Leerdam, dit wil je er zeker zien en doen
Leerdam, dit wil je er zeker zien en doen
De Utrechtse stad Leerdam is beroemd vanwege het glas en de kaas. Maar Leerdam heeft veel meer te bieden dan dat alleen. Dat ontdekten we toen we Leerdam op een zonnige dag bezochten. We hebben ons er geen moment verveeld. Sterker nog, we kwamen tijd te kort. Want Leerdam en de omgeving bieden genoeg vertier voor een lang weekend of een weekje weg. Door de ligging aan de rivier de Linge is Leerdam een ideaal startpunt voor de mooiste wandelingen en fietsroutes. Bijvoorbeeld door de Betuwe met alle fruitboomgaarden. Dit zijn de hoogtepunten die je zeker niet wilt missen.
De hoogtepunten van Leerdam
Volgens ons mag dit niet op je lijstje ontbreken als je Leerdam bezoekt:
Glasblazerij
Jaren geleden zag ik de film “Glas” van Bert Haanstra. Deze film, de eerste Nederlandse Oscarwinnaar, liet het fascinerende glasblazen op indrukwekkende wijze zien. Nu konden we het in Leerdam, sinds 1776 de glasstad van Nederland, in het echt meemaken.
We nemen plaats op de tribune van de Houtloods. Voor ons werken twee dames in de hitte. Ze maken de mooiste vormen van het vloeibare glas. Regelmatig staan ze dicht bij de gloeiend hete ovens. Maar ogenschijnlijk zeer ontspannen en vrolijk kletsend met elkaar, maken ze de mooiste objecten. Ondertussen geeft een voorlichter uitleg over het proces. Wil je ook een demonstratie glasblazen bijwonen? Reserveer dan een tijdslot via deze website.
Glasmuseum
Iets buiten de stad, naast het terrein van de glasfabriek, ligt het Nationaal Glasmuseum. In twee woonhuizen van de toenmalige directeuren zien we een imposante collectie van kunstzinnige glasobjecten. In ieder huishouden stond vroeger wel glaswerk uit Leerdam. Regelmatig zien we dan ook voorwerpen die we ooit in de kast bij onze ouders of grootouders zagen staan. Zoals bijvoorbeeld de glazen koekjesdoos. Meer dan 50 jaar is deze in productie geweest. Dit was het bekendste ontwerp van glasfabriek Leerdam.
Het leuke aan het museum is dat je de volledige collectie kunt bewonderen. Niets is weggestopt in stoffige depots. Alles is te zien in de vitrines op de loopbruggen die de twee woonhuizen met elkaar verbinden. Na afloop van ons museumbezoek zitten we heerlijk in de tuin met een kopje koffie en een stuk appeltaart. En natuurlijk kopen we in de museumwinkel een kunstig glasobject voor thuis.
Varen over de Linge
Leerdam ligt prachtig aan de Linge, de langste rivier van Nederland. Op deze zonnige dag zonder een zuchtje wind is het verleidelijk om een stukje te varen. Bij Sloep Leerdam huren we een kano voor een paar uurtjes. Na een korte uitleg en een routesuggestie stappen we in het wankele bootje. Kalm peddelen we richting Heukelum.
Op het water is het rustig. Wel zien we veel watervogels. Als we dichter langs de waterkant varen, vallen de vele nesten op. Veel jonge waterhoentjes en futen wachten met hun bekje open op het voer dat moeder hen geeft. Het is een heerlijk tochtje zo. Vanaf het water krijg je toch een heel andere blik op de omgeving. Zo zien we dat veel wielrenners op de dijk onderweg zijn.
Wij hebben een kano gehuurd bij Sloep Leerdam. Wil je wat verder varen, dan kun je hier ook een sloep voor een dag(deel) huren. Of nog relaxter: boek een rondvaart van drie uur. Dan ontdek je echt hoe mooi de Linge is.
Stadswandeling met gids
Met een stadswandeling leer je een stad het beste kennen. Nog leuker is het om dit te doen met een gids. Zo kom je nog meer te weten over alle bijzondere plekken. Wij hebben daarom een rondwandeling met gids geboekt in Leerdam. Stadsgids Wim vertelt ons alles over de historie van Leerdam. We leren dat Leerdam al in 1385 stadsrechten kreeg en later zelfs nog een keer. We bewonderen de prachtige Zuidwal met de muizentorentjes. Tot 1870 was Leerdam volledig ommuurd. Alleen de Zuidwal herinnert hier nog aan. In de stadsmuur zitten kleine torenwoninkjes, de muizentorentjes. Ze zijn nog steeds bewoond of in gebruik.
Ook ontdekken we dankzij de stadsgids de fraaie glazen kunstobjecten op diverse panden in het centrum. Want we lopen tenslotte in dé glasstad van Nederland! Ook vertelt de stadsgids over het fraaie kasteel dat op de hoek van de Zuidwal stond. Tijdens de tachtigjarige oorlog verwoestten de Spanjaarden het kasteel volledig. Het is nooit meer opgebouwd.
Meer informatie over een stadswandeling Leerdam met gids.
Hofje van mevrouw van Aerden
Op de plek waar ooit het stoere kasteel van Leerdam stond, vinden we nu een heerlijke rustplaats. We zijn beland in het Hofje van Mevrouw Van Aerden. Maria Ponderus, weduwe van Pieter van Aerden, had in haar testament bepaald dat na haar dood een hofje moest worden gebouwd voor ongehuwde, protestantse vrouwen. In 1770 kwam dit hofje er. Nog steeds wordt het bewoond door ongetrouwde vrouwen.
De prachtige binnen- en buitentuin zijn een oase van rust. In de regentenkamer hangt een uitgebreide collectie 17e eeuwse Hollandse Meesters. Helaas is het museum op nu tijdelijk gesloten.
Molen Ter Leede
Net buiten de stad staat de prachtige wipmolen Ter Leede. Al vanaf 1640 heeft de molen de polder Bruinsdeel en Hoog-Leerbroek bemalen. Als we naar de molen lopen, draaien de wieken volop in de wind.
Molenaar Bas vertelt gepassioneerd over de molen en het werk als molenaar. Hij neemt ons zelfs mee helemaal naar het bovenhuis van de molen. Als we de trap oplopen, zien we stukken reuzel hangen. De molenaar vertelt ons dat dit het beste vet is om de draaiende delen van de molen soepel te laten bewegen.
Iedere zaterdag kun je op de koffie bij de molenaar van molen Ter Leede. Je krijgt alles te horen over de historie van de molen en het molenaarsvak. Ook mag je zelf de handen uit de mouwen steken.
Wandelen in de omgeving van Leerdam
Met zo’n prachtige ligging aan de Linge en de Betuwe nabij, is Leerdam een perfecte startplaats voor een fantastische wandeling. Natuurlijk helemaal als het bloesemtijd is. Maar ook in andere jaargetijden is de omgeving geweldig.
Zelf maakten we in het begin van de bloesemtijd een heerlijke wandeling vanuit Leerdam naar Acquoy en Asperen. De VVV noemt deze wandeling niet voor niets “Parels langs de Linge”. Een andere aanrader is het Rondje Heukelum. Onderweg passeer je kasteel Merckenburg. In het vestingstadje Heukelum is de Heukelumse krakeling een niet te versmaden lekkernij.
Maar er zijn nog veel meer wandelingen vanuit Leerdam. Ongetwijfeld zit er een leuke voor je bij.
Fietsen rondom Leerdam
Op de fiets kom je verder en kun je nog meer moois ontdekken vanuit Leerdam. De allermooiste fietsroute is de Lingeroute. Dit is een lange tocht van 70 kilometer. Maar dan zie je de Linge wel op zijn allermooist. Zo kom je bijvoorbeeld langs Fort Asperen, Acquoy, landgoed Marienwaerdt, Geldermalsen en Gorinchem.
Een andere leuke fietstocht is de tocht “tussen Lek en Linge”. Je fietst door een typisch Hollands landschap met polders, molens, boerderijen en leuke stadjes. Onderweg kom je langs Ameide, een van de oudste steden van graafschap Holland. Ook Vrijstad Vianen, met bijna 200 rijksmonumenten prachtig gelegen aan de Lek, ligt op de route.
Dit zijn andere mooie fietsroutes vanuit Leerdam.
Eten en drinken in Leerdam
Een actief dagje Leerdam maakt hongerig en dorstig. Gelukkig kent de stad een paar uitstekende plekken om even bij te tanken.
Ons favoriete terras is dat van Kiky aan de Linge. Aan de Zuidwal geniet je op het terras van het prachtige uitzicht. Maar vooral ook van de heerlijke lunchgerechten, allemaal vers bereid. Tongstrelend lekker! De vriendelijke bediening maakt je verblijf tot een feest.
Een andere prima plek aan het water is het terras bij restaurant De Beren. Hier kijk je uit over de Linge en de haven van Leerdam. Dankzij de heaters is het ook op frisse dagen goed toeven op het terras.
Tot slot is lunchcafé De Houtloods een aanrader. Ook hier een groot terras met uitzicht op de Zuidwal. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kun je hier ook dineren. Wij genoten hier van een goede maaltijd en het vriendelijke personeel.
Overnachten in Leerdam
Met alle bezienswaardigheden en de prachtige omgeving is Leerdam een prima bestemming voor een lang weekend. Als je wilt overnachten in Leerdam, is Boetiekhotel Het Oude Posthuys een aanrader. Het voormalige postkantoor heeft nu 8 luxe kamers. In het restaurant of op het intieme terras geniet je van lekkere sushi gerechten.
Daarnaast zijn er in Leerdam een paar mooie Bed & Breakfasts. Dit is het overzicht van alle accommodaties in Leerdam.
Parkeren in Leerdam
In het centrum van Leerdam geldt betaald parkeren, vaak ook met een maximumduur van 2 uur. Daarom kun je beter je auto buiten het stadshart neerzetten. Dat kan bijvoorbeeld gratis bij de P+R bij het treinstation. Dan loop je zo het centrum in.
Een andere mogelijkheid is de parkeerplaats bij het Toeristisch Overstap Punt aan de Lingedijk 8. Vanaf hier loop je in ongeveer vijf minuten naar het centrum. En bij die parkeerplaats zie dan ook de “Glazen Toren”, het hoogste glazen beeld van Nederland. Het heeft lang gestaan bij de entree van het Van Gogh Museum in Amsterdam.
Op zondagen is het overigens in het hele centrum van Leerdam gratis parkeren.
De regio Utrecht verder ontdekken
Omdat Leerdam zo centraal in de regio Utrecht ligt, is het een perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving. De cultuurliefhebber kan bijvoorbeeld diverse prachtige kastelen of musea bezoeken. Maar natuurlijk vind je er ook de mooiste wandel- en fietsroutes. Inspiratie voor de leukste activiteiten in de regio Utrecht vind je op de website van regio Utrecht.
Verantwoording: op uitnodiging van Visit Utrecht Region bezocht grijsopreis.nl Leerdam om de stad beter te leren kennen. Deze uitnodiging heeft geen invloed op de inhoud van de blog. Onze reisverhalen zijn altijd onafhankelijk en objectief.