Loonse en Drunense duinen: de Brabantse Sahara
Loonse en Drunense duinen: de Brabantse Sahara
Het stond al jaren op ons verlanglijstje: struinen door de Loonse en Drunense duinen. We waren benieuwd waarom dit gebied ook wel bekend staat als de Brabantse Sahara. Op een zonnige zaterdag tijdens het Pinksterweekend trokken we onze wandelschoenen aan voor een werkelijk prachtige, maar best ook pittige wandeling door het schitterende natuurgebied. En werd onze vraag over de bijnaam al snel beantwoord.
Bijzondere Loonse en Drunense duinen
Loonse en Drunense Duinen is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan hier ongestoord haar gang gaan op de immense zandvlakte. Dat zorgt ervoor dat het landschap steeds verandert. Nieuwe zandduinen ontstaan en oude verdwijnen.
Maar het is niet alleen zand dat je hier aantreft. Vele delen rondom de grote zandvlakte zijn bosrijk. Op de dag dat wij er liepen zorgden die voor een aangename verkoeling. Daarnaast zijn er diverse heidegebieden. De twee schaapskuddes zorgen ervoor dat de hei niet wordt overwoekerd door bomen en struiken. Zeker in de bloeiperiode van de hei, midden augustus, moet het hier nóg mooier zijn.
Het leuke is dat dat je op de grote zandvlakten zelf alle kanten op mag. Er zijn geen paden die je verplicht moet volgen. Je kunt dus naar hartenlust het hele gebied verkennen en je eigen routes uitstippelen. Wel merk je dat je na 100 meter struinen wandelen al heel wat zand in je schoenen hebt. En even uitkloppen helpt niet echt, want na de volgende meters zit er minstens net zoveel in als daarvoor.
Vertrekpunt vanuit Loon op Zand
Het gezellige dorpje Loon op Zand is het vertrekpunt voor onze wandeling. Ooit was het een belangrijke plaats voor de leer- en schoenenindustrie. Diverse schoenfabrieken zorgden voor een bloeiperiode van het dorp. De bekendste was de fabriek van Van Lier. Inmiddels is dit bedrijf vertrokken naar Breda. Ook de leerlooierijen zijn niet meer in het dorp aanwezig.
Wel staat nog steeds het statige Witte Kasteel in Loon op Zand. Dit met een gracht omgeven landhuis werd in 1777 gebouwd op de plek waar de Heren van Loon op Zand eeuwen daarvoor een kasteel hadden. Nu dient het onder andere als een statige trouwlocatie.
In het dorp waren de café-eigenaren druk bezig hun terrassen coronaproof in te richten. Over enkele dagen zouden de terrassen weer open mogen en konden zij eindelijk weer wat omzet realiseren. Wij moesten deze wandeling zelf voor ons natje en droogje zorgen. We keken zelf ook uit naar het moment dat we weer gezellig op een terras konden lunchen. Dat maakt zo’n pittige wandeling nog weer aangenamer.
Vanuit het centrum liepen we al snel het bos in. We waren jaloers op de huizenbezitters die aan de rand van het natuurgebied wonen. Een prachtige omgeving met veel groen en zo veel ruimte. Daar konden we als Randstedelingen alleen maar van dromen.
Zweten in de Brabantse Sahara
De zanderige bodem van de Loonse en Drunense duinen is droog en voedselarm. Daardoor kunnen de temperaturen fors oplopen op een zonnige dag. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan zelfs wel 50° zijn!
Wij maakten deze tocht op een zonnige en warme dag, met een strakblauwe hemel. We voelden de zon branden in onze nek. Gelukkig hadden we voldoende zonnebrand bij ons om ons regelmatig in te smeren. Hoe zou zo’n wandeling zijn bij echt zomerse temperaturen? De bijnaam Brabantse Sahara werd ons eigenlijk wel direct duidelijk. Het enige wat ontbrak was een heerlijke oase in deze woestijn. Toch trekt de Brabantse Sahara veel zonaanbidders. We kwamen diverse keren mensen tegen die in badkleding op hun handdoek lagen te bakken in de stralende zon.
Door de omstandigheden ontstaat er een bijzondere flora en fauna in het gebied. Vooral dieren die houden van zand, hebben hier een heerlijke leefomgeving. Hagedissen gedijen hier goed, net als vleermuizen, dassen, zandbijen en zandloopkevers. Die zandloopkevers hebben lange, sprieterige poten waarmee ze onwaarschijnlijk snel kunnen rennen. Daarnaast hebben ze grote ogen en enorm grote kaken. Met die eigenschappen zijn ze in staat om langslopende diertjes te vangen en te vermorzelen. Een zandloopkever is namelijk erg roofzuchtig.
Ideaal gebied voor fiets- en paardrijtochten
Dit natuurpark is niet alleen voor wandelaars een heerlijk gebied om te bezoeken. Je kunt er ook mooie fietstochten bij de Loonse en Drunense duinen maken. Natuurlijk ga je hier niet over het mulle zand, maar over fietspaden langs de zandverstuiving. Daarnaast kun je twee mooie mountainbiketochten maken. Een hiervan is voor beginners, de andere is een zwarte route die voor gevorderden bedoeld is.
Wij zagen tijdens onze wandeling heel veel paardrijders als moderne cowboys en cowgirls door de zandvlakte galopperen. Het is een van de mooiste gebieden om te paard te verkennen in Nederland. Het is mogelijk om een begeleide paardrijtocht te maken door de Loonse en Drunense duinen. Enige ervaring is hierbij vereist: je moet als deelnemer stap, draf en galop beheersen.
Loonse en Drunense duinen: praktische informatie
Deze wandeling is meer geschikt voor de geoefende wandelaar met een goede conditie. Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
Route wandeling Loonse en Drunense duinen
De wandeling die wij maakten is 19 kilometer lang en volgt bijna volledig de wandelknooppunten. Dit zijn achtereenvolgens 20 – 19 – 1 – 17 – 14 – 15 – 45 – 46 – 44 – 43 – 39 – 38 – 36 – 35 – 34 – 83 – 32 – 37 – 30 – 29 – 18 – 23. Tussen de knooppunten wijzen groene bordjes met een gele pijl de weg.
Daarnaast is het wel gemakkelijk om deze goede routebeschrijving erbij te hebben. Zeker in het duingebied heb je dan net iets meer “houvast” tijdens je wandeling. Verder helpt de bijbehorende plattegrond van de wandeling bij je oriëntatie.
Ook kun je diverse kortere gemarkeerde wandelroutes volgen in de Loonse en Drunense duinen. Op de website van Natuurmonumenten vind je er acht. Een hiervan is zelfs geschikt voor rolstoelen.
Horeca bij Loonse en Drunense duinen
Onderweg zijn vlakbij de wandelroute twee horecagelegenheden. Zo kom je langs uitspanning De Roestelberg (op een kwart van de route). Op ongeveer driekwart van de totale wandeling ligt brasserie Bosch en Duin. Neem daarnaast voldoende water mee, zeker op warme dagen.
Zorg voor voldoende bescherming tegen de zon op mooie dagen. Neem voldoende zonnebrand mee en draag een hoedje of petje. Door de weerkaatsing op het zand is de zonnestraling erg intensief.
Overnachten bij Loonse en Drunense duinen
We verbleven een aantal nachten in de geweldige B&B Brabantse Baron in Loon op Zand. Daar genoten we van een uitstekende kamer, een goed geoutilleerde keuken en een prima badkamer. Verder hadden we zelfs de beschikking over een groot privéterras. Het ontbijt was werkelijk zeer uitgebreid en smaakte geweldig. Er bleef zelfs voor ons tweeën voldoende over als lunchpakket tijdens onze wandeling. We kunnen de Brabantse Baron van harte aanbevelen!
Wil je deze meer dan prachtige wandeling bij de Loonse en Drunense duinen samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.