Linz, kunst- en culturele hoofdstad van Oberösterreich

Linz, kunst- en culturele hoofdstad van Oberösterreich

Home » Oostenrijk » Linz, kunst- en culturele hoofdstad van Oberösterreich

Het noemen van de bestemming ‘Linz’ roept bij menigeen de vraag op waar deze stad ligt. In Oostenrijk ja, maar waar dan ongeveer? Ook de streek ‘Oberösterreich’, waar Linz de hoofdstad van is, geniet bij de meeste Nederlanders geen grote bekendheid. Nu wordt een stad niet zomaar Unesco Werelderfgoed. Deze derde stad van Oostenrijk heeft meer te bieden dan je denkt. In 2024 vieren ze hier de 200e geboortedag van de componist Anton Bruckner. Wij laten ons verrassen tijdens een afwisselende rondleiding. Graag nemen we je mee in deze stad van kunst en cultuur.

Anton Bruckner
Linzer pils

Linz, stad van Bruckner en techniek

Mozart heeft als geboorteplaats Salzburg en stierf in Wenen. Daar tussenin ligt Linz. In deze omgeving groeide de componist Anton Bruckner (1824 – 1896) op. Hij wordt organist in de Dom van Linz op 31-jarige leeftijd. Het geboortejaar van Bruckner maakt dat deze componist dit jaar tot het thema van de stad is gekozen. Bij de Dom start onze stadstour onder energieke begeleiding van stadsgids Angela. Ze leidt ons door het charmante centrum op een (wat regenachtige) dag in mei. We komen terecht in verscholen steegjes, lopen langs fraaie gebouwen en ontdekken unieke winkeltjes. Altijd is daar weer de Donau, of Danube zoals men hier zegt. De rivier die de stad extra charme en voornaamheid geeft. Ook op een wat druilerige dag weet de stad ons beet te pakken en te charmeren.

Winkeltje

Het centrum van Linz

Zoals gezegd start ons stadsbezoek bij de Mariendom. Tegen deze kerk aan vinden we een steen met een afbeelding van Bruckner. Het is één van de grootste kerken van Oostenrijk, een rustige plek waar vanuit we richting het centrale plein of de Hauptplatz lopen. Onderweg komen we langs tal van unieke winkeltjes. We bezoeken de werkplaats en winkel van Fabian Almesberger. Hij maakt van stenen uit de Donau sieraden. Origineel en knap werk. Opvallend zijn de vele kunstwinkels in de buurt. Deze worden dan weer afgewisseld met restaurants en modieuze winkels. Ook de traditionele Oostenrijkse kleding is hier ruim voorradig.

Anton Bruckner
Linzer pils

We passeren de huizen van een paar grootheden uit de wetenschap. Doppler, de uitvinder van het gelijknamige Dopplereffect, woonde hier in Linz. Onze gids geeft ter plekke een demonstratie van dit effect met haar stemgeluid, waardoor we de verandering van toonhoogte kunnen ervaren. Een energieke dame die Angela. Ook komen we langs het huis van de astroloog en wiskundige Kepler. Linz heeft zijn universiteit vernoemd naar deze beroemde wetenschapper uit de jaren 1600.

plein

Het centrale plein met fraaie barokke gebouwen ligt dicht bij de Donau. Het is één van de grootste pleinen van Europa. Door de vele cafés en restaurants is het een ideale plek voor koffie of lunch. Vergeet dan niet de Linzer Torte bij de koffie te proberen. Een lekkernij die hoort bij een bezoek aan de stad als het water in de Donau.

Taart

Wij lopen naar het Schlossmuseum waar we een prachtig uitzicht over de stad hebben. In de verte zien we de staalfabrieken van Voestalpine. Een belangrijke werkgever in deze regio, ooit ontstaan in de Tweede Wereldoorlog. Het is een indirecte verwijzing naar de banden die Hitler had met deze stad. Hij zat er op het gymnasium en woonde in de directe omgeving. Op het balkon van het stadhuis hield hij een toespraak over de ‘ Anschluss’ van Oostenrijk. Ook Adolf Eichmann, de man achter de Jodenvervolging, groeide hier op. Een stukje geschiedenis waar men hier minder trots op is. Maar zoals gids Angela zegt, het maakt er wel onderdeel van uit.

Trammetje

De Pöstlingberg op

Vanuit het centrale plein vertrekt er een historisch trammetje richting de Pöstlingberg. De 539 meter hoge heuvel wordt in twintig minuten beslecht door deze ‘bergbahn’. Het is een stijl stuk klimmen wat zonder tandrad techniek wordt gedaan. Boven gekomen hebben we een weids uitzicht. Feitelijk lopen we hier langs een wal die diende ter bescherming van de stad. Boven op de berg staat de Pöstlingberg Kirche die als pelgrimage basiliek bekendstaat. Het loont de moeite om hier even binnen te kijken. Er zijn allerlei thematische hoekjes ingericht. Onder de kerk bevindt zich een wat verscholen kelder of crypte. Alles is vrij toegankelijk.

Anton Bruckner
Linzer pils

Het daarnaast gelegen Dwergenrijk is meer een pelgrimage voor kinderen. Op deze regenachtige dag zijn de kinderen in ieder geval goed vertegenwoordigd om het ‘rijk’ te bezoeken. In een grotachtig vormgegeven park staan vele beelden van sprookjesfiguren. Voor kinderen (en ouderen, volgens onze gids) soms een beetje spannend.

Museum

Het Ars Electronica Center aan de Donau

Twee uur hebben we ingeruimd voor dit bezoek aan het elektronica museum. Er is veel te zien, horen en beleven in dit moderne gebouw gelegen aan de oever van de Donau.

Bij binnenkomst worden we door de gids gevraagd naar de vorm van het museum. Het blijkt een schip te zijn: “Je ziet het pas, als je het doorhebt”. We betreden de wereld van het 3D-printen en zien de nieuwste ontwikkelingen van deze techniek.

3D printen

Daarna start een 3D-lichtshow en worden we meegenomen in beelden die ons volledig omarmen. En foto’s die talloze malen zijn in te zoomen. Vooral de overzichtsfoto van de stad Parijs doet je beseffen hoe ver men kan gaan met uitvergroten. We zien de aanvankelijke Eiffeltoren in de verte die tot op de moeren van de constructie wordt uitvergroot. Indrukwekkend.

Na afloop komen we in een ruimte met een prachtige vleugel. Er voor staat een keyboard. Speel je daarop, dan bewegen de toetsen van de vleugel. Het is het begin van een demonstratie over de besturing van instrumenten. De gids laat de vleugel ‘Claire de lune’ spelen van Debussy. Willen we het tempo wat sneller of bijvoorbeeld wat minder ‘klassiek’? Met een Ipad wordt het instrument gedirigeerd. Met deze techniek kan een pianist meerdere piano’s bespelen. Stel je voor dat je in Amsterdam live een piano hoort en de toetsen ziet bewegen, door iemand die in Wenen speelt.
Zelfs na het signaal dat het museum gaat sluiten, vinden we het lastig om hier te vertrekken. Er is zoveel te zien. Dan is twee uur te kort gebleken.

Minarettenkirche

Algemene impressie en terug naar huis met de Nightjet

Wij bezochten Linz na een rondreis door Oberösterreich ter afsluiting van een kennismaking met deze regio. Ook dient Linz voor ons als eindlocatie om de trein terug te nemen naar Nederland. Het is ons ‘zeer goed bevallen’ in Linz, graag hadden we hier nog een dag langer willen verblijven. Er zijn mooie gebouwen, er heerst een plezierige ongedwongen sfeer en de stad heeft een verrassend winkelaanbod. Wat sowieso ontbreekt aan ons kortstondig verblijf is een bezoek aan het havengebied. Deze fungeert als een openluchttentoonstelling voor meer dan 300 graffiti kunstwerken en is inmiddels een ware attractie geworden. We komen dan ook graag nog eens terug naar Linz!

Het district Oberösterreich heeft overigens veel meer te bieden dan alleen de stad Linz. In onze blog over de regio Oberösterreich (wordt spoedig gepubliceerd) lees je hoe je een bezoek aan deze stad kunt combineren met het bezoeken van plekken in de omgeving die de moeite meer dan waard zijn.

Nightjet

Terugreis naar Nederland met de nachttrein

Per tram verplaatsen we ons naar het station van Linz om daar de rechtstreekse slaaptrein naar Nederland te nemen. Deze arriveert met een kleine vertraging. We zoeken onze coupe op en worden elk verrast met een flesje bubbels: ‘Zum wohl’. We installeren ons in de slaapwagon; drie uitklapbare bedden boven elkaar en een wastafeltje voor het tanden poetsen. De ventilatie is goed in de cabine, waardoor we het raam gesloten kunnen houden. Zo blijft het rustig in het vertrek.

Ieder bed heeft een nachtlampje en is keurig opgemaakt met lakens en een kussen. Het toilet – met een douche – is op de gang en wordt gedeeld met de overige slapers in deze wagon. Het is even wennen, slapen in een trein. Toch zitten we de volgende ochtend redelijk uitgeslapen aan het keurige ontbijtje dat je krijgt op deze reis. Enige nadeel: met ruim twaalf uur reistijd duurt dit een stuk langer dan met het vliegtuig.

 

We hebben de stad Linz bezocht op uitnodiging van Oberösterreich Toerisme. De inhoud van deze blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.

Antwoorden op praktische vragen over een bezoek aan Linz

Waar ligt Linz?

Linz ligt in het noordoostelijke deel van Oostenrijk, tussen Salzburg en Wenen in.

Hoe kun je Linz het beste bereiken?

De afstand van Utrecht naar Linz is iets meer dan 900 kilometer. Een afstand die je met de auto een reisdag kost. Vliegen kan met Transavia vanaf Schiphol op Salzburg (ongeveer 1,5 uur) waarna je de trein naar Linz neemt. De totale reistijd bedraagt dan een uur of vier.

 

Alternatief is om met de trein te reizen. De Nightjet heeft opstappunten in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven. De totale reistijd is dan rond de 13 uur. Voordeel is dat je kunt slapen in deze trein (als je geen moeilijke slaper bent tenminste).

Hoe kun je je verplaatsen in de stad?

Het centrum van Lenz is goed te belopen. Daarnaast is er een goed netwerk van trams en bussen. Je kunt tickets kopen via de ticketautomaten, tabakswinkels en het Linz AG Linien infocenter op de Hauptplatz 34. Vergeet tickets niet te valideren in de tram of bus, net zoals in Nederland.

Wat zijn activiteiten die je zeker moet doen in Linz?

De volgende activiteiten zijn zeker aan te bevelen:

  • Het Ars Electronica Museum: museum van de toekomst
  • De Hauptplatz en het oude centrum: het centrale plein met koffiehuizen en winkels
  • De Mariendom: grootste kerk van Oostenrijk en link met Bruckner
  • De Altstadt en het Schlossmuseum: moderne architectuur en overzicht op de stad
  • De tram naar de Pöstlingberg: Leuke tramrit naar de pelgrims basiliek
  • Mural Harbour: meer dan 100 graffiti kunstwerken
Wat zijn goede plekken om te overnachten in Linz?

Linz heeft een redelijk aanbod van goede hotels tegen een voor onze begrippen meer dan redelijk tarief. Hier is een overzicht van accommodaties in Linz.

Waar kun je lekker eten in Linz?

De stad kent vele restaurants, koffiehuizen en bars. Voor suggesties zie de 10 beste restaurants in Linz volgens Tripadvisor.

Welke excursies zijn er in de omgeving van Linz?

Vanuit het centrum op het centrale plein vertrekt de tram naar de Pöstlingberg. Hier kun je de pelgrimskerk bezoeken en het daarnaast gelegen dwergenrijk. Ook is er een restaurant met een fraai uitzicht op de stad.

Waar vind je meer informatie over de deelstaat Oberösterreich en hoofdstad Linz?

Meer informatie over de deelstaat Oberösterreich vind je op www.oberoesterreich.nl. Op www.linztourismus.at/nl/linz vind je meer informatie over Linz.