutilleerde vier- en vijfsterrenhotels. De prijzen zijn het hoogst in de warmere maanden van juni tot september, vooral in juli en augustus. Veel hotels aan de kust zijn in de winter gesloten. Maar in alle grote steden is er ook buiten het seizoen altijd wel accommodatie te vinden.

Sinds de sterke groei van het toerisme in de afgelopen tien jaar, heeft het aanbod van appartementen een vlucht genomen. Ideaal omdat je dan een eigen zelfstandige wooneenheid hebt. Wij maken er zelf doorgaans ook gebruik van.

B&B’s zijn in Kroatië niet echt van de grond gekomen vanwege de bureaucratische regels die er gelden. Op het platteland in het binnenland is verblijf bij gastgezinnen redelijk in opkomst. Voor het verblijf zelf ben je iets meer kwijt dan voor een appartement. Maar je krijgt er dan wel ontbijt en doorgaans avondeten bij.

Verder biedt Kroatië veel (goede) kampeermogelijkheden. Het is verboden om buiten officiële campings te kamperen maar eigenlijk ook niet nodig. In het land is namelijk een groot aantal kleine en grote campings te vinden. Zowel aan de zee als in de bergen. In Istrië zijn de campings veelal groter dan in Dalmatië. Soms bieden ze zelfs plek aan duizenden kampeerders. Dit geldt met name in populaire kustplaatsen als Rovinj en Pula. Maar gelukkig zijn er ook heel veel kleine campings te vinden voor de rustzoekers onder ons.

Hotel in Kroatië

Reisadvies voor Kroatië

Voor Kroatië gelden over het algemeen geen speciale veiligheidsvoorschriften. Het gehele land is veilig genoeg om te reizen. Wel gelden er voor enkele gebieden in de binnenlanden en de bergen veiligheidsrisico’s vanwege ongeruimde mijnen. Daarnaast kun je te maken krijgen met natuurgeweld, zoals (lichte) aardbevingen en bosbranden (zomer). Check altijd voor vertrek het actuele reisadvies voor Kroatië.

Gezondheid

Voor Kroatië gelden geen speciale voorzorgsmaatregelen op dit gebied. Daarnaast zijn de medische voorzieningen in het gehele land van een goed niveau.

Als je in de zomer gaat kamperen of wandelen in het binnenland van Kroatië, moet je rekening houden met tekenbeten. Teken kunnen ziektes overbrengen als encefalitis en de ziekte van Lyme. Verder doe je er verstandig aan je goed te beschermen tegen muggen. In het binnenland komt namelijk dengue, chikungunya en zika voor. Daarnaast komt in Kroatië rabiës voor. Hier kun je je tegen vaccineren.

Het leidingwater in Kroatië is volkomen veilig en van hoge kwaliteit. In supermarkten wordt overigens ook drinkwater in flessen verkocht. In de schappen vind je meestal het Kroatische merk Jana. Dit bronwater is meerdere malen bekroond als ’s werelds beste gebotteld water.

Klifspringer

Klik op de foto voor een korte video van iemand die de warme zee in springt bij Dubrovnik

Beste reistijd voor Kroatië

De beste tijd om Kroatië te bezoeken is van juni tot en met september. Het is er dan lekker warm en de zon schijnt uitbundig. Wel kan het er in die periode (erg) druk zijn. Dit geldt met name voor steden als Split en Dubrovnik. Maar ook voor bijvoorbeeld Rovinj in Istrië. Ben je niet zo’n zonaanbidder of strandganger? De maanden april, mei, september en (begin) oktober zijn weer ideaal voor andere buitenactiviteiten, zoals wandelen of kajakken.

Visum

Kroatië is geen Schengenland. Toch kun je er, los van een geldig paspoort, ook met je Nederlandse identiteitskaart terecht. Europeanen hebben geen visum nodig.

Haven in Dubrovnik

Eten en drinken in Kroatië

De Kroatische keuken is bijzonder gevarieerd en verschilt per regio. In de oostelijke regio’s is pittige worst (kulen) een must om te proberen. Verder heb je daar Čobanac, een stoofpot van verschillende soorten vlees met veel rode, pikante paprika. In de omgeving van hoofdstad Zagreb is štrukli, met kaas gevulde pasta, een beroemde delicatesse. Ook heb je daar ‘purica s mlincima’: gebakken kalkoen in een speciaal soort pasteitje. In de berggebieden van Lika en Gorski Kotar zijn gerechten met paddestoelen, wilde bessen en wildvlees erg populair. De kustregio is onder meer bekend om truffel delicatessen en natuurlijk gerechten met verse vis en schaaldieren.

Wat weinig mensen weten (op de Kroaten na) is dat Kroatische olijfolie misschien wel de beste olijfolie ter wereld is. Aan de kant van de weg zie je ook overal olijfbomen. Neem als souvenir beslist een flesje mee uit de supermarkt. Maar let goed op dat de olijfolie daadwerkelijk van Kroatische bodem is. Andere tip: vraag in het restaurant bewust naar Kroatische olijfolie. In de meeste gevallen is het standaard flesje op tafel namelijk niet van het land.

Naast olijfolie is Kroatië ook producent van wijnen van hoge kwaliteit. De wijnkaart is waarschijnlijk één grote puzzel (zoals voor ons) maar de meeste obers kunnen je een goede aanbeveling doen. Aan de kust serveert men gewoonlijk ‘bevanda’ bij de maaltijd: een zware, rijk gearomatiseerde rode wijn gemengd met gewoon water. In de noordelijke delen van Kroatië schenken ze ‘gemišt’: een droge, gearomatiseerde witte wijn gemengd met mineraalwater. En verder worden er aardig wat biersoorten gebrouwen in Kroatië. De twee merken die je het meeste zult zien zijn ‘Karlovačko’ en ‘Ožujsko’. Los van de bekende buitenlandse merken uiteraard.

Terrassen in Dubrovnik

Vervoer in Kroatië

De auto ligt het meest voor de hand om je te verplaatsen in Kroatië. Je hebt dan alle vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. De wegen in Kroatië zijn meestal goed onderhouden. Wel zijn ze soms erg smal en vol bochten. Buiten de snelwegen is je gemiddelde snelheid daarom laag. Het is overigens niet aan te raden sneller te rijden (hoewel de meeste inwoners dat wel doen). Je hebt er veel snelheidscontroles terwijl het niet altijd duidelijk is wat de maximumsnelheid is. De afgelopen keer dat we in Kroatië waren hadden we een huurauto van Sunny Cars. Deze beschikte gelukkig over een zeer uitgebreid en nauwkeurig navigatiesysteem. Inclusief aanduiding van maximumsnelheden. Wil je met de auto vanuit midden Kroatië naar het zuidoosten? Houd er dan rekening mee dat je een klein stuk door Bosnië-Herzegovina moet.

Liever met het openbaar vervoer? Kroatië beschikt over een zeer uitgebreid busnetwerk dat alle delen van het land verbindt. Het busvervoer tussen de grote steden (intercitylijnen) is vrij frequent, evenals het regionale vervoer. Bussen zijn sneller dan treinen voor interstedelijke reizen.

Kroatië heeft een prachtige kustlijn en vele honderden fraaie eilanden. In veel gevallen is de (veer)boot of catamaran de enige manier om die eilanden te bezoeken. De veerboot is daarnaast een geschikt transportmiddel om van noord naar zuid te gaan. Zo gaat er een veerboot van Rijeka langs de Adriatische kust naar Dubrovnik. Daarbij worden ook steden als Split, Hvar, Mljet en Korčula aangedaan. De boten zijn groot en beschikken over slaapfaciliteiten. Ook zijn er diverse rederijen die vanuit Italië naar Kroatië varen.

Autoweg in Kroatië

Elektriciteit

In Kroatië vind je dezelfde stekkers en stopcontacten als in Nederland. Een verloopstekker is niet nodig. De netspanning is 230V.

Geldzaken

In Kroatië betaal je met de kuna. Vaak worden ook euro’s geaccepteerd. De koers die daarbij gehanteerd wordt vonden wij aardig accuraat! Aan de kust en in de grotere steden zijn er voldoende geldautomaten. Maar uiteraard kun je vrijwel overal ook met creditcard betalen. Alleen American Express werd bij ons vrijwel nooit geaccepteerd.

Het prijspeil in Kroatië ligt ongeveer 20% lager dan dat in Nederland. In de toeristische gebieden kunnen de prijzen echter fors hoger zijn dan in Nederland. Zelfs in het laagseizoen. Wij merkten alleen al grote prijsverschillen tussen het centrum en de buitenwijken.

De zee bij Dubrovnik

Highlights van Kroatië

Kroatië bulkt van de bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn. Wij zelf zijn wat langer geleden een aantal keren in het noorden geweest. In september waren we voor de eerste keer in het zuiden. We bezochten toen Dubrovnik en de wijde omgeving van deze wereldberoemde stad. Hieronder vind je de links naar de afzonderlijke blogs die we over het zuiden geschreven hebben. Op dit moment overigens nog één maar de tweede volgt spoedig. Volgend jaar hopen we ook steden als Split, Zadar en Zagreb te bezoeken. En enkele natuurgebieden. Hier zullen we uiteraard dan ook over schrijven. Keer om die reden regelmatig terug naar deze pagina.

Een minivakantie in de omgeving van Dubrovnik

Een minivakantie in de omgeving van Dubrovnik

Het zuidoostelijk deel van Dalmatië is bij velen vooral bekend om de UNESCO-stad Dubrovnik. De "Parel van de Adriatische Zee" is niet voor niets de meest bezochte stad van Kroatië. Maar dit deel van het land heeft zoveel meer te bieden dan alleen...

Stedentrip naar Dubrovnik, de Parel van de Adriatische Zee

Stedentrip naar Dubrovnik, de Parel van de Adriatische Zee

De zuidelijk gelegen stad Dubrovnik is volkomen terecht de meest bezochte stad van Kroatië. De "Parel van de Adriatische Zee" is een van de laatst overgebleven, volledig ommuurde steden ter wereld. Een wandeling door de stad is daarmee tevens een...