Het Groene Hart toont het Nederlands polderlandschap op zijn mooist. Het meest karakteristiek zijn de veenweidegebieden. De wandeling “laveren tussen de Wierickes” laat je genieten van de fraaiste landschappen. Je loopt over de grasdijken langs de kanalen Enkele en Dubbele Wiericke. En vanaf het uitzichtpunt bij Driebruggen krijg je fantastische vergezichten met weilanden, molens, bomen en water. Een mooie wandeling van 19 kilometer met start en einde in Bodegraven.
Bodegraven, start van het laveren tussen de Wierickes
We starten onze wandeling in Bodegraven. Vlakbij het treinstation parkeren we onze auto. Via een winkelstraat lopen we door het verlaten centrum. Dan bereiken we de Oude Rijn. Hier lopen we over de kade langs de rivier.
Aan de overkant zien we een oud fabrieksgebouw “Phoenix”. Het prachtig gerenoveerde pand weerspiegelt fraai in het water, net als de karakteristieke schoorsteen. Vanaf 1947 maakte Bodegraver André de Jong hier de Andrélon haarverzorgingsproducten. In 2005 werd de fabriek gesloten en deels gesloopt. Maar het fraaie pakhuis bleef behouden. Na een grondige renovatie huisvest het nu appartementen bedoeld voor starters op de woningmarkt. We kunnen ons minder fraaie starterswoningen voorstellen. Wat een mooie plek om te wonen!
Limespad
Via een pad langs een nieuwbouwwijk bereiken we de Zuidzijderpolder. Hier lopen we over een deel van het Limespad. Bodegraven werd namelijk al in de Romeinse tijd bewoond. De limes waren de grenzen van het Romeinse Rijk. Het totale Limespad is maar liefst 275 kilometer lang, van Katwijk tot aan Millingen aan de Rijn.
In de verte zien we drie grote kaasfabrieken aan de rand van Bodegraven liggen. Al tijden lang is de plaats een bekend centrum van de kaashandel. Vroeger domineerden de vele kaaspakhuizen het centrum van Bodegraven. Er zijn er nu niet veel meer over. Ook de kaasmarkt is er al een tijdje niet meer. Ter herinnering aan de bloeitijd van de kaashandel heeft Bodegraven wel een kaasmuseum. Voor de kerk staat ook een kaasmonument.
Enkele Wiericke
Dan bereiken we het kanaal de Enkele Wiericke. In de 14e eeuw groef men dit ongeveer acht kilometer lange kanaal. Het diende om het overtollige water van de Oude Rijn te kunnen lozen in de Hollandse IJssel.
De Enkele Wiericke loopt van Fort Wierickerschans tot in Haastrecht. Zover gaan wij vandaag niet. Wel kruisen we de snelweg A12. Via een smal en laag viaduct komen we aan de andere kant van de snelweg. Je moet hier niet te claustrofobisch zijn. Of misschien is dit juist een goede oefening om die angst kwijt te raken.
Het prachtig bloeiende koolzaad aan de kanten van het pad geeft de wandeling een kleurrijk tintje. Met het sappig groene gras in de weilanden, de bonte koeien en de fraaie witte wolkenpartijen in een blauwe lucht, is het kleurenpalet compleet.
Onderweg vinden we bij het kanaal een prachtige lunchplek: een picknicktafel staat op het vlot in de Enkele Wiericke. Met het zelfgeplukte veldboeket in een van de gaten van de tafel ziet het er nog gezelliger uit. Ideaal voor een tussenstop. Het zonnetje schijnt weldadig, de meegebrachte boterhammen lijken er nog lekkerder door.
Uitkijkpunt Wierickewachter
We verlaten de Enkele Wiericke en lopen over een fietspad richting het plaatsje Driebruggen. Maar eerst beklimmen we het acht meter hoge uitkijkpunt Wierickewachter. We hebben een schitterend panorama. Het fraaie landschap van het Groene Hart met de weilanden, de sloten en de kanalen krijgen we nu nog beter in beeld. We zien Driebruggen, Bodegraven, Hekendorp, Waarder en Gouda liggen. Ook de Reeuwijkse Plassen zien we schitteren in de zon. Op de informatieborden bij het uitzichtpunt komen we daarnaast veel te weten over het gebied.
Naast het uitkijkpunt staan drie bijzondere populieren in een driehoek. Ze zijn van al hun takken ontdaan. Omdat ze bij storm om zouden kunnen waaien en daarmee de net herstelde dijk zouden kunnen beschadigen. Bovenop staan drie houten beelden van aalscholvers. Het lijkt levensecht hoe ze daar hun vleugels aan het drogen zijn.
Driebruggen
Over het fietspad lopen we richting het plaatsje Driebruggen. Op deze zonnige dag zien we nagenoeg niemand buiten. Waar zou iedereen zijn? De enige bedrijvigheid die we zien is bij het café waar we langs lopen. Daar hebben wat wandelaars en fietsers een pauze ingelast voor een kop koffie. Verder is het stil, doodstil hier.
We steken via een van de drie bruggen waar het plaatsje zijn naam aan dankt de Dubbele Wiericke over. Direct daarna gaan we linksaf en lopen een stuk langs dit kanaal.
Dubbele Wiericke
Het eerste stukje lopen we langs de bebouwing van Driebruggen. De bewoners hebben een riante woonstek hier, direct aan het water. Ook de Dubbele Wiericke werd in de 14e eeuw gegraven om overtollig water te kunnen lozen. Daarnaast diende het kanaal als vaarverbinding tussen de Oude Rijn en de Hollandse IJssel. Hij loopt van Nieuwerbrug naar Hekendorp. Ooit maakte het kanaal deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie.
Na de bebouwing zien we alleen nog maar het groene polderlandschap van de Lange Weide. We lopen over de grasdijk. Nu is het gelukkig niet al te drassig. Maar na periodes van regen zul je hier modderige schoenen krijgen.
We passeren het gemaal “Net op tijd”. Het schijnt zo te heten omdat het precies op tijd gereed was om een dijkdoorbraak te voorkomen. En dan wordt het ineens druk op de route. Niet met wandelaars, want die komen we eigenlijk nauwelijks tegen bij deze wandeling. Maar schapen staan er voldoende hier op de dijk. Loom kauwen ze op het sappige gras, ons schaapachtig aankijkend.
Dan kruisen we de A12 weer. Ook hier hebben we een bijzondere en lage onderdoorgang. We moeten over een smal pad langs het water zonder leuning. Weer een goede oefening voor mensen met claustrofobie. Direct na de doorgang staren twee vissers naar hun dobber. Vanaf 7 uur vanochtend proberen ze een maaltje bij elkaar te vangen. Maar gezien de karige vangst zullen ze toch nog even naar de supermarkt moeten.
Fort Wierickerschans
Kort na de passage van de A12 verlaten we de Dubbele Wiericke. We steken door de polder en komen weer uit bij de Enkele Wiericke. Waar we vanochtend vanaf dit punt zuidwaarts liepen, lopen we nu noordwaarts richting het Fort Wierickerschans.
Fort Wierickerschans is gebouwd in 1673. In het rampjaar 1672 werd de Republiek aangevallen door diverse landen. Daarom besloot Stadhouder Willem III een verdedigingslinie in te stellen: de Hollandse Waterlinie. Het fort Wierickerschans zou een extra bescherming zijn voor de omgeving. In een paar maanden stond het er. Helaas kunnen we het fort door corona nu niet bezoeken. We kunnen er alleen een glimp van opvangen vanaf het hek.
Terug naar Bodegraven
Via het jaagpad langs de Oude Rijn lopen we richting Bodegraven. Ook hier zien we fraaie stulpjes aan het water liggen. Het laatste stukje is minder spannend. Via een weg tussen het spoor en een woonwijk lopen we terug richting het station van Bodegraven.
Maar de rest van de tocht hebben we genoten van het laveren tussen de Wierickes. Vooral de stukken over de grasdijken langs de kanalen toonden het Groene Hart op fraaie wijze. Een wandeling om zeker te onthouden!
Laveren tussen de Wierickes: route, bereikbaarheid en horeca
Met deze informatie kent de wandeling laveren tussen de Wierickes geen geheimen meer voor jou:
Route-informatie wandeling laveren tussen de Wierickes
- De wandeling is 19 kilometer lang. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand. Als je ook het routekaartje wilt uitprinten, heb je een abonnement nodig. De routebeschrijving alleen is duidelijk genoeg. En met het gps-bestand als extra ondersteuning kom je er zeker uit.
- De route gaat voor een groot deel gedeelte over verharde paden. Ongeveer 35% van de paden is onverhard. De grasdijken langs de Wierickes kunnen na regenval flink drassig zijn.
Bereikbaarheid en parkeren
De wandeling laveren tussen de Wierickes begint bij het NS-station in Bodegraven. De route is dus perfect met het openbaar vervoer te bereiken. Kom je met de auto? In de buurt van het station kun je gratis parkeren.
Horeca op de wandeling laveren tussen de Wierickes
In het centrum van Bodegraven zijn diverse horecagelegenheden aan of dichtbij de route. Onderweg kom je in Driebruggen café/Dorpshuis Custwijc tegen. Dit is op maandag en dinsdag gesloten.
Wil je samen met iemand anders laveren tussen de Wierickes, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.