Landgoedwandeling bij Dalfsen, de groene parel aan de Vecht

Landgoedwandeling bij Dalfsen, de groene parel aan de Vecht

Home » Nederland » Landgoedwandeling bij Dalfsen, de groene parel aan de Vecht

Genieten met de hoofdletter G, dat is wat je doet tijdens de landgoedwandeling bij Dalfsen. De wandeling over grotendeels onverharde paden voert door de mooiste coulissenlandschappen: een lapjesdeken van Veluwe-achtige bossen en heide, sappig groene weilanden, slingerende beken en prachtige landgoederen. Je maakt het allemaal mee tijdens deze 13 kilometer lange wandeling bij Dalfsen.

Landerijen

Begin van onze landgoedwandeling bij Dalfsen

Op deze zonnige, doordeweekse dag parkeren we onze auto op het ruime P&R-parkeerterrein van Dalfsen. Een op de parkeerplaats geparkeerde tractor verraadt dat we ons in een landelijke omgeving bevinden. We smeren ons nog even in en gaan op pad. We steken het spoor over en wandelen nog een klein deel over de verharde weg. Snel daarna gaat de weg over in een breed zandpad dat zich slingert tussen de landerijen door. We passeren daarbij mooie, grote boerderijen en steken vervolgens de smalle Marswetering over.

Dit natuurlijk riviertje is in de 13e eeuw ontstaan in het vruchtbare gebied van Rechteren, Den Berg en Den Aalshorst. Vele eeuwen lang was het watermanagement gericht op snelle afwatering. Sinds 2017 echter poogt het waterschap om juist meer water in het gebied vast te houden. En om de waterkwaliteit te verbeteren. Dit komt de visstand, de landbouw en de bescherming van op palen gebouwde landhuizen ten goede. Daarnaast is hierdoor de natuur enorm verrijkt. Volgens sommige bewoners is het gebied rond de Marswetering zelfs een van de mooiste natuurgebieden van Dalfsen geworden.

Marswetering

Landgoed Rechteren

Kort hierna bereiken we de rand van het afwisselende bosgebied van landgoed Rechteren. In dit ruim 1200 hectare grote landgoed vind je weilanden, bossen, houtwallen, heidevelden en laaggelegen waterrijke gronden. Een uniek stukje natuur waar we (letterlijk en figuurlijk) wel uren in kunnen wandelen. We snappen meteen waarom de omgeving van Dalfsen zo’n populaire binnenlandse vakantiebestemming is!

Rechterense Veld

Uit de routebeschrijving maken we op dat onze wandeling niet langs Kasteel Rechteren voert. Jammer, want dit kasteel is het enige bewaard gebleven, middeleeuwse kasteel van Overijssel. Het kasteel werd begin 14e eeuw gebouwd en in de eeuwen daarna regelmatig verbouwd en uitgebouwd. Zo werd in de 15e eeuw de ronde toren met twee verdiepingen verhoogd (is nu 33 meter hoog). Kasteel Rechteren heeft bijzonder dikke muren om de vele belegeringen te kunnen weerstaan. Die hebben zeker geholpen: de ruim 40 kamers en zalen worden nog steeds door nazaten van het oude geslacht Rechteren bewoond. Het kasteel is niet toegankelijk voor het publiek maar is vanaf de Rechterensedijk wel goed te bewonderen.

Heide

Buitenplaats Den Aalshorst

Het wirwar aan smalle bospaden brengt ons uiteindelijk bij een breed zandpad met een camping. De prachtig in het bos gelegen camping heeft ook kleine, houten huisjes. Dat lijkt ons wel wat. In deze omgeving kunnen we ons zeker wel een week vermaken, schatten we in. Niet lang daarna verandert het landschap. Steeds meer weilanden en fraaie boerderijen dienen zich aan. Links van een van die boerderijen staat een oude, chique poort. We lopen om de slagboom heen en wandelen verder over een lange, onverharde oprijlaan. De statige laan leidt naar buitenplaats Den Aalshorst.

Boerderij

Deze buitenplaats was van de 14e tot begin 17e eeuw een kleine boerderij. Bij de boerderij bouwde de nieuwe eigenaar midden 17e eeuw een ruime spieker: een soort veredelde graanschuur. Pas in 1720 werd de spieker omgebouwd tot het huidige landhuis met bijgebouwen. Dat was in die tijd heel gebruikelijk voor de adel en rijke kooplieden. Wat later volgde de aanleg van de prachtige tuin met grand canal.

We staan enkele minuten vol bewondering naar het landhuis te kijken. Niet te geloven dat het voor de rijkeren uit die tijd “slechts” een zomerverblijf was. We slaan vervolgens het pad langs het grand canal in. Na enkele tientallen meters draaien we ons om. We zien het landhuis weerspiegeld in het grillig lopend grand canal. Wat een mooi plaatje!

Aalshorst

Landhuis Den Berg

Aan het einde van het grand canal betreden we een klein parkbos. Dit is het ‘Engelse Werk’ uit eind 18e eeuw: een tuin in Engelse stijl behorend bij Den Aalshorst. De eigenaar wilde geen afstand doen van zijn tuin in Franse stijl. Hij legde het Engelse Werk daarom wat verder weg gelegen aan.

We wandelen verder en genieten elke minuut meer en meer van het prachtige coulissenlandschap. De afwisseling van landerijen, bossen, landhuizen en waterwegen kan ons erg bekoren. Na dik een kilometer komen we bij een brug uit. Twee dames zitten heerlijk in het zonnetje en genieten van het uitzicht op een ander landhuis. We raken in gesprek. De wandelaars komen uit de omgeving en maken hier vaker een ommetje. We geven ze geen ongelijk.

Het landhuis wat vanaf de brug goed zichtbaar is, is havezate Den Berg. Eind 15e eeuw bestond hier al een huis met de naam Ten Berghe. Maar het was pas in 1700 toen er een nieuw, groot huis voor in de plaats kwam. De havezate (versterkt huis) ontleent de naam overigens aan een nabijgelegen rivierduin. De route brengt ons bij de sierlijke poort aan de voorzijde van het landhuis. Net als Kasteel Rechteren en buitenplaats Den Aalshorst is ook Den Berg particulier eigendom en niet publiek toegankelijk. Dus maken we tussen de spijlen van het hek door enkele foto’s van de ongelooflijk mooie woning.

Den Berg

Einde van de landgoedwandeling bij Dalfsen

Het laatste deel van de wandeling duurt verrassend kort. In minder dan een kilometer langs weilanden en bosranden bereiken we weer het station van Dalfsen. De parkeerplaats is een stuk leger. Zo is ook de tractor verdwenen. Jammer dat de wandeling alweer voorbij is, maar gelukkig staat er spoedig een andere wandeling op het programma: de landgoedwandeling bij het nabijgelegen Heino.

Steen in Dalfsen

Praktische zaken voor de landgoedwandeling bij Dalfsen

Hoe lang is de wandeling?

De wandeling bij Dalfsen is in totaal 13 kilometer. Het grootste deel gaat over onverharde paden en wegen.

Is er ook een routebeschrijving voor de wandeling(en)?

Op de wandelzoekpagina vind je zowel een routebeschrijving als een routekaart en een gps-route (gpx-bestand).

Wat is het startpunt van de wandeling?

Officieel startpunt van de wandeling is treinstation Dalfsen. Bij dit treinstation kun je, als je met de auto komt, gratis je auto kwijt. Het startpunt is daarmee uitstekend met zowel de auto als het openbaar vervoer te bereiken.

Is er horeca aan de route?

Bij het start- en eindpunt van de wandeling ligt aan het station ‘Grand Café Het Oude Station’. Met uitzondering van de maandagen kun je hier uitstekend terecht voor koffie of bijvoorbeeld een hapje en drankje na afloop. Tijdens het eerste helft van de wandeling kom je verder geen horeca tegen. Zodra je het grote bos van het Rechterense Veld uitloopt, kom je bij een camping. Naast de ingang van de camping ligt Café-restaurant Het Boskamp. Hier ben je van donderdag tot en met zondag vanaf 13.00 uur welkom.

Waar kan ik eventueel overnachten in de omgeving van Dalfsen?

Dalfsen is een populaire (binnenlandse) bestemming voor een weekendje weg of vakantie. De meeste toeristen komen hier voor de schitterende natuur en de vele kastelen en buitenhuizen. De uitgestrekte bossen en velden lenen zich perfect voor wandelingen en fietstochten. Het is dan ook niet verrassend dat er veel accommodatie in Dalfsen en omgeving is. Je vindt er hotels, bed&breakfasts, appartementen, vakantiehuizen, campings en charmante (kleine) huisjes in de natuur.

Landweg